ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 6 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 12 MIN

    O aniversare ploioasă în Lombardia. La Bergamo

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    „Bergamo este cel mai frumos colțișor al Italiei, una din multele mici surprize care fac din această țară una demnă de a fi vizitată.” Herman Hesse

    În 2018, la împlinirea a patru decenii de căsnicie, v-am invitat să străbateți împreună cu mine Umbria cea verde vezi impresii. Cinci ani au trecut de atunci, o pandemie ne-a lovit în moalele capului și un război se poartă la granițele țării noastre - lucruri de neimaginat pentru mileniul III.

    Lumea s-a schimbat, parcă și site-ul AFA (sau măcar așa am eu senzația), iar eu am mai îmbătrânit un pic și - se pare - scriu din ce în ce mai prost????, așa că n-am idee câți dintre voi vor accepta să mă însoțească și acum într-o escapadă romantică. Cum însă călătoriile mă pasionează și la această vârstă și încă îmi face plăcere să scriu despre ele, în așteptarea scurgerii cincinalului ce mă desparte de aniversarea de aur (noi să fim sănătoși! ????), zic să vă povestesc câte ceva despre ceea ce am văzut și făcut alături de colegul de apartament și companionul meu de o viață în luna mai a anului curent.

    Unde am fost? Tot în Italia.

    De data asta, în

    Lombardia

    Ne aflăm așadar în nord-vestul unei țări pe care o iubesc mult, într-o regiune ce se întinde de la poalele Alpilor până în câmpia Padului, al cărei nume se trage de la cel al longobarzilor sau lombarzilor, triburile de origine germanică stabilite în aceste locuri începând cu secolul al VI-lea d. Hr., amestecându-se cu populația romană indigenă.

    Trecând rapid în revistă istoria Lombardiei, amintesc că în anul 774 Charlemagne a cucerit zona și a anexat-o Sfântului Imperiu Roman, pentru ca veacul al XI-lea să aducă o fărâmițare politică pronunțată, manifestată prin apariția orașelor/comunelor-stat medievale care s-au unit în scop defensiv în Liga Lombardă. Povestea continuă în stilul tipic european, cu războaie sângeroase, ocupația spaniolă și austriacă, până la unificarea Italiei în anii 1850-1860.

    Poate mai important pentru vizitatori este însă faptul că Lombardia este cea mai bogată regiune a Italiei (și una dintre cele mai avute din Europa), contribuind cu cca. o cincime la PIB-ul țării, și că posedă o infrastructură de invidiat ce permite ajungerea cu ușurință la destinații de top precum lacurile Garda, Maggiore, Lugano, Como, Iseo, o parte semnificativă din munții Alpi și orașe interesante, capitalei Milano adăugându-i-se Bergamo, Brescia, Mantova, Cremona sau Pavia.

    Noi nu am ales pentru sejurul de 6 zile Milano, căci oricât de ciudat ar părea, la precedentele două vizite acesta nu ne-a spus mare lucru. Știu, fiecare cu piticii lui pe creier????: AmFostAcolo și am văzut celebrul Duomo (despre care insist să afirm că seamănă cu un castele de nisip????, atât de „picurate” sunt mult prea numeroasele sale detalii gotice exterioare), Galleria Vittorio Emanuele, teatrul Scalla (numai pe dinafară, recunosc), biserica Santa Maria delle Grazie, unde este expusă celebra Cină cea de taină, castelul Sforza și cel mai mult ne-a impresionat... biserica San Satiro, cu a sa superbă pictură în trompe l’oeil a lui Bramante. ????

    Am preferat ca în loc de Milano, să mergem la

    Bergamo

    Pe nedrept neglijat de mulți turiști, acest oraș cu cca. 120.000 de locuitori m-a cucerit în urmă că trei ani, când decisesem să zbor până în Spania cu o escală de 2-3 zile în Bergamo, motiv pentru care am vizionat filmulețe pe youtube și m-am documentat cât de cât asupra principalelor obiective demne de interes. Numai că pandemia mi-a stricat socotelile...

    Strânsesem totuși destule informații și am considerat că le puteam valorifica acum. Ce leneșă sunt! ????

    Toate bune și frumoase, am cumpărat biletele de avion și am găsit o cazare rezonabilă ca preț (pentru nordul Italiei), așa încât aveam îndeplinite toate condițiile pentru o mini-vacanță reușită.

    Asta până să-și vâre coada vremea instabilă...

