ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul regal din Gödöllő, preferat al imparatesei Sisi

TIPĂREȘTE

In calatoriile spre Europa de Vest, am traversat de multe ori Ungaria, fara a ne opri sa o vizitam. Anul acesta am poposit cateva zile in tara vecina, incepand cu Budapesta si imprejurimile acesteia, pentru ca am asistat la Formula 1 pe Hungaroring.

In primele doua zile vremea nu a fost chiar pe placul nostru, insa nu am„deviat de la traseu” . Intr-o dimineata ploioasa de sfarsit de iulie 2022 am ajuns in Gödöllő, situat la 30 de kilometri fata de Budapesta, pentru a vizita Castelul Grassalkovich, unul dintre cele mai frumoase castele baroce din Ungaria. Are forma unui dublu U, fiind destul de intins, insa intrarea este amplasata in mijlocul exterior al acestuia, dand impresia din sosea ca este mic. Ne-am oprit pentru a admira arhitectura exterioara, iar muzica clasica din fundal ne-a introdus in atmosfera anilor 1700-1800, pe care am si„topait” , ignorand picaturile de ploaie.

Castelul poate fi vizitat zilnic intre orele 10-18, iar pretul este de 3200 HUF/persoana. Teatrul baroc, Scoala de echitatie si grajdurile se pot vizita doar in grupuri organizate, iar buncarul lui Horthy, doar cu ghid, cu rezervare prealabila.

Constructia castelului baroc a inceput in 1735 de catre excentricul conte Antal Grassalkovich I si cuprindea sala de festivitati cu apartamentele, careia i s-au adaugat mai tarziu, doua aripi noi, una gazduind grajdul si cealalta, biserica romano-catolica. Fiul contelui a infiintat Teatrul baroc, iar Casa de portocali și transformarea gradinii a fost realizata de contele Antal Grassalkovich III.

Ulterior, dupa alti multi proprietari, castelul este cumparat de statul maghiar si oferit drept cadou de incoronare lui Franz Joseph I si imparatesei Austriei, Elisabeta (Sisi). A devenit locul preferat de vacanta al familiei regale, in special pentru Elisabeta, imparateasa rebela care iubea caii, motiv pentru care aici organiza curse de cai, vanatoare, departe de rigorile curtii regale de la Viena.

In perioada celul de-al doilea razboi mondial, desi palatul nu a fost distrus, mobilierul a fost devastat de trupele de nemti si rusi. Cladirea a fost transformata in camin pentru batrani, dupa finalizarea razboiului, iar din 1985 a inceput renovarea lui, astazi fiind deschis publicului in scop turistic.

Vizitarea acestuia presupune 4 sectiuni: Epoca Grassalkovich, Suitele regale, Expozitia memoriala a Reginei Elisabeta si Viata secreta a castelului (1950-1990), amenajate intr-o expozitie permanenta ce cuprinde 31 de sali.

6 camere sunt dedicate celor 3 generatii ale familiei Grassalkovich, care au construit si extins castelul, aici fiind expuse obiecte care au apartinut familiei. In Mica sufragerie, locul in care familia servea masa in cadru restrans, impresioneaza soba alba in stil rococo, iar pe perete este un tablou ce o infatiseaza pe regina Maria-Tereza impreuna cu familia, cantand la diferite instrumente muzicale. Antal Grassalkovich I a fost confidentul reginei Maria-Tereza, careia i-a construit o camera ce ar fi trebuit sa o gazduiasca in vizitele sale, insa acest lucru s-a intamplat o singura data.

Perioada regala este evocata de 14 sali ce cuprind apartamentele regale si sala de ceremonii.

Camera incoronarii este dominata de un tablou care ii infatiseaza pe imparatul Franz Joseph si imparateasa Sisi in momentul incoronarii. Si aici exista o frumoasa soba in stil empire.

Inainte de a patrunde in apartamentele imparatului, am strabatut camerele aghiotantului. Din Biroul imparatului Franz Joseph original au ramas putine exponate, multe obiecte care impodobesc incaperea fiind proprietatea altor muzee din Budapesta sau donatii. Biroul, locul unde erau semnate cele mai importante documente administrative ale vastului imperiu, este lucrat in stil neo-baroc si apartine Palatului Regal din Buda, o alta masa in acelasi stil arhitectonic apartine muzeului Godollo, portretul printesei Elisabeta este propritate privata, iar portretul imparatului apartine unei biserici benedictine.

