GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Copenhaga și împrejurimile - Kronborg & Louisiana
Danemarca e țara în care castelele și poveștile cu regi și regine se pot găsi aproape oriunde la malul mării. Odată ajuns în Copenhaga și ai vizitat cele mai importante obiective turistice, este indicat să profiți de o zi și să vizitezi locurile înconjurătoare. Două dintre acestea sunt chiar castelul Kronborg (reședința „oficială” a lui Hamlet) și Louisiana (cea mai mare expoziție de artă modernă din Europa).
[****]
1. Caută-l pe Hamlet la Kronborg
Intodeauna am fost fascinată de castele și palate și, tocmai de aceea, nu puteam rata o vizită la unul dintre cele mai renumite castele daneze: Kronborg. Fiind o veche fortăreață, castelul este împrejmuit de ziduri vechi de sute de ani dar și de apele scandinave, deloc prietenoase cu cei care ar fi dorit să atace iubitul castel al regelui Frederic al II-lea.
Castelul Kronborg este situat la nord de Elsinore pe un sit de o mare importanță strategică, la granița dintre Danemarca și Suedia, la 40 de minute de condus de Copenhaga. Biletul costă 100 de coroane daneze și, pentru că era în extra-sezon, în preț a fost inclus și un scurt tur cu ghidul. In general nu sunt un fan al vizitelor cu ghizi, majoritatea sunt mult prea plictisiți să spună aceeași poveste mereu, repetând-o aproape obsesiv ca un elev pedepsit :). Nu a fost clar situația de la Kronborg: ghida a vorbit pasionată nu doar despre castel dar și despre legende ce au marcat istoria tumultoasă a locului (acele povești fabuloase despre petreceri și turniruri, ce l-au determinat pe Shekspeare să aleagă acest loc ca și „casă” a lui Hamlet).
Castelul este construit în stil renascentist, cu o curte spațioasă, amplasat într-o zonă extraordinar de frumoasă, lângă mare pe faza unei foste fortăreațe, construit de către regele Frederick al II-lea. Deoarece regele a dorit să ofere o nouă „casă” frumoasei sale soții, Sophie, Kronborg este decorat excesiv și bogat în ornamente de gresie cu modele unice, pline de imaginație.
Sala Mare (sala banchetelor) este una dintre camerele cele mai rafinate și cea mai mare de acest gen din Europa de Nord. Petrecerile care se organizau aici au adus faima castelului deoarece țineau câte 3-4 zile, ca în povești, și erau invitați oaspeți din toată Europa.
Ghida ne-a povestit chiar și de un mod special de a ciocni paharele (rămas în istorie ca o altă extravaganță a lui Frederic al II-lea: Împăratul se ridica în picioare cu paharul și propunea un toast. În acel moment, tobele și trompetele începeau să bată iar din afară meterezelor castelului, artileria pregătea tunurile și trăgea in aer. Toată lumea trebuia să se ridice apoi împreună cu regele și să se bucure de banchetul unde, în mod normal, se serveau peste 24 de feluri de mâncare.
Sala de bal era acoperită de tapiserii somptuase, țesute în fir de aur ce reprezentau momente decisive din isoria Danemarcei astfel că, de multe ori, erau considerate un mod de propagandă, ce trebuia să demonstreze oaspeților curajul și măreția împăratului și a supușilor săi.
În subsolurile castelului se află catacombele fostei fortărețe și, tot aici, se găsește și statuia eroului național Holger Danske. Acesta „doarme” în pasajele subterane de sute de ani. În conformitate cu o veche legenda, Holger Danske se va trezi si va ridica sabia în ziua în care Danemarca va fi din nou amenințată de dușmani.
Istoria castelului a fost una presărată nu doar cu povești de cap și spadă dar și cu războaie, incendii și lupte de putere. În anul 1629, castelul a ars din temelii, singura parte rămasă intactă fiind capela reginei. Doar arucand o privire în interiorul capelei ne putem da seama, încă o dată, de măreția castelului și de importanța celor care i-au călcat pragurile de-a lungul vremii.
Acestea toate fiind spuse despre istoria castelului, se înțelege de ce Shakespeare a ales să „construiască” povestea celebrului personaj tocmai printre aceste ziduri pline de povești nemuritoare :).
Hamlet a fost pus în scenă pentru pentru prima dată la Kronborg în 1816 pentru a comemora 200 de ani de la moartea lui Shakespeare iar din 1937 piesa a fost jucată recurent. Aceste performanțe au atras nume mari internaționale ca Laurence Olivier, Vivien Leigh, John Gielgud, Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Simon Russell Beale si Jude Law.
