GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unul dintre motivele pentru care balanța noastră a înclinat spre a ne face vacanța de toamnă în Çeșme, a fost reprezentat de plajele zonei, fiind destul de cunoscut faptul că zona beneficiază de unele dintre cele mai faimoase plaje ale Turciei. Sunt renumite pentru nisipul lor fin, alb, de cele mai multe ori fiind comparate cu plaje exotice din alte colțuri îndepărtate ale lumii. De asemenea, se laudă cu intrarea lină în apă, făcându-le foarte potrivite pentru familiile cu copii, dar şi pentru că beneficază de amenajări şi facilităţi fel de fel. Însă, în cazul majorităţii lor, trebuie luat în calcul vântul care bate aproape neîncetat pe acestea, creând un disconfort pentru unii şi fiind foarte benefic pentru cei ce vor să practice sporturi specifice, gen windsurfing sau kitesurfing.
Cu 29 km de ţărm, peninsula Çeșme se poate mândri cu câteva exemplare minunate de plaje, vestite în toată lumea care i-au adăgat un plus de farmec și multă faimă. Cum orice turist când merge la mare, în Turcia sau oriunde în altă parte, vrea să ştie ce plajă/plaje se află în acea destinaţie, şi noi am fost curioşi să aflăm cât mai multe despre plajele zonei Çeșme.
Voi încerca să prezint plajele pe care le-am văzut şi vizitat, clasificându-le într-un top personal, nu neapărat obiectiv, ci mai degrabă în ordinea importanţei şi a frumuseţii lor în opinie proprie.
1. Ilıca este, de departe, regina plajelor din Çeșme, cu cei doi kilometri ai săi de nisip fin, alb, cu intrare lină în mare și o apă turcoaz. Este situată la 4 km est de orașul Çeșme. Lățimea plajei depășește în unele locuri 100 metri, și ceea ce este specific acestei plaje este prezența izvoarelor termale care se varsă direct în mare, „încălzind” apa considerată pe drept tămăduitoare. Plaja este împărțită între sectoarele private ale marilor hoteluri din proxima vecinătate, Sheraton și Ceshme Plus, dar are și o porțiune generoasă de plajă publică, dotată cu dușuri, toalete, cabine de schimb, dar fără șezlonguri și umbrele. Este premiată cu Steagul Abastru, însemnul pentru condiţii de calitate, conform criteriilor de mediu. Deși, vântul bate neobosit creând valuri jucăușe, fiind posiblă și practicarea sporturilor de apă, plaja se aglomerează zi de zi, în weekend fiind aproape imposibil să găsești loc în sectorul public.
Ilıca a fost prima spre care am pornit în periplul noastru de cunoaştere în afara oraşului, experienţa a fost una plăcută, mai ales că am fost şi spectatori ai unei demonstraţii de gimnastică oferită de câteva sportive rusoaice aflate la o şedinţă foto.
2. Pırlanta, în traducere plaja de diamant, numită așa după nisipul său fin, strălucitor se găsește în vestul peninsulei Çeșme, privind spre insula greacă Chios, la 10 km de capitală. Ca și Ilıca, este deschisă în calea vânturilor de nord, devenind centrul activităților de kitesurfing, dar se poate sta la plajă și înota, fără probleme. Are cam 300 de metri lungime între doi versanți de deal nu prea înalți, este lată de-a binelea, iar apa este puțin adâncă la intrare, ceea ce o recomandă și famiilor cu copii, mai ales că este parțial amenajată cu șezlonguri, umbrele, având în spate terase cu de-ale gurii.
3. Altınkum este plaja care poate încânta pe oricine cu nispul său auriu de la care își trage numele (în traducere din turcă, nisip de aur), având un aspect parcă extras dintr-o insulă tropicală. Se află în sudul peninsulei, cam la polul opus față de Pırlanta, și este lungă de câțiva kilometri buni, dar împărțită între diverse cluburi private, dar și mici sectoare publice. Cea mai cunoscută porţiune este Fun Beach Club, care pune la dispoziţie şi posibilitatea exercitării sporturilor nautice. Ceea ce este caracterisitic acestei plaje este, pe de-o parte, lipsa vânturilor, un lucru îmbucurător, iar pe de altă parte, faptul că apa mării are o temperatură mai joasă, uneori putând fi rece de-a binelea, însă o baie poate fi oricând revigorantă pentru amatorii de bălăceli.
4. Plaja Boyalık se află în golful amplu cu același nume fiind întinsă pe aproximativ 2 km. Ca poziție, se găsește în nordul peninsulei Çeșme, foarte aproape de orașul Çeșme, la 1,5 km est și 3 km nord de Ilıca. Golful Boyalık este unul dintre cele mai vizitate locuri din Çeșme, iar plaja are caracteristicile plajei Ilıca, cu diferența că este mult mai îngustă. Pe aceasta sunt presărate hoteluri, unele de lux, care administrează privat multe porțiuni de plajă, dar există și locuri publice pe care poate merge oricine. Acest golf reprezintă una dintre zonele turistice cu cea mai rapidă dezvoltare din Çeșme, dacă e să privim investițiile de dată recentă din împrejurimile imediate ale plajei.
