ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Talentul naturii, mai presus decât al omului

Ilustrație video-muzicală
Turkish Instrumental - Cafe Anatolia Fikrimin Ince Gulu


TIPĂREȘTE

Pot afirma că am ajuns într-un moment al vieţii în care puţine lucruri sau locuri mă mai pot impresiona cu adevărat. Până să ajung la Cappadocia, eram ferm convins de această afirmaţie. Am început să mă întreb dacă este chiar aşa după ce am vizitat acest loc din Turcia: o combinaţie între lucruri opuse, între ciudat şi interesant, între nou şi vechi, între urât şi frumos…cam aşa pot caracteriza, în câteva cuvinte Cappadocia, deşi lista poate continua…

Cert este că aceste combinaţii mai sus specificate m-au impresionat şi în acelaşi timp m-au fascinat.

Noi am fost cu masina, venind dinspre Ankara.

Am citit că în acea zonă vremea este bună tot timpul, că iarna nu ninge şi nici ploi nu sunt în restul anului. Oraşul de destinaţie din Cappadocia este Goreme, unde am fost şi noi.

În traducere, “Goreme” înseamnă “nu ne puteţi vedea aici”. Bisericile din aceasta zona sunt printre cele mai vechi din lume, cel puţin aşa afirmă documentele existente.

Se spune că cea mai bună perioadă pentru a ajunge aici este primavara sau toamna, şi asta pentru a evita aglomeraţia sau căldura excesivă din timpul verii. Deşi noi am fost la începutul lunii iunie, vremea a fost perfectă pentru vizitarea acestei minunăţii a naturii.

Se spune ca în Cappadocia s-a născut Sfântul Gheorghe, dar, din punct de vedere istoric se poartă încă dispute aprinse pe acest subiect.

Multe lucruri pot fi spuse despre această zonă ce reprezinta rezultatul unor erupţii vulcanice, însă am să las pozele să vă “povestească” de ce Cappadocia e considerată de o frumuseţe unică şi de ce ar trebui să ajungeţi acolo şi să vedeţi cu ochii voştri acest loc înclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1985.

Pe măsură ce ne apropiam de acest loc, începeau să se zărească, din depărtare, acele construcţii specifice zonei, ţuguiate şi destul de ciudate, în comparaţie cu clădirile cu care suntem noi obişnuiţi. Pe marginea drumului erau tarabe amenajate unde comercianţii expuneau şi vindeau fel de fel de produse. Din curiozitate am oprit şi noi să ne uităm însă nu am cumpărat nimic, nu neapărat pentru că preţurile se alineau unei zone turistice căutate, ci pentru că nu acesta era scopul vizitei noastre acolo.

Pe lângă construcţiile deja constuite, alte construcţii (ce urmau să devină hoteluri probabile) erau în construcţie. Acestea, sau mare parte dintre ele, semănau mai mult cu clădirile pe care le cunoştem noi. Oricum, şi aceste construcţii “moderne” erau încadrate în piatră, fără să iasă cu mult din tiparul cu care zona se poate mândri.

În centrul localităţii Goreme, existau firme de transport care asigurau legătura cu oraşe din toată Turcia. Toate străduţele din zonă erau înguste şi în pantă iar arhitectural, acolo nu se respectă nici o regulă. Lucru care face acest loc interesant şi absolut fascinant. Modul de îmbinare al clădirilor, stâncile care le găzduiau sau le susţineau mi s-a părut în egală măsură interesant şi ciudat.

Am intrat într-un atelier de covoare, unde mirosea a lână şi totul părea învechit. Erau expuse diverse modele de covoare lucrate manual, care mai de care mai frumoase, şi am putut vedea chiar şi războaiele manuale cu care acestea au fost realizate. Femeile de acolo păreau trecute de vreme…supuse, muncitoare, zâmbitoare…dar zâmbetul de pe feţele lor nu mi-a părut chiar unul natural. Nu ştiu de ce am avut această împresie.

Ne-am plimbat pe stăduţe, am admirat construcţiile indite şi cât de îngrijite erau acestea, fiind clar că zona este exploatată turistic în adevăratul sens al cuvântului. Florile care se găseau la întrarea unor clădiri sau prin curţile destul de mici şi de înghesuite contrastau puternic cu imaginea creată de piatră, aducând o rază de culoare în acel peisaj care, pur şi simplu, părea dintr-o lume ireală.

Am trecut pe lângă Hotelul Anatolian, unde preţurile erau de la 220€ la 560€ pe cameră dublă pe noapte şi unde multe camere erau rezervate. Acum, fiecare ştie cât îl ţine buzunarul, eu nu aş fi dat atâţia bani nici dacă ar fi fost clădirile din aur.

Am observat că nu chiar toate construcţiile de acolo erau locuite. Unele erau părăsite, altele erau transformate într-un fel de magazii, dar, oricum ar fi fost, cred că era interesant dacă puteam vizita o locuinţă în care stătea cineva. Nu am îndrăznit să încercăm acest lucru.

Stâncile masive erau superbe în asfinţitul soarelui care parcă se juca cu ele, era fascinant că peisajele se schimbau cu fiecare pas făcut, nu existau două curţi sau case identice, totul era inedit şi unic. După ce ne-am plimbat prin cât de multe locuri am putut, fiindcă venise noaptea, am mers în cameră şi am dormit liniştiţi până a doua zi dimineaţă când am fost treziţi de un şuierat puternic. Am ieşit si am văzut un balon care se pregătea să pornească în zbor peste frumoasa localitate. Ne-ar fi tentat să vedem totul de sus dar am avut două motive pentru care nu am făcut asta: teama de a zbura cu balonul a soţiei mele (care a citit de fel de fel de evenimente petrecute acolo) şi preţul de nici mai mult nici mai puţin de 120 de euro de persoană care ni s-a părut mult prea mare pentru un timp atât de scurt. Ne-am mulţumit când am ajuns acasă cu nişte poze de pe internet făcute din balon.

Cappadocia este o destinaţie turistică populară datorită peisajului unic pe care îl oferă, a oraşelor subterane, bisericilor-peşteri şi caselor săpate în stâncă. Este, cu sigutanţă, un loc în care merită să ajungeţi, nu veţi regreta nici o clipă alegerea făcută şi veţi rămâne, la fel ca noi, cu nişte amintiri unice, plăcute şi extrem de profunde.


[fb]
---
Trimis de iccata in 18.08.13 08:42:43
Validat / Publicat: 18.08.13 13:49:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2716 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În drum spre Cappadocia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[18.08.13 22:57:55]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iccataAUTOR REVIEW
[19.08.13 09:58:25]
»

@webmaster13: este perfectă!

Am căutat şi eu ceva să se potrivească dar nu am găsit.

Mulţumesc!

alessia-diana
[23.05.14 19:00:56]
»

@iccata: concret, ce ati vizitat? ati ales varianta excursiilor sau cu masina din Goreme?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alessia-diana
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054672002792358 sec
    ecranul dvs: 1 x 1