ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 20.02.09
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    MAR-2010
    DURATA: 6 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Pe placul meu

    TIPĂREȘTE

    Citind review-ul anterior m-a cuprins nostalgia referitoare la Istanbul. Si voi expune in citeva rinduri si punctul meu de vedere referitor la bucataria turca. Tot ce voi vorbi va fi despre bucataria din Istanbul, la hotelul la care am stat in alanya de 4 stele nu prea am ce spune la capitolul bucatarie.

    Primul lucru pe care tin sa-l precizez este ca eu nu mincam miel cu placere. Cred ca tine de modul de preparare insa chiar avea un miros oribil. La Istanbul insa in mare parte (am fost in total 6 nopti in doua transe de cite 3) am mincat aproape miel non-stop. Felul in care il prepara, fragezimea lui te face ca pur si simplu sa nu iti mai doresti sa maninci altceva.

    Incursiunea in bucataria turceasca am facut-o la unul din cele 10-20 de restaurante de sub celebrul pod Galata. Felul turcilor de a fi, te cucereste. Vor si reusesc sa iti lase impresia ca tu esti stapinul lor si ca sint in stare sa faca si reduceri importante doar de dragul de a avea ocazia sa te serveasca. Sper ca macar unii din zecile de patroni de romania sa mai citeasca si din impresile celor ce se mai plimba ca poate invata ceva.

    Dupa ce iti aduc meniul si o apa plata care de data asta a fost din partea casei, cel putin la aceste restaurante de sub pod iti vin la masa cu o tava mare pe care sint insirate diversele tipuri de moluste pe care le vind ei (peste, creveti mari-mici, caracatite, raci, homari) lucru pe care nu l-am mai intilnit. Si un platou imens cu diversele tipuri de salate pe care le au. Si la salate pot spune ca sint experti eu incercindu-le pe cele clasice, desi sint fac salata de vinete nu am incercat-o dar am timp in septembrie.

    Cum vezi meniul iti dai seama de provenienta unor mincaruri din bucataria noastra, cum ar fi corba, sarma, kofte (c-ul e cu sedila jos insa nu l-am gasit printre caracterele din word la o privire rapida si se pronunta un fel de ci). Mult timp din auzite am crezut ca sarmalele sint traditionale romanesti insa vazindu-le si la unguri si la turci mi-a fost distrus un mit; )

    Despre corba lor nu pot spune nimic deoarece nu imi place ciorba si supa, decit sa maninc aceste feluri de mincare mai bine ma bati.

    Kofte-ul din punctul meu de vedere este o copie nereusita a micilor, se face doar din oaie insa are un puternic gust de condiment arabesc (stiti la ce ma refer).

    Masa a reprezentat-o celebrul miel si a fost udata cu berea lor Efes, si subscriu ecourilor din review-ul celalalt declarind ca este printre cele mai bune beri baute si de mine. Iar fac o comparatie, la ei berea e mereu adusa rece ca gheata, daca vrei in mod special iti aduc si mai calda comparativ cu noi unde am intilnit destule locuri cu bere calda (ca o paranteza acum citiva ani buni la costinesti o barmanita mi-a adus o bere calda si i-am cerut inevitabil gheata, la care am fost intrebat pt ce si spunindu-I ca pt bere mi-a replicat ca cice a auzit bere cu gheata, ridicindu-mi mingea la fileu, replica evidenta a fost da cine a auzit sa se serveasca bere calda…. ).

    (Iar o idee de a mea preconceputa, pina sa ajung in Turcia nu mincam baclavale deoarece le consideram neprietenos de dulci. )

    La desert am mincat baclava care mi-a placut in mod deosebit, e dulce insa nu ca ale noastre lesinatoare, lucru ce m-a facut sa imi iau si in camera de-a lungul vacantei de la cofetarie doza zilnica de dulce.

    De-a lungul strazilor mai la tot pasul prepara diferite feluri de kebap. Trebuie avuta mare grija sa stii ce iti doresti, deoarece mie unul spre exemplu nu imi place cel facut din carne tocata, doneru-ul care e preponderent.

    La tot pasul in Istanbul, in special in zona cornului de aur, te imbie cu balic (peste) prajit pe niste gratare la fata locului, scoici care cred ca se servesc crude, nu stiu pt ca nu imi plac.

