ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2006
DURATA: 2 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bartin - un oras la M. Neagra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Asa cum v-am obisnuit continui aducerea la”lumina” a unor orase mai putin cautate din Turcia, dar la fel de interesante ca marile metropole ale intinsei tari.

Astazi am sa povestesc cateva lucruri despre Bartin, un micut oras aflat langa malul Marii Negre, deci in partea de nord a tarii.

Am fost de doua ori in acest oras in 2005 si 2006, de fiecare data descoperind aceeasi bunavointa a gazdelor care stiu sa se faca placute si utile turistilor, atat prin informatii cat mai ales prin serviciile corecte unde se pune foarte mult suflet, crescand astfel valoarea lor.

Despre Bartin se pot spune foarte multe lucruri interesante, este unul dintre cele mai cautate orase din Turcia de catre turisti, pentru valoarea istorica, aici regasindu-se anticele orase Sesamos, Erithynoi si Kromna construite in sec. 10 I. Hr. De altfel Bartinul este consemnat in Asociatia Europeana a regiunilor istorice ca fiind unul dintre cele mai importante orase antice de pe vremea frigsilor. click aici

Casele vechi, majoritatea din lemn sunt admirate, fotografiate de miile de turisti care ajung aici, in turul orasului intrand si moscheele din zona si ele foarte vechi.

Bartinul are un foarte mic port comercial unde navele foarte mari nu pot intra datorita fundului mic si pescajului mare al navelor, insa noi cu nava noastra de 8700 tdw am reusit sa intram, fiind insa foarte aproape de a ne pune pe uscat.

Nava noastra a ocupat intregul port, de fapt singura dana disponibila, de unde s-a inceput incarcarea pentru un port romanesc.

De remarcat apa extrem de curata si limpede, parca n-ar fi fost Marea Neagra, in fiecare zi am facut baie dincolo de gardurile portului, intr-un minigolfulet de unde se putea intra apoi pe raul Bartin, rau care ne conduce catre oras.

Intre oras si port sunt aproape 6 km de mers pe un drum prafuit in mare parte de la camioanele care ajung cu marfa in port. Soseaua este paralela cu raul, care ajunge sa tangenteze orasul catre nord, mai ales in zona sa istorica.

In apropierea portului comercial exista doua deschizaturi in munte destul de mari, ziua sunt obturate de doua porti metalice, insa noaptea aceste porti se deschid.

Intr-una din seri am vazut un submarin iesind dintr-un astfel de hangar naval, nu avea decat luminile de navigatie. Abia atunci am realizat la ce folosesc hangarele, stiam ca sunt strategice caci perimetrul este inconjurat de sarma ghimpate si militari inarmati pana in dinti. De altfel zona este militarizata, cand iesi din portul civil esti controlat de militarii turci care se uita pe documente si pe pass-ul valabil. Aici n-am iesit niciodata cu pasaportul, am avut asupra noastra un pass cu poza care ne permitea deplasarea oriunde in Bartin pe o perioada de aproape doua zile cat dura operarea navei.

Din port pana in oras exista microbuze care vin din jumatate in jumatate de ora, pretul fiind de aproape o lira. De multe ori alegeam sa mergem pe jos admirand frumosul rau cu vegetatie de-o parte si de alta si mai ales vilele construite pe malul lui.

Foarte multe barci pescaresti, Bartinul este recunoscut ca una din cele mai importante piete de peste de la Marea Neagra, practic in fiecare zi vedeam zeci de barci deplasandu-se in si dinspre mare cu foarte multi pescarusi la pupa lor, semn ca pescuitul a fost bogat.

Odata ajunsi in oras suntem intampinati de o piata agricola, cu foarte multe fructe, pepeni, capsuni, ananas, foarte multe mere, dar si foarte multe flori, separata de piata dedicata covoarelor si carpetelor lucrate manual. Aici ca si in Tuzla, alt orasel turcesc despre care v-am povestit , exista o traditie veche in arta si lucrul manual al covoarelor. Nu va pot spune preturi pentru ca n-am fost interesat, din ceea ce imi amintesc, stiu ca am vazut foarte multi turisti care doar le admirau fara a cumpara ceva.

Bartinul mai este cunoscut si pentru statuetele din lemn facute aici, de altfel din cate ni s-a explicat un sfert din oras se ocupa de pescuit, un sfert de lucrul manual al statuetelor din lemn, un sfert este dedicat turismului iar ultimul sfert este impartit intre agricultura, comert, prelucrarea aurului si constructii, pentru ca la Bartin se construieste foarte mult, am vazut case de trei sau patru nivele asemanatoare celor grecesti, albe si cu terase mari si drepte foarte interesante.

