GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intotdeauna, o data cu apropierea sarbatorii Craciunului, ma invadeaza amintirile si simt cum “ma scurg” tot mai jos, mai jos in butoiul cu melancolie. E clar: ma trece iarasi o mare criza de nostalgie amestecata cu o nerabdare copilareasca… Da, amintiri frumoase, ce imi deschid larg inima ca un evantai plin cu momente de fericire si implinire; amintiri speciale, din care imi “aprovizionez” mereu spiritul si-mi starneste dorul…in cazul de fata dorul de duca. Acel fierbinte si neastamparat dor de duca in calatorii de vis…oriunde si oricand…
Am petrecut pana acum doua sarbatori de Craciun departe de casa. Prima data a fost la Viena, cand am crezut ca in toate acele zile petrecute in “Orasul Valsului” traiesc cel mai special si magic vis de iarna de Craciun. Si chiar asa a si fost…A doua iesire mai departe de casa a fost anul trecut, cand niste prieteni ne-au invitat sa petrecem impreuna sfanta sarbatoare a Craciunului in statiunea montana bulgareasca Bansko. Vazand oferta foarte avantajoasa (parca a fost aprox. 290 euro/5 nopti/apart.) bineinteles ca n-am stat mult pe ganduri si am acceptat imediat. Cazarea a fost la Aparthotel Winslow Highland 2*, situat foarte aproape de strada principala Pirin, destul de aproape de centrul statiunii si de statia telegondolei. Aici ne-am rasfatat intr-un apartament excelent, cu living, un dormitor, baie si bucatarie echipate cu tot necesarul. In living exista si un semineu si daca aveam ceva lemne, puteam sa facem un foc pe cinste; aveam in dotare pana si un vatrai pentru “mixarea” focului. :) Oricum, caldura a fost berechet, dupa dorinta fiecaruia; net am avut la liber iar centru Spa si piscina interioara, sauna si sala de fitness au fost contra cost. Dar cine a mai avut timp si de astfel de rasfaturi?! … Am luat de acasa un bradut pe care l-am ornat si l-am asezat la loc de cinste pe masuta din living, care ne-a facut sa simtim cu adevarat spiritul Craciunului. Echipati cu toate bunatatile de sezon, cu sarmale si salate, cu cozonaci, prajituri si bauturi, intr-o atmosfera calda si placuta, cu bucuria specifica sarbatorilor de iarna, am petrecut pe cinste un Craciun de poveste la munte.
Incadrat intr-un peisaj montan deosebit, in sud-vestul Bulgariei, Bansko este un oras provincial placut si o foarte cautata si populara statiune de schi. Orasul este situat la 6 km de orasul Razlog si la doar 160 km de capitala Sofia. Bansko se rasfira pe cele doua maluri ale raului Glazne, la poalele Muntilor Pirin, “cocotat” la o altitudine de 925 m fata de nivelul marii. Zona de schi ajunge la altitudinea de 2000-2600 m si culmineaza cu Vf. Vihren de 2914 m.
An de an, Bansko devine o statiune montana tot mai atractiva si animata, fiind intr-o continua dezvoltare. Acest fapt l-am vazut si noi de cum am sosit si mai ales in plimbarile pe care le-am facut prin statiune. A fost de ajuns ca sa privim in fiecare dimineata peisajul cam deprimant, ce-i drept, din fata camerelor noastre cat si alte locuri din statiune ca sa intelegem ca in Bansko inca se construia in iarna trecuta. Nu stiu astazi care mai e situatia…N-am avut noroc de zapada jos in oras; ma gandesc ca poate albul omatului ar mai fi atenuat din cenusiul strazilor ce mi-au dat senzatia ca sunt neterminate, din loc in loc cu mormane de pamant lasate de izbeliste si cu trotuare fractionate ici-colo…. de a trebuit sa cam facem slalom du-te vino de pe o parte pe cealalta a strazii, ca sa circulam regulamentar, ca pietoni corecti ce suntem. Pentru ca, daca e sa gasesc un minus in Bansko in acel moment, iata-l: imaginea de lucru neterminat in locurile in care s-au ridicat constructiile noi dar inca nu s-a facut si finisarea, adica mai exact nu s-au “dres” strazile si totul pare lasat asa…in stand by. Lipsa altor copaci din statiune, in afara catorva brazi, chiar daca era iarna si, bineinteles ar fi fost “cheli” de vegetatie, mi-a dat, de asemenea, impresia unei asezari mai reci, in care intalnesti numai cladiri multe, multe si cam atat…Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca dotarile, adica hotelurile, aparthotelurile, casele de oaspeti si vilele care impanzesc statiunea si au ajuns pana in orasul vechi, ca si toata baza de schi (instalatii performante, partii, echipamente) si locurile de agrement sunt mult peste statiunile noastre de gen. Ulterior am vazut ca Bansko este chiar un loc care ofera toate conditiile pentru a-ti crea si petrece o vacanta de iarna excelenta. Noi nu am schiat si cu toate acestea ne-am bucurat la maxim de tot ce ne-a oferit Bansko iarna.
