BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Circuit Benelux (IV) Bruges: povestea statuilor furate din piaţa T´Zand
Dacă Bruxelles l-am văzut de capul nostru dar gospodăreşte şi Luxemburgul destul de complet, de aici încolo circuitul a fost pe repede-înainte pentru ca în zilele care ne mai rămăseseră din excursie să putem ˝bifa˝şi celelalte oraşe. Ne asumasem asta de când reţinusem biletele pentru circuit, cu gândul ca după ce vom lua un prim contact cu Beneluxul să revenim pe cont propriu în oraşele care ne-au plăcut mai mult, să mergem în muzee şi în palatele deschise spre vizitare. Pe atunci aveam 73 de ani, aveam multe de recuperat în sens de excursii în lume şi în ţară, dar această dorinţă nu s-a mai materializat având încă multe destinaţii de vizitat.
Sunt mulţi turişti - nu membrii AFA - care se laudă- că au ˝făcut˝cutare şi cutare ţară sau oraş, dar când îi întrebi, pentru că n-au avut nici măcar o sumară documentare şi nici n-au imortalizat nimic prin poze, nu rămân din excursia respectivă decât că au ˝făcut-o˝ Noi am încercat să evităm acest lucru în special în ultimii 10 ani când, scriind reviewuri pe AFA, mi-am ordonat amintirile inclusiv ale unor excursii din primii douăzeci de ani de turism adică din perioada 1990-2010.
Aceste ultime câteva luni de recluziune n-au făcut altceva decât au stârnit pentru majoritatea userilor foamea de excursii. Cu riscul să mă repet˝averea materială o poţi pierde într-un minut, bogăţia dată de amintiri nu ţi-o ia nimeni˝, aşa că orice idée de excursie- zic eu- e binevenită.
BRUGES şi povestea statuilor furate din piaţa ´T Zand
Brugge (numele oficial olandez) sau Bruges (în franceză şi română) este un oraş situat în nord-vestul Belgiei în Flandra, la o distanţă de 100km de Bruxelles şi în apropiere de ţărmul Mării Nordului. Este cunoscut ca Veneţia Nordului, datorită frumuseţii sale arhitectonice şi a numeroaselor canale ce străbat oraşul. În anul 2000 centrul oraşului a fost inclus în patrimonial mondial UNESCO
Aveam la dispoziţie trei ore să vedem oraşul, timp suficient să baţi pasul într-un oraş încărcat de istorie, dar destul de micuţ, doar cu 120000 locuitori, să caşti ochii la clădirile ghildelor, să intri într-o catedrală. Românul în câteva cuvinte rezumă o întreagă filozofie ˝socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg ˝ Nici n-a apucat bine să oprească autocarul şi o ploaie cu perdea de apă abia ne-a lăsat să ne adăpostim într-o cafenea, cum veţi vedea în poză. Cu umbrelă şi doar în ultima jumătate de oră fără, am izbutit să dăm nasul cu câteva obiective din şi în jurul Pieţii Centrale. La expirarea termenului de 3 ore a intrat în funcţiune legea lui Murphi: a stat ploaia.
În cursul scurtei deplasării în centrul Brugges am identificat două mari pieţe:
-Piaţa Mare (Grote Markt) este mărginită de clădiri ale vechilor bresle, construcţii vechi din cărămidă, viu colorate şi terminate cu creneluri zimţate. La parterul acestora sunt restaurante şi cafenele, Grote Markt fiind cel mai animat loc din oraş. Piaţa este dominată de emblema oraşului, turnul Belfort înalt de 83m din vârful căruia poţi avea o frumoasă privelişte a oraşului dacă eşti în stare să urci 366 trepte. În clopotniţă se află 47 de clopote din bronz, dintre care cel mai greu cântăreşte peste 5 tone. În zilele senine, de aici se poate zări chiar şi coasta Mării Nordului, aflată la o depărtare de 12 kilometri. Alături este Palatul Provincial pe care mulţi îl confundă cu primăria. Palatul Provincial este o clădire în stil neogotic, reşedinţa oficială a guvernatorului provinciei Flandra de Vest. În mijlocul pieţii este un grup statuar care-i reprezintă pe cei doi eroi ai Bătăliei Pintenului de Aur, Jan Breydel şi Pieter de Coninck, care în 1302 au condus o răscoală împotriva lui Filip cel Frumos, regele Franţei. În piaţă şi pe străduţele dimprejur poţi face o călătorie cu o caleaşcă trasă de doi bidivii.