    Căci da, ne-a plouat în fiecare zi: ba câțiva stropi, așa, într-o doară, ba averse înnebunitoare care ne-ar fi muiat până la piele dacă subsemnata, prevăzătoare din fire, nu s-ar fi înarmat de acasă cu pelerine și umbrelă, cărate în permanență în rucsăcel.

    Babă cu rucsăcel pe spinare! ????

    Așa o vreme schimbătoare nu am întâlnit nicicând și niciunde: abia dacă apuca să iasă soarele din nori, că din cer se abătea o ploaie, care dura de la 5 minute până la ore în șir. Nu pot să zic că era frig: în timpul zilei, temperatura ajungea pe la 16-19 grade, tocmai bună pentru hălăduit, dar m-a enervat teribil faptul că eram nevoită să scotocesc în rucsac când îmi era lumea mai dragă. Și drept dovadă, voi atașa la review un filmuleț ploios făcut de pe balconul apartamentului închiriat și o poză cu mine „blindată” cu pelerina.

    Deci, o primă recomandare: evitați vizitele la Bergamo în luna mai, cea mai ploioasă din an.

    Dar să revin la lucruri mai plăcute!

    Numele Bergamo derivă din proto-germanică, mai precis de la berg („munte” ) și heim („acasă” ), ceea ce indică poziția sa pe hartă în imediata apropiere a Alpilor Orobie, la numai 30 km de granița cu Elveția și lacurile Iseo și Como și la 40 km nord-est de Milano.

    O așezare cu numele Bergomum a fost fondată de un trib celtic pe aceste locuri. Ea a fost cucerită de romani în 49 Î. Hr., fiind însă distrusă de hoardele lui Attila în secolul al V-lea. Începând cu un veac mai târziu, a fost capitala unui ducat lombard, pentru ca să facă ulterior parte din Ducatul Milano, care l-a cedat în 1428 Republicii Venețiene.

    A stat sub ocupație venețiană până în 1797, când a fost înglobat în Republica Cisalpină, iar în 1815 a fost atribuit Imperiului Austriac, fiind eliberat de Garibaldi în 1859. E numit și „Città dei Mille” („Orașul celor o mie” ), acesta fiind numărul de voluntari locali care s-au alăturat expediției lui Garibaldi. E un prilej de mare mândrie pentru bergamezi, motiv pentru care înscrisul „Città dei Mille” apare până și pe coșurile de gunoi! ????

    O privire generală scurtă (dar cuprinzătoare - sper...)

    Istoria tumultoasă a orașului se reflectă și în înfățișarea sa actuală, cu influențe venețiene și nord-europene perfect explicabile.

    Orașul este construit pe trei nivele: partea sa veche, medievală, excepțional conservată, este Città Alta (Orașul de sus), înconjurat de masive ziduri venețiene, parte a Patrimoniului UNESCO din 2017, ridicate în secolele XVI- XVII, de pe care se deschid panorame superbe - se zice că în zilele senine se pot vedea până și zgârie-norii din Milano, dar n-aș băga mâna în foc. ???? Evident, majoritatea turiștilor se înghesuie în această zonă de străduțe pietruite, plină de biserici, de la romanice la renascentiste și baroce, „burdușite” cu opere de artă valoroase, de scuaruri pe care proprietarii de cafenele și restaurante își scot mesele afară și de buticuri șic cu prețuri pe măsură.

    Așa cum e de așteptat, Città Alta este pietonală, traficul fiind restricționat la mijloacele de locomoție ale riveranilor, la cele de aprovizionare, precum și la un autobuz care străbate Vialle delle Mura, prelingându-se pe lângă zidurile venețiene până la Colle Aperto, de unde curioșii pot privi de sus întinderea verde vastă a Grădinii Botanice.

    Tot de aici, cu funicularul San Vigilio, se ajunge la porțiunea cea mai înaltă a orașului, Parco dei Colli, un adevărat plămân verde amenajat în 1977, cu cele mai cuprinzătoare priveliști; spectacol garantat 100%, de care însă nu am reușit să ne bucurăm și noi, pentru că de fiecare dată când ne-am plimbat în Largo de Colle Aperto, a început să toarne cu găleata.

    Ghinion! ????

    În fine, „ciudățenia” topografiei acestui oraș constă în aceea că Città Alta se înalță aproape brusc din zona plată, numită Città Bassa - „Orașul de jos” , construit începând de prin secolul al XVII-lea (când Bergamo s-a extins mult) de negustorii înstăriți, ale căror palate renascentiste mărginesc străzi întortocheate. Desigur, în afara acestora, sunt și biserici baroce, clădiri neoclasice și artere largi cu blocuri moderne de locuințe, dar nu mai înalte de 7-8 etaje.

