GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Expeditie in subteran la Grotte di Castellana
Am fost fascinata de pesteri de mic copil, ba chiar am fost intr-un club de speologie si de-a lungul anilor am vizitat toate pesterile pe langa care am avut ocazia sa ajung. In ultimii ani am fost si cu copiii sa vedem cateva pesteri in tara, Rasnov, pestera Muierii, Polovragi.
Era deci evident ca, aflandu-ne in Puglia, Grotte di Castellana era pe lista, si a avut ocazia sa o vizitam in ziua in care am plecat din Lecce spre nord, spre Alberobello. Am facut deci un mic ocol spre nord dar a meritat caci era din nou o zi cu ploaie si o pestera este o alegere cum nu se poate mai potrivita pentru o atfel de zi.
Considerata complexul speologic cel mai important din Italia (si dupa italieni chiar si din Europa), Grotte di Castellana s-a format, ca toate pesterile, prin eroziune, datorata unui rau (fiume) subteran, care a profitat de faptul ca roca din zona, de origine sedimentara, este foarte moale. Datorita continutului crescut de calciu pestera este foarte bogata in concretiuni (stalagmite, stalactite) foarte diverse, impresionante, unele chiar rare. Sistemul carstic are o lungime de peste 3km, dar lungimea totala a galeriilor depaseste aceasta cifra, pentru ca exista multe galerii laterale sau chiar paralele. Adancimea la care se ajunge este de 122m de la nivelul intrarii, temperatura este constanta 16-18 grade, un pic mai ridicata decat temperatura pesterilor in general, iar aerul este destul de umed.
Pestera a fost oficial descoperita in anul 1938 de catre speologul Franco Anelli dar era cunoscuta in zona de mult, existand diverse superstitii care impiedicau oamenii de rand sa o exploreze, superstitii alimentate si de stolurile de lilieci care ieseau din pestera la lasarea serii dar si de aburul fantomatic care aparea uneori la gura pesterii, datorat probabil diferentei de temperatura in serile reci.
Trecand la partea strict turistica accesul in pestera este foarte bine organizat, exista o constructie care adaposteste casa de bilete si un mic muzeu si o intreaga industrie dezvoltata in jur, parcari, magazine, suveniruri, restaurante.
Exista doua itinerarii prin pestera, unul mai scurt, de 1km si unul lung, de 3km, care ajung in ultima "camera" vizitabila, considerata si cea mai frumoasa, White Cave sau Pestera alba.
Costul biletului pentru traseul lung este de 16eur, cu reducere pentru copii si gratuit pentru copiii sub 6 ani.
Noi am ales evident traseul cel lung, desi eram un pic ingrijorata gandindu-ma cum vor rezista copii la un drum de 3 km prin subteran, drum care putea fi dificil uneori. Dar au rezistat minunat si chiar le-a placut, si acum isi amintesc cu mandrie de aventura lor in adancurile pamantului.
Ne-am inceput vizita coborand 60m de pe o scara confortabila, ajungand astfel la baza primei grote, supranumita La Grave (abisul). Aceasta este absolul imensa, dupa cum am spus are 60m inaltime (echivalentul unui bloc de 20 de etaje) 100m lungime si 50m latime (echivalentul uni teren de fotbal), iar tavanul are un decupaj circular, pe unde intra lumina soarelui creaind efecte impresionante.
Urmeaza apoi o insiruire de alte camere, unele impresionante prin inaltime cum este Cave Nera (peste 30m), altele prin varietatea si complexitatea formelor carstice. Exista aici acele stalactite rare, eccentrice, care nu se dezvolta pe verticala ci pe orizontala, motivul exact nefiind inca stabilit de comun acord intre speologi (exista diverse ipoteze, incluzand existenta unui curent de ar in pestera, sau prezenta impuritatilor in apa, sau concentratia mare de saruri etc). Traseul este foarte bine amenajat, destul de bine luminat, nealunecos, el fiind usor de parcurs. La un moment dat coridorul se ingusteaza (coridorul sarpelui) dandu-ne ocazia sa admiram stalactitele mai de aproape, apoi urmeaza o camera unde, stand pe pasarela, poti admira cum pestera continua in jos inca 15-20m (Precipicio). Se trece apoi prin pasajul desertului, numit asa datorita culorii rosiatice si formelor carstice.
