GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De regulă, noi mergem în excursii sau concedii doar în perioada aprilie-octombrie, dar, pentru că această zi de sâmbătă din luna martie s-a anunțat a fi una destul de caldă (18° C), ne-am hotărât să facem o excepție și să mergem într-o excursie de o zi undeva prin apropiere. După ce am ales destinația, în eventualitatea că vom rămâne pe acolo până a doua zi, ne-am pregătit și valijoara cu cele necesare și am pornit spre Dinkelsbühl.
Dinkelsbühl este un fermecător orășel medieval, cu foarte multe clădiri viu colorate și vechi de sute de ani, cu una dintre cele mai frumoase biserici din sudul Germaniei, cu turnuri impozante și străzi întortocheate – un loc care amintește de basmele Fraților Grimm. De altfel, nu întâmplător a fost inclus pe Romantische Straße (Drumul Romantic), iar revista Focus l-a votat ca fiind „cel mai frumos oraș vechi din Germania” .
Pe la amiază, după ce am parcurs aproximativ 200 km în aproape trei ore, din cauza lucrărilor de pe autostrăzi, am intrat în vechiul Dinkelsbühl prin Wörnitztor (Poarta Wörnitz). Pentru că, înainte de a porni la drum, am introdus-o în GPS adresa Haus der Geschichte Dinkelsbühl (Casei Istoriei Dinkelsbühl), pe care ne propusesem să o vizităm prima dată, am parcat mașina lângă aceasta dar nu am intrat în ea, deoarece era o zi atât de frumoasă încât ne-am zis că astăzi, cu excepția interiorului Catedralei St. Georg (care este una dintre cele mai cunoscute din Germania), nu vom intra în niciun muzeu ori vreun alt obiectiv turistic. Așadar, am pornit în căutarea unui restaurant cu terasă unde să prânzim, urmând ca apoi să străbatem orașul și să îi admirăm frumusețile.
Turul nostru prin Dinkelsbühl a durat în jur de trei ore. Orașul nu este mare, dar, cu toate acestea, începând de la intrare, are, la fiecare pas, câte ceva care să încânte privirea celui care ajunge în el.
Zidul, de aproximativ 2,5 km lungime, care înconjoară complet Dinkelsbühl-ul, a fost construit pe la începutul secolului al XIV-lea și cuprinde mai multe turnuri și patru porți de intrare în vechiul oraș: Nördlinger Tor care vreme de mai mulți ani a constituit cea mai importantă intrare și ieșire din oraș; Rothenburger Tor care dă spre drumul care duce la Rothenburg ob der Tauber, de unde și denumirea ei; Segringer Tor care după prăbușirea ei, în urma asediului suedez din 1648, a fost reconstruită, în stil baroc, în anul 1655; Wörnitztor (Poarta Wörnitz) care este cea mai veche și care se află chiar lângă râul Wörnitz, de unde îi și vine numele. Ea se află pe Altrathausplatz 8, la câțiva pași de Haus der Geschichte Dinkelsbühl – von Krig und Frieden (Casa Istoriei Dinkelsbühl – a Războiului și a Păcii), muzeu care este situat, pe aceeași stradă, la nr. 14, într-o clădire din secolul al XIV-lea, și care prezintă istoria de peste 800 de ani a orașului.
Dinkelsbühl a fost atestat documentar încă din anul 1188, când împăratul Friedrich I Barbarossa, printr-un act, cedează, fiului său, Konrad von Rothenburg, cu ocazia căsătoriei sale, dreptul lui de proprietate asupra localității. Acesta din urmă, în anul 1251, dăruiește orașul contelui Ludwig von Öttingen, însă doar după aproximativ 100 de ani, orașul își va răscumpăra libertatea.
La aproximativ 100 m de Casa Istoriei Dinkelsbühl (spre stânga și apoi la dreapta) se află Weinmarkt (Piața de Vin) și Münster St. Georg (Catedrala St. Georg, a cărei adresă este: Marktplatz 1), adică zona considerată a fi punctul central al orașului.
Partea de vest a Pieței de Vin este înconjurată de case cu frontoane care, datorită culorilor vii în care sunt zugrăvite, sunt, pur și simplu, fermecătoare.
Dar, dintre toate aceste case, care par desprinse din povești, Das Deutsche Haus (Casa Germană, situată pe Weinmarkt 3) atrage, în mod deosebit, toate privirile datorită fațadei sale cu lemnărie aparentă (Fachwerkhaus). Această casă a fost construită în anul 1440, în stil renascentist german, și a constituit, vreme de câteva secole, reședința familiei Drechsel, o familie din care au făcut parte mulți primari și funcționari publici ai orașului. Actualmente, în Casa Germană funcționează un hotel cu restaurant al cărui interior este, de asemenea, deosebit. Noi am intrat în Casa Germană, însă nu am rămas prea mult timp pe acolo pentru că nu aveau terasa restaurantului deschisă, iar noi doream să mâncăm afară.
