ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Dordrecht, o Veneție în miniatură

TIPĂREȘTE

Dordrecht, o Veneție în miniatură - cel mai vechi oras al Olandei de Sud

Să pornim la drum, cerul e cuminte, fara capricii și am poftit un oras nou, pe ape... merg la Dordrecht, cel mai vechi oraș al Olandei, după ce am văzut niște imagini la televizor și am căzut sub vraja panoramei... e alintat cu numele de Venetia in miniatură.

Văd că urbea stă pe o insulă, e ca un puzzle ce-mi zâmbeste... l-am vânat cu trenul călătorind peste doua ore de la nord la sud... prima concluzie, apa e omniprezentă, e plin orașul de porturi interioare vechi cu nume diverse și după o plimbare pietonală de vreo 4 km, mi s-au vlăguit picioarele, căci mă topise și căldura, 27 de grade... mare noroc pe capul meu.

Dordrecht, oraș bătrăn cu o istorie puternică, nu are blazonul foarte smăltuit, e eclipsat de fratele modern Rotterdam... am constatat că nici olandezii get beget din nord nu prea îl cunosc... daca plecati din Amsterdam cu trenul călătoria durează 1.33 de minute cu o schimbare pe fugă la Rotterdam, pret 36 de euro dus –întors... personal folosesc doar e –tickets pentru o zi, cu 17 euro, vanate cu o lună înainte în magazinele olandeze gen Albert Hein sau Hema.

Așezare spectaculoasă geografică între râuri mari

Orasul apărut din senin pe o insulă dupa marea inundatie din 1421, e așezat spectaculos la joncțiunea apelor... noroc cu harta că nu mă dumiream... eu tot am sărit de pe un pod pe altul, peste apal... nu mi-am făcut nici o documentare, am plecat dintr-un impuls... am vrut să împușc imagini proaspete, virgine, bucurandu-ma de noutati turistice... ce dacă nu am ajuns la Parcul natural Biesbosch... nu am aripi de înger...

Am descoperi că pictorul englez Turner a vizitat orașul în 1817 și a făcut aici câteva schițe, Vermeer a iubit și el așezarea, iar Vincent Van Gogh a locuit aici în tinerețe o scurtă perioadă de timp... Albert Cuyp e pictorul peisagist iubit al orașului... se pare că cerul și punctul de intalnire a trei rauri a fost o sursă de inspirație pentru artiști... nu și pentru aparatul meu foto care a murit chiar la finalul zilei, în punctul culminant de atractie, o poartă veche a localitatii... am desenat-o și eu pe un șervetel de oftică neagră...

Dordt așa cum este el alintat de localnici se află la intersecția a 5 râuri largi, Merwede inferior la nord, Hollands Diep la sud, Dordtse Kil la vest, Oude Maas la nord vest și Merwede cel nou la est și sud est.

Dordrecht salută vizitatorul cu o listă de 1000 de monumente înregistrate... o plimbare pietonală începe de la gară... ajung în 10 minute la VVV pe Spuiboulevard 99... visitdordrecht.nl... mă înarmez cu o hărta și pliante, încep aventura cunoașterii... să-ți văd secretele amice... centrul e doar pietonal.

O ceașcă de istorie... răsfoind etapele istoriei locale prin aburii cafelei.

Dordrecht, leaganul societatii olandeze moderne

Acum o mie de ani, primii locuitori ai orasului își duceau zilele pe malurile râului THUREDRITH... la începutul sec. 11 contele Dirk III construiește aici un castel pentru a controla rutele navale înspre și dinspre Olanda. In 1220 contele Willem I ridică localitatea din jurul castelului la rang de oraș.

In evul mediu timpuriu, Dordrechtul nostru devine cel mai puternic centru negustoresc al Olandei, datorită poziției strategice la intersectia căilor comerciale, situate în mare parte pe apă... ce mărfuri se desfăceau pe aici, ia să vedem... vin, zahăr, lemn și grăne... martorul tăcut al acelor vremuri e strada monumentală Winstraat și portul Winjhaven...

Apele au adus orasului bogătie dar și mari nenorociri... inundația Sfintei Elisabeta din 1421 a provocat pagube enorme, fortele nemiloase ale naturii au schimbat peisajul din jur, dar orasul interior a scapat, au fost construite apoi diguri serioase.

