ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Clădirea Parlamentului din Budapesta

TIPĂREȘTE

La întoarcerea în ţară după concediul petrecut la Viena, ne-am hotărât să oprim şi în Budapesta pentru câteva ore. Am băgat pe GPS centrul oraşului iar acesta ne-a adus undeva pe malul Dunării, dar noi nu am mai aşteptat să ajungem la destinaţie ci cum am găsit o parcare am oprit acolo.

Parcarea se află sub piciorul podului Elisabeta. Acestă parcare are coordonatele GPS N - 47.491542 şi E - 19.051568. Am ajuns noi în parcare dar aici o altă problemă, nu puteam platii parcarea decat la un automat iar acesta nu primea decât monezi. Noi am cumpărat forinţi din ţara pentru orice eventualitate dar aveam doar doua bacnote de câte zece mii de forinţi. Fata care răspundea de parcare nu avea bani să-mi schimbe aşa că am pornit prin împejurimi să schimb banii. Peste drum de parcare se află un restaurant (mare şi frumos), acolo un chelner mi-a schimbat o bacnotă de 10 mii de forinţi în zece de o mie de forinţi, dar eu tot nu aveam monezi. Am plecat mai departe iar dupa vreo 100 de metri am gasit o casă de schimb valutar unde am putut schimba 1000 de forinţi în monezi de 200 de forinţi. Am plecat repede la parcare iar cu acei 1000 de forinţi am primit de la automat un tichet în care eram înştinţat ca am platit parcarea pentru două ore jumate.

Am plecat repede din parcare şi am urcat pe podul Elisabeta, de aici am admirat Dunarea şi statuia Libertaţii de pe dealul Gellert. Aveam din Viena o hartă cu centrul Budapestei pe care am primit-o cand am cumpărat bilete la autobuzul Hop On Hop Off. Cu harta în mână am oprit o localnică ca să o întrebăm unde este cladirea Parlamentului (era singura cladire reprezentativă pe ca o ştiam din Budapesta). Fata draguţa ne-a explicat cam aşa: mai mergeţi pe malul Dunarii până la următorul pod şi apoi âncă vreo 500 de metrii şi ajungeţi la parlament.

Cum am coborât de pe pod am văzut o biserică cu două turnuri, acum am aflat că se numeşte Belvaroşi apoi am plecat pe faleza Dunarii, am văzut locurile de unde se poate urca pe vaporaşele care fac croaziere pe Dunare, dar cea mai frumoasă privelişte ne-a oferit-o Cetatea Buda. Acestă cetate ne-a plăcut foarte mult şi a am hotărât să o vizităm cu prima ocazie când o să venim la Budapesta. Am ajuns şi la Podul cu Lanţuri, am admirat podul apoi cei doi lei de la capatul podului. Dupa înca un timp am ajuns şi la cladirea Parlamentului - o cladire impresionantă.

Clădirea Parlamentului din Budapesta este considerată pe bună dreptate una dintre cele mai frumoase cladiri ale parlamentului din lume. Construirea clădirii a durat 17 ani, între 1885 şi 1904 şi este realizată după planurile arhitectului maghiar Imre Steindl. Acesta nu a apucat să îşi vadă opera terminată deoarece a decedat în 1902 după ce în prealabil a orbit. Clădirea îmbină elemente şi motive din diferite stiluri arhitehtonice, baroc, faţadele au ornamente în stil gotic iar decorarea tavanelor este făcută cu elemente ale Renasterii. Suprafaţa totală a cladirii este de 18.000 metri patraţi şi este împărţită pe 4 etaje. Pentru construirea edificiului au fost folosite aproape 40 milioane de caramizi şi 30.000 metri cubi de piatră pentru realizarea sculpturilor care decorează clădirea. Pe faţada clădirii sunt prezentate sculpturile în piatra a 90 de personalităţi ale istoriei Ungariei, iar alte 162 de statui împodobesc interiorul clădirii. Lungimea cladirii pe partea paralelă cu Dunărea este de 268 metri, iar cea mai mare lăţime este de 123 metri. Cupola centrală are o înălţime de 96 metri. Clădirea parlamentului are 691 de camere. În interiorul clădirii există 10 curţi de diferite mărimi. Clădirea este deservită de 13 ascensoare, iar totalitatea scărilor din clădire însumează 20 kilometri. Accesul în clădire se face prin 27 de porţi de intrare. În clădire există un covor roşu care are o lungime de aproape 3 kilometri. Sistemul de încălzire-răcire a fost cel mai modern din Europa la momentul inaugurarii clădirii, acesta funcţionează perfect şi astazi. Pentru încălzirea clădirii, aburul fierbinte obţinut în camera cuptorului, este trimis print-o instalatie în toate camerele. Pentru răcirea clădirii la început se folosea aerul rece provenit din două bazine cu apă rece săpate adânc în subsolul clădirii, iar acum aerul este răcit cu gheaţă iar apoi trimis în sistemul de aerisire a clădirii.

