ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Educatia in Liban

TIPĂREȘTE

Azi vroiam sa va scriu despre altceva, insa am primit un mesaj privat si mi=am schimbat planurile de povestire. Mesajul suna asa:

" Bună,

Îți mulțumesc pentru toate impresiile tale despre lumea arabă, mă fascinează acest subiect. Citesc cu sufletul la gură aceste articole ale tale. Daca poți, te rog sa te/ne informezi despre școala și educația copiilor de acolo, despre asigurările de sănătate, spitale, tot ceea ce ține de viața lumii arabe.

Și dacă poți, spune-ne te rog despre tv, despre canalele tv, ce emisiuni au, ce preferă ei să urmărească la televizor, cum e cu internetul, dacă copiii au telefoane la școală, dacă au tablete, dacă au activități extra-școlare...

Dacă mai am vreo curiozitate, te voi întreba.

Ședere plăcută în continuare, să vă întoarceți sănătoși acasă!

Mulțumesc, Cristina... " (nu am lasat numele intreg, poate autoarea mesajului, daca mi-a trimis PM, a dorit discretie. :P

In primul rind, aici nu e lumea araba. Sa nu cumva sa le zici arabi ca se supara. Sint vechii fenicieni. Imi intreb sotul ca de unde stiu eu diferenta dintre arabi si libanezi. Se vede si la piele, arabii au piela mult mai inchisa, astia sint doar brunetei. ;). Aici nu e Arabia, e Orientul Mijlociu aflat la confluenta dintre Europa si Asia. Lumea a inceput sa ii denumeasca arabi mai mult din cauza ca multi musulmani au venit pe aceste meleaguri, libanezii fiind un popor predominant crestin.

Am inceput reviewul si l-am lasat balta pentru ca azi, desi a plouat cu galeata tot am plecat pe coclauri. Seara am mers in vizita la o familie de prieteni, ea romanca, el libanez. Va inchipuiti ca am intrat in casa omului cu pixul si carnetul in mina. Dupa pupaturile de rigoare am inceput sa intreb cum e aia, cum e ailalta. Am aflat de ce libanezii sint numiti arabi. Din cauza limbii pe care o vorbesc si anume araba. Dar si cei care o vorbesc sint de mai mai multe nationalitati si difera de la o natie la altai: iordanieni, sirieni, libanezi egipteni.

Despre scoala si educatie m-am informat la micul dejun, in loc de furculita am avut pix, o sa va pun o poza ca sa va amuzati. Cumnata mea era in graba sa duca fata la scoala, are o activitate de la 11 la 16. Dupa plecarea lor am pozat caiete si carti din ghiozdanul fetei, ca sa va faceti o idee despre obiectele de studiu si cum scriu copiii de aici.

Acum sa va raspund la intrebare:

Scoala incepe de la virsta de 3 ani si se termina undeva la 17-18 ani si e impartita astfel :

- de la 3 la 5 gradinita

-de la 6 la 10 scoala primara

- de la 11 la 15 scoala gimnaziala

- de la 15 la 17 liceul.

Copiii mici sint dusi la scoala de la 3 ani. Programarile pentru inscrierea la scoala se fac de cind femeia e insarcinata cu copilul pentru ca e greu de gasit un loc. Am intrebat ca mici fiind, fac pe ei, etc si mi-au raspuns ca le pun in rucsac chiloti, bluza, pantaloni de schimb. Au doua educatoare, una franceza si alta araba. Inainte de 3 ani, pot fi dusi la cresa dar acolo nu invata nimic ci doar sa se obisnuiasca in colectivitate cu copiii. Cresa costa acum 17 ani cind una dintre femeile cu care am stat de vorba isi ducea copiii, cam 100 de dolari pe saptamina. E posibil sa se fi schimbat taxa.

Invata direct pe tablete. Nu au caiete. La scoala au Internet Board, un fel de tabla electronica nu se foloseste creta ci un creion special cam cum e la banca in momentul in care semnezi.