    În orice caz, turiștii care se limitează la Città Alta comit, după părerea mea, o greșeală: Orașul de jos este poate mai puțin pitoresc, dar la fel de bogat în obiective interesante.

    Informații practice

    Transportul. Aeroportul Internațional Orio al Serio sau Il Caravaggio se află la numai 5 km de Bergamo, de care este legat printr-un bus cu numărul 1 și (mare atenție, mai ales la întoarcerea acasă!) un desen de avion alături; stația se află drept în față la sosiri, la peronul 1. Clădirea nu mi s-a părut, slavă Domnului! atât de enormă precum am văzut prin alte părți, și - fapt interesant - are salon pentru fumători????, pe care l-am frecventat la plecare din cauză că decolarea a întârziat cu mai bine de o oră pe motiv de condiții climaterice nefavorabile (furtună). Și încă un amănunt semnificativ probabil pentru împătimiții și împătimitele shoppingului: vizavi de aeroport se află Orio Center, un mall uriaș.

    De la aeroport se ajunge în oraș în 20-30 de minute, în funcție de trafic. Prima stație este gara (aici am coborât și noi), după care autobuzul parcurge Viale Vittorio Emanuele II, mai face o oprire în centru, la Porta Nuova, după care urmează stația funicularului din Orașul de jos și, în fine, Colle Aperto în Città Alta.

    Transportul local, asigurat de firma ATB, este integrat, biletele fiind valabile atât pentru autobuz, cât și pentru funiculare, și nu numai în Bergamo, ci și în 29 de localități din împrejurimi. Detalii găsiți aici: atb.bergamo.it/en/atb-net ... -and-timetables. Condițiile în mijloacele de transport sunt excelente.

    Un bilet costă 2,60 euro și este valabil 90 de minute de la validare. Există și variante de abonament pentru 24 ore - 7 euro, sau 72 ore - 12 euro, pentru un număr nelimitat de călătorii. Abonamentele se validează la prima folosire.

    Stând 6 zile, plus jumătatea de zi de dinaintea plecării, am decis să nu-mi bat capul și să cumpăr din aeroport, de la standul Infocenter Visit Bergamo, cele 2 bilete pentru minunatul autobuz numărul 1 și câte 2 abonamente/72 de ore/persoană. Nu am făcut calculul să văd dacă am economisit bani în acest fel, dar cert este că nu a trebuit să pierdem vremea căutând puncte de vânzare.

    De ce? Pentru că biletele nu se pot cumpăra de la șoferii autobuzelor, ci din gară, de la automatele de la funiculare și din alte stații sau de la ATB Point de la Porta Nuova. Ca o ciudățenie: am zărit foarte puține tabaccherii, de unde știu că se pot achiziționa bilete, dar am văzut în schimb cabine telefonice. Cine le-o mai folosi în zilele noastre?!! ????

    Trebuie să vă spun că autobuzele din Bergamo au și cifre și litere, ceea ce pe noi ne-a derutat mult. Și n-am fost singurii: toți turiștii cu care ne-am intersectat erau la fel de nedumeriți ca și noi. De pildă, există autobuze cu numărul 1 și litere de la A la H! Și n-am priceput neam! de ce unele 1A mergeau până la funicular, deși pe el scria Città Alta, iar altele până la Colle Aperto. ???? Sfatul meu este să căscați bine ochii înainte de a urca și - cel mai bine - să întrebați șoferul până unde merge...

    Gara din Bergamo este mare și bine organizată, la fel și autogara, aflată vizavi: le-am „bifat” pe ambele cu ocazia excursiilor făcute în împrejurimi.

    În fine, dacă vă faceți griji în legătură cu urcușul până la Città Alta sau ruinele castelului San Vigilio, aflați că nu aveți de ce! Nu vă obosiți picioarele fără rost, există două funiculare: Funicolare Città Alta leagă din 1887 orașul de jos de cel de sus în 3-4 minute, în timp ce Funicolare di San Vigilio are ca punct de plecare Colle Aperto.

    Pagina oficială a orașului Bergamo, bine documentată și utilă – www.visitbergamo.net.

    Depozitare bagaj. Seifuri pentru depozitarea bagajelor se găsesc în incinta autogării. Sunt dintr-acelea cu cheie și trebuia să accesezi nu știu ce site ca să-ți dea o parolă pe telefon și după aia mai vezi ce se întâmplă... Prea complicat! ????