Punctul final si apogeul explorarii este pestera alba, Cave Bianca, unde se pot admira stalactite albe, ascutite, de forma unor turturi care acopera complet intreaga grota.
Traseul de intoarcere este partial pe acelasi drum, la un moment dat exista o bifurcatie si ultima parte a drumului se parcurge pe un alt tunel, si acela impresionant.
La final exista un lift (din fericire) care te aduce silentios la suprafata pamantului, lasand in urma misterele adancurilor.
In pestera se organizeaza uneori spectacole de teatru, concerte sau nopti speologice.
Pentru noi vizita a fost un moment deosebit al vacantei, ne-am desprins complet de lumea exterioara. Iar la iesire... ne astepta cea mai tare ploaie torentiala din toata vacanta, siroaie de apa se scurgeau prin tavanul pesterii, era impresionant. Dupa iesirea din lift la nivelul 0 toata lumea s-a adapostit in sala cu casa de bilete si in muzeu, admirand ploaia care a inundat imediat parculetul din jur si accesul la parcare. Am fi asteptat sa treaca dar nu dadea semne sa se potoleasca asa ca sotul s-a sacrificat, a alergat la masina si a adus-o foarte aproape apoi am tasnit noi din adapost ca niste iepuri si am urcat in masina. Cred ca ne-a luat mai putin de 10 secunde dar cand am ajuns la masina eram complet uzi. Asa ca am dat caldura la maxim, am descaltat copiii si ne-am rugat sa ajungem repede in Alberobello, urmatorea destinatie. Din fericire am ajuns in 20 de minute iar acolo ne astepta un cuibusor confortabil si lapte fierbinte asa ca peripetiile noastre nu au avut urmari negative. Iar un pic mai tarziu soarele ne-a zambit in Alberobello, fix la timp pentru o plimbare placuta de seara.
Trimis de IoanaV in 15.08.17 13:05:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IoanaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Va rog sa adaugati acest filmulet
https://www.youtube.com/watch?v=pZbW4tLMGxU
@IoanaV:
Faina de tot plimbarea voastra!
Dupa doua ture la munrte cu fiul meu (initiere in dragoste), ne astepata in curand o vizita in 4 la cea mai bogata pestera din tara de care am scris pe aici pe AFA cred acum mai putin de un an.
@IoanaV:
Frumos descris. Si mie imi plac pesterile și nu ratez prea multe ocazii de a vizita cand imi sunt in cale. Deja ma gandesc pentru anul viitor la o zona cu multe astfel de locuri dar si ceva mai usor de parcurs pentru genunchii mei.
Copii daca se invata de mici nu au stres, fiul meu era incantat cand l-am dus prima data, la 5 ani, la Pestera Muierii.
O zi frumoasa in continuare!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Cu scuze pentru întârziere: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Buna,
Despre Traseul scurt ne poti spune ceva?
Intentionam sa vizitam si noi pestera la sfarsitul lunii octombrie insa nu ne-am incumeta la traseul lung, mai ales ca in acea zi intentionam sa vizitam si Alberobello si probabil Ostuni.
Multumesc!
@dalumian: Traseul scurt este cam pana la jumatatea pesterii, nu ajunge in camera alba care e la sfarsit. Si in prima parte sunt camere spectaculoase, important este sa fiti multumiti cu alegerea pe care o faceti. Nici traseul lung nu dureaza extrem de mult, deci daca nu aveti probleme de mobilitate l as recomanda pe acela. Cred ca puteti combina Alberobello cu grota intr-o zi fara probleme, poate chiar si sa faceti o vizita de seara in Ostuni.
@IoanaV: Multumesc!
Voi incerca sa le combin. Eu am doar 3 zile pline, o dupa amiaza (cand ajungem) si o dimineata (cand plecam) si am pe lista Matera, Poligano e Mare, Alberobello, Ostuni si probabil si Martina Franca. O sa incerc sa le grupez cumva.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Un city break minunat! — scris în 06.04.22 de anila82 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Dar din dar se face Bari — scris în 25.10.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Concediu in Puglia (1) - Bari — scris în 08.09.19 de carmen_7490 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 City break Bari — scris în 07.06.19 de Adyvio83 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Vacanță în Bari — scris în 04.12.18 de xenna din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Sfaturi pentru un city break in Puglia — scris în 26.04.18 de _mirela_ din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Bari, orașul vechi și orașul nou — scris în 23.10.17 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