ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Burgas - orasul verde cu miros de castane coapte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Plimbarea prin Burgas la sfarsit de decembrie a fost o bucurie deoarece nu mai vazusem orasul de ani buni si chiar mi-a lasat amintiri frumoase. In perioada sarbatorilor de iarna, avand cazarea in Nessebar (hotel Marieta Palace -vezi impresii) bineinteles nu puteam rata ocazia sa nu fac o scurta vizita in zona de sud a litoralului bulgaresc al Marii Negre.

Din Nessebar, mergand pe malul marii, trecnd prin Pomorje si admirand cat de mult au construit vecinii bulgari pe litoral in ultimii ani, e adevarat, dupa gustul meu usor haotic, in stil turcesc, megaloman, dar oricum interesant si frumos, am ajuns in Burgas orasul verde situat pe malul marii.

Tinand cont ca la bulgari problema parcarii este chiar o problema, viteza cu care se ridica masinile parcate neregulamentar este recunoscuta, zic, am cautat si am gasit o parcare amenajata, cu plata in zona parcului mare si curat la baza caruia se afla faleza -promenada si treptele care coboara spre plajele scaldate de apele marii negre care se zbat la mal parca dorind putin sa urce in oras, neresemnandu-se numai sa-l vegheze din larg.

Parcul se cheama Gradina Marii (Morska gradina) si incepe de la intrarea in oras pe malul marii pana la gara (monument al orasului), coborand din loc in loc pe scari spre plaja suficient de generoasa ca marime, dar fiind in extrasezon nu am putut aprecia dotarile. Acesta a fost inaugurat in 1910 sub directa indrumare a arhitectului de gradini peisagistul Georgi Duhtev.

Parcul este foarte bine ingrijit, curat, cu multe banci solide si in buna stare, Sunt multe statui in parc, una dintre ele fiind a arhitectului peisagist al parcului. Are o salina unde se produce anual tone de sare si care in sezonul estival poate fi vizitata. Un trenulet asigura transportul prin parc, spre salina, insa fiind decembrie si orasul in perioada sarbatorilor, salina nu era deschisa. De asemenea din pacate pentru noi nici muzeele nu erau deschise pe 30 decembrie.

Burgasul este al doilea port maritim si al patrulea oras ca marime dupa Sofia, Plovdiv, Varna, avand cca 200000 locuitori, bulgari de origine slava, turci si tigani.

Cel mai vestic port bulgaresc la Marea Neagra are si un aeroport, al doilea din zona de SE a Europei, fiind si o zona industriala pentru prelucrarea petrolului dar in special pentru pescuit si activitatile de procesare a pestelui.

Grecii au numit zona "pyrgos", romanii "burgos"- insemnand ce altceva?? decat oras, fortareata. Alti istorici spun ca numele vine din goticul baurgs - care inseamna de fapt tot orasel, localitate.

La vest, sud si nord se afla lacurile Burgas, Athanasovsko, Mandrensko in care se varsa cateva rauri Aiitoska, Sredetzka, Fakiska si Rosakastrenska. Lacurile sunt recunoscute pentru speciile deosebite de pasari si in general fauna care le populeaza si chiar merita o scurta vizita. Nu sunt mari dar sunt frumoase si bine gospodarite.

Inedita este insula Anastasia care face parte din orasul propriu-zis, situandu-se la cca 3 leghe de coasta marii, langa Chernomorets si la 12 m. deasupra nivelului marii. Este aprovizionata cu apa si curent electric. Poarta numele unei manastiri existente aici din Evul Mediu. A fost reconstruita in sec. 18-19 si incepand cu 1923 a fost transformata in inchisoare, aici fiind retinuti revolutionarii de aripa stanga si apoi in al doilea razboi mondial, antifascistii. Se spune ca in 1925,43 de prizonieri politici condusi de Teohar Barkardzhiev au evadat fugind in Uniunea Sovietica de atunci. In amintirea lor insula a fost denumita Bolshevik cand au venit la putere comunistii in 1945. Astazi are un far, un mic restaurant si cateva camere pentru gazduirea oaspetilor. DIn gara orasului puteti lua un pliant care prezinta insula. Din pacate fiind sfarsit de decembrie nu am putut avea acces spre insula.