    Cu ochii mei de vultur am observat însă la prima descindere în zonă niște dulăpioare în stânga autogării, la intrarea în parcarea Hertz. Cred că e o inițiativă particulară. În dimineața plecării, având avion după-amiaza, am lăsat acolo bagajele contra sumei de numai 5 euro. Super!

    Oficii de turism: aeroport; în Città Bassa: Piazzale Guglielmo Marconi (în scuarul din fața gării); în Città Alta: Infopoint, Via Gombito nr. 13.

    Hop-on hop-off. Dacă nu aveți timp sau sunteți grăbiți, puteți recurge la aceste variante comode de vizitare. Noi nu le-am folosit, dar vă pot da câteva informații despre ele și am atașat și o poză lămuritoare.

    Sunt două linii și traseul pentru ambele durează cca. 50 minute, timp în care se poate coborî o singură dată. Biletul costă 10 euro pentru adulți; 6 euro pentru copii de 6-10 ani, grupuri și persoane cu dizabilități; 3 euro copii sub 6 ani.

    Red Route (linia roșie): un trenuleț ce străbate Orașul de jos pe Viale Papa Giovanni XXIII, Via XX Settembre, ajunge la funicularul din Città Bassa și în final la Colle Aperto, după care întoarce.

    Blue Route (linia albastră): un minibus electric ce pleacă de la stația de funicular de la Colle Aperto, trece prin apropiere de Piazza del Duomo, ajunge la muzeul de artă Accademia Carrara și se întoarce.

    Detalii pe bergamocitytour.com.

    Shopping. În afara Centrului Orio de care am amintit, cele mai multe magazine de firmă se află pe străzile XX Settembre, Borfuro, Sant’ Alessandro și Sant’ Orsola din Orașul de jos.

    De mâncat și băut. Bergamo nu duce lipsă de restaurante, baruri, cafenele, enoteci, patiserii sau gelaterii. În Città Alta, multe sunt înghesuite în spații cavernoase, în hrube cu ziduri groase și vitrine ademenitoare, însă în scuaruri, și mai ales în Piazza Vecchia, există și terase de unde poți admira vechile clădiri savurând un espresso, o bere sau un Aperol spritz. Zis și făcut! (detalii într-un review separat). Am frecventat și câteva localuri drăguțe din Orașul de jos, situate mai aproape de domiciliul nostru temporar. Cert este în oraș nu se moare de foame sau sete!

    Hoteluri. Și la acest capitol oferta este mare, și pornește de la mici albergos aciuite în clădirile de patrimoniu din Città Alta și sfârșește cu camere în marile lanțuri hoteliere. Bani să ai! ????

    Capitala culturală a Italiei. În 2023, Bergamo și Brescia au fost declarate capitale culturale ale Italiei. Evident, au fost organizate diverse manifestări. La data sejurului nostru am văzut că zona Sentierone era frumos luminată noaptea, că pe Via Garibaldi duminica era un târg eco cu ceva spații de joacă pentru copii și în piața catedralei o prezentare gastronomică iar în weekend am auzit muzici la volume asurzitoare venite dinspre Piazzale degli Alpini din spatele autogării. Dar, cel mai important este că la Accademia Carrara am avut ocazia să admirăm lucrări de mare valoare împrumutate cu acest prilej de la alte muzee de artă din Italia.

    Câteva concluzii

    Bergamo ni s-a părut un oraș elegant și super-civilizat, cu puternice influențe austro-elvețiano-germane, sobru ca mai toate localitățile din partea aceasta nordică a țării, foarte curat și bine întreținut, cu oameni politicoși, amabili și - surprinzător poate - buni vorbitori de engleză. Este și un loc foarte sigur, unde te poți plimba noaptea fără teamă. Destul de puțini imigranți și cerșetori, comparativ cu alte orașe italiene, și destul de puțini turiști. Sigur, sezonul nu începuse, însă - așa cum spuneam - e ocolit de mulți posibili vizitatori, care preferă Milano.

    Hotelurile sunt scumpe, dar prețurile la mâncare și băutură aș zice că au fost în mare parte în limite normale. Noi am cheltuit în cele 6 zile aproximativ 1.000 de euro, din care biletele de avion (cu un priority și fără locuri) la compania aeriană irlandeză ne-au costat 175 de euro iar cazarea 282 de euro.

