GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Clovelly – un colt de rai pe Pamant
![](/images/printer_off_32.png)
Clovelly este un satuc privat (mic, mititel chiar!), cu o populatie aproximativa de 400 de persoane, ce apartine districtului Torridge din Devon. Acest satuc pescaresc este o atractie turistica notabila, cunoscuta pentru straduta principala pietonala foarte abrupta (asa numita cobbled street), cu o vedere superba, direct spre mare. Odata ce ai patruns in acest loc te simti purtat in trecut, pesemne si din cauza ca straduta ingusta nu permite accesul vehiculelor pe roti (singurul loc prin care este permis accesul cu masini duce catre port si este disponibil numai clientilor care stau la singurul hotel din acest loc, denumit Red Lion). Marfurile si produsele necesare locuitorilor sunt aduse aici cu ajutorul saniilor si al magarusilor! :)
De o parte si de alta a strazii pietonale pietruite sunt casute mici si cochete, cu flori si gradini micute, frumos aranjate parca pentru o expozitie. Tot aici poti da peste un numar mic de magazine de suveniruri (vederi, diferite feluri de scoici, binecunoscuta fudge din Devon etc) si cateva restaurante de mici dimensiuni.
Noi am ajuns aici cu ajutorul autobuzului 319 dinspre Barnstaple; acesta a oprit la centrul turistic din apropiere, unde exista si o cafenea si magazine pentru suveniruri. Tot aici se plateste o mica taxa pentru intrarea in sat (o suma modica). Dupa un drum scurt si pitoresc, ajungem in satuc si privirile ne sunt purtate de-a lungul strazii principale abrupte, pana jos, in port, spre marea albastra. Ne indreptam spre locul de cazare, la care ajungem imediat, Donkey Shoe Cottage (vezi impresii); dupa ce ne lasam rucsacurile si ne luam camera in primire, coboram pana in port sa admiram si sa pozam peisajul fantastic. Casutele pe langa care trecem sunt desprinse parca din basme, cu tot felul de placute cu mesaje si flori primavaratice.
In ziua urmatoare, ne-am plimbat printre casute, am mangaiat pisici (n-am vazut nicaieri pisicute mai prietenoase ca aici), am mers pana la o cascada din zona, am facut multe poze in port si ne-am bucurat de vremea placuta de afara. Am vizitat si muzeul Kingsley, un loc plin obiecte pastrate intacte. Ne-au impresionat detaliile si modul in care era intretinut acest mic muzeu pretios. In cadrul muzeului puteti afla despre o poezie scrisa de Charles Kingsley, care a locuit in Clovelly pe cand era copil. Poezia vorbeste despre trei sotii de pescari care isi asteapta sotii in zadar sa se intoarca dupa o furtuna in care au fost prinsi – ca o amintire asupra realitatii ce ameninta pescarii.
In satuc am descoperit si o capela micuta, St Peter, un loc pe care am fi vrut sa-l vedem in interior, dar care nu era deschis in acel moment al zilei. In restul timpului ramas, am admirat curatenia si frumusetea locului, am ramas incantati de cat de bine a fost pastrat acest coltisor de lume, cu traditiile lui aparte. Ne-a parut rau ca a trebuit sa ne luam la revedere atat de repede de la acest loc linistit, insa consider ca merita revenit, macar pentru una din sarbatorile anuale, organizate aici, in Clovelly.
La plecare, am trecut pe la faimoasele grajduri ale magarusilor si apoi ne-am oprit la cafeneau din centrul turistic, unde am servit un ceai englezesc si am degustat din celebra clotted cream cu scones, un absolut «must» de incercat in Devon. Aceasta crema grasa si consistenta (similara caimacului) este facuta din lapte de vaca, prin incalzirea acestuia deasupra unei bai de aburi, apoi este lasat la racit. In timpul in care se raceste, continutul cremei se ridica la suprafata sub forma de cocoloase (de aici si denumirea cremei). Aceasta crema este asociata zonei de sud-vest a Angliei si mai ales zonelor Cornwall si Devon. Aceasta crema delicioasa este servita cu scones (prajituri rotunde si putin inalte, cu stafide) si gem de capsuni sau zmeura. Se pare ca exista o intreaga traditie a modului in care este servit acest desert : in Devon crema este intinsa pe scones si apoi este adaugat gemul, in timp ce in Cornwall gemul este intins primul, urmat de crema pusa deasupra. Trebuie sa retin asta pentru data viitoare, sa nu cumva sa le incurc si sa ma trezesc ca pun crema unde nu trebuie :-p
Tot aici, in cadrul centrului turistic, se poate viziona si un filmulet care povesteste despre fascinanta poveste a satucului. Clovelly este un loc ce merita vizitat pentru linistea si simplitatea specifice. Sau poate doriti sa-l vizitati in timpul unui eveniment anual: festivalul maritim (care are loc in luna iulie), sarbatoarea homarilor si crabilor (din septembrie), sau festivalul heringului (din noiembrie). Un lucru este clar, aceste sarbatori sunt menite sa incurajeze pescuitul local, iar vizitatorii sunt bine veniti oricand in acest satuc unic si special.
Desi straduta principala abrupta nu usureaza deloc accesul persoanelor cu dizabilitati, Clovelly este vizitat anual de sute de mii de straini (conform recomandarii doamnei dragute de la magaziul de suveniruri de la intrare). Va recomand, totusi, daca se poate, sa vizitati Clovelly in afara sezonului, pentru a va bucura din plin de liniste si peisaje. In timpul lunilor de vara, locurile sunt aproape de nerecunoscut si arhipline din cauza multimilor de vizitatori.
Trimis de Cucu Bau in 13.02.15 16:21:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cucu Bau); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Cucu Bau - Ce frumos... ce peisaje tipic englezești. Un sătuc simpatic. Nu mai spun despre locul de cazare care arată atât de bine.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@tata123 - Multumesc!
Este intr-adevar un loc unic si foarte frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)