GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fabrica vieţii sau Muzeul Schindler
![](/images/printer_off_32.png)
Adresa: str. Lipowa 4,30-702, Cracovia
Program:
aprilie-octombrie. Lunea de la 10.00-16.00 (gratuit), marți – duminică de la 10.00-20.00, noiembrie – martie, lunea e la 10.00-14.00 (gratuit), marți – duminica 10.00-18.00.
Închis în prima luni a fiecărei luni; ultima intrare se face cu 90 de minute înainte de închidere. Timp de vizitare: 2 ore
 
b[]Lista lui Schindler - locul opt în topul celor mai bune o sută de filme americane ale tuturor timpurilor, câștigător a șapte premii Oscar, inclusive cel mai bun film, cel mai bun regizor si cea mai bună coloană sonoră, precum și alte premii (7 premii Bafta și 3 Globuri de Aur). Nu cred ca este cineva care sa nu fi vazut macar o data acest film.
Am planificat vizitarea acestui muzeu inca de acasa cand am facut rezervare online pe site –ul info@mhk. pl pentru Schindler’s Factory - Permanent Exhibition - Individual Visitors (55 PLN), tichet de familie cu ghidaj in engleza.
Dupa ce am terminat de vizitat castelul Wawel ne-am indreptat pasii, cu harta in mana, catre cartierul Kazimierz. Pe masura ce inaintezi prin acest cartier incepi sa observi ca bijuteria arhitecturala se transforma in case care au devenit nelocuibile, multe dintre ele ruine. Treci podul de pe Vistula spre districtul Podgórze, un cartier muncitoresc, catre strada Lipova nr. 4, post semnalizata. Vechea fabrica a fost transformata de catre autorităţile din Cracovia într-un muzeu, care găzduieşte în prezent expoziţia numită "Cracovia: Ocupaţie 1939-1945".
Am crezut ca nu vom fi la ora programata, mai ales ca in e-mail era specificat sa ajungem cu 10 minute mai devreme.
Am mers direct in fata, am prezentat rezervarea, am platit cu cardul si ni s-a facut semn ca putem urca (fara ghidaj). Eram deja foarte obositi (si nu cred ca am fi facut fata unui ghidaj) asa ca am luat-o la pas prin muzeu. Vreau sa specific ca desi era ora 5 pm era foarte multa lume.
Cele doua etaje ale muzeului au cate 11 camere – incaperi in care sunt expuse fotografii, obiecte personale, afise insotite de proiectoare video sau ecrane tactile, de sunete care iti dau impresia ca te afli in mijlocul evenimentelor, toate evocand suferinta din timpul razboiului.
La inceputul turului poti intra intr-o sala de cinema unde ruleaza un film cu supravietuitori ai acelor timpuri, cum functiona fabrica, oameni care vorbesc despre oameni. Expoziția incepe cu data de 6 septembrie 1939, zi când naziștii au invadat orașul. Este redata viata orasului atat inainte de aceasta zi fatidica, cat si in anii ce au urmat. Printr-un stereoscop vei regasi strazile si oamenii acelor timpuri. Si urmeaza mobilizarea generala, oamenii care fug, soldatii si sirenele si picajul avioanelor si ti se ridica parul…
Cracovia urma sa devina capitala Guvernământului General, străzile au căpătat denumiri germane, însemnele naziste au acoperit orașul, teroarea a pus stapanire. Sunt expuse intr-o incapere tablouri, ceasuri, argintarie, covoare, toate confiscate din casele evreilor. Te poti urca in tramvaiul în care evreii aveau acces doar dacă prezentau un permis special …
Etajul doi ne introduce direct in ghetou – unde populația evreiască a orașului a fost mutată într-o zonă împrejmuită cu ziduri, sunt prezentate mici magazine din ghetou -frizeria/coafura, măcelărie, magazine de postavuri; uniforme naziste, mitraliere germane, tehnică de lupta germane.
Biroul lui Oskar Schindler, germanul originar din Cehia, venit să profite de ocupație și să facă bani, este intact. Pe el vezi câteva poze cu el (nu seamana cu Liam, mi-a zis copilul), un radio care emite muzică germană din timpul războiului. În spate biroului harta Europei pe tot peretele. Si biroul secretarei. Tot aici este amplasata o cutie / un cub cu vase emailate, realizat de Michal Urban, cate un vas pentru fiecare supraviețuitor al lui Schindler.
Spuneam ca ti se ridica parul cand suna sirenele, cand auzi pasii cadentati ai soldatilor, cand auzi raidurile aeriene si bombardamentele, chiar daca esti constient ca te afli doar intr-un muzeu si ca e PACE, dar cand am intrat in acest cub si am inceput sa citesc numele oamenilor salvati de la moartea sigură ce îi aştepta în lagărele de concentrare – unele surse spun ca au fost peste 800, altele 1200 de nume – m-a trecut un fior pe sira spinarii. Femei, barbati, sot, sotie, mama, tata, sora, frate, copii, chiar familii integi citesti pe aceasta arca a supravietuitorilor.
