GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Descopera Becherel, cetatea cartii! (nu Becherelle, colectia de gramatica!)
Daca veti ajunge vreodata –si eu va sfatuiesc sa ajungeti! - in regiunea Bretagne, din Franta, un loc inconturnabil va trebui sa fie cetatea cartii - situata intre Rennes si Saint-Malo, mai exact comuna BECHEREL (in departamentul Ille-et-Vilaine).
Fosta piata medievala, in care comertul cu in si canepa era la mare cautare la vremea respectiva, Becherel si-a capatat o noua notorietate dupa 1989, devenind prima cetate a cartii din Franta si a treia din Europa. conform surselor autorizate. Comuna cu acest nume numara astazi 18 librarii pentru cei numai 600 de locuitori ai sai.
In 1988, Becherel era un sat care agoniza, economic vorbind, micile intreprinderi inchizandu-se una cate una. Si-atunci, cineva cu viziune a avut ideea salutara inedita de a intia un proiect pluridisciplinar, deschizand o clatitarie cu menu bilingv, franco-breton, tributar agriculturii biologice, alaturi de o librarie, sub numele nostim de „La vache qui lit”. [Urmeaza o scurta digresiune ].
Fara sa vreau sa-i aduc vreun prejudiciu moral, ci dimpotriva ,‚doamna vaca” (asa cum o gratuleaza Grigore Alexandrescu intr-una din fabulele sale, cand, vorbind despre vitel, il numeste „al doamnei vaci fiu") a evoluat de la stadiul de „la vache qui rit" [ca proasta-n targ], la statutul de intelectuala care se cultiva „la vache qui lit". (Nu doar) In subsidiar ar trebui inteles cam asa: ”Daca se cultiva ea, pana cand si ea, draga de vacuta, apartinand regnului animalier, noi, oamenii ne lasam mai prejos? sau cartea a devenit un obiect caduc, perimat, desuet, pentru care (aproape) nimeni nu-si mai gaseste timp?" [Inchei digresiunea, discutia ramane deschisa]
Astazi, librari, anticari, artisti si artizani ai artei coexista pasnic in casele burgheze din centrul oraselului Becherel, practicand rezistenta culturala intre Rennes si Saint-Malo.
Fiecare dintre cele 18 librarii s-a specializat intr-un domeniu, fiind deschise tot timpul anului, doar iarna numai in week-end. In fiecare an, de Pasti, se organizeaza aici Sarbatoarea cartii, prilej cu care linistea oraselului e tulburata de animatia – cuviinciosa, altminteri! - ce cuprinde oraselul.
Cu aproximatie, la eveniment participa 8000 de vizitatori, care pot asista la diverse ateliere, cum ar fi, de exemplu, insusirea artei de a lega o carte veche, sub sloganul „relier pour relire" (e, aici, un joc de cuvinte pentru lingvisti, acelasi verb [lire, prefixat] e pronuntat cu metateza, metateza fiind schimbarea sunetelor in cadrul aceluiasi cuvant). Traducerea "sa legi o carte veche, (cu filele desprinse de cat de mult a fost citita, dar si din cauza vechimii ei in timp), cu scopul de a o reciti" nu are savoarea sloganului frantuzesc.
Interesul promotorilor acestor activitati este de a initia si -de ce nu? - de a forma publicul pentru meseriile legate de carte. Vi se pare o utopie, stiu, in Romania nu cred ca se poate implementa asa ceva, dar nu se stie niciodata.
Anticariatele de la Becherel sunt cele mai asaltate de vizitatori si isi epuizeaza rapid stocurile, intrucat, chiar si cartile recent publicate si directionate catre B. au tiraje reduse. Si-apoi, in era mondializarii, nu puteau scapa nici librarii de ideea de a-si dezvolta vanzarea de carte pe internet, astfel incat 20% din cifra lor de afaceri e realizata din comertul on-line.
Vizitarea acestui orasel, caruia localnicii, modesti, ii spun comuna, n-a constituit un scop in sine pentru grupul din care faceam parte in vara lui 2005. Excursia avusese drept tinta Dinan, dar, la intoarcerea spre Rennes am facut un ocol pentru a vedea un loc neasteptat prin destinatia care i-a fost atribuita, Becherel, pentru care meritul ii apartine uneia dintre profesoarele de la Institutul L&C din Rennes.
Despre Dinan si (alte) imprejurimi, intr-un review viitor.
Trimis de ileana45 in 30.06.11 13:13:42
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileana45); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Iata si propunerea muzicala, se poate schimba!
Foarte interesante aceste impresii!
Inflexiunile celtice ale acestei melodii sunt cum nu se poate mai adecvate continutului review-ului si atmosferei in care e indicata lectura.
Mii de multumiri!
Melodia postata nu a fost aleasa intamplator Alan Stivell (pe numele sau adevarat Alan Cochevelou) este un cantautor breton care promoveaza muzica celtica in special cea bretona, el fiind si un virtuos al harpei, multumesc pentru ecou, nimic nu-mi face mai mare placere decat sa vad ca plac melodiile propuse!
Se spune ca geniul unui conducator consta in a sti sa-si alega consilierii. Mutatis-mutandis, geniul Domnului Cornel e pus in valoare (si) de calibrul intelectual al colaboratorilor de genul dumneavoastra, docti, prompti si... la post, (ori) cand e nevoie de ei.
Felicitari, din toata inima, pentru intreaga echipa conducatoare a AFA!
@ileana45,
plecaciuni in fata ta pentru review-urile minunate.
Este o incantare pentru mine sa le citesc.
Iti multumesc pentru temenea (cuvant turcesc insemnand "plecaciune"), ma bucur cand constat ca review-urile mele plac si generatiei (mai) tinere, cu atat mai mult cu cat pun suflet in ele si-mi place sa cred ca, dincolo de informatiile, hai sa le zicem 'tehnice ", inerente sau doar obligatorii, mai transmit si altceva, mici lectii de lingvistica, de exemplu.
Prin urmare, daca analizez numele tau de ''user ", ce constat? Este o combinatie intre "mir ", care inseamna "lume" [ de aici avem, prin derivatie, cuvantul romanesc "mirean ", adica "om de lume'', [mai] supus greselii [decat altii] opus cuvantului "evlavios ", "cucernic'', "religios "], dar si "pace".
Pseudonimul tau s-ar traduce, asadar, astfel: " Chiar daca lumea [MIR] este mica [micu], eu fiintez in ea in pace [mir]. "
Iti doresc sa cresti 'mare ', intr-o lume plina de iubire si pace!
Este doar un acronim care are la baza numele meu dar multumesc pentru aceasta interpretare complexa si sensibila.
Cu multa placere, Mir (una? !), [ si era UNA la parinti / si mandra-n toate cele / Cum e fecioara intre sfinti / Si luna intre stele ", ] oricand iti stau la dispozitie, etimologia fiind unul dintre punctele mele 'tari".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Bretania - „must see” macar o data in viata — scris în 24.07.24 de toni.andrei din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Față în față cu oceanul - 5 zile la Quiberon în Bretania — scris în 13.11.22 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Perros-Guirec — orașul de pe coasta roz — scris în 21.02.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 La Vie en Rose pe Cap Frehel și Coasta de Granit Roz — scris în 19.02.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Bretania - acolo unde se termină pământul și incepe oceanul — scris în 06.10.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Finistère sau disputa bretonă — scris în 09.11.14 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 „Aremorica” sau Paradisul terestru (III) — scris în 09.09.14 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