Scoala se imparte in 2 ramuri, franceza si engleza. Copii straini (romani, rusi, etc) sint indrumati spre scoala engleza deoarece inteleg mai bine aceasta limba. Inca din grainita se invata 3 limbi straine: araba, franceza si engleza. La scoala franceza toate materiile se predau in franceza iar la cea engleza in limba engleza.

Notarea se face pe puncte, la stiinte (mate, fizica, chimie, etc) au puncte de la 1 la 20 iar la literatura si limbi straine, punctele sint de la 1 la 180. Exemplu de nota 15/20 sau 160/180.

In programa scolara sint incluse activitati optionale precum : balet clasic, dans modern, inot, ping-pong, badimnton, volei, handbal, fotbal, kung fu, tai kuando (cum s-o scrie nu stiu...) pictura si altele. Totul e inclus in taxa scolara. Au trei trimestre si taxa nepoatei este de 1400 dolari in primul trimestru, 1200 in al doilea si restul, pina la 3500 in trimestrul 3.

Examenele incep sa se dea din clasa a 6-a la toate materiile. Notele de trecere trebuie sa fie cel putin jumatate din punctajul maxim (cum e la noi 5 din 10). Daca cineva are 3 corijente, ramine repetent, daca are 1 sau 2, le poate da in vara. Pe tabla cu internet invata in toti anii, exceptie in clasa a 8-a si in ultinul an de liceu, cind au caiete.

Liceele dureaza 3 ani sint doar teoretice. Daca cineva vrea sa invete o meserie, exista scoli de meserii. Examentul de admitere la liceu se da, cum ar fi la noi, in clasa a 9-a.

Bacalaureatul: la unele scoli se da in doua limbi, bacalaureatul francez si libanez sau eglez si libanez. Examenele de bacalaureat se dau la absolut toate materiile (bietii copii) si nu ca la noi doar la vreo citeva. Din cauza ca au prea multe obiecte pentru examene, Bacul francez incepe din casa a 11-a la citeva materii iar restul sint in clasa a 12-a. La Bacul libanez, examenele se dau doar in ultimul an. Bacul francez dintr-a 12-a se da la jumatatea lui mai, 1 zi examen, 2 zile libere si tot asa, dupa care au 1 saptamina de vacata si din nou se duc la exmene pentru Bacul libanez. Bacul libanez are examene in fiecare zi si acestea dureaza cam 1 ora, ex educatie civica, matematica, fizica, chimie iar la istorie, geografie, literatura, etc, dureaza 2 ore.

Facultatile sint foarte scumpe si doar private. Una medie are vreo 9000 dolari taxa pe an.

Statul libanez nu sprijina copiii dotati. Unii se pot pierde in cazul in care parintii nu ii pot da la facultate. Ei incep sa economiseasca bani pentru taxe inca de cind sint mici.

Un copil de roman a luat cu 10 Bacul francez si a primit oferta de a studia la Sorbona. Daca era cu 10 la Bacul libanez, nu il cauta nimeni. Facultatile libaneze au parteneriate cu facultati din Franta, Anglia si trimit studentii cite un an pentru schimb de experienta.

Din cauza crizei, rata de somaj e foarte mare si nu prea exista locuri de munca. La fel ca in Romania sint multi tineri absolventi de facultate care nu isi gasesc un job... Salariile sint in jur de 500 dolari si nu le convine sa se angajeze pe mai nimic pentru ca o filipineza de-a cumnatei, daca o trimite la munca cu ora, poate ajunge pina la 700 dolari pe luna.

Aici se face educatie cu mai mult simt de raspundere ca la noi. Respectul si bunul simt sint mai bine implementate, nu ca la noi, daca spui unui copil sa se duca pina la piine, iti raspunde "da''du-te tu! " se consiera indolenta.

Copiii care urmeaza o forma de invatamint sint supravegheati si dupa orele de curs. Profesorii se intereseaza si ce fac acasa, daca au toate conditiile. la celor ai caror parinti sint in divort, li se trimite psihologul acasa. Vin si profesori ca sa vada daca pot ajuta cu ceva.

Toate scolile au uniforme, fiecare diferita.