In 1572 micul oraș face un prim pas în fondarea Tarilor de Jos, în vechea clădire Hof a unei manastiri are loc prima întalnire secretă a celor 12 state libere ale Olandei, care se unesc pentru a rezista domniei spaniole, sprijinindu-l pe William de Orania.

In 1618/19 are loc Sinodul de la Dordrecht care pune punct final disputelor religioase cu biserica protestantă, atunci va fi tradusă biblia în olandeză.

Orasul va abandona pozitia de leader comercial fluvial în secolul 19, în favoarea Amsterdamului și Rotterdamului schimbându-și treptat fizionomia... astazi el este al saselea port al tarii.

Dordrecht, locul 8 în topul oraselor monumentale

Sunt stăpâna orasului pentru câteva ore bune, fac ce-mi pofteste inima, nu-mi bat capul cu transportul public, nu mă legan cu barca, gust atmosfera locală și sunt copilul soarelui, ca un olandez obisnuit... îmbracat după moda locală.

Ajung de la gara veche din secolul 19 în Statenplein , piața centrală, febrilă și plină de olandezi la tărg, că e vineri... înfulec un kibeling la tarabă și trag cu ochiul la arhitectura minunată a caselor din jur... sunt semne bune.

Ajung apoi pe Niewestraat, depăsesc complexul Berckepoort , o casă veche istorică care a apartinut unui negustor de vinuri... domnul Berck l-a avut ca oaspete pe Willem de Orania în 1530... da, casele ascund povesti... ajung rapid pe strada mare... numită Voorstraat... dar o plimbare poate începe de oriunde.

Dordrecht, oras portuar

Orasul are porturi si nu canale, Voorstraatshaven este axa principală a vechiului oras interior. Niste poduri leagă străzile principale Voorstraat si Winjstraat, situate de o parte și de alta a apei.

La picioarele lui Grote Kerk cu un turn falnic se află un punct de marină Nieuwe Haven în zona istorică. Vechea, marină regală’’ e chia în inima orașului, portul e înconjurat de clădiri impunătoare, pe fundal apare marea biserică ca într-o ilustrată... grupuri de turisti defilează în zonă... peste un pod trece o trasura cu cai.

Portul nou a fost ridicat în sec. 15, reminescență a epocii de aur, de pe vremea negustorilor bogati care trăiau în case chipese cu vedere la apă. De aici dumnealor trimeteau corăbii spre colturile lumii aducand acasa bunuri exotice în depozitele orasului... mă plimb pe chei și descopăr a doua poartă a orasului din piatră, e simplă dar a rezistat și citesc pe ea anul 1652.. prin poarta Catharijnepoort nu aveau voie să treacă săracii, cersetorii și bolnavii, ei erau întorși înapoi... în apropierea ei erau depozitele de vinuri și casele aristocratice... voi intra și eu într-una din ele... că e piesă de muzeu.

Nieuwe Haven (sec. 15) controla comertul mai departe e Wolvershaven 1601 - podul tesatorilor), celelalte porturi Maartensgat și Kalkhaven au apărut mai tarziu, ca porturi de agrement.

Ca turist contemporan ai șansa să gusti atmosfera orasului dacă te urci pe o barcă electrică Dortevoorși navighezi prin porturi, circuitul Waterrondje Dordt începe de la podul Winjnsbrug, dar nu e pe gratis... cam 7 euro.

Dordrecht – orasul monumentelor

Istoria e vizibilă la tot pasul, am șters cu talpa praful istoriei și am ochit o suită de monumente între Grote Kerk și Groothoofdsoort, înșirate ca pe o coardă... case în stil Jugendstil alternand cu fatade renascentiste de secol 17 sau cu cele clasice olandeze mi-au captivat atenția.

Dordrecht e orasul monumentelor... Voorstraat e considerată cea mai lungă stradă de shopping a Olandei, are 1,2 km... ea combină vechiul cu noul, partea ei de nord, plină de calm, e plină de magazine de antichitati, librarii și galerii de artă... am gasit una numita Pictura, aflu ca e de fapt cea mai veche societate de desen a Tarilor de Jos... pictura.nl

Voorstraat nord apartine părtii cele mai vechi a orasului, e o stradă a puterii și splendorii trecutului, si aici se află originile orasului istoric... am depistat și o poartă renascentistă Muntpoort din 1555 care aminteste de vechea monetărie din Dordrecht 1367-1806... orasul a avut vremuri prospere... bani bani si iar bani.