Strada Pirin este artera principala care duce pana in zona veche a orasului. Partea noua, statiunea propriu-zisa este intesata de hoteluri elegante si scumpe, majoritatea de 4-5*, cu arhitecturi rustice sau mai moderne. Imi vine acum in minte cel mai luxos si mare hotel Kempinski Grand Arena, situat in centru, langa telegondola; apoi Boutique Hotel, Pirin Hotel, Palace Hotel si multe altele. Toate erau decorate cu ornamente stralucitoare iar seara a fost o adevarata incantare sa ne plimbam si sa ne bucuram de atmosfera specifica sarbatorilor de iarna. In multe locuri, brazii din gradinile hotelurilor erau, de asemenea impodobiti cu beculete multicolore atat de frumos, o adevarata feerie de iarna. Am avut senzatia ca hotelierii isi fac concurenta pana si la decoratiunile locatiilor. Mai stii?! Rezultatul a fost unul incantator: Bansko a stralucit vesel si colorat si ne-a bucurat sufletul simtind cu adevarat magia serilor sfinte de Craciun. De asemenea, seara erau aprinse si toate panourile luminoase de la magazine, cluburi si restaurante, accentuand atmosfera de sarbatoare. Pe strada Pirin se gaseste un patinoar. Intr-o seara, de curiozitate am tras un ochi inauntru si ne-a placut ce-am vazut; sa tot patinezi intr-o astfel de locatie. Daca am fi avut patinele la noi, sigur dadeam o tura…
Cu siguranta, in Bansko nimeni nu moare de foame. Orasul-statiune este “imbuibat” de restaurante de lux si terase in stil traditional sau “mehanale”, cum le zic bulgarii, terase rustice care te asteapta si te agata de afara, cu mirosuri apetisante de gratare si mancaruri de toate felurile, unde poti manca foarte bine la preturi excelente. Pe str. Pirin ne-au facut cu ochiul in mod special chioscurile de fast-food, de unde poti lua hot-dog, kebab sau shaorma, tare iubita de copiii mei si pizza la alegere din multe sortimente. In statiune sunt pub-uri si cafenele, discoteci si cluburi de noapte, ca si centre de inchiriere echipamente de schi si snowboard. Am vazut ca orasul este inzestrat si cu multe supermarketuri de unde te poti aproviziona cu tot ce-ti doresti si ai nevoie. Aici am gasit paradisul dulciurilor, “intrupate” in tot felul de produse care-ti fac insistent cu ochiul de ti se inunda gura instant si-ti creste pulsul de dorinta de a le incerca pe toate. Sunt multe feluri de cutii cu bomboane, cutii pline cu prajituri de toate formele si culorile, biscuiti, ciocolata, etc. Mi-am amintit atunci de privozul din Odessa (un imens bazar), de unde am plecat acasa cu o sacosa uriasa, doldora de bunatati dulci, care s-au topit mai ceva ca inghetata.:) Strada principala Pirin, incepand de la punctul de unde se ia telegondola spre partiile de schi si pana spre centrul vechi al orasului, este plina cu magazine; majoritatea sunt cu produse specifice bulgaresti, de unde puteti alege dulceturile si binecunoscutele si traditionalele produse cosmetice din trandafir (creme de fata si de maini, sampon, balsam, parfumuri si sapunuri), rahat cu diverse arome, condimente, pachete mari cu migdale si alune, ulei de masline si masline, smochine (de la vecinii lor greci!) si multe altele. Sunt boutique-uri cu tot felul de suveniruri dar si produse de imbracaminte si incaltaminte de sezon, articole de artizanat foarte frumoase dar mi s-au parut scumpe foc, etc. De asemenea, am intalnit multe case de schimb valutar care au fost deschise in toate zilele de Craciun iar cursul a fost unul destul de bun…din ce-mi amintesc.
