ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 3 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cracovia - un oraș civilizat și relaxant

TIPĂREȘTE URM de aici

 Cracovia a fost primul obiectiv din itinerariul nostru polonez. Eu mai vizitasem Cracovia în adolescență și rămăsesem cu amintiri deosebit de frumoase. Cum am regăsit-o după mai bine de 35 de ani? Mi s-a părut și mai frumoasă decât mi-o aminteam.

Ce te frapează din prima clipă este ordinea și curățenia perfectă, un aer de oraș super civilizat. Sincer, mi se pare că depășește multe orașe vestice. Ca nivel de civilizație, mi-a amintit de Germania în perioada ei de glorie, când nu era năpădită de chinezi și imigranți de toate națiile. Totul e curat, nu vezi o hârtiuță, un chiștoc de țigară pe jos, o buruiană, nimic, totul e aranjat și perfect pus la punct. Tot transportul în comun e electric, nimic poluant. Sunt foarte multe piste de bicicliști, iar bicicliștii sunt foarte civilizați, chiar dacă mai greșești și le încalci pista, te feresc. Circulația în oraș e foarte bine organizată, în patru zile cât am stat acolo, n-am văzut ambuteiaje în trafic, asta la un oraș de aproape 800.000 de locuitori. Orașul are o centură la 4 benzi și probabil, dacă vrei să ajungi din punctul A în punctul B, ieși pe centură și apoi intri la loc unde ai treabă, nu aglomerezi orașul inutil. Sau folosești mijloacele de transport în comun care merg ceas. În fiecare stație există tabele pentru toate mijloacele de transport care circulă prin stația respectivă. Pentru fiecare mijloc de transport e afișată lista stațiilor cu orele la care ajunge în fiecare stație. Cât am mers noi cu mijloacele de transport, orarul respectiv se respecta. Toate semafoarele au semnal pentru persoanele nevăzătoare.

Chiar și în cartierele noi, mai mult sau mai puțin comuniste, sunt bulevarde largi, cu trotuare largi și spații verzi între blocuri. Nu e ca la noi, unde cum mai prind un locușor, cum mai trântesc un ditamai blocul, de ajungi la situații de genul “vecină închide tu geamul, ca să pot să-l deschid și eu” .

 Centrul vechi este perfect restaurat, iar de jur împrejurul centrului vechi este o zonă verde, ca un fel de parc circular cu bănci și copaci mari și umbroși. De asemenea, pe lângă răul Vistula pe ambele maluri sunt amenajate un faleze pe care care este foarte plăcut să te plimbi.

  Voi detalia aici principalele obiective vizitate de noi în cele 3 zile pline, cât am stat în Cracovia.   

  Castelul Wawel

  Este castelul regilor polonezi, dar nu arată nici pe afară, nici pe dinăuntru ca un palat regal, cum ar fi de exemplu palatul regal de la Madrid sau Versailles. Arată mai mult ca un castel de apărare, cu ziduri înalte și groase. Nu voi scrie aici despre istoria lui, asta se poate găsi ușor pe internet, ci despre impresiile noastre despre castel. Polonia are mute castele și se spune, că dintre primele cinci cele mai frumoase castele ale sale, Wawel-ul este singurul făcut de polonezi; celelalte patru au fost făcute de nemți 😊. Fiind foarte mare, cele mai faine fotografii cu castelul se pot obține de pe podul Grunwaldzki Most sau de pe malul opus al Vistulei. În interior sunt mai multe muzee: Castle I și Castle II (adică etajul I, respectiv etajul II), Subsolul, Tezaurul, Armureria, Peștera dragonului, Grădinile. Pentru fiecare se plătește separat și nu am văzut să existe bilete combinate. Dacă iei oricare dintre Castle I sau Castle II, ai incluse grădinile. Oricum grădinile sunt foarte mici, nu merită să plătești pentru ele; mai erau și destul de scumpe, vreo 30 de zloți/pers dacă luai bilet pentru grădini. Cred că de aceea le dau gratis. Noi am luat Castle I (49 zloți/pers), Castle II (49 zloți/pers) și Tezaurul (40 zloți/pers). Întotdeauna cînd se poate vizita tezaurul, eu iau bilet pentru așa ceva, pentru că acolo găsești întotdeauna argintărie frumoasă, bijuterii etc. Când iei biletele îți scrie o oră de access pe bilet. Nu are nici o legătură, intri când vrei, doar să fie în ziua respectivă. Pe internet am găsit pe mai multe site-uri informația că ar fi aglomerat și ar fi bine să-ți bilet online. Noi n-am văzut așa ceva, dimpotrivă, chiar a fost foarte lejer. La coadă la bilete am stat cam 20 de minute, dar din astea vreo 10 minute au discutat în contradictoriu 2 tineri cu băiatul de la casă, dacă dragonul e afară sau înauntru, într-o grotă. Adevărul era ca în bancul cu regele Solomon, amândoi aveau dreptate, există și un dragon afară, lângă castel pentru care nu se plătește nici un bilet, te poți poza cu el cât vrei. Dar cel din peșteră e mai artistic, scoate și flăcări pe nas 😊.