Așadar, multe dintre aceste case nu servesc doar ca spațiu locativ, ci și ca magazine, hoteluri, baruri și restaurante. Acest fapt nu le strică, însă, aspectul fațadei, deoarece, în Dinkelsbühl fiind interzisă montarea de afișaje luminoase sau de panouri publicitare, inscripțiile de pe restaurante, magazine etc. au același model de scriere și sunt pictate direct pe tencuiala caselor.
Vis-à-vis de Casa Germană se află intrarea în Catedrala St. Georg, una dintre cele mai vizitate biserici catolice cu o arhitectură în stil gotic târziu, din Germania. Construirea Catedralei a început în anul 1448 și a durat până în 1499. Ea s-a realizat, la început, sub îndrumările maistrului constructor Nicolaus Eseler cel Bătrân, apoi, din 1471, sub cele ale fiului acestuia, Nicolaus Eseler cel Tânăr. Atât exteriorul, cât, mai ales, interiorul Catedralei sunt deosebit de frumoase.
Nava bisericii are lungimea de 77 m, lățimea de 21 m, iar înălțimea de 23 m și este împărțită în trei, nava principală fiind delimitată de navele laterale de 22 de stâlpi octogonali. În biserică se află șase altare. Din păcate, când am vizitat catedrala, Altarul Mare a fost acoperit și nu l-am putut vedea. Din acest motiv nu am putut vedea nici Altarul Ziborien, acesta aflându-se în spatele Altarului Mare. Celelalte patru altare sunt „înaripate” și prezintă diferite scene biblice, iar sub unul dintre acestea se află racla cu moaștele Sf. Aurelius al cărui picior stâng lipsește pentru că a fost furat, în 22 martie 2010, de către persoane rămase necunoscute.
Chiar lângă Catedrala St. Georg se află statuia preotului și scriitorului Christoph von Schmid (1768-1854, născut în Dinkelsbühl), autorul a numeroase povești pentru copii, precum și al versurilor din celebrul cântec de Crăciun „Ihr Kinderlein kommet” .
După aproximativ trei ore, am părăsit Dinkelsbühl-ul foarte încântați de ceea ce am văzut acolo. Astfel, celor care se hotărăsc să străbată Romantische Straße (dar nu numai lor) și ajung în apropiere de micuțul Dinkelsbühl, le sugerăm să nu îl ocolească, ci să caute să se plimbe, pur și simplu, prin vechiul orășel și să-i admire frumusețile.
Notă:
- după cum am mai spus, orașul se află în Bavaria, în apropiere de granița cu landul Baden-Württenberg, iar de la Nürnberg sunt aproximativ 100 km și se poate ajunge, pe A6, în mai puțin de o oră, dacă nu sunt lucrări pe autostradă;
- în oraș există multe parcări cu sau fără taxă, iar cei care doresc să rămână și peste noapte sau să mănânce vor găsi destul de multe hoteluri și restaurante.
Trimis de ElenaUlrich in 08.05.23 13:51:41
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ElenaUlrich); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Dinkelsbuhl, [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Asemenea orășele cu iz medieval îmi plac mie, iar acesta, din descriere și poze, mi se pare fermecător.
Felicitări pentru impresii și poze!
@ElenaUlrich: Superb acest orășel german aflat pe Drumul Romantic, vechi de peste 800 de ani... Frumoase case, din secolul 14 și nu numai, cu multe etaje și cu forma acoperișului în două ape. Mi-a plăcut Casa Germană, totul...
Am înțeles că acest orășel are un zid de 2,5 km cu 4 porți și mai multe turnuri. Mi-a plăcut și Catedrala St. Georg, imensă și cu un turn deosebit.
Felicitări pentru destinația aleasă într-o zi de martie însorit!
@ElenaUlrich: Cum sa ratez acest articole despre un orasel pe unde am trecut si eu (am povestit despre el la inceputul anului), in perioada targurilor de Craciun, asa ca atmosfera de sarbatoare era in floare. Eu veneam cu un autocar din Kufstein si daca colegii mei de drum (majoritar iesiti la pensie de ani buni dar cu chef de viata) s-au indreptat direct spre targul de Craciun, eu am mers mai intai sa vizitez muzeul 3 D care mi s-a parut minunat apoi binenteles, nu puteam sa nu ajung si in targ si sa ma bucur de o cana de vin fiert si alte bunataturi.
Ma bucur ca ai ajuns pe acolo, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Dinkelsbühl, un oras romantic pe Drumul Romantic — scris în 26.02.23 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Iluzii optice, imagini in 3D, o lume fascinanta – Muzeul 3D - Dinkelsbühl — scris în 18.02.23 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Dinkelsbuhl - un orasel de poveste — scris în 18.10.11 de cryss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