Ziua orasul mi s-a parut destul de pustiu. Bineinteles, pentru ca majoritatea turistilor erau sus pe partii, schiau si se distrau de mama focului la inaltime. Si noi am urcat intr-o zi cu telegondola, care porneste din centrul statiunii. A fost excelent. Zapada incepea inca de la poale, “ninsa” artificial din tunurile de zapada. Dar nu mi s-a parut nicio diferenta intre cea originala si cea artificiala. In fine, nu ma pricep eu. Vazut din telegondola, peisajul muntelui si al orasului este extraordinar. Am inceput sa fac poze inca de jos, de cand a pornit micuta telegondola de culoare azurie…precum a fost cerul in acea zi. Pe parcurs ce am urcat, am lasat in urma orasul si ne-am pierdut printre crestele vesnic verzi ale brazilor, privind partia alba ce sepuieste de-a lungul vaii. O parte din traseu ne-a insotit si soseaua, care tine drumul pana sus. Urcarea cu telegondola pana la punctul terminus are o statie intermediara cam pe la mijlocul traseului si dureaza aprox. 20 de minute. Ce mult mi-a placut plimbarea pe firul telegondolei! Si cat de mult m-am bucurat sa gasesc sus zapada mult dorita si asteptata, adevarata zapada alba si batatorita de schiurile turistilor. Cat de tare stralucea in bataia soarelui de decembrie! Am scrutat cu privirea partiile abrupte si schiorii care se vedeau ca niste puncte miscatoare pe zapada alba. Ce mi-as fi dorit sa pot schia si eu! Eh, am facut-o putin in prima tinerete. Astazi, la a doua sunt inca “fidea” patinajului. Deh, imi si place enorm…Cateva terase primitoare asteptau turistii cu mancare si vin fiert, ceai, cafele sau alte bauturi. Pe laterale erau instalatiile de teleschi si telescaun, care urca pana sus de tot, la 2600 m. Ne-am distrat privind temerarii schiori, ne-am dat pe derdelus pe turul pantalonilor sau care cum a vrut, ca sa gustam din plin din deliciile iernii si am facut poze la greu.
Statiunea Bansko este recunoscuta pentru zapada buna de schiat si pentru cel mai lung sezon de schi dintre toate statiunile Bulgariei. Detine cea mai mare zona de partii pentru schi din Bulgaria, fiind destinatia favorita a schiorilor. Pistele de schi si snowboard insumeaza aprox. 70 km, cu diferite grade de dificultate. Deci pot afirma ca Bansko este un paradis al schiorilor impatimiti de acest sport alb, incadrat intr-un peisaj montan de poveste iar batrana asezare de la poalele Pirinului este inscrisa in patrimoniul UNESCO. Partiile din Bansko sunt foarte bine echipate si organizate si sunt prezentate pe harti mari, atat jos, de unde se ia telegondola cat si sus, in punctul terminus. Aici era un panou electronic care arata temperatura in aer si pistele functionabile in acea zi. Partiile sunt dotate cu tunuri de zapada, atunci cand nu se intrunesc conditiile naturale pentru schiat. Toata statiunea mi-a lasat un gust dulce al unui loc ideal unde iti poti petrece o vacanta pe cinste la munte.