Mi s-a părut o chestie amuzantă că foarte mulți luau bilete pentru dragon. Nouă ni s-a părut un obiectiv mai degrabă copilăresc, dar de gustibus …

Pentru fotografii nu se plătește suplimentar pentru nici un muzeu.

Castle I și Castle II sunt destul de asemănătoare. Sala tronului e în Castle II. Și tot în Castle II, la final, e o expoziție de corturi turcești, ceva cum am văzut prin filme că aveau otomanii. Oricum, în cele doua etaje am văzut multe piese de mobilier din lemn foarte frumos restaurate. Chiar râdeam revăzând pozele, că am o groază de fotografii cu dulapuri de la Wawel. Dar, în apărarea mea, măcar nu seamănă unul cu altul. De asemenea, sunt multe sobe din teracotă, foarte frumos ornamentate. Camerele fiind foarte mari, exponatele au un fel de cordon de siguranță în jur, astfel că e ușor să fotografiezi fără să-ți intre alți oameni în cadru.

Ca un detaliu tehnic, toaletele se găsesc lângă intrarea în grădini și accesul se face scanând codul de bare de pe bilet sau introducând o monedă de 5 zloți în automat.

Accesul în curțile interioare ale castelului și pe zidurile acestuia este gratuit. Chiar merită o vizită pe zidurile castelului, chiar dacă nu vă interesează muzeele, pentru că priveliștea asupra râului Vistula și a Cracoviei este deosebită.

Pentru Catedrală se plătește bilet separat 23 zloți/pers. În catedrală nu e permis fotografiatul. Tot din catedrală se poate urca în turn pentru a vedea clopotul Sigismund Bell, botezat după regele Sigismund I, cel care l-a comandat. Clopotul e imens și cântărește vreo 10 tone. Se urcă pe jos, nu există lift și traseul de urcare e diferit de cel de coborâre. Chiar mă miram pe treptele acelea înguste, cum de nu ne intâlnim cu nimeni din sens opus. Tot în biletul pentru catedrală intră și vizitarea unui mic muzeu, situat lângă catedrală, închinat memoriei lui Ioan Paul al II-lea.

În funcție de ceea ce alegeți să vedeți, o vizită la castelul Wawel poate dura destul de mult. Noi am ajuns dimineață pe la 9:30 și am ieșit pe la 16:30, fără pauză de mâncare, cafea sau bere (la astea am mers după 😊).

 Piața centrală – Rynek Glowny

 Este foarte mare, impresionantă și foarte fotogenică. Chiar în centru se găsește clădirea halei în stil Renaissance. În interiorul halei este o galerie cu magazine care vând diverse suveniruri, chihlimbar (foarte frumos, dar destul de scump). Tot în piață se găsește turnul cu ceas, care este singura parte rămasă din vechea primărie a Cracoviei. Se poate urca în turn, contra cost, pentru o priveliște deosebită asupra Cracoviei. De asemenea, se poate admira mecanismul ceasului din interior. Într-o laterală a pieței se găsește micuța biserică St. Adalbert, care este una dintre cele mai vechi biserici din Polonia, datând din secolul 11. De jur împrejurul pieței centrale sunt terase de la care, începând de la prânz până spre seară, mirosea deosebit de îmbietor. În ciuda acestui fapt, n-am mâncat acolo, am preferat să căutăm curțile interioare. Am eu o atracție deosebită să cercetez gangurile care duc spre restaurante ascunse în curțile interioare umbroase și răcoroase, cu liniște, departe de aglomerație, eventual cu ceva muzică în surdină. N-am prea dat greș niciodată cu tehnica asta, doar că la Cracovia am nimerit astfel la un restaurant italienesc, foarte stilat (aproape prea stilat pentru noi care ieșisem în pantaloni scurți și tricou) și cu mâncare foarte bună, puțintel scump, dar nu exagerat.