Masa copiilor nu e inclusa in taxa scolara, fiecare ia pachetel de acasa sau isi cumpara de la chioscul din incinta scolii. Parintii nu au acces in scoala in timpul orelor de curs. Daca totusi unul face febra sau ceva, parintele e sunat, i se da o hirtie si cu asta se poate trece pe la bariera de la poarta.

Cam atit pentru azi, sint extrem de obosita. La prinz am plecat la munte, am revenit la 19, am dorit 2 ore si am plecat in club de unde am revenit pe la ora 3 jumate. de atunci scriu. acum e 5.32. Pic de oboseala asa ca va atasez poze miine.

Daca mai aveti curiozitati, indrazniti. asa o sa stiu si eu despre ce alte subiecte sa ma interesez. M-am documentat despre asigurari, despre casatorii, despre divorturi, despre cetatenie... ehe, am o luna de scris.

P»S. era sa uit! copii au telefoane, au internet. (despre cablu am uitat sa intreb dar sper sa imi amintesc miine)

Corectind,s-a facut ora 05.49

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adri-nico in 07.02.16 05:38:09
Validat / Publicat: 07.02.16 06:10:35
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 4282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 copil prin mall
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

amero
[07.02.16 09:28:54]
»

Tot ceea ce ai scris pana acum despre Liban/Beirut mi-a placut pana acum in mod special articolul despre vizita la statuia Isus si biserica.

Articolul despre educatie e foarte interesant si imi aminteste despre un film, nu ii mai stiu titlul care prezenta viata moderna a unei familii cu 3 copii. Atunci mi s-a parut putin fortata prezentarea copiilor, foarte educati si respectuosi. Iata ca dupa ce ti-am citit articolul mi-am dat seama ca intradevar educatia este foarte importanta pentru societatea libaneza cel putin cea de conditie medie.

Interesante articolele si astept in continuare si altele din viata libaneza.

Costi
[07.02.16 13:32:58]
»

@adri-nico -

Copii straini (romani, rusi, etc) sint indrumati spre scoala engleza deoarece inteleg mai bine aceasta limba.

Pe naiba, înțeleg mai bine...

Franceza, ca și româna, este o limbă latină. Multe cuvinte românești sunt împrumutate din franceză.

Engleza e o limbă germanică, așa că nici vorbă de înțeles mai bine. Asta în ce-i privește pe români. Pentru ruși, cred că le este indiferent: franceză, engleză, tot un drac!

Preferința pentru engleză e datorată, de fapt, altor cauze. În primul rând, engleza e limba „cea mai internațională”.

Libanul, ca fostă țară sub administrație franceză (între cele două războaie mondiale, până atunci a făcut parte din Imperiul Otoman), păstrează multe legături cu Franța, cum este, de exemplu, sistemul de învățământ.

Cât privește faptul că nu sunt arabi, ci fenicieni, este cum spun unii de pe la noi, că nu suntem romani, ci daci. Așa că, precum noi nu suntem nici romani, nici daci, ci români, tot așa nici ei nu sunt nici fenicieni, nici arabi, ci libanezi. La fel, egiptenii.

Libanezii creștini sunt numiți maroniți și sunt catolici (ceva mai mult de 20% din populație).

Libanezii musulmani sunt totuși majoritari (aproximativ 65%). Restul sunt alte feluri de creștini.

Cum 70% din libanezi au ca limbă maternă araba, degeaba neagă ei descendența arabă. Dacă sunt fenicieni, de ce nu vorbesc feniciana, limbă scrisă în vechiul alfabet ce a stat la originea celui grec și a celui latin?

Dacă ar fi fenicieni, ar trebui să știe că evreii le-ar fi frați.

Ia spune-le asta...

adri-nicoAUTOR REVIEW
[07.02.16 14:03:51]
»

@Costi - Vrei sa ma impuste astia? Nu auzi ca in fiecare casa este cel putin o arma?

In ceea ce priveste istoria limbii si a originii lor, sint sigura ca ai dreptate. Insa eu am scris ce am aflat din gura lor.