2. Descoperă cea mai mare expoziție de artă modernă din Danemarca la Louisian
La întoarcerea de la Kronborg, în drumul spre Copenhaga, nu ezita să te oprești și să admiri muzeul de artă modernă Louisiana. Acesta nu este doar un loc pentru iubitorii de artă dar și pentru cei care vor să se bucure de o ieșire în aer liber, să admire de parcul ce înconjoară muzeul și să savureze o cană de cafea la malul mării. Am rămas suprinsă să văd cât de multă lume venea să își petreacă o după-amiază de dumincă printre tablouri sau sculturi contemporane.
În fiecare an, Muzeul Louisiana prezintă de la șase până la opt expoziții majore ale artei moderne, inclusiv maeștri clasici dar și nume noi pe piața artiștilor internaționali.
Atunci când Louisiana și-a deschis porțile în anul 1958, fondatorul, Knud W. Jensen, și-a dorit ca muzeul să fie o casă pentru arta daneză modernă. Dar, după doar câțiva ani, el a schimbat cursul, și în loc să fie o colecție predominant daneză, Louisiana a devenit un muzeu internațional cu numeroase lucrări de renume.
M-am întrebat de ce acest muzeu are nume de femeie, de altfel ciudat pentru o astfel de locație :). Ca tot ceea ce se întâmplă în Danemarca, și aici există o poveste de dragoste la mijloc: un nobil și cele trei neveste ale sale. Knud W. Jensen a ales să „preia” numele casei de la țară acestui nobilului, casă convertită mai târziu într-un muzeu. Proprietatea a fost construită în 1855 de Alexander Brun (1814-1893), fost ofițer și maestru al Royal Hunt, căsătorit cu trei femei care au avut toate același nume: Louise. Intrarea în muzeu este una romanțată, într-o mică pădure, la malul mării… locația perfectă pentru scurtele vacanțe la țară ale artistocratului.
Operele de artă expuse aici aparțin fie artiștilor cunoscuți sau celor la început de carieră. Unele dintre experimentele artistice pe care le-am văzut aici mi-au plăcut foarte mult, ca de exemplu camera cu lumini și umbre iar unele, personal, nu le-am putut înțelege deloc, ca de exemplu un artist care „desena” un cearșaf de peste 3000 de metri :)
O vizită la o expoziție de artă contemporană este mereu o incursiune în cele mai ascunse locuri ale minții mele: încerc mereu să înțeleg „ce a vrut să spună autorul” :).
La sfârșitul celor 3 ore de plimbare prin muzeu, am luat o cafea de la restaurantul din incita acestuia și am savurat-o pe malul mării, admirând și fotografiind lebedele elegante. Nu uita să iei un biscuit deoarece acestea vor reacționa la orice idee de mâncare… vor fi mai docile și vei face tone de fotografii faine :).
[***]
Trimis de georgiana27 in 18.07.17 12:42:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Suedia, Copenhaga, Malmo
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@georgiana27: Felicitări pentru articol.
S-a nimerit să vă ofer eu primul vot pentru el.
Copenhaga este una dintre cele mai frumoase orașe din nordul Europei.
A fi sau a nu fi vizitatorul acestei capitale, aceasta e întrebarea. Ne dorim și noi să ajungem să-l vizităm la pas.
Până vom ajunge acolo m-am mulțumit cu pozele realizate de dv.
Toate cele bune și multe concedii plăcute.
Felicitări pentru articol și fotografiile minunate!
Călătorii plăcute!
@Dana2008: multumesc frumos. Copenhaga e un oras senzational: vor urma si alte relatari de acolo.
@georgiana27: Bună
Am fost la Copenhaga anul trecut și am amintiri foarte frumoase, ca și tine. Regretul meu de acolo sunt grădinile și Castelul Frederiksborg de undeva din apropierea Copenhagăi, de care ne-a spus ghida, dar uite Kronborg nici n-a fost în discuțiile noastre. Un bun prilej să mă întorc, nu? Ceea ce îți doresc și ție. Frumoase și pozele și mai ales excursia ta și felul cum ne-ai prezentat și nouă.
Vară frumoasă în continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 City break Copenhaga — scris în 20.09.24 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Copenhaga, capitala țării celor mai fericiți oameni, în 3 zile — scris în 25.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Copenhaga pentru copii — scris în 01.05.23 de danah71 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Am dat o fugă și prin Copenhaga — scris în 04.01.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Copenhaga – oraşul oamenilor fericiţi — scris în 29.04.20 de gettyy din IASI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 De capul nostru prin Copenhaga — scris în 18.05.18 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cu Allan prin capitala daneză — scris în 14.05.18 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