- Piaţa Burg în care se găseşte Primăria Stadhuis construită în 1376-1420 în stil gotic flamboyant este decorată în interior şi exterior. Se spune că e cea mai veche din Belgia. În continuarea ei sunt clădiri superbe în stiluri arhitectonice diferite: gotic, renascentist, neo- classic. În piaţă se mai găseşte Palatul Libertăţii şi Registratura Veche Despre Primărie, o valoroasă useriţă a scris trei episoade v. aici vezi impresii.
Acum să vă povestesc ceva despre care n-a mai scris nimeni. În piaţa ´T Zand din centrul oraşului, acolo unde parcase autocarul nostru, după ce a încetat ploaia m-am pozat în faţa unei fântâni. În centrul fântânii era un grup statuar superb. Noi am văzut piaţa înainte de a fi reconfigurată.
Un concurs ţinut în 2015, reforma piaţa ´TZand, ca cea mai mare piaţă din Bruges cu o suprafaţă de 8500mp, pentru a se putea ţine anual 218 evenimente culturale şi artistice. Piaţa ´T Zand a fost inaugurată în sept. 2018. Având un design modern, grupul statuar clasic din mijlocul fântânii a fost demontat urmând a fi amplasat în parcul regele Albert I.
Acela a fost momentul în care o grupare de 31 etnici români au acţionat sustrăgând statuile cu o greutate de 5 t. Ei au operat de 10 ori între mai 2018 şi martie 2019. Pe 1 apr. 2019 au fost arestaţi trei dintre membrii grupării la Bruxelles şi Anvers şi astfel au fost prinşi şi ceilalţi. Statuile fuseseră transportate la un depozit de fier vechi din Olanda unde au fost topite. Din ele au mai rămas câteva fotografii în albume cât şi poza mea. Potrivit brusselstimes.com, românii erau cunoscuți de către anchetatorii belgieni ca fiind autorii mai multor furturi de metale care au fost ulterior valorificate. Stirea a fost publicată de Mediafax în 25.11.2019. Cu fapte ca asta şi zeci sau sute de replici ce să ne mai mirăm de impresia dezastroasă lăsată de români?
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
localitate medievală
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
în pieţile principale sunt multe restaurante şi cafenele
Trimis de Michi in 06.05.20 22:01:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Frumos oras chiar si pe ploaie, frumoase amintiri. Cat despre statui, astea da amintiri, cat despre hoti, niste idioti, cum sa te duca mintea sa faci asa ceva.
Felicitari, votat cu mare drag.
Nu știam de furtul statuilor din piață! Măcar dacă i-a arestat i-a pedepsit corespunzător?! Nu am urmărit la TV sau în jurnale dacă au fost pedepsiți.
Eu le-aș fi dat ani grei de carceră!
Întotdeauna am spus că la baza unei societăți prospere stau simț elementar și EDUCAȚIA, pe care o capeți în primii ani de viață, de acasă, dar și cea dobândită ulterior.
Felicitări pentru articol, mama Michi!
Brugges râmâne un giuvaer al coroanei, cum zic belgienii... șarmul și liniștea medievală, frumusetea orașului atrag globe trotteri de peste tot, incluzându-l pe lista celor mai bătute locuri din Europa...
am fost curioasă să văd dacă regăsesc printre pozele mele publicate în 2013 pe Afa grupul statuar mentionat... am găsit o poză... am făcut acolo un popas artistic cu familia pentru a admira fântâna și sculpturile realizate de Stefaan Depuydt și Livia Canaestro în 1985-1986...
era vorba de 4 grupuri sculpturale diferite, originale... „Peisaj din Flandra''„Ciclisti''„, Pescari'' și„Femei fâcând baie''... ele reprezentau simbolic cele 4 orașe de la Marea Nordului, Bruges, Ghent, Anvers și Kortrijk... e incredibil și rușinos să citesti în presă cum au dispărut statuile...
