ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 7 zile
team-building
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Simfonie de parfumuri la ,,GALIMARD'' in satul EZE

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De la Nisa pana la granita italiana, muntii cresc in inaltime si pentru a ajunge in localitati se deschid trei sosele pe coasta, cornisa superioara, construita de Napoleon, cornisa mijlocie, construita in ajunul celui de-al doilea razboi mondial si cornisa inferioara, din secolul al 18 -lea, realizata de un print din Monaco. Toate cele trei cornise ofera un spectacol ce iti taie respiratia si ruland cu autocarul plin de seniori, am simtit ca splendoare peisajului. mi-a rasplatit din plin visul meu de a vedea Coasta de Azur si de a regasi Marea Mediterana.

Desi era primavara traficul pe intinderea costiera era deja aglomerat, dar sus la etaj ,pe scaunul meu din autocar, admiram apa marii ireal de albastra si simteam ca toate simturile au patruns in mine, si fiind ultima zi a sejurului, o respiram adanc, atunci cand ghidul a facut un popas de 2 ore in Eze, o surpriza neanuntata, cand portofelele noastre erau cam goale dupa 7 zile pline.

EZE, micutul sat cu mai putin de 3000 de locuitori, domina cu indrazneala Mediterana si se desprinde ca o poveste autentica, departe de stralucirea si blitzul Coastei de Azur. Acest satuc e ca o floare rara de piatra, si a fost comparat cu un cuib de vultur, ascuns si cocotat pe varf de stanca, cu fata spre lumina Marii Mediterane, oricum, pentru al meu vertigo, era locatia scenica desavarsita.

Dar nu am avut timp decat pentru o scurta halta in Place de Gaulle, e un sat cu mesaj turistic, si arata ca o carte postala, fiind numit chiar si balconul Mediteranei, asezat intre Monaco si Nisa., lasandu-ti amintiri de neuitat.

Eze are deci picioarele in Mediterana, capul in nori si muntii lui sunt ca o coroana.

Care fata mi-a placut mai mult, marea sau muntele... ? satul e o curiozitate, e super spectaculos asezat deasupra marii... nu as fi cutezat oricum sa merg pe cararile lui ,pe drumul lui Nietzsche, care a trait aici un timp, asa ca in acest cadru mirific, am aflat ca exista doua parfumerii celebre din Franta, FRAGONARD si GALIMARD, noi vizitand-o pe ultima, sub bagheta parfumata din mana inmanusata a unei frantuzoaice ,elegante si stilate.

Daca arati doar harta satului Eze, ce o primesti gratuit de la biroul de informatii turistice, primesti pe loc un discount de 10% in ambele parfumerii.

As fi vrut insa sa fi alergat mai bine pe campurile de lavanda si iasomie, dar iata-ma neprogramat la Eze,intr-o casa de parfumuri,un mic muzeu si laborator, ce emana un aer nostalgic si discret al trecutului.

CATEVA REPERE ISTORICE

Vizita ghidata dureaza 20 de minute, este gratuita si experienta este instructiva.

Se stie ca la originea parfumului se afla religia, mirul, balsamurile medicinale, plantele orientale si in fine frumusetea si arta seductiei.

Pe la mijlocu secoluluial 16 -lea, Catherine de Medicis, enervata de costurile exagerate ce le avea de facut cu parfumurile exotice ce le primea din Orient, afland ca pe tarmurile Mediteranei cresc flori cu mirosuri mult mai placute si mai puternice, insarcineaza pe un savant florentin sa prefaca petalele acestor flori in parfum. Savantul alege Grasse, localitate plina de flori si primele esente fabricate de el au fost cele de lavanda si rozmarin. De atunci Grasse a ramas orasul parfumurilor delicate.

INDUSTRIA PARFUMULUI a atras vizitatori din toata lumea si istoria ei incepe in secolul al 18 -lea, cand Grasse devine capitala mondiala a lumii, datorita climei ce a incurajat cultura florilor, a plantelor, lavandei, mimozei, iasomiei, etc.

JEAN DE GALIMARD, segneur de Seranon, si prieten cu Goethe, a locuit in Grasse si a creat aici Parfumeria Galimard., cautand aici materia prima pentru esentele sale., in anul 1747. El a fost de fapt si furnizorul Casei Regale, la curtea regelui Ludovic al 15 lea.

In 1849 a fost fondat si grupul MOLINARD, iar in 1926 Eugene Fuchs deschide parfumeria FRAGONARD, ca omagiu adus marelui pictor, si afacerea se dezvolta prosper din tata in fiu.