Centrul orasului este unul pietonal, masinile au acces pe anumite strazi paralele cu sens unic, centrul istoric are strazile si trotuarele cu piatra cubica, exista flori din loc in loc si foarte multe magazine. Magazine cu mult aur, cred ca este unul din locurile unde privirile girofar mi s-au facut, nu stiam unde sa privesc intai, modele exceptionale cu aur alb si galben, cred eu unicat pentru ca foarte multe dintre magazine au in spate ateliere proprii cu mestesugari in metale pretioase.

Pe langa aceste magazine cu bijuterii am descoperit si magazine de desfacere a lucrarilor de artizanat, aici fiind mult mai scumpe decat in piata unde opresc autocarele. Stiu ca am vrut sa cumpar o statueta infatisand o moschee, cred ca Sf. Sofia din Istanbul si mi-a cerut un pret de 100 de dolari care mi-a facut repede vant din magazin. Pe acea vreme inca nu stiam sa negociez si nici nu-mi placea, dar nici prea multi bani n-aveam pentru suveniruri.

Au o inghetata excelenta, am mancat cat am putut, dar si prajiturile mi-au placut mult, stiu ca am cumparat un kilogram de prajituri, baclavale, doar veneam acasa si trebuia sa le aduc ceva dulce fetelor.

Bartin se lauda cu doua dintre plajele cele mai bune de la Marea Neagra, este vorba despre plaja Inkumu si plaja Amasra, vestite pentru apa curata, limpede si nisipul fin.

Pe plaja Amasra n-am fost fiind ceva mai departe de port, insa pe faleza la Inkumu ne-am dus intr-o seara la o terasa sa bem o bere si sa mancam niste peste. Plaja arata superb, chiar daca nu era dotata cu umbrelute si sezlonguri, era foarte curata, nisipul fin si cu foarte multa vegetatie, fiind amplasata intr-un golf. Pe faleza foarte multe terase si cladiri nu prea inalte, am zarit si cateva hoteluri din acelea care nu-ti inspira prea multa incredere cand le vezi din exterior. Nu stiu cum aratau pe interior si nici pretul, cert este ca exista si pareau chiar pline cu turisti.

In oras foarte multe bazare amenajate ad-hoc, mai ales in jurul pietelor, multa marfa ieftina, in general confectii de slaba calitate, dar asa ceva intalnesti peste tot in Turcia chiar si in bazarul din Istanbul.

Ce mi-a placut la Bartin? Curatenia, oamenii zambitori si serviabili, arhitectura caselor din lemn si a celor noi construite dupa model grecesc, moscheele din oras si magazinele de bijuterii.

Plaja si terasele unde puteai bea o bere si asculta muzica traditionala.

Ce nu mi-a placut? Am stat prea putin 3 zile in cei doi ani.

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 24.08.10 16:27:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3220 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Rasarit la Bartin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8700 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

presario
[24.08.10 16:36:09]
»

Felicitari pt orasele "mai putin cunoscute" din Turcia.

Daca ai fost cumva si la Cesme - scrie te rog si despre asta, pt ca am auzit doar cateva chestii faine si ar fi utile informatii noi, in stilul pepsi.

biancuta
[24.08.10 17:22:17]
»

Frumos descris, pepsi! Idem Presario: scrie te rog cat mai multe impresii despre orasele turcesti! Felicitari! 400 pma!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[24.08.10 17:24:19]
»

Rog un new webmaster sa-mi ataseze si mie urmatorul filmulet despre frumosul oras Bartin, multumesc:

http: //www. youtube. com/watch? v=Rc68895Wx5g&feature=related

webmaster13
[24.08.10 17:30:15]
»

iata si clipul solicitat

stancuflorina
[25.08.10 08:04:51]
»

Ce fete frumoase ai, cea mica parca e o papusica...sa fie sanatoase!

magdalena
[25.08.10 12:34:50]
»

Ce pot sa spun, Turcia e o tara pe care nu am vazut-o inca, am trecut doar la 4 km de ea cu masina...

Insa in mod sigur o voi vedea, citind despre locurile frumoase vazute prin ochii colegilor mei de site!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, magdalena, stancuflorina

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.026626110076904 sec
    ecranul dvs: 1 x 1