Mă las prinsă pe traseu de siluetele clădirilor, istoria veche e scrisă pe fațade și în piatră... am multe momente de nedumerire, am păstrat în memorie doar grație pozelor pe cele mai importante.

Hofkwartier - cel mai mare monument din Dordrecht

Het Hof van Nederland hethofvannederland.nl

Hofkwartier e un mic cartier din centrul istoric din Dordrecht unde e conservată mostenirea culturală a orasului, e un complex de clădiri, curti interioare și gradini... parcă eram la închisoare, curtea e austeră și cam pustie, nu prea am deschis broasca decat la noul muzeu.

Acest perimetru e mărginit de Voorstraat, Nieuwstrrat, Steegoversloot șimicul port Spui... e o zonă istorică calmă, unde se află Biserica Augustina , Hof și Camerele de Stat, Muzeul din Dordrecht și claustrul grădinii... acest cartier e un loc de reflectie asupra istoriei olandeze.

Hof (Curtea) e un muzeu deschis în 2015 pe locul unde a avut loc în 1572 prima adunare a statelor libere. Curtea monumentală a fostei mânăstiri augustine din sec. 13 și complexul ei de clădiri au fost transformate recent într-un muzeu experimental... sunt patru porti de intrare în Hof.

In această clădire s-au pus fundatiile unei țări independente, unde esti liber să găndesti ce vrei, sa crezi ce doresti si să fii ce vrei să fii ’’.

Monumente

Grotekerk –biserică medievală cu turn înclinat – Lange Geldersekade –gratuit

Grote Kerk si vechile docuri din jurul ei spun povestea primului oraș al Olandei, unde negustorii și raurile au carat în spate averea lui. Timp de secole Dordrecht a fost inima vie a Olandei de sud.

La capătul elegantei Wijnstraat se afla Biserica mare, Grote Onze Lieve Vrouwekerk și turnul ei înclinat au o istorie bogată, acest obiectiv e simbolul orașului. Biserica a fost ridicată pe locul unei vechi capele în 1064, constructia ei a demarat în secolul 13.

Grote Kerk e construită în stil Brabantic gotic, fiind singura biserică gotică a Olandei cu o boltă de piatră. In interior m-au cucerit vitraliie colorate, adevarate poeme în sticlă, orga și corul de secol 16 foarte bogat decorat.

Marea Biserică a ars în 1434 complet, doar turnul ei a supravietuit... el este aplecat binișor cu 2.25 metri de sus datorită solului moale și măsoară 72 de metri. Am observat cu ochii la cucurigu de pe malul opus, 4 ceasuri vechi de la 1626, evident parasutistii, nu eu, au șasnsa să urce peste 200 de trepte pentru o panoramă a orasului, pentru un euro.

grotekerk-dordrecht.nl

Biserica augustină, parte a complexului Hof

Augustinekerk (augustijnenkerk.nl)... vizită, doar sămbăta

Voorstraat 216

Cel mai important obiectiv este biserica augustină care a jucat un rol semnificativ în istoria Olandei e cam inghesuită de vecini, ea a apartinut unei mânăstiri ridicată în 1293 și reconstruită în 1512 după un mare incendiu. Personalităti ale orasului, precum pictorul Aelbert Cuyp dorm aici în lumea umbrelor... era desigur închisă...

Stadhuis - Primăria din Stadhuisplein

Am trecut pe Podul pestelui, Visbrug și am ridicat sprancenele la vederea unei clădiri deosebite cu vederea spre Voorstraat Haven... este clădirea monumentală a PRIMARIEI ridicată în 1383 de negustorii flamanzi, scopul ei era comercial, ea va primi destinația curentă în 1544. Fatada ei neoclasică este din 1635, scarile cu lei au fost adaugate în secolul 19... din păcate interiorul ei este deschis doar în prima duminică a fiecarei luni.

