ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Accademia Carrara, un muzeu de excepție

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    O frumoasă pasiune a stat la baza nașterii acestei instituții: spre deosebire de alte muzee, create ca urmare a închiderii unor așezăminte ecleziastice sau dispersării colecțiilor private deținute de aristocrați, Accademia Carrara a fost visul unui om, contele Giacomo Carrara, care și-a dorit cu ardoare să înființeze o școală de pictură și totodată o galerie de artă în care să prezinte publicului larg lucrările aflate în posesia sa. Se întâmpla în anii 1780-1790 și, din nefericire, nu a apucat să-și vadă visul împlinit, stingându-se din viață cu câțiva ani înainte de inaugurarea clădirii muzeului, în 1810.

    Exemplul său a fost însă urmat de alți nobili bergamezi și ulterior de mulți iubitori ai artei, ultima din cele aproape 200 de donații datând din 2022. Accademia Carrara este singurul muzeu din Italia creat exclusiv mulțumită generozității unor persoane.

    Nucleul expoziției este reprezentat de cele cca. 1800 de picturi și 150 de sculpturi de mici dimensiuni, cărora li se adaugă dovezi ale interesului erudiților din veacuri XVIII-XIX pentru așa-numitele „arte minore” : piese de mobilier, schițe, porțelanuri, evantaie, monede, peceți și efigii, bijuterii, sticlărie și argintărie. În total, peste 14.000 de obiecte, din care 600 expuse.

    În afara acestora, muzeul deține o arhivă ce conține documente ale familiei Carrara și altele referitoare la istoria de peste 200 de ani a instituției, precum și o bibliotecă cu 1.300 de volume cu lucrări de Plutarh, Pliniu cel Bătrân, Boccacio, Pietro Bembo sau Torquato Tasso, multe din ele în ediții priceps, și numeroase cărți de istorie și critică a artei.

    În spiritul dinamic al vremurilor pe care le trăim, fundația care administrează muzeul organizează diverse evenimente: seminarii, conferințe, concerte, spectacole de teatru, ateliere pentru elevi etc.

    Informații practice

    Adresa: Piazza Giacomo Carrara nr. 82

    Site: lacarrara.it/en

    Program: iunie-octombrie: luni, miercuri și joi 10-19, marți 10-13, vineri, sâmbătă și duminică 10-20; noiembrie-mai: luni, miercuri și joi 9.30-17.30, marți 9.30-13, vineri, sâmbătă și duminică 9.30-16.30

    Preț bilete: 10 euro, redus 8 euro pentru persoane de peste 65 de ani, cu dizabilități sau cu vârste între 18-25 de ani și grupuri organizate

    Acces: autobuz linia 1 stația Via Pignolo, apoi pe jos pe Via della Noca; autobuz C stația Piazzale Oberdan sau Via Suardi; autobuze 6,7 și 9 stația Piazzale Oberdan

    Muzeul

    Clădirea în stil neoclasic a fost proiectată de arhitectul italian Simone Elia. Are două etaje: la parter se află holul de recepție, garderoba gratuită, o cafenea, toaletele și magazinul de suvenire, primul etaj fiind ocupat de expoziții temorare iar al doilea de expoziția permanentă. Liftul este tapetat cu postere cu reproduceri după opere de artă contemporană.

    În cele 16 săli de dimensiuni diferite și bine luminate lucrările sunt etalate în ordine cronologică, însoțite de panouri și etichete explicative în limbile italiană și engleză. Fotografiatul fără blitz este permis.

    Vizavi, într-o fostă mănăstire din secolul al XV-lea, se află Galeria de Artă Modernă și Contemporană (GAMeC).

    Expoziția de pictură

    Puține muzee din Italia se pot lăuda cu o colecție atât de vastă și valoroasă, care acoperă cca. cinci secole, din Evul Mediu până la începuturile secolului al XX-lea. Desigur, în majoritate acestea au tematică religioasă, dar nu lipsesc portretele sau peisajele.

    Arta gotică și renascentistă se concentrează pe pictura din valea Padului și regiunea Veneto, cu lucrări de Pisanello, Mantegna sau Bellini, și din Toscana, reprezentată de mari maeștri precum Raffaello Sanzio sau Botticelli.

    Pentru a ilustra tradiția figurativă din secolele XV-XVIII din Lombardia și zonele deținute de Republica Venețiană în Italia, accentul a fost pus pe operele realizate în Bergamo de Lotto, Moroni, Baschenis sau Fra Galgario, în timp ce pictura secolului al XIX-lea este exemplificată prin tablourile realizate de elevii Școlii de Pictură Carrara.

    Evident, nu toate operele deținute de muzeu sunt expuse: de pildă, eu nu le-am văzut pe cele ale lui Albrecht Dürer și Anton van Dyck menționate pe site. Am putut admira în schimb câteva picturi excepționale pe care le știam numai din albume de artă, filme TV documentare sau de pe youtube.

    Enumăr câteva dintre acestea, pe care le-am și fotografiat: Madonna cu pruncul de Mantegna; Madonna din Alzano de Bellini; Sfântul Sebastian de Raffaello; Portretul lui Giuliano de’ Medici de Botticelli; Madonna hrănind pruncul de Bergognone; Madonna cu pruncul într-un peisaj, de Tițian; Portretul lui Giovanni Benedetto Caravaggi de Giovanni Cariani; Canalul Grande de Canaletto; Portretul contesei Anastasia Spini de Piccio.

    Am avut totodată plăcuta surpriză de a descoperi câțiva artiști italieni din secolul al XIX-lea care m-au impresionat: Giuseppe Pellizza da Volpedo, Cesare Tallone, Ponziano Loverini sau Francesco Hayez.

    Închei prin a aminti că în Bergamo funcționează multe alte muzee cu diverse profiluri: Muzeul Civic de Arheologie, cel de Științe ale Naturii, Museo del’500 din Palazzo del Podestà, cel al Fortăreței din Città Alta, Muzeul Familiei Tasso și al Serviciului Poștal etc. Detalii despre toate acestea găsiți aici: visitbergamo.net/en/searc ... matiche[]=musei.

    Din păcate, în timpul pandemiei a fost sistată punerea în vânzare a tourist cardurilor valabile timp de 48 sau 72 de ore, care asigurau gratuitate pe mijloacele de transport în comun și la unele muzee și reduceri la altele. Probabil însă că sistemul va fi reluat în curând.

    Concluzii

    Deși plecasem cu ceva îndoieli, fiind dezamăgită în multe ocazii de vizitele la muzeele de artă de provincie, Accademia Carrara a reprezentat o adevărată revelație pentru mine prin dimensiunea colecției și mai ales valoarea sa, în special a celei de pictură.

    Așa încât vă invit și pe voi să nu ocoliți muzeul în drumurile prin Bergamo și să vizionați fotografiile și filmul atașate.

     

    Wemaster, rog următoarea ilustrație: youtube

    ## end review sc
    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Carmen Ion in 09.07.23 19:04:07
    Validat / Publicat: 09.07.23 19:39:30
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 757 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Efigii din sec. XV-XVI
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.07.23 19:37:34]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    webmasterX
    [09.07.23 19:41:43]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Carmen IonAUTOR REVIEW
    [09.07.23 19:52:00]
    »

    @webmasterX: Mulțumesc

    Michi
    [10.07.23 20:05:38]
    »

    @Carmen Ion: Pe lângă textul reviewului care cuprinde o serie de informaţii utile, pozele reprezintă o adevărată lecţie de istorie a artei.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [10.07.23 21:18:24]
    »

    @Michi: Mulțumesc mult

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bergamo și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074082851409912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1