Primele asezari tracice, baile romane Aqua Calidae si fortareata Tyrsis au statute vechi, iar grecii au construit o zona de comert deosebit de infloritoare pentru a face afaceri cu regii traci. Imparatul roman Vespasian in timpul imperiului roman a stabilit aici o colonie militara pe renumitul drum Via Pontica.

Dar gotii care s-au perindat pe aici au distrus colonia romana. In evul mediu fortaretele Skafida, Poros, Rusokastron din zona erau cunoscute si recunoscute iar mica fortareata Pyrgos a ramas pe locul unde astazi este Burgasul. In timpul Imperiului Bizantin orasul s-a dezvoltat devenind infloritor iar conducatorul bulgar Krum a ridicat un zid de la Gorno Ezerovo la Mariza River pentru apararea cetatii.

Cea de a IV-a cruciada din 1206 a dus la distrugerea bailor romane Aquae Calidae, zona fiind reconstruita mult mai tarziu. Abia prin sec. XVII asezarea rebotezata Aheto Pirgas constituia zona noua avand 3000 de locuitori si redenumita Burgas localitatea de la malul marii negre a fost calcata de pirati si banditi. La jumatatea sec. XIX-lea orasul a devenit un centru puternic pentru comertul cu grane. Orasul a facut parte mai intai din zona Silven, apoi Silistea si inainte de eliberarea de sub turci din 1878 din Edire. Pana la Istanbul nu sunt decat cca 200km.

Dupa eliberarea din 1885 in 1888 a fost fondata biblioteca, in 1897 catedrala Chiril si Methodiu, in 1895 a fost inaugurata prima tiparnita. Calea ferata inaugurata in Plovdiv in 1890 si deschiderea portului in 1903 a facut ca orasul sa infloreasca. Au fost deschise peste 150 de fabrici, fabrica de zahar, de lapte, de sapun, de apa minerala dar in special gara, o cladire monument, au dus la un boom economic al orasului. Pe la 1924 a fost deschisa fabrica de creioane care in 1937 a devenit furnizorul oficial al casei regale. Exista 2 universitari in oras, facultatea de inginerie tehnica deschisa in 1925 numita Asen Zlatorov si cea de litere-filozofie care poarta numele marilor frati ortodocsi si oameni de cultura si litere Chiril si Metodiu. Instaurarea comunismului a dus din pacate de nationalizarea a peste 160 de fabrici, urmand represalii politice.

Dupa vizitarea parcului de la malul marii, care in decembrie era inverzit am intrat pe pietonala orasului ajungand in zona Catedralei Chiril si Metodiu, care era in santier, neputand a fi vizitata. Catedrala majestoasa a fost ridicata cu hramul celor 2 frati care aveau sa revolutioneze pe la anii 890 alfabetul. S-au nascut in sec. IX, nu se stie exact anii, in jurul a 860 in Salonic intr-o familie de rang inalt, tatal lor Leon era guvernator iar mama lor era de origine slava. Au fost crescuti de unchiul lor, Teoctist, mare demnitar al Imperiului Bizantin, avand parte de o educatie aleasa. Activitatea lor a fost prodigioasa insa cel mai important este ca pentru a propovadui printre slavi credinta crestina au inventat alfabetul glagolitic., ce avea sa le poarta numele. Au tradus nu numai Sfanta

Scriptura ci si alte lucrari. Alfabetul s-a transformat mai tarziu in alfabetul chirilic folosit si azi. Au fost canonizati la rangul de "intocmai ca apostolii "pentru misionarismul lor. Au fost nu numai inalti prelati dar si oameni de cultura ai timpului.