Pe podul Visbrug e ridicat și un monument dedicat fraților Witt, niște oameni de stat care au fost linșati la Haga in secolul 17... eu sunt însă atrasă de panorama caselor cu vedere directă la apă... da, parcă aș fi la Brugges, nu în Venetia... acest pod mă conduce în Groemarkt, fosta piață de legume, de aici am nimerit pe Winjstrrat, strada vinului, în apropiere se află Golden Os, biblioteca, o cladire foarte veche.

Am trecut de Scheffersplein, plină de terase în aer liber cu olandezi la soare ce răd la mese în jurul statuii monument a lui ARY SCHEFFER, un pictor din Dorts faimos pentru lucrari religioase... oare cati locuitori își mai amintesc că el a fost profesorul de desen al copiilor lui Philippe, duce de Orleans? în studioul lui de pictură au dat concerte Chopin și Litz .

Winjstraat ... am trecut podul și am ajuns pe strada Winjstrat parelelă cu Voorstraat... e plină de case de negustori, 60 sunt monumente nationale... am mers pe ea de-am căpiat... admirand arhitectura caselor inalte... strada îngustă e pavată neregulat si era cam pustie... la capatul ei nordic e vechea poartă a orasului.

In epoca de aur vinul din Spania, Franta sau Germani venea din porturi pe Winjstrrat, fiind stocat în pivnite si apoi vandut publicului, nu e de mirare ca pe aici erau multe depozite.

Fatadele caselor respiră atmosfera unui oras prosper... negustorii transportau mărfurile de pe o strada pe alta prin intermediul portului vechi, era imposibil să scapi de taxe... apropo, locuitorii se cheamă capete de oi, o amintire a vremurilor cand importul de carne era supus controlului in sec. 14. Doi olandezi au deghizat o oaie și au îmbrăcat-o în haine după ce au trecut de zidurile orasului... animalul a început să behăie și trucul a fost descoperit... acum îmi explic oitele de piatră pe care le-am văzut însirate sub acoperisul unei case.

Cea mai veche casă a Olandei t' Zeepaert cu un fronton gotic decorativ se află pe Wijnstrrat 113, ea a apartinut unui negustor de sapunuri initial 14950, la fel ca și

Huis de Onbeschaamde (nr 123), o casă din secolul 17 proiectată de arh. Pieter Post, un copilas pe frontispiciu mă duce cu gandul la Manneken Pis... e cunoscuta drept Casa Inocentilor.

Pe aceasta strada veche am intrat si in Biserica Sf Bonifaciu, cu un turn de lemn... inauntru am gasit doi tineri ce ascultau muzica si serveau pranzul dintr-o caserola... edificiul a fost ridicat ]n secolul 19, e o biserica romano catolica de stat care si-a cam pierdut functiile de baza, am inteles ca a fost in ultima vreme centru de intalnire a tineretului crestin... te rogi si la cel de sus dar vizitatorii pot sa desfasoare si activitati unde se pot exprima creativ...

Het Groothoofd la capatul nordic e o clădire monumentală cu un turn din 1692 la punctul de intalnire a trei rauri cu Groothoofdspoort (1440.)

Groothoofds Poort e o poartă superba... ea are deasupra un cadru ornamental minunat care reprezintă femeia din Dordrecht care stă în Gradina Olandei și ține în mână o ramură de palmier, in cealaltă ține scutul orasului... in spatele ei te plimbi si admiri panorama si locul de intalnire a trei rauri, pana iti intra romantismul in oase.

Dordrecht, orasul artei și culturii

Există destule argumente pentru a demonstra că Dordts e orașul artei... pe cartea lui de vizită există 6 muzee importante... eu am vizitat doar două...

Muzeul Dordrecht ... (dordrechtsmuseum.nl) - 12 euro taxa

Muzeul din Dordrecht a fost fondat acum 125 de ani, fiind unul din cele mai vechi muzee ale țării, la origine clădirea a fost mânăstire și azil, gradina ei generoasă e plină de turisti la o terasă. Muzeul cu două etaje este o incursiune în patru secole de pictură olandeză, printre numele cunoscute de pictori trec scurt în revistă pe Albert Cuyp, Ferdinand Bol, un elev al lui Rembrandt, Nicolaes Maes și desigur pe Ary Scheffer, cu cea mai mare colectie de picturi ale sale.

Huis Van Gin (huisvangijn.nl) - 10 euro... este casa unui bancher și colecționar de artă din secolul 19 /20, localizată în Nieuwe Haven 29... am să prezint separat doar acest muzeu, deoarece el este în topul atractiilor culturale.

