ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cadoul primit : Balcic 1/2 zi

TIPĂREȘTE

Abia venisem de la Balcic si inca nu arhivasem amintirile cand, intrebare surprinzatoare, daca vreau o iesire foarte, foarte scurta in doi la Balcic, cadou de zi de nastere, in avans. Dupa primele balbaieli, accept repede sa nu se razgandeasca, rezolv ce trebuia pt a doua zi si pun doua ceasuri sa sune caci plecam dimineata si ne intorceam seara (serviciul bata-l vina). Si asa, pana sa-si dea seama cateii adormiti ce se intampla, noi deja iesisem din cartier si, veseli, la ora 9 eram deja pe faleza.

Stam putin la soare, mancam cate o salata si desigur cafeaua mea de acasa si mergem sa cumparam ce ne dorisem, adica platourile acelea ceramice cu suport metalic, in ele se poate gati pe gratar ori cuptor sau doar pune mancarea pt a ramane cald si servi direct, pret intre 28 si 35 leva, functie de diametru si adancimea vasului.

Apoi plecam pe strazile in panta, cu multe trepte de piatra veche, privelistea marii de sus ne rasplateste efortul, de asemeni multele case cu arhitectura veche, turceasca-tatareasca, replicile tronurilor de piatra gasite intamplator pe strazi sau pe faleza ne ofera clipe de odihna o vreme, apoi sunt mult prea calde sa te mai poti aseza.

Trecem pe la Galeriile de arta infiintate in 1937-1938, nu-i timp de intrat, poate alta data la un concert, anul viitor. Zabovim iarasi cateva minute in gradina rustica de La Luli, o cafenea micuta in apropierea muzeului de istorie.

Aici am fost data trecuta intr-o dimineata si v-o recomand, aparent este un mic magazinas dar dupa ce intrati cineva va va conduce in spatele casei unde este amenajata o gradinita cu cateva mese si umbrele si unde, privind de sus marea veti putea servi o cafea, un suc sau o prajitura foarte buna. Va veti amuza sa vedeti ghivecele de flori imbracate in vechile fuste ale doamnelor casei si, la plecare, pe perete, inramata este o pagina de ziar cu fiica doamnei care va serveste la masa si mama frumoasei tinere din spatele barului. Tanara vorbeste bine engleza, bunica mediu iar bunicul deloc. Pacat ca, asa cum spuneau, in loc de ora 22, din lipsa de clienti, se inchide la 18, cred ca o seara in acea curticica cu vedere la mare ar fi extraordinara. Sigur o veti gasi, este pe strada principala langa muzee si are o pipa mare la intrare.

Plecam de la Luli promitand ca vom reveni anul viitor (totusi anul asta toamna-i lunga, Doamne ajuta de alte surprize) si facem dreapta pe langa Leul Albastru unde am mancat data trecuta - un restaurant micut cu terasa, serviti bine, preturi decente - si intram pe poarta Muzeului de Etnografie. Placuta curtea cu flori si carul pictat, intram si suntem ghidati, dupa ce platim cele 5 leva de om plus 2 leva fotografiatul, catre salile de la parter, apoi pe o scara de lemn la etaj. Muzeul de Etnografie din Balcic este in piata Nezavisimost, langa Muzeul de istorie, de fapt vis-a-vis de acesta - intr-o casa veche ce a fost a unui antreprenor de cereale, construita in 1860. Casa renovata complet detine colectii diverse, peste 1500 de obiecte traditionale de ceramica, lemn, fier, obiecte originale de podoaba din diverse epoci, costume traditionale, razboiul de tesut, obiecte pt arat, pe pereti sunt inramate diplome date la scolile de meserii de alta data, in biblioteca se gasesc colectii de carti de invatatura ale breslelor. La etaj sunt doua incaperi unde se ilustreaza viata familiei de bulgari in mediul urban si rural. Muzeul este deschis de luni pana sambata intre orele 9-12 si 13-17.