Destinul lui Poldek Pfefferberg nu s-a indreptat catre Auschwitz, ci a continuat pe lista lui Schindler si a ajuns în America. Și a considerat că este de datoria lui să spună întregii lumi aceasta poveste. Thomas Keneally este scriitorul care a câștigat Premiul Booker in 1982 cu Arca lui Schindler. A trebuit sa mai treaca inca 11 ani pana cand il convinge pe Steven Spielberg să facă filmul.
Am citit ca lista lui Schindler a fost scoasa la vanzare pe e-Bay, dar a ramas fara cumparator, fiind unul din cele mai importante documente ramase din cel de-al Doilea Razboi Mondial.
” “Oh, de aş mai fi salvat câţiva… Dacă aș fi vândut mașina aceasta… oh, de aș fi vândut mașina aceasta, aș fi salvat încă zece evrei! Ce nevoie aveam eu de această mașină? … Dacă aș fi vândut acul acesta de cravată, aș fi salvat încă doi! ”Aş fi putut salva mai mulţi, aş fi putut salva mai mulţi… oh, dacă aş fi avut mai mulţi bani…! ”
sunt vorbele din film ale lui Schindler, sunt vorbele unui OM care a intins mana unor oameni salvandu-i de la o moarte sigura, care a sadit speranta in sufletul lor in cea mai neagra perioada a istoriei. Citatul din Talmud „Cine salvează o viață, salvează întreaga lume” este trecut pe frontispiciul muzeului.
Fabryka Emalia Oskara Schindlera a continuat să funcționeze după încheierea războiului producand echipamente de telecomunicații, ulterior fiind nationalizata. In 2002 a fost inchisa.
Dupa ce am iesit din muzeu, am vrut sa gasesc Parcul evreilor din Ghetou, reprezentat de scaune departate mult intre ele, dar toate în aceeași direcție. În această piață erau aduși evreii înainte de a fi transferați în ghetou şi apoi duși la Auschwitz, când au fost gata camerele de gazare.
In drum spre hotel am intrat in Bazilica Corpus Christi (poloneză Bazylika Bożego Ciała) , situată în cartierul Kazimierz, o biserică gotică fondată de regele Casimir III cel Mare în 1335. Interiorul bisericii este un amestec de gotic polonez și arhitectură barocă impresionantă, cu caracteristici structurale, cum ar fi un mare altar înalt baroc aurit, un amvon în formă de barcă și orga.
Mi-am pus intrebarea daca as recomanda vizitarea acestui muzeu, in concediu, asa cum am fost noi.
Vreau sa mentionez ca am reusit sa ajungem si la Oświęcim (copilul meu a remarcat ca au McDonalds, raspunsul meu de adult a fost ca au trecut 100 de ani si lumea merge mai departe).
Trebuie sa ajungi totusi pana la ora 17, vin foarte multe tururi organizate. Noi foarte greu l-am gasit.
Am fost directionati catre muzeul lagarului Auschwitz-Birkenau, situate la o distanta de 3 km de Auschwitz, deschis pana la ora 20.30, cu intrare gratuita.
Desi una este Fabrica Mortii si cealalta Fabrica Vietii merita vazute impreuna pentru a aprecia faptul ca suntem liberi si fericiti ca traim in timpurile noastre, departe de groaza si frica acelor vremuri.
Trimis de fredutza in 26.09.19 15:47:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Trist și interesant muzeu in același timp. Am văzut un documentar despre filmul Lista lui Schindler in care Spielberg mărturisea că i-a fost foarte greu să facă acest film din cauza sentimentelor care il incercau. Am deschis lista voturilor, felicitări!
@Mika: Multumesc pentru vot si ecou. Citeam despre filmul Lista lui Schindler ca nu doar pentru actori a fost greu sa intre in pielea personajului, ci si pentru cei ce au participat la filmari dintre ei facand parte supravietuitorii ai lagarului - o femeie a avut un atac de panica văzându-l pe actorul Ralph Fiennes (care il interpreta pe Amon Goeth) echipat în uniforma SS.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cracovia - un oraș civilizat și relaxant — scris în 28.08.24 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Fascinanta Cracovia — scris în 15.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- May.2023 Cracovia in Mai 2023 — scris în 15.11.23 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Kalwaria Zebrzydowska, Calvarul polonez de pe Muntele Zar — scris în 03.12.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Colina Wawel din Cracovia – Sanctuar național polonez — scris în 27.11.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Plimbare prin Stare Miasto Kraków, Orașul Vechi Cracovia — scris în 21.11.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Plimbare prin Kazimierz, Fostul Cartier Evreiesc din Cracovia — scris în 08.11.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