    Orașul ne-a impresionat prin pitorescul așezării, farmecul aparte neștirbit de trecerea vremii, peisajele superbe și prin mulțimea de obiective de prim rang, dar am profitat de ocazie pentru a vizita și alte trei localități: San Pellegrino Terme, Tavernola Bergamasca pe malul lacului Iseo și Albino.

    Dar despre acestea, cât de curând!

    Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


    LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

    Un oraș cu o așezare spectaculoasă, pe trei nivele, cu un centru medieval excepțional de bine conservat și multe obiective turistice interesante


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    O atmosferă generală poate un pic prea sobră (după gustul meu), foarte diferită de cea din sudul Italiei

    ## end review sc
    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Carmen Ion in 03.07.23 09:37:13
    Validat / Publicat: 03.07.23 12:32:52
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Orașul văzut de pe zidurile venețiene
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [03.07.23 12:32:11]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [03.07.23 13:49:39]
    »

    @webmasterX: Mulțumesc

    webmasterPHONE
    [03.07.23 13:53:11]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [03.07.23 14:09:39]
    »

    @webmaster: Mulțumesc. Sunt onorată

    elenaadinaPHONE
    [03.07.23 14:13:36]
    »

    Felicitări pentru încă o aniversare și la căt mai multe înainte în deplină sănătate și bucurie și în locații superbe!

    Mulțumim pentru informațiile prețioase și articolul complex! ????

    Michi
    [03.07.23 14:17:26]
    »

    @Carmen Ion: Lumea s-a schimbat, parcă și site-ul AFA (sau măcar așa am eu senzația), iar eu am mai îmbătrânit un pic și - se pare - scriu din ce în ce mai prost????, așa că n-am idee câți dintre voi vor accepta să mă însoțească și acum într-o escapadă romantică.

    Modestă ca întotdeauna. Mi-a făcut multă plăcere să te citesc pentru că şi noi am fost după 1990 într-un circuit în Italia care a cuprins şi Lombardia. Darul de a scrie frumos ai să-l păstrezi până în ultima zi. Unde ai dreptate e în privinţa site-ului AFA care a ˝evoluat˝ spre consumerismul generaţiilor mai tinere. Poza P18 s-o pui în ramă.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [03.07.23 15:42:36]
    »

    @elenaadina: Mulțumesc mult pentru urări, vizită și ecou.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [03.07.23 15:56:05]
    »

    @Michi: Sărut mâna, mulțumesc mult pentru aprecieri.

    Nu sunt modestă din fire, doar constat din numărul scăzut de accesări la reviewurile mele (și am impresia că și la cele ale altor useri vechi) că pe AFA au survenit schimbări - nu am idee dacă din cauza "consumerismului" generațiilor mai tinere, așa cum susții tu, sau fiindcă stilul meu de a scrie nu mai e agreat sau la modă...

    În fine...

    Revenind la review: sunt o iubitoare a Italiei, dar recunosc că cel mai mult mi-au mers la inimă nu nordul țării, ci Toscana și sudul - Puglia și Sicilia, Napoli și Coasta Amalfitana.

    Ceea ce nu m-a împiedicat să mă pozez cu voioșie alături de Adrian în Piazza Vecchia din Bergamo...

    Rodel
    [03.07.23 18:58:00]
    »

    Am răspuns provocării și te-am însoțit în „escapada romantică” în frumosul Bergamo, care m-a cucerit și pe mine. L-am vizitat pentru câteva ore cu mai mulți ani în urmă. Am venit cu mașina din Milano și am dedicat cele câteva ore în principal Cittei Alta. Am trecut doar prin Citta Bassa. Am găsit acest vechi burg de un farmec deosebit, pitoresc, cu ale sale ziduri de apărare și clădiri istorice, cu dalele de pe caldarâm șlefuite de atâția pași care le-au călcat de-a lungul secolelor. Bănuiesc a fi tot alea vechi... Da, se poate vorbi de romantism în acest oraș.

    Felicitări pentru impresii și poze!

    pitiPHONE
    [03.07.23 19:24:40]
    »

    Multe colțuri ale Italiei le-am bântuit, țara fiind în top 3 Europa într-un clasament propriu.

    Dar Bergamo nu l-am călcat, cedând ispitei vecinelor Milano, Brescia parcă mai atractive dpdv turistic.

    Asta până în mai anul acesta când turul Italiei a poposit aici într-o etapă (sunt urmăritor de competiții cicliste). M-am minunat de ce am văzut și mi-am reconsiderat poziția față de el.

    Musai să îl includ într-un traseu când mai trec prin zonă.

    Așa că m-am oprit la aceste impresii și mi-am adunat bibliografie.