In alta zi mi-am luat copiii si i-am dus sa faca ceva miscare pe partie. Da, da, sa urce cat mai sus. Perpedes! Dar mai intai ne-am facut incalzirea, ridicand un Om de Zapada, care, ulterior a devenit prietenul tuturor de pe partie. Si uite-asa, pe o vreme cam cetoasa, ne-am pus la treaba, urcand pe partia larga, care incepe de jos, de unde porneste telegondola. Pe parcurs, partia se mai ingusteaza. Bineinteles ca n-am ajuns pana sus de tot, dar, dupa fiecare cot al traseului, le-am zis copiilor: “haideti sa vedem ce e si dupa coltul ala si apoi, gata, ne oprim si coboram. ” Si, dupa vreo 4-5 coturi a trebuit sa ne oprim pentru ca se-ngrosase ceata. Si sa recunosc: obosisem. Mentionez ca partia este totusi destul de lata pentru a fi luata la picior pe margine, ca loc de “promenada” pentru doritorii de miscare in aerul rece al iernii si pentru ageamii care nu schiaza ci doar se holbeaza la schiorii care cobora de pe munte. Partea de jos a partiei este si locul ideal pentru sanius. Mica “escapada” a fost o reusita, mai ales dupa sarmalele si cozonacii mancati la greu in acele zile. Putina miscare nu strica niciodata, nu?! Mai ales cand este facuta intr-un peisaj de poveste…
O excursie speciala, care mi-a atins inima intr-un anume loc a fost aceea din Grecia. Asadar, am trecut granita in Grecia, pentru ca prietenii nostri au dorit sa mergem la o pestera din apropiere si apoi sa luam pranzul la Kavala. Excursia la Pestera Alistrati a fost foarte interesanta si ne-a placut mult. Ce m-am bucurat sa revad Kavala, un mic coltisor din Grecia mea iubita si sa-i simt aerul hibernal! In Kavala m-am reintalnit cu marele apeduct care taie o parte din zona de jos a orasului si am privit zidurile cetatii, cocotate pe colina. Apoi ne-am vanturat putin pe la magazine si am intalnit un portocal care se mandrea nevoie mare cu rodul sau bogat. Pe aproape un Mos Craciun astepta, probabil, sa i se ofere o portocala. :) Scurta plimbarica prin Kavala ne-a facut ziua perfecta si am incheiat-o cu un pranz intarziat la o taverna din port, privind cu jind spre Marea Egee. Ce-as fi luat un ferry sa ma duca la iubitul meu Thassos! Ce dor mi se facuse!!! Abia asteptam vara sa revin oriunde pe pamantul Eladei si sa ma arunc in valurile ei pletoase azurii…
Pana in ajun, statiunea nu mi s-a parut prea aglomerata. Dar in ziua Craciunului s-a mai schimbat situatia. Orasul a fost cuprins de caldura si neastamparul sarbatorii. Dimineata am fost la biserica, situata in partea veche a orasului, coborand de pe str. Pirin. Ne-am plimbat in zona pietonala din centrul vechi, intesata de turisti si apoi am luat un pranz pe cinste la o“mehana”. In seara de Craciun, cand am iesit la plimbare, Bansko a stralucit plin de viata si voie buna. Dupa 26 decembrie, Bansko a inceput sa se aglomereze si mai mult, devenind “terenul” de distractie pentru turistii ce au ales sa petreaca acolo trecerea dintre ani. Deodata statiunea a devenit neincapatoare dar noi atunci am plecat spre casa…
Petrecerea Craciunului in Bansko a fost o alegere foarte buna. Ne-am relaxat, ne-am distrat atat pe munte, bucurandu-ne din plin de zapada, cat si in statiune, prin plimbari lungi. Totul a fost excelent. Pacat ca a trecut prea repede…asa cum trec toate momentele noastre cele mai frumoase. Acum ne pregatim de un nou Craciun, de data aceasta acasa. Va fi foarte bine si asa pentru ca in esenta nu conteaza locul unde petreci, ci oamenii alaturi de care esti, oamenii pe care-i iubesti si te iubesc si cu care imparti bucurii si mii si mii de clipe de fericire. Eu asa cred, ba nu, sunt convinsa!
Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.
Vacanta de vis oriunde si oricand!
La final de an, va urez un CRACIUN FERICIT si imbelsugat! Fie ca marea sarbatoare a Nasterii Domnului sa va aduca pace si liniste in suflete, numai bucurii, fericire, sperante si vise implinite. Si pentru calatori, la cat mai multe si minunate calatorii acolo unde veti dori! La multi ani!
(Articol scris si publicat initial pe blogul personal)
Trimis de ileanaxperta* in 24.12.14 15:31:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2021 Sejur plăcut — scris în 20.02.21 de viorelpasca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 În Parcul Național Pirin — scris în 10.12.18 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Super pentru ski & snowboard — scris în 14.01.18 de Denis-Ivan din ROşIORI DE VEDE [TR] - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Bansko din 2017 pana in 2018 — scris în 10.01.18 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Bulgarii stau mai bine la capitolul munte — scris în 23.07.17 de Adriana1983 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Bansko vara – plăcut — scris în 21.07.17 de giovanic din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 La Ștrand în Dobrinishte — scris în 06.12.16 de bujorel din BUCUREşTI - RECOMANDĂ