Brugges e un oraș care te unge pe suflet... să visăm frumos!
Doamne Mireille câte știi si ce frumos povestești! Totdeauna a fost o încântare sa citesc ce ai scris si cum ai scris. Eu am făcut parte din categoria celor care s-au bucurat doar de ce au vazut, poate si din cauza ca am inceput sa colindăm lumea la aproape 60 de ani și cele nevăzute au năvălit cascadă peste noi, fara a ne da prea mult răgaz de aprofundare. A fost bine si asa, ca acum si in timpul care poate va urma, voi avea timp sa-mi amintesc cu ochii inimii.
@mireille: Intr-adevar Brugge e un giuvaer, pe care poti sa-l bati cu piciorul mai mult de o zi intreaga, in care sa nu te mai saturi privind cladirile, drumurile, canalele, vaporasele, vegetatia, morile... Aerul sau medieval, cladirile bine conservate (sau bine intretinute) atrag multi turisti in orice anotimp. Prin centrul orasului nu se circula cu masina, doar pe jos sau cu bicicleta.
Am avut noroc sa vizitez pe indelete aceasta "bijuterie", deoarece fiica mea si-a facut studiile de masterat in Belgia. Asa am hoinarit prin oras .
M-as intoarce oricand in Brugge!
@Michi: M-am bucurat ca mi-ati reamintit de frumosul oras, in care m-as reintoarce cu drag, oricand.
Daca ai putin noroc, sa nu te ploua, orasul este minunat. Nu te mai opresti din admirat si fotografiat. Soarele "ajuta"cladirile la frumusete, plimbarea cu vaporasul pe canale, scoate alte frumuseti la iveala.
E un fel de "Venetia Nordului", putin ghinionista, ca ploua mult...
Am vazut ca ati avut foarte putin timp de vizita si chiar ati avut de infruntat acest nedorit fenomen al naturii
Oricum ati apucat sa vedeti cate ceva din acest superb oras.
Felicitari si multumiri pentru articol!
@Dorina9: să treci prin Belgia fără să vezi bijuteria flamandă e o greșeală... Bruges are ceva pentru fiecare turist, am bazaconizat și eu despre el un pic în trecut... ce e Bruges pentru mine? un oraș muzeu în aer liber cu o colecție de clădiri medievale, cu parfum de epocă, o destinație plină de vino încoace, o promenadă romantică cu barca pe canale, pe sub poduri vechi de piatră, lacul cu lebede, o suită de căsuțe albe, simple la Beginhof, tropote de cai și calesti pe strădute, o rugăciune la bisericile catolice, o picătură din sângele lui Hristos, o fereastră deschisă spre artă, un Memling la spitalul Sint Jan, o bere de cirese la terasa din Piata Mare, da... Brugge die scone, minunatul Bruges cum zic localnicii e seducător... am păstrat de acolo un evantai din dantelă scump, cadou de la sora mea care trăieste în Olanda... vara îl flutur peste față, cine stie, poate mai ajung odată.
”o grupare de 31 etnici români au acţionat sustrăgând statuile cu o greutate de 5 t. Ei au operat de 10 ori între mai 2018 şi martie 2019.
Să sustragi 5 t de material, indiferent ce, cu atât mai mult opere de artă, material aflat în centrul orașuluiși și culmea, în etape diferite, asta nu poate fi decât cu complicitatea altor persoane. Brugges nu este un oraș neiluminat noaptea.
Cu alte cuvinte „se întâmplă și la case mai mari” Probabil comunicatul nu a spus decât de români.
Splendoarea orașului Brugges este de neegalat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 DAMME – liniștea la superlativ — scris în 26.03.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Veneția Nordului — scris în 15.03.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi în Bruges... și încă o oră — scris în 14.04.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Primăria Orașului Bruges (III), Sala Renascentistă. Și o plimbare pe canale. — scris în 14.03.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Primăria din Bruges (II). Sala Gotică. — scris în 07.03.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Stadhuis / Hotel de Ville... într-un cuvânt, Primăria orașului Bruges (I) — scris în 03.03.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Belgia 3 Orase (Brugges, Gent, Bruxelles) 3 zile — scris în 23.03.18 de necunoscutu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