    Drumuri frumoase!

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [03.07.23 19:27:56]
    »

    @Rodel: Adevărat, Bergamo e un oraș romantic..., tocmai potrivit pentru o escapadă aniversară.

    Mă bucur că ți-am deșteptat amintiri plăcute și-ți mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [04.07.23 09:00:27]
    »

    @piti: Și pentru mine Italia figurează în topul celor mai frumoase și interesante țări. Sunt o admiratoare a sudului său, motiv pentru care am neglijat până acum partea nordică, dar mi-am propus să îmi îndrept greșeala anul viitor, când sper să ajung și la Brescia.

    Mă bucur că ți-am stârnit interesul pentru Bergamo - e un oraș care chiar merită atenție și îl voi prezenta în detaliu în reviewurile următoare.

    Mulțumesc mult pentru vizită și aprecieri.

    mprofeanuPHONE
    [05.07.23 20:57:38]
    »

    @Carmen Ion: La multe aniversări! Un articol ca de obicei foarte bine documentat cu informații utile și de actualitate! Chiar dacă a plouat și ai fost nevoită să folosești pelerina și umbrela pentru o iubitoare de excursii cred că acest lucru nu te-a împiedicat să savurezi orașul și cele trei localități vizitate.

    Voi urmări cu plăcere circuitul tău din zona de nord a Italiei!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen IonAUTOR REVIEW
    [05.07.23 21:34:28]
    »

    @mprofeanu: Mulțumesc mult pentru urări și aprecieri.

    Ploaia a fost sâcâitoare și aversele ne-au împiedicat de câteva ori să stăm mai mult pe afară, dar am făcut și noi ce am putut, având în vedere circumstanțele.

    mishu
    [28.09.23 15:45:15]
    »

    @Carmen Ion: Nici nu stiu cu ce ar trebui sa incep ecoul meu... ba stiu , la cat mai multe aniversari impreuna si la cat mai multe calatorii frumoase. Acum, sa trecem la AFA, ai dreptate cu multe, se scrie mult mai putin (aici imi fac mea culpa, si eu sunt cam tot pe acolo, dar a fost un an mai special in care cele cateva subiecte disponibile tin de crasme , dar nici pe alea nu le-am povestit , dar o sa mai corectez. OK, se scrie putin, se voteaza si mai putin (eventual pe simpatii, subiect, etc), dar ma uitam, de multe ori se voteaza si atat, pozele parca nu reprezinta nimic, si daca te uiti si la acest articol al tau, cam o treime dintre cei ce au votat au trecut si prin poze, si ma intreb, oare au dat votul doar ca bifa?

    Sa nu fim rai... dar asta este adevarul. Si eu trec poate prin multe articole mai pe diagonala daca povestea e subtire, dar in cazul tau... si lasa modestia de o parte... povestesti mult prea frumos asa incat articolul e numit pe buna dreptate ghid. Multi nu citesc spunandu-si ca nu vor ajunge pe acolo, dar cu atat mai mult as citi, mai aflu cate ceva iar mai apoi poate chiar ajung pe acolo. Am descoperit de multe ori la distanta de cativa ani ca ajungeam in cate un oras despre care descopeream ca a scris X sau Y si comentasem ce frumos e si ca mi-as dori sa ajung si eu pe acolo, asa ca... tot inainte.

    Am citit cu mare placere articolul tau si aveam senzatia ca sunt si eu acolo, ca ma uda ploaia, dar imi place temperatura, tocmai buna pentru plimbare. Cred ca atunci cand ne bucuram de ceea ce ne inconjoara, si suntem alaturi de oameni dragi, nici nu mai conteaza vremea.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
    [28.09.23 16:37:25]
    »

    @mishu: Mulțumesc mult pentru urări, vizita și ecou. Asemenea!

    Și mie mi s-a întâmplat să parcurg în dorul lelii un review și să revin asupra lui în cursul documentarii pentru o călătorie neplanificata. Unele lucruri, precum peisajul, arhitectura etc. nu se schimba, oricât timp trece. Și de aceea îmi place sa scriu reviewuri de călătorie.

    Michi
    [28.09.23 17:26:23]
    »

    @mishu: Este perfect adevărat cuvânt cu cuvânt din ce ai scris.

    mishuPHONE
    [28.09.23 18:18:30]
    »

    @Michi: Multumesc frumos mama Michi! ????????

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, elenaadina, Michi, mishu, mprofeanu, piti, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bergamo și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093257188796997 sec
    ecranul dvs: 1 x 1