Astazi in zona Grasse, cei trei producatori principali au uzine, laboratoare si vizite organizate pentru clienti, si cand iesi din acest univers poezie, intelegi mai bine fraza cliseu, ... ,,mirosi ca o fabrica de parfumuri''.

La EZE sat am descoperit lucruri necunoscute, arta ancestrala de a sti sa produci parfumul, istoria sa, materiile prime si metodele de extractie, traditionale si moderne si acea meserie simpatica, de ,,Le nez'', nasul, acel parfumier ce poseda calitati neobisnuite si cunoaste mii de produse, si pentru care, parfumul e o arta,doamne ce job excentric si bine platit..

Ghida ne-a povestit ca de peste 266 de ani,Parfumeria Galimard urmeaza traditia fondatorului ei, si florile sunt culese din satul Guordon, in muntii din Grasse. Aici, intr-o distilerie, se prelucreaza florile alpine smulse din inima naturii, si se obtin esente de lamai, portocale, etc.

S-a pastrat pana azi aceeasi linie de fabricatie, iar florile sunt culese cu mana si transportate in ,,uzina iubirii''.

Pentru 100 de ml de parfum, e nevoie de o tona de flori uscate, culese manual, pentru a nu se pierde mireasma.

Tehnicile de fabricare a parfumului au fost transmise din generatie in generatie. Si la Eze si la Grasse, metoda folosita este distilarea, instalatiile de azi sunt moderne, dar tehniciile sunt neschimbate.

In micile sali am vazut pentru prima data niste alambicuri grozave si vesele, unde se pun floricelele pentru a fi procesate.

Persoanele specializate, ,,nasurile ,''ce caragios suna, testeaza acele compozitii create, nu ma mir ca programul lor de lucru e de doua ore pe zi.

Dar la Galimard se produc si se vand si sapunuri naturale, pe baza de flori, sapunuri ce se vand in toata zona Coastei de AZur... cel mai ieftin sapun de aici costa 2 euro ,cel de citon e 3 euro, o cutie cu trei savonele cu miros de flori albe, costa 12 euro, si lista e lunga... sapunurile de aici au forma de ratuste, soare, lamaie, si gasesti o gama variata de culori... le testam si noi cu nasul si nu rezistam ispitei... le punem in niste cosulete simpatice, apoi primim un bon, si continuam sa ne facem ,,piata ''si printre geluri, pomade, saculeti de flori uscate eleganti, ce-ti fac cu ochiul... si in final ne oprim la tejghea...

Exista de asemenea si un Atelier Olfactiv, pe bani, unde poti sa-ti creezi propriul parfum... a amesteca mirosurile, e ca si cum ai compune o bucata muzicala, pe note...

Frantuzoaicele de la tejghea, ne arata ca parfumul trebuie ,,simtit''sa ne poata vorbi... da, ladies stiam si eu ca marca aleasa iti tradeaza personalitatea... parca am participat la o lectie de alchimie, in laborator...

Dar am uitat sa spun ca am intalnit aici marci necunoscute...

Aici vizita ,,comerciala''inseamna mai intai ARTA si poti achizitiona:

1) Parfumuri florale, in care predomina esenta unei flori sau mai multe.

2) Parfumuri citrice sau fructate, care au in compozitie esenta de citrice, portocala, lamaia verde, grapefruit, etc

3) Parfumurile orientale,pe baza de esenta de vanilie, ulei de camfor, etc... ele sunt insa mai grele si mai pretentioase.

Atmosfera printre cei 40 de seniori

Ne-am invartit prin magazin si am inceput sa testam diferite sticlute si sa ne ,,mirosim reciproc'', barbatii au fugit in masa sa nu li se goleasca cardul.

A fost ca o calatorie in timp in istoria unei licori vechi de 3000 de ani... iti bagai nasul in toate sticlutele oferite amabil de vanzatoare, cu preturi pornind de la 30 de euro si nu stiai ce sa alegi... La sfarsitul vizitei, am pendulat, am oscilat intre fragance -uri in totala betie si nesiguranta, ce Paris, aici am intrat in razboi cu propriul nostru limbaj, doamnelor si domnilor, si decizia ce sa iei a ramas in ,,suspans''cam multa vreme, dar ghidesa ne -a amintit ca ne asteapta un avion... au fost si bombaneli si reprosuri ca vizita nu a fost anuntata, si multe persoane cumparasera din Nisa parfumuri mult mai scumpe...