    La fel peste tot gasesti diverse care te ajuta sa iti potolesti foamea in cel mai scurt timp posibil sau pofta, cum ar fi porumb fiert si copt, castane, orez cu alune, covrigi cu susan, niste covrigi dulci si multe altele care mai de care mai imbietoare. In zona podurilor unde se pescuieste intr-o veselie poti cumpara diverse tipuri de peste, de obicei mici ca si dimensiuni si creveti etc.

    La tot pasul te imbie cofetariile cu vrute si nevrute, eu am adaugat portiei zilnice de dulce din camera si niste tarte fenomenale.

    Daca vrei sa iti iei o parte din Turcia culinara acasa o poti face in bazarul egiptean (bazarul condimentelor) unde gasesti vrute si nevrute de la diferite tipuri de condimente, de multe din ele nici nu am auzit, pina la alune, fistic, si diverse timpuri de brinzeturi, carnuri.

    In concluzie aceasta bucatarie turceasca este pe gusturile mele si pe linga oras care mi se pare fenomenal si bucataria este pe masura.


    [fb]
    ---
    Trimis de zpedro* in 11.06.10 13:10:47
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Alanya, Merlin Beach
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2951 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zpedro*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4400 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    7 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [11.06.10 14:06:37]
    »

    In Istanbul si mai ales catre podul Gallata, in zona ferry sunt o multime de terase si mese unde se serveste balic-ul, un preparat de peste deosebit de bun, fara oase pus pe gratar se face imediat, combinat cu lamaie sau suc de lamaie ti-l pune intre doua felii de paine si este excelent. Este raspandit la ei cum sunt micii la noi, foarte multi iau cate un balic si asteapta ferry sau privesc navele care trec pe Bosfor.

    Nu costa mult, in jur de 2-3 lire la care se aduga si un cola turcesc sau o apa plata. Am cateva poze cu zona "balicului" daca intereseaza pe cineva pot posta.

    ancamariagadea*
    [11.06.10 20:27:46]
    »

    Sunt o mare admiratoare a acestui minunat oras dar si a bucatariei turcesti. Este foarte interesant review-ul tau!

    Am "papat" si eu balic sub Podul Galatei, exact zona despre care vorbesti, cu restaurantele acelea aliniate. Pur si simplu l-am luat si l-am savurat in picioare, admirand vapoarele care treceau. A costat 3 lire si a fost delicios. Parca si chifla aceea, mai putin umflata decat ale noastre, avea alt gust. Cred ca o sa tin minte mereu, si orasul, si gustul acela.

    Insa, de departe, felul meu preferat de mancare ramane kokorec (a se citi cocoreci, c-ul final fiind cu sedila). Desi veti fi putin uimiti afland ce contine, sa stiti ca cine l-a incercat spune ca este delicios. Este un tip de kebab facut cu intestine de miel, amestecate cu alte organe si rotisate. Ulterior se maruntesc foarte bine si se perpelesc putin cu ardei si rosii. La final se adauga condimente foarte picante, oregano si piper si apoi se pun in painea aceea a lor sau in lipie.

    sbacau
    [12.06.10 11:35:48]
    »

    @zpedro, desi sunt de acord cu tine (referitor la episodul cu berea) si imi place berea tot rece sau foarte rece, sa stii ca in Marea Britanie berea se serveste calda. Din cate am inteles berea irlandeza chiar se incalzeste putin... asta nu inseamna ca tipa de acolo dorea sa te serveasca englezeste in mijlocul Costinestiului! : -))

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [12.06.10 11:41:18]
    »

    OMG, nu stiam ca asa e obiceiul in MB, stau si ma incerc sa imi imaginez cum o fi incalzita, insa imaginatia mea nu poate ajunge chiar atit de departe

    sbacau
    [12.06.10 11:49:29]
    »

    nici eu nu pot sa-mi imaginez ce gust ar avea o bere incalzita...oricum, bleah! Si nu am probat asa ceva din fericire, unul din prieteni insa consuma asa ceva la masa la una din "ieselile" noastre. Iti dai seama ca la inceput toti am ramas masca, apoi tine-te glume pe seama lui. Si la sfarsit ne-a spus ca de fapt nici nu-i place, dar la Great Britain asa e obiceiul...si cum omu' muncise ceva pe acolo, era ocazia lui sa se dea important!.:-))

    creivean
    [05.07.10 20:14:56]
    »

    Un review bun despre mâncare merita un SB. Felicitări.

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [05.07.10 20:58:44]
    »

    multumesc creivean

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    creivean, sbacau, zpedro*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă bucătăria tradițională turcă:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050273895263672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1