GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe la inceputul anului, cautand pe diverse site-uri in care erau prezentate cele mai frumoase castele din Europa, am dat de Bojnice (se pronunta Bonitze), situat in Slovacia, regiunea Trencin, districtul Predvidza. Cum in 2013 tot era planificat un sejur Cehia-Slovacia-Ungaria, am inclus castelul in program.
Si noi credem ca a fost o alegere inspirata. Ceva din constructia castelului imi aminteste de castelele de pe Valea Loarei, sau cel putin asa cred (avand in vedere ca nu am ajuns inca acolo). Bineinteles, la o scara mult redusa, dar putin vazut din exterior, castelul este impresionant. Mai ales ca navigatorul nostru era in perioada lui de fitze (in final a cedat chiar dupa ce am plecat din Bojnice, in drum spre Auswitz, exact la granita intre Slovacia si Polonia) insa am vazut castelul din sosea, ceea ce ne-a salvat.
Fiind situat pe o culme, domina localitatea Bojnice (situata in imediata apropiere a orasului Priedvidza). Oraselul este foarte linistit, nu foarte aglomerat, plin de pensiuni sau hoteluri.
Interesant pentru noi a fost ca acest castel a fost unul dintre preferatele regelui Matei Corvinul (sau Matthias Corvinus), care in 1489 l-a daruit fiului sau ilegitim, Ion Corvinul (John Corvinus).
Evident ca intreaga istorie a castelului se leaga de cea a unor familii nobile maghiare - Honts-Poznans si mai ales Palffy. Ce ne-a impresionat in mod placut au fost scarile interioare, care, spre deosebire de alte castele vizitate (Neuschwanstein, Hohenschwangau, Hohensalzburg), nu faceau economie de spatiu, ci erau largi.
In interior nu era extraordinar de opulent, dar era placut.
Ghida noastra nu era foarte bine pregatita in limba engleza, dar a fost suficient cat sa intelegem. Ii era cam greu sa raspunda la intrebari inmod spontan, isi cam cauta cuvintele, dar pana la urma iti raspundea.
Nu puteai sa vizitezi castelul decat in grup organizat, iar noi am avut noroc cu un grup de americani (sexa spre octogenari) care tocmai picasera in vizita si ne-am lipit de ei. Ritmul de vizitare, mai ales datorita varstei restului participantilor, a fost destul de lent, astfel incat, la un moment dat ne-am cam suprapus cu grupurile de slovaci (majoritatea de 99,9% a vizitatorilor), insa nu a fost nimic deranjant.
Dar cel mai bine am sa postez mai multe poze, pentru a intelege despre ce este vorba.
Trimis de chrismo in 08.08.13 21:39:03
- A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVACIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (chrismo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@chrismo:
Frumoasa destinatie. Mie mi se pare ca arata foarte bine castelul, atat la interior cat si la exterior.
Din cate castele am vizitat eu (unele m-au fermecat si mi-au ramas in suflet - in special cele de pe Valea Loirei pe care iti doresc sa ajungi si tu sa le vezi) in nici unul nu am vazut un tavan atat de interesant ca cel din foto P08. Asta demonstreaza ca proprietarii aveau pe langa bani si gust artistic iar cei care au decorat castelul s-au ridicat la cerintele stapanului.
In speranta ca am trezit interesul mai multor compatrioti pentru acest castel, o sa mai postez si alte fotografii.
Ceea ce pot afirma despre Slovacia si Cehia este ca aproape tot timpul pe marginile soselelor ti se semnalizeaza prezenta unui castel (Zamok), ceea ce chiar m-a impresionat. Probabil in cativa ani vom reveni si vom merge la pas, fara sa avem rezervari.
Exista si ceva lucrari de renovare, dar nu am postat fotografiile. Insa nu este ceva deranjant, exista plase de protectie. Daca stau bine si ma gandesc, Catedrala St.Stephan din Viena e mai tot timpul in renovare.
Oricum, banuiesc ca stilul este mult mai auster decat cel al castelelor franzutesti, specific insa imperiului austro-ungar, din care zona a facut parte. Insa proprietarii succesivi ai castelului nu au facut decat sa-l infrumuseteze, dovedind, intr-adevar, bun gust.
P. S. Cehia m-a "impresionat" (a se citi in sensul peiorativ) cu calitatea autostrazilor. Cel putin prima banda, era un cosmar. Cel mai bine stau polonezii. Super sosele, chiar si pe drumuri colaterale.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2014 Un castel desprins din povești, Bojnice — scris în 08.10.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