Clădirea Parlamentului de la Budapesta a fost inaugurată în anul 1896, deci înainte de a fi finalizată, cu ocazia aniversării a 1000 de ani de la înfinţarea statului maghiar.

După ce am dat ocol cladirii şi am admirat superba fâşie de apă din faţa Parlamentului şi am făcut poze soldaţilor care făceau de gardă, am pornit înapoi spre parcare, dar de data acesta pe o strada paralelă cu faleza Dunarii, unde am admirat mai multe clădiri impresionante.

Am ajuns şi în parcare cu zece minute înainte de expirarea timpului şi am pornit spre casă.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 19.04.16 09:02:39
Validat / Publicat: 19.04.16 09:57:00

VIZUALIZĂRI: 2431 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cetatea Buda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65650 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[19.04.16 10:37:00]
»

Nu pot decat sa ma bucur sa citesc din nou ceva despre Budapesta. Eu am fost acolo in concediu tot in 2014 dar in august si am scris despre acel concediu din cate stii ceva articole.

Mi se pare un oras foarte frumos iar despre ceea ce este de vazut (ca peste tot de altfel) este bine sa stii dinainte cate ceva astfel incat sa-ti poti aranja programul ca sa poti vedea cat mai mult.

Felicitari nu pot decat sa ma bucur de ce am citit si sa votez cu mare placere.

liviu49
[19.04.16 13:50:04]
»

@zlatna - Am mai citit cu aceasta ocazie un interesant si documentat articol, despre o cladire pe care in iunie 2014 am revazut-o, ca si orasul, de altfel, dupa mai bine de 38 de ani. Ce se poate spune despre Budapesta si despre cladirea Parlamentului? Numai de bine, pentru ca oricand se va gasi ceva interesant de adaugat. Constat in acelasi timp ca in aceasi perioada este posibil ca drumurile noastre sa se fi intersectat, pentru ca am descoperit cateva articole despre Melk, Viena, pensiunea Lucinel, locuri in acre am avut bucuria de a ma afla in iunie 2014. Voi citi si aceste articole si sunt sigur ca voi avea ceva de remarcat.

Prea mult nu am afectat nici noi vizitei la Budapesta, pentru ca eram in trecere spre Viena, unde eram asteptati la Pensiunea Lucinel. Fara a mai pune la socoteala ca nepotul, pentru ca nu l-am lasat sa se balaceasca in "piscina din fata Parlamentului" nu a mai vrut sa mai mearga nicaieri si ne-a cam tinut pe loc numai in zona Parlamentului. Dupa ce termin de scris, trec si la votat pozele, care, chiar daca sunt aproape identice cu ale noastre, vor mi mereu de admirat.

Numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.04.16 15:15:07]
»

@mishu - Vă mulţumesc pentru aprecieri. Articolele dumneavostră despre Budapesta sunt obiect de studiu pentru concediul din anul acesta.

" despre ceea ce este de vazut (ca peste tot de altfel) este bine sa stii dinainte cate ceva astfel incat sa-ti poti aranja programul ca sa poti vedea cat mai mult. " - aveţi dreptate, aveam temele făcute pentru Viena, iar Budapesta a venit aşa pe nepregătite, ca şi un bonus.

Vă mulţumesc încă o dată şi vă doresc concedii plăcute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.04.16 15:19:51]
»

@liviu49 - Vă mulţumesc pentru aprecieri. Aşa este în concediul din 2014 aproape ne-am intersectat, Melk, Viena, Lucinel, Budapesta. Fântâna din faţa Parlamentului este frumoasă şi îl înţeleg pe nepoţel de ce nu a vrut să mai plece.

papone
[19.04.16 20:26:49]
»

@zlatna - Bravos, tinere, frumos!

Mi-ai amintit de excursia mea in Budapesta de acum vreo 4 ani, cu ocazia unui turneul de fotbal al unei multinationale, cand am avut parte de o petrecere inedita... O croaziera pe Dunare cu un vas-restaurant (Europa) o noapte intreaga, vaporul facand intr-una ture intre 3 poduri... A fost o noapte de pomina

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.04.16 08:20:16]
»

@papone - Multumesc pentru aprecieri. Uite asa mai afla omul cate ceva si despre tine, esti iubitor (practicant) de fotbal. Poate nu iti vine sa crezi la ce burta am acuma, dar si eu am jucat fotbal pana la divizia B.

Referitor la Budapesta, am retinut numele vasului cu care ai facut croaziera si cum anul asta dorim sa facem o croaziera si noi pa Dunare il cautam (poate prindem si noi o noapte de pomina). Numai bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083706140518188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1