Vis-a-vis de acest muzeu se afla Muzeul de istorie al orasului. Acesta este in casa fostei primarii interbelice, arhitect cunoscuta Henrieta Delavrancea-Gibory, cea care a contribuit la frumusetea arhitecturala a Balcicului. Nu l-am vizitat, se inchisese, dar pot sa va spun din informatiile primite la Muzeul de etnografie ca a fost fondat in 1907, in urma descoperirii primelor artefacte la sapaturile unui mormant de doctor-preot ce a adus la lumina obiecte chirurgicale antice, vase diverse. In 1940, vasul Oituz a ridicat si adus in Romania o mare parte din colectii, unele dintre ele fiind apoi rascumparate de statul bulgar. Tot aici sunt monede si alte artefacte de la recent descoperitul templu al Cybelei, in 2007. Templul Cybelei este una din cele mai mari descoperiri arheologice in Europa si in prezent se depun eforturi pt amenajarea acestui loc.

Timpul zboara repede, mergem sa mancam, unde decat pe faleza la una din multele terase, flacaul ne recunoaste dar nota e micuta, fara bere, mancare lejera pt ca drumul e ceva mai greu "acum la-ntors acasa".

Pe drum bineanteles discutii despre istoria acestui loc ocupat de romani din 1913 pana in 1940, cu o pauza de aproape 2 ani incepand cu 1916 cand revine (vremelnic am spus) bulgarilor, pareri pro si contra daca Iorga, Neagu Djuvara : "o greseala istorica pe care am platit-o scump", C. Dobrogeanu-Gherea si multi altii au avut dreptate si la toate se adauga cele auzite de la bunicii sotului meu, fosti invatatori tineri trimisi in Bazargicul de alta data, dupa ce au facut scoala de invatatori redusa special pentru acesta romanizare fortata si care, dupa ce li s-au nascut fetele, au trebuit sa fuga la propriu cu o caruta, lasand casa si lucrurile pentru a scapa de razbunarea bulgarilor fanatici. Incerc sa cred acele scrieri putin publicate, ca si regele Carol I ar fi fost impotriva primirii acestei zone a Cadrilaterului, acest "cadou otravit" care ne-a facut sa pierdem zone cu adevarat ale Daciei, mosteniri de la Burebista care nici astazi nu s-au intors la noi si de care se vorbeste atat de putin.

La revedere Balcic, oricui apartii, istoria noastra se impleteste din stramosi si se va impleti mereu.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 28.07.15 04:27:31
Validat / Publicat: 28.07.15 11:36:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 o camera reprezentand casa micilor meseriasi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[28.07.15 12:22:40]
»

@elviramvio - Cum stii tu (si nu numai tu!) sa ma lasi fara cuvinte! Si, te-asigur, e foarte greu sa ma lasi pe mine fara vorbe! Si, totusi!

La multi ani!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.07.15 13:46:41]
»

@Zoazore -

Multumesc draga mea, dar nu uita ca una-i Braila si satele din jur, asa ca te invit sa ne lasam reciproc fara cuvinte!

Zoazore
[28.07.15 13:55:12]
»

@elviramvio - Ma bate-un gand sa scriu despre Braila, dar am nevoie de timp, sa adun si poze... Satele din jur nu prea! Doar com. Zavoaia, cu sat Dudescu.

N-am eu sanse sa te las pe tine fara cuvinte.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.07.15 14:41:14]
»

@Zoazore -

Chiar te rog sa scrii despre Braila, dupa ce scrii tu, vin si eu cu o mica pagina despre un sat drag, undeva departe in sufletul meu. Braila este un oras cu o istorie frumoasa, tu sigur poti scrie bine despre el si, fata de mine, poti sa ne arati poze frumoase, actuale, ale unor locuri pe care noi nu le stim. Am plans mult cand familia mea a plecat de acolo si, tot restul copilariei mele s-a raportat la acele locuri prafuite.

Sa caut o manusa pe caldura asta s-o arunc spre tine?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balcic și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079302072525024 sec
    ecranul dvs: 1 x 1