Het Dordts Patriciershuis – e în imediata apropiere în Wolwershaven... 7.50 euro... e o resedință unică, devenită muzeu unde călătorești în timp în casa unui patrician din Dordrect din secolul 19... mai multe detalii pe dordspatricierhuis.nl.

Tot în zona vechiului port istoric este Muzeul 1940-1945 care rememorează anii tragici al celui de-al doilea război mondial, amintind de ocupatia germana din Dordrecht... [/#]www.museum19401945.nl[/#]... am preferat să admir bărcile și pe un nenea marinar cu cioc de vultur și mustață neagră, ce mi-a zambit dragalas, dar nu m-a invitat pe iaht.

Am trecut doar în Staduisplein pe lângă Muzeul National de medicina , 6 euro intrarea... o privire asupra lumii medicale, nu prea îmi suradea... am preferat să mă bronzez la soare.

Am ratat din lipsă de documentare și vaier de picioare tocmai muzeul care mi se potrivea după 38 de ani munciti pe tărămul educației...

National Onderwijsmuseum , adică Muzeul National al Educatiei... ar avea cea mai mare colectie din lume cu obiecte din istoria educatiei din Olanda și din primele ei colonii... pănă nu-l văd cu proprii mei ochi, nu pot spune decat că nu prea mie dor de manuale, călimări, abace, jurnale, bănci de școală și alte materiale didactice... poate mai încolo... cam piperată intrarea, 9 euro... detalii pe onderiwijsmuseum.nl... pe site scrie că e un muzeu nou din 2015.

Dordrecht e orasul ideal pentru shopping... centrul lui reînnoit oferă o largă paletă de magazine atractive pe străzile din jurul lui Statenplein... eu recunosc ca am intrat doar in cele cu curiozitati.

Evenimente culturale:

Dordt în Steam Festival – iunie... dordtinstoorm.nl

Festivalul marilor rauri – iulie... bigrivers.nl

Ziua Monumentelor Deschise – septembrie

Festivalul ciocolatei – octombrie

 

Dordrecht, un oraș perfect pentru o excursie de o zi cu multe surprize, cultură, geografie unică, shopping și împrejurimi atractive...


[fb]
---
Trimis de mireille in 31.10.17 17:39:45
Validat / Publicat: 31.10.17 20:54:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 3585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Poduri peste apele orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.10.17 21:00:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[31.10.17 21:31:42]
»

@webmaster: multumesc mult.

Aurici
[01.11.17 18:12:59]
»

@mireille: Eiii, dar ce avem noi aici? Tocmai voiam să șterg mail-ul pentru că abia citisem articolul și s-a mai întâmplat de câteva ori să primesc același mail de 2 ori. Noroc că în drumul mîinii către mouse am văzut că user-ul e altul. Și ce surpriză am avut! Ce coincidență să scrieți amândoi despre același lucru, în aceeași zi!

Cu toate că nu vă cunosc pe nici unul dintre voi și nici nu prea socializăm pe aici, cu colegul @radutudoran aproape deloc, amândoi sunteți printre userii mei preferați, iar despre Olanda citesc cu nesaț pentru că sper să ajung și eu într-o zi. Și chiar dacă articolele sunt diferite, mă bucur că n-am fost în pielea web-ului, să fiu nevoită să le departajez.

Sunt atât de liniștită în privința Olandei de când vă știu pe voi pe aici...

adrianaglogo
[01.11.17 21:33:23]
»

@Aurici: Exact asa am patit si eu, acum.

Zic: mai, da pe asta l-am citit pe telefon, de ce imi apare ca necitit?

Uite de-aia, pt ca e scris de altcineva!

Alex_Macedo
[01.11.17 22:48:33]
»

În plaja largă de MiniGhiduri... sunt câteva care aduc minuțios, la-liber... și ore de muncă aduse prin aducere aminte, scriere și atenție la detalii. Acesta este unul din... ehm... care le numeri pe degete... și depinde câte degete. Mai este ceva de spus?

Mai rar, o documentare care să îți dea....mură în gură....sau poate nu sunt eu așa de familiarizat cu MG-urile.

În fine...e chestie de cum simți...