5. Tekke, micuța plajă a orașului Çeșme, a fost plaja noastră de casă, dat fiind că am avut cazarea în vecinătatea acesteia, la hotel Kerman. Ocupă un golf semicircular redus, de nici o sută de metri, are suprafața de nisip auriu, fin, intrarea este lină, cu niscaiva pietricele la intrare, apoi și fundul este tot nisipos, iar apa este cristalină. În spatele său este un complex cu restaurant, cafenea, terasă, dușuri, cabine de schimb, toalete, care pune la bătaie șezlonguri și umbrele așezate în grădina proprie. Se numește Tekke Plaj Kafe și are prețuri rezonabile.
6. Plajele orășelului Alaçatı se află la sud de acesta, în golful omonim, după portul de vase pescuit și Marina modernă. Zona este bătută de vânt neîncetat, că doar este preferata surferilor, dar, cu toate acestea, în micile golfulețe din zona dantelată a țărmului, s-au cuibărit plaje ferite din calea vântului, în preajma cărora au fost construite mici resorturi, cluburi, majoritatea fiind private. Dintre acestea aș menționa plajele Çark, Alaçatı Piyade, Kum, Zio, Spiaggia Grande Beach. Însă, cele mai frumoase, mi s-au părut de departe, Halk și Delikli, două plaje naturale, aproape sălbatice, la poalele unor stânci înalte, abrupte, din calcar alb. Aici nu există niciun fel de amenajări, iar la plajă se coboară pe niște scări nu prea încurajatoare, dar peisajul face toți banii.
7. Aproape de plaja Ilıca, în dreapta sa, se înfige în mare un pinten ca o peninsulă subțire ce are în vârf un mic golf cu ape albastre, numit Pașalimanı și o plajă pe măsură. De fapt, plaja în sine este mult mai mică, dar este „completată” cu multe pontoane pe care sunt așezate șezlonguri și umbrele pentru doritori, zona fiind recunoscută ca una de relaxare în special pentru localnici.
8. Într-una dintre zile, din Çeșme am luat-o spre est să vizităm portul de yachturi Altınyunus (în traducere delfinul de aur), vestit pentru frumusețe, dar și pentru faptul că este modern și exclusivist. Ne-am connvins destul de repede că așa este, portul ocupând un golf perfect rotund, cu amenajări foarte moderne, sofisticate aş spune, având șansa să ni se permită accesul în interior. Nu același noroc l-am avut la Aya Yorgi, un alt golf situat ceva mai la nord în care se găsesc multe resorturi de fițe frecventate de oameni dintr-o anume clasă socială. Am încercat să intrăm, dar nu am putut ajunge la plajele cluburilor, căci ni s-a sugerat că nu avem permisiune, nici măcar pentru poze nu s-au învoit. Totuși, din ce am reușit să întrezărim, plaje ca atare nu există, ci doar nişte fâșii subțiri și pontoane pe care sunt puse șezlonguri și umbrele, în spatele cărora sunt baruri, terase şi cafenele extravagante.
9. În altă zi, ne-am gândit să vedem micuţa plajă Dilaila, plajă cu care hotelul de cinci stele, Pırıl, din oraşul Çeșme, are o înţelegere de ani de zile pentru a fi duşi zilnic oaspeţii săi după un program pe ore, dar, contra cost, orice turist din afară poate accede la ea. Ca amplasare, Dilaila se află în vestul peninsulei, în direcţia plajei Pırlanta, cam la 1,5 km de capitală. Am trecut din nou prin localitatea Çiftlikköy, despre care am aflat mai târziu că ar fi avut şi ea o plajă proprie, dar noi nu am văzut-o, apoi ne-am dat seama că rataserăm indicatotul pitic ce ne arăta s-o facem la dreapta spre Dilaila şi a trebuit să facem un pic de cale întoarsă. Parcarea se plătea cu 20 TL/zi, locul părea foarte îngrijit, curat. La poartă am cerut voie să intrăm să facem nişte fotografii, ni s-a permis fără rugăminţi.
Plaja Dilaila, deţinătoare de Blue Flag, este amenajată în trepte pe nişte stânci nu foarte abrupte şi are toate facilităţile de care turiştii au nevoie pentru o şedere relaxantă într-un cadru deosebit. Există şi spaţii verzi sau pontoane pe care sunt aliniate şezlongurile şi umbrelele, mărginite de terenuri de golf, baruri, cafenele, restaurante, chiar şi o scenă pentru mici spectacole în aer liber.