In Salonul de receptie al imparatului Franz Joseph se afla una dintre cele mai frumoase sobe realizate in stil neo-renascentist, reconstruita din piesele originale, dupa ce a fost distrusa in 1945. Tot aici sunt expuse doua statui din marmura neagra care ii reprezinta pe cei doi, calare. In interiorul castelului exista foarte multe tablouri sau exponate care reflecta aceasta pasiune a lor pentru cai si echitatie.

In partea centrala exista, ca in toate castelele, sala de ceremonii, ai carei pereti sunt acoperiti cu stucco din marmura, iar tavanul din stucco decorat cu flori si ghirlande.

Urmeaza apartamentele imparatesei, in care predomina culoarea ei preferata, violet albastru.

Pentru imparateasa, Ungaria era prioritatea, fiind un excelent diplomat, iubind si luptand pentru ea, ca om politic si regina a acesteia. In camera de receptie a Elisabetei exista cateva tablouri care o infatiseaza pe aceasta in momentul incoronarii ca si regina, dar si reparand roba Sf. Stefan, un tablou infatisand momentul crestinarii arhiducesei Marie Valerie, ultimul copil al cuplului regal. Biroul este locul in care aceasta a invatat limba maghiara, ajutata de un profesor, dupa un an vorbind fluent.

De remarcat este faptul ca in toate picturile si portretele imparatesei, aceasta apare doar in perioada tineretii ei, se spune chiar ca dupa ce a implinit varsta de treizeci de ani, nu s-a mai lasat fotografiata, dorinta ei fiind sa ramana in amintirea oamenilor ca tanara si frumoasa.

Urmeaza camera reginei, creata de contele Antal Grassalkovich I pentru imparateasa Maria Tereza, incapere care a devenit apoi dormitorul imparatesei Elisabeta. Peretii sunt acoperiti cu stucco auriu, marmura rosie si un portret reprezentand-o pe Maria-Teresa, in costumatia de la incoronare.

Urmeaza Expozitia memoriala a reginei Elisabeta, organizata in suita cititoarei maghiare Ida Ferenczy, în stilul Biedermeier din anii 1830-1840. In prima incapere invatam despre ce inseamna sa fii membru al Curtii regale ungare. In cea de a doua, sunt expuse portrete ale reginei si obiectele ei personale, suveniruri, fotografii, carti, monezi, medalii. Cea de a treia incapere evoca moartea tragica a acesteia.

Langa camerele reginei se afla camera de receptii impartita de printul Rudolf si sora sa, Arhiducesa Gisela. Mai tarziu, dupa ce a fost nascuta Marie Valerie, a devenit camera de receptie a suitei sale. In 1919, cartierul general al stafului Armatei rosii a avut sediul aici, iar dupa Primul Razboi Mondial, cand palatul a devenit resedinta de odihna a guvernatorului Miklós Horthy, aici stateau copii regentului.

Camera este decorata cu o soba in acelasi stil rococo, iar oglinzile vieneze sunt cele originale.

La etaj, coridorul este decorat cu galerie de portrete ale membrilor familiei Habsburgilor, de la Maria-Tereza la Regina Elisabeta.

Ultima expozitie a palatului este„Viata secreta a castelului (1950-1990)” , care aminteste de perioada de dupa al doilea razboi mondial, atunci cand castelul a gazduit un azil de batrani.

Turul castelului se termina in Sisi shop, de unde se pot achizitiona cadouri si articole decorate individual cu marca exclusiva, reprezentand Palatul Regal Gödöllő si pe regina Elisabeta. Florile preferate ale reginei Elisabeta au fost violetele, nu doar pentru culoare, parfum, ci si pentru aroma lor, din ele se preparau inghetata si bomboanele preferate. Se pot achizitiona si acum bomboane, uleiuri esentiale, ceaiuri cu esente de violete, preparate dupa aceleasi retete ca in acele vremuri.

Prin gradinile castelului nu ne-am plimbat datorita vremii neprietenoase, cu ploaie de vara si tunete, insa am facut cativa pasi prin curtea interioara, pustie si neamenajata.

Concluzionand, castelul Gödöllő e departe de frumusetea celui din Schönbrunn, insa este placut si mult mai intim, surprinzator pentru Ungaria si pozitionat foarte aproape de capitala, ceea ce il transforma intr-un obiectiv cu potential turistic.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 04.09.22 11:37:11
Validat / Publicat: 04.09.22 13:58:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3431 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23400 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[04.09.22 14:44:32]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[16.09.22 16:23:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.4131498336792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1