Atât!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[02.11.17 07:23:40]
»

@Alex_Macedo: multumesc mult pentru lectura atentă... esti un fin observator... cam acesta e stilul meu atunci când scriu un mini ghid... in spatele lui se ascund zile de documentare, multe informatii le găsesc doar pe site-urile olandeze... le trec întotdeauna și prin prisma impresiilor mele subiective... pozele mă ajută enorm să rememorez trăirile. Pt acest articol am muncit cam 10 zile... e mult, e putin... nu cred că prezintă interes...

mireilleAUTOR REVIEW
[02.11.17 09:39:01]
»

@Aurici: Bună... nici eu nu te cunosc decat din articolele tale... mă bucur că te numeri printre potentialii turisti care vor vizita Olanda... Mică și bogată ea reunește toate darurile după care poate jindui un popor, are o faimă strălucită în lume, are natură pitorescă, iar istoria ei e un epos fără sfarsit în lupta ei cu apa, cel mai important inamic. Olanda clasică oferă surprize oricarui calator la primul impact, Olanda modernă e la fel de interesantă... e o țara pe care o cunosc de aproape 20 de ani și nu mă satur să-i descopăr colturile secrete si autentice.

Da, a fost o simplă coincidență că eu și Radu am publicat articolul în aceeasi după amiază... el este un cunoscător mai profund al locurilor.

Sper să ne cunoastem intr-o zi la Bucuresti... acum am tot timpul liber din lume si nu prea reusesc să -mi omor timpul cu folos.

Aurici
[02.11.17 11:04:02]
»

@mireille: Aaaa, păi în cazul ăsta îmi fac mea culpa și spun că m-am exprimat greșit.

Am vrut să spun că n-am stat niciodată face-to-face să povestim, dar de când te citesc pe aici, și-mi place, cred că am citit printre rânduri și te cunosc puțin, puțin.

Aștept, într-o zi, să ne cunoaștem și față în față și sper să avem parte de ziua aia. Mi-ar plăcea să îmi povestești la o cafea despre Olanda, care a cam ajuns în primele locuri pe lista mea, dar încă nu știu cum s-o abordez.

Să mă duc într-unul din sejururile mele lungi și să fac cât de mult pot, în ideea că cine știe dacă mai ajung și altă dată, să încep cu un city break și să sper că voi reveni să văd pe bucățele... nu știu exact cum să fac.

Nu știu nici cam care ar fi un maxim de zile în care aș putea să văd cât de mult....Mi-ar fi bună o consiliere...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[03.11.17 11:33:23]
»

De cand iti citesc review-urile despre Olanda, am impresia ca Am Fost si eu Acolo. Foarte documentat si foarte bine scris!

mireilleAUTOR REVIEW
[03.11.17 18:55:49]
»

@Aurici: ne vedem la primavara in Bucuresti... la cafea si povesti... mi-e dor de Bucuresti.

glcitizen
[04.11.17 11:30:08]
»

Scrierile tale, ca si cele ale lui Radu Tudoran, au toate ingredientele traseelor turistice de exceptie, cu parfum, culoare si rafinament pentru un iubitor de frumos.

A ne orienta numai după ghidurile turistce, este ca si cind ai uita miresmele florilor salbatice dintr-o poiana, pe un virf de munte.

mishu
[05.11.17 16:21:03]
»

@mireille: Eu incerc sa ajung la zi cu articolele necitite si dupa ce am citit putin mai inainte articolul lui Radu, acum mi-au picat ochii pe acest articol al tau si nu puteam sa respect cronologia ci mai degraba am preferat sa raman in acelasi loc si astfel sa ma bucur si mai mult de frumusetile Olandei.

Munca depusa se vede cu varf si indesat si ca de obicei tu nu faci nimic in fuga.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[06.11.17 07:34:28]
»

@Rodel: multumesc pentru lectura... pentru turistii care merg in zona Rotterdam, Dordrecht e o destinatie apropiata, in contrast total cu acesta, e o felie de Olanda autentica.

@glcitizen... sper ca am reusit sa redau macar partial cava din atmosfera de odinioara a celui mai vechi oras al provinciei Olanda de sud.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Alex_Macedo, Aurici, glcitizen, mireille, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dordrecht:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097124099731445 sec
    ecranul dvs: 1 x 1