 Catedrala Sf. Maria

  Se află pe o laterală a pieței centrale. Această catedrală m-a impresionat în mod deosebit când am văzut-o prima oară în adolescență. Era prima catedrală catolică, atât de bogat ornamentată la interior pe care o vedeam. Până atunci, credeam că bisericile catolice sunt mai sobre și austere în interior (la vremea respectivă nu văzusem nimic din cadralele italiene). Accesul în catedrală pentru vizitare se plătește 18 zloți/pers. Dacă vrei doar să te rogi atunci se intră prin ușa dinspre piața centrală și ai access doar într-o parte restrânsă a catedralei. Pentru vizitare accesul se face pe usa din lateralul catedralei. Cred că au procedat așa pentru ca cei care se roagă să nu fie deranjați de cei care doar vizitează. Aici erau premise fotografiile.

   Catedrala Sf. Petru și Pavel

   Se află pe strada Grodzka, strada pietonală care face legătura între castelul Wawel și Piața centrală. Este ceva mai mică decât catedrala Sf. Maria, dar aici se organizează concrete foarte frumoase în fiecare seară, între orele 20:00 – 21:00. Prețul unui bilet este de 80 de zloți și se poate cumpăra chiar din interiorul catedralei. Concertele sunt diferite în fiecare zi a săptămânii, unele sunt cu orgă, altele fără. Am fost și eu la un astfel de concert în ultima seară la Cracovia, doar că n-am prins un concert și cu orgă. A fost o orchestră de cameră, dar acustica în interiorul catedralei este deosebită.

   Barbacanele și Poarta St. Florian

   Barbacane (sincer, nu știu cum se traduce corect în română) este un avanpost de apărare fortificat. Datează din jurul anului 1500 și este unul dintre cele trei astfel de avanposturi de acest fel care mai există în Europa. Mai există unul la Carcassone in Franța și unul la Görlitz în Germania. Se pare că acesta din Cracovia este cel mai bine conservat. În vechime, barbacane era legat de zidurile cetății printr-un pasaj acoperit care trecea prin Poarta St. Florian. Acesta era punctul de control pentru toți cei care intrau în cetate.

   În afară de acestea am mai vizitat două obiective în afara Cracoviei: salina Wieliczka și abația benedictină Tiniec, dar despre acestea voi povesti într-un review separat, pentru că acesta a devenit destul de lung. Tot în afara Cracoviei se poate vizita lagărul de la Auschwitz (Oswiecim în poloneză). Eu îl vizitasem în adolescență, m-a impresionat în mod deosebit și n-am mai avut tăria să-l vizitez din nou. Fiind o fire foarte impresionabilă și empatică, prefer să văd lucrurile frumoase pe care omenirea le-a creat.

  Un alt obiectiv interesant în Cracovia este fabrica lui Schindler din cartierul evereiesc. Pentru cei care au văzut filmul Lista lui Schindler, fabrica acestuia chiar există și se poate vizita. De asemenea, cred că este interesantă o croazieră pe Vistula.

  În final, la capitolul detalii tehnice, am să povestesc un pic despre transportul în comun din Cracovia. Site-ul companiei de transport este https://www.mpk. krakow. pl/en. Biletele sunt pe perioade de timp: 20 de minute (4 zloti) sau 60 de minute (6 zloti). De unde știu de care îmi trebuie? Păi mă uit în stația de plecare pe fișa mijlocului de transport respectiv și văd cât timp face de la stația de plecare până la cea de sosire. Dacă e la limită puteți să mai adăugați 5 minute pt. siguranță. Biletele se pot cumpăra de la automate care se găsesc fie în stație, fie chiar în mijlocul de transport. Nu în toate stațiile sunt automate, dar în toate mijloacele de transport sunt automate. Toate automatele au opțiune de limba engleză și în general se poate plăti cu cardul. Spun în general, pentru că am găsit noi la întoarcerea de abația Tiniec, unul dintre puținele automate care mergeau (atenție!) doar cu monede. Noroc că polonezii sunt de treabă, am mers prin autobuz cu bancnota în mână și până la urmă am reușit să schimb o bancnotă de 10 zloți în monede. După ce luați bilet de la automat, el trebuie validat la validatoarele galbene din mijlocul de transport.

  Ne-a plăcut mult la Cracovia și cred că vom reveni. E un oraș foarte civilizat, în care e o plăcere pur și simplu să te plimbi.


[fb]
---
Trimis de RoxanaGRS in 28.08.24 16:21:38
Validat / Publicat: 28.08.24 17:33:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA. A mai fost în/la: Cracovia, Poznan
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Austria, Slovenia, Ungaria, Spania, Germania

VIZUALIZĂRI: 1764 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P39 Biserica Sf. Maria - altarul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15750 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.08.24 21:58:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

RoxanaGRSAUTOR REVIEW
[29.08.24 09:12:12]
»

@webmaster: Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062255859375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1