CONCLUZIE... nimeni dintre noi nu a ramas insensibil la mirosurile fermecatoare ce se degajau din flacoane... oare ce parfum mi se potriveste ca o manusa? Cred ca in acele clipe doar un magician ar fi putut alege pentru mine parfumul potrivit firii mele...

Am fost si noi senioarele niste ,,nasucuri ''amatoare, ne-am compus singure o simfonie de mirosuri, ce au intoxicat pe bietul sofer de autocar... am avut si noi ,,orga ''noastra naturala, am mirosit, am pufait, am strambat din nas, l-am ridicat, l-am aplecat deasupra flaconului, am stranutat, am respirat adanc si cu nesat, am oftat, am renuntat, ce am cumparat? un buchet proaspat de flori... uitati-va pe site... Galimard.com.

Am petrecut clipe frumoase si am avut si noi talentul de a cheltui banii, datorita geniului nostru olfactiv... da, mi-a placut PARFUMERIA GALIMARD, o companie ce lasa oamenii sa actioneze, ca niste parfumieri adevarati, unde maria sa clientul, este iubit si respectat, si tratat cu multa dragoste si atentie...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 15.09.13 10:41:41
Validat / Publicat: 15.09.13 11:49:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Parfumuri la vanzare -nu cunosc toate marcile... senioarele sunt in aglomeratie la tejghea...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

iulianic
[15.09.13 20:57:32]
»

@mireille: Am citit, am admirat, am adulmecat şi am dat un superbonus minunatelor parfumuri. Felicitări seniorilor pentru această plimbare înmiresmată!

mireilleAUTOR REVIEW
[16.09.13 07:36:51]
»

@iulianic: multumesc frumos, orice varsta cu frumusetea si valorile ei...

roth
[16.09.13 08:27:52]
»

Am citit cu mare dreg, parca ar fi o apa lina ce te poarta agale spre locuri minunate, asa am simtit eu aceste randuri pline de duiosie si nostalgie.

Bun, tematic si sugubat in acelasi timp, putina istorie impletita frumos in mireasma de flori... cemai trebuie sa ajung acolo... candva.

MCM
[16.09.13 16:28:13]
»

@mireille: Mi-a mirosit a review nou ) Asa ca... am aparut ca o boare (de parfum), m-am delectat cu mirosul cuvintelor si perceptiilor tale si... plec sa ma parfumez acum ))

Mi-ar placea sa-mi "gatesc" propriul parfum.

mireilleAUTOR REVIEW
[16.09.13 17:37:03]
»

@MCM: merci madame, sa mergem ,,ensemble ''ca am terminat deja flaconul...

ariciu
[17.09.13 00:26:36]
»

Ah, ce mi-a plăcut! Anul trecut când am ajuns în Eze între vizita la Galimard şi vizita la Fragonard, am ales să mergem la a doua. Astăzi am vizitat-o şi pe prima. Păcat că nu pot să cumpăr nimic. Deja Belle de Nuit de la Fragonard mi s-a terminat.

Să ştiţi că nu m-am abţinut însă şi după vizita la Fragonard am intrat într-un magazinaş din Eze şi am cumpărat vreo trei săpunuri din alea Galimard, jumătate de lămâie că prea îmi făcuseră cu ochiul. Din trei am rămas doar cu unul că restul le-am făcut cadou. Când am văzut cât de tare era mi-a părut rău că nu am luat mai multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[17.09.13 07:11:39]
»

@ariciu: merci, si noi ne-am suparat ca nu ne-au dus la Fragonard... savonele... mai am inca... cu margaritar, lavanda, roze, lamaie... iti trimit unul prin posta!!!... am crezut ca nimeni nu va citi review-ul, dar aveam 10 poze cu magazinul, si am vrut sa ,,scot ''ceva parfum din ele...

webmaster13
[29.09.13 19:47:25]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireilleAUTOR REVIEW
[29.09.13 20:21:01]
»

@webmaster13: merci, in seara aceasta sunt rasfatata... mai bine mai tarziu decat deloc... superba melodia...

Michi
[15.10.13 19:58:00]
»

@mireille: noi, am vizitat cu seniorii numai fabrica Fragonard. Am luat şi eu cutiuţe cu săpunuri frumos ambalate, o cutie cu şase sau zece fiole cu parfum... pe toate le-am dat doctorilor. Mi-am oprit un flacon cu ulei de argan dar necompoundat năclăieşte părul. Am vizitat Eze în fugă, acum am completat cu vizita virtuală la Galimard.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ariciu, iulianic, MCM, Michi, mireille, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Coasta de Azur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067936897277832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1