In zona pietonala a orasului veti zari bineinteles Hotelul Bulgaria, recunoscut din perioada comunista ca cea mai inalta cladire a orasului, dar si cladirile universitatii. Exista si un mic mall, ma refer la cel din centrul vechi al orasului, cochet cu preturi nu foarte mici. si marfa de calitate indoielnica.

Sunt remarcabile cladirile muzeului de istorie si arheologie inaugurat intr-o cladire veche din 1925 unde exista o piesa de rezistenta deosebita, singurul mormant de lemn trac din zona, Am mai trecut pe langa muzeul de etnografie, muzeul de stiinte naturale., inchise insa.

Am fost recompensata insa din plin vizitand Biserica Sfintei Cruci- biserica armeana, una dintre cele mai vechi din oras, ridicata in 1853, construita din piatra si marmura. O singura nava, cu arhitectura caracteristic armeana, vitralii si decoratiuni interioare, intrata in patrimoniul national, o mica bijuterie a orasului, in care se tinea slujba.

Am mai vizitat biserica sf. Ioan Riski monument in care nu am avut voie sa fotografiem, biserica Sf. Teodor dar cea mea frumoasa mi s-a parut Biserica Maicii Domnului construita intre 1840-1860. Are 3 nave cu 12 coloane de marmura, cu balcoane si acoperisuri maiestoase. S-au tinut slujbe in limba greaca in aceasta pana in 1906. Are icoane valoroase pictate de calugarii de la Muntele Athos. Intre 1927-1928 bisericii i-au fost date 2 clopote noi. Dupa al II-lea razboi mondial biserica a intrat in patrimoniul cultural. Dupa 1952 biserica a revenit la denumirea veche de Biserica Maicii Domnului dupa ce ani la rand i se schimbase denumirea in biserica Mantuitorului inca din 1906.

Am coborat apoi printre magazinele de bijuterii chiar numeroase pentru un oras nu foarte mare cu preturi bune si marfa bogata spre cladirea garii, impozanta, aflata pe malul marii, in apropierea portului. Cladirea este frumoasa si este monument al orasului prin vechime si arhitectura.

Casele din centrul vechi si zona pietonala poarta multe dintre ele amprenta unui secol apus, dar sunt bine intretinute si curate. In zilele acelea de sarbatoare de sfarsit de an, Burgasul era frumos impodobit, curat si animat. In zona pietonala spre catedrala Chiril si Methodiu era amanajata o esplanada cu diferite casute care adaposteau tarabe cu vin fiert, castane coapte, alune, nuci, bomboane si alte dulciuri, dar si mancare specifica sarbatorilor.

Orasul nu este mare insa este bine intretinut si civilizat. Oamenii desi sunt si ei coplesiti de problemele cotidiene mi s-au parut prietenosi si deschisi.

In zona se afla stradute mici, stramte, cu case vechi dar si unele mai noi, care pastreaza totusi aerul unui burg medieval. La parterul unei case vechi am intrat sa vedem un mic magazin de antichitati.

Aici am intrat intr-o lume uitata de timp cu obiecte expuse la vanzare la preturi rezonabile precum diverse monede vechi, stegulete, lampi, icoane, obiecte de uz casnic vechi precum rasnite de cafea, fiare de calcat dar si tablouri si picturi vechi.

Daca sunteti in apropiere si aveti ceva timp la dispozitie faceti o scurta vizita in acest oras cochet de la malul marii si nu veti regreta.

va doresc tuturor vacante frumoase

il rog pe web daca poate sa ne inveseleasca putin cu o sarba bulgareasca - Plamen Dimitrov. multumesc


[fb]
---
Trimis de amero in 01.08.13 07:01:33
Validat / Publicat: 01.08.13 08:32:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 plaja marii in decembrie in Burgas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster23
[01.08.13 07:24:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Burgas, orașul verde:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033422946929932 sec
    ecranul dvs: 1 x 1