10. Plaja Kocakarı se află în nordul peninsulei Çeșme, în cartierul Dalyan, la aproximativ 3 km de capitală. Este unul dintre primele locuri în care turiştii vin pentru trândăveală, fiind preferată, însă, şi de localnici. Este situată într-un mic golf, bine protejat de versanţi stâncoşi scunzi în lateral, chiar la intrare în portul Dalyan. Vântul nu ajunge la ea, aşa că este vestită pentru atmosferă calmă şi mare fără valuri. Este îmbrăcată în nisip fin, galben-auriu, are intrare lină în mare. Nu depăşeşte 200m în lungime, 50 lăţime, nu este dotată cu şezlonguri, dar în spatele său se află o terasă care le poate pune la dispoziţie la cerere.
Pentru cine îşi doreşte să ajungă în peninsula Çeșme, este bine de ştiut ce plajă/plaje i s-ar potrivi, în funcţie de gusturile fiecăruia. Având în vedere relieful nu tocmai înalt al zonei, plajele nu sunt la fel de spectaculoase ca în alte părţi, însă compensează nisipul fin, alb sau auriu prezent pe aproape toate. Noi am trecut prin toate aceste plaje şi am concluzionat că faima plajelor din Çeșme este meritată, nimic nu este exagerat când se vorbeşte de la bine în sus.
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=Xr7JBF6J6OE
Trimis de irinad in 30.10.19 07:20:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@irinad: Mi-a înghețat mâna pe telefon, stau și citesc articolul tău , nu am avut răbdare până diseară, când ajung acasă
Foarte frumoase toate, culorile sunt minunate!
Cât costa sa închiriezi un șezlong? Dar prețurile la terasele de la plajă (acolo unde existau) erau ok?
Felicitări, m-am mai îmbujorat un pic de la imagini și cuvinte
@Carmen Ion: Mulțumesc Carmen, de data asta n-a prea fost cazul de o vânătoare propriu-zisă fiindcă distanțele dintre plaje erau relativ mici, iar relieful zonei nu este foarte spectaculos, lipsind înălțimile. Dar, nu puteam să nu trecem în revistă, așa cum ne stă în obicei în fiecare vacanță, plajele zonei, adevărate obiective turistice în opinia mea.
Mă bucur că ai trecut pe la mine!
@krisstinna: Mulțumesc frumos de aprecieri, zona Çeșme are unele dintre cele mai bune plaje de nisip din Turcia. Câteva sunt private, nu prea aveam ce căuta pe acolo.
Șezlongurile se închiriau pornind de la 35TL/persoană ajungând și la 50TL/persoană, evident cu umbrelă și măsuța incluse.
Prețurile pentru bere, sucuri erau undeva la 18-25 TL/500 ml bere, 10-20 TL un suc, peste 10 TL înghețata. Nici prea mari, nici mici. Alcoolul este oricum mai scump în Turcia, în mod obișnuit.
Uau, nici nu știu, ce să spun, care plajă mi-a plăcut mai mult! Frumoase toate, ape turcoaz, nisip fin, alb sau auriu... vai și ce frig e afară!
Mă mai uit o dată la poze, poate mă mai încălzesc!
Destinația e foarte faină, iar despre plaje văd că nu duce lipsă, așa că poate fi varianta ideală pentru vacanța de vară... sau chiar și toamnă, nu?
Mi-au plăcut și gimnastele! Și cred plaja Dilalila, mai mult ca altele
Te pup cu drag!
@maryka: Mă gândeam eu că-ţi vor plăcea şi ţie plajele din zona Çeșme chiar dacă lipseşte relieful înalt. Atrage toate privirile nisipul fin în schimb. Apa mării oricum e deosebită având baza albă sau aurie a nisipului, dar vântul îşi cam face de cap peste tot, ceea ce poate fi o problemă la un moment dat. Ce mi s-a părut mie altfel decât în alte locuri, a fost faptul că multe porţiuni de plajă de peste tot erau administrate privat, zona publică fiind destul de restrânsă.
Dilaila este o plajă destul de amenajată, dar rezultatul a ieşit uimitor de bine. Gimnastele au fost pata de culoare de pe plaja Ilıca în ziua aceea, toată lumea le admira că aveam ce.
Per total, Çeșme poate fi o destinaţie de vacanţă pe placul multora.
Te pup şi eu, îţi urez o seară liniştită!
@murphy1973: Din ce îmi amintesc, da. Nu am avut acest tip de problemă în acea vacanță.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 De la ruine antice, la băi termale: orașul antic Erythrae şi stațiunea balneo Şifne — scris în 12.11.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Çeşme, minunatele „fântâni” ale Turciei egeene — scris în 24.10.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Vacanță în Çeşme, peninsula bătută de vânturi, raiul surferilor de pretutindeni — scris în 01.10.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O vacanta reusita in Cesme — scris în 07.07.19 de dan16 din CAMPULUNG MUSCEL - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Çeşme - o altfel de Turcie — scris în 05.07.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Ilica Beach -- O plaja gen Caraibe — scris în 28.11.13 de Mitic* din BUCURESTI/TIMISOARA - RECOMANDĂ