Cit despre engleza, mie mi se pare ca e mai usoara decit franceza. Probabil ca cei mici se uita la filme, desene si e mult mai usor de retinut. Pe vremea mea erau desenele cu "Le dernier dinosaur". Dar nu mi-a ramas nimic in cap i afara de titlu. Noroc ca era subtitrat.

Fetita voreste in franceza si nu inteleg mare lucru din conversatia ei.

Oricum, multumesc mult pentru informatii. Cind mai vezi neconcordante, poti veni cu completari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[07.02.16 15:35:00]
»

@adri-nico -

Păi n-am văzut neconcordanțe.

Aștept alte informații calde, de la fața locului.

Oricum, văd că netul merge bine acolo. Să înțeleg că, în afară de arme, în fiecare casă e și internet?

Referitor la gunoaie, mi-am adus aminte ce povesteai de la prima vizită în Londra. Acum cred că ai înțeles de ce stăteau lucrurile așa... și, în plus, ai văzut că se poate și mai rău. Închipuiește-ți cum stau lucrurile vara, la 40 de grade...

PS: Da, e ușor ceea ce știi, e greu ce nu știi!

Dar dacă iei un copil de la zero, nesupus unor influențe de gen desene animate, jocuri pe calculator etc., cu siguranță învață franceza mai repede decât engleza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[07.02.16 15:39:29]
»

@Costi - . Da, in fiecare casa cred ca e net. cel putin in asta e!

Mi-am addus aminte si de Londra si gunoaiele ei. A zis cumnata ca ma da afara din casa daca mai scriu urit despre Beirut. I-a dat Andox ideea pe FB.

In ceea ce priveste gunoaiele o sa revin cu o ERATA.

Pe curind! Lucrez la un nou articol din categoria "rideti cu mine! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[07.02.16 15:47:40]
»

@adri-nico -

Abia aștept, pentru că sunt sigur că așa va fi, nu-ți lipsește deloc umorul.

Cât mai stai pe-acolo? Nu de alta, dar sâmbătă plec și risc să ratez postările tale...

adri-nicoAUTOR REVIEW
[07.02.16 15:50:25]
»

@Costi - Multumesc frumos! Pe 12 la ora 6 sint in Romania! Sint intepenita de spate, stau intr-o pozitie naspa ca sa scriu, lumea e prin salon si socializeaza iar eu stau aici in cuibar ca sa scriu. Si nu pot sa ma opresc!!!

mishu
[07.02.16 17:57:14]
»

Mi s-a parut un superarticol in. Are aflam cate ceva despre viata lor din sursa directa si nu din montari de povesti. Am citi totul cu mare interes (eu am 2 baieti unul clasa X-a, celalalt la facultate si mi-ar fi placut sa fi invatat mai mult la scoala insa si profesorii sa-si dea interesul. Care este rata lor de promovare a bacului, ca la noi anul trecut a fost cel mai bun an (dupa momentul in care s-au introdus camerele video in scoli) adica putin mai mult de 60 %. Foarte interesante momentele povestite si intr-adevar te asteptam si cu altele din viata lor de zi cu zi. Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[07.02.16 18:17:13]
»

@mishu - Multumesc!

Rata de promovabilitate este foarte mare. Foarte rar sa gasesti copii care nu termina scolile. Daca nu au facultate, nu se uita nimeni la ei, din punct de vedere social, zic.

(Am abandonat farfuria cu mincare iar cumnata imi spune printre mestecaturi care este situatia.)

Daca copilul e slab si scoala vede ca nu isi da silinta, cheama parintii sa stea de vorba, sa vada de unde e problema. Daca e de acasa, cheama un psiholog. Daca copilul e slab de minte ii sugereaza sa schimbe scoala ca sa nu piarda in van banii de taxe.

Sint citeva scoli de guvern unde, pentru citiva bani, inveti doar strictul necesar si daca nu iti place la liceu poti face o scoala tehnica de coafor, de meserii, in general.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, amero, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beirut și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072788953781128 sec
    ecranul dvs: 1 x 1