GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu-i de mirare ca era resedinta preferata a Reginei Maria, ca si castelul Bran care, fiind gestionat de romani nu este intretinut nici pe departe precum Balcicul.
Castelul, am inteles ca a fost numit și "Cuibul Singuratic" este de fapt o vilă cu pereți albi și acoperișuri de țiglă roșie. Este foarte aproape de mare, fiind despărțit de aceasta doar de faleză.
Splendoarea locurilor te lasă fără suflare, la fel si imensa grădină amenajată pe mai multe terase.
Am vizitat acest loc in 2006, la scurt timp dupa nunta, impreuna cu sotul meu. Amandoi intr-o dispozitie romantica, pot spune ca ne-a ramas in suflet acest loc incarcat de istorie.
Dar sa va povestesc...
La intrare, trebuie să plăteşti două bilete - unul pentru grădină şi altul pentru castel, în total zece leva, adică 20 de lei. Gradina botanica este organizata in terase, fiecare continand specii de plante diferite. Este de fapt un imens domeniu, care coboară până pe malul mării. Aleea cu cactusi mi s-a parut superba. În afară de castel, în incinta grădinii se mai află alte vile construite, am inteles, la comanda reginei, care au fost transformate de bulgari în unităţi de cazare. Aşa se face că un loc încărcat de istorie a fost cotropit de civilizaţie. Pe aleile din grădină găseşti parcate maşini de fiţe din care coboară turişti care au ţinut cu tot dinadinsul să beneficieze de cazare pe domeniul regal. Am intrebat si costa 30 leva in extrasezon si 40 in plina vara.
Peisajul e mirific. Castelul impresionează prin simplitate - pereţi văruiţi în alb, uşi masive din lemn, oglinzi, scaune, şemineu. Baia, a fost păstrată intactă din perioada reginei Maria. De pe balcon, se ved marea şi oraşul. Totul este foarte curat, foarte bine intretinut, exact asa cum ar trebui sa fie orice muzeu (revin la Bran care m-a dezamagit cumplit din punctul asta de vedere).
Plaja, foarte ingusta dealtfel, mi-a adus parca un plus de romantism.
Am trecut si pe la crama din incinta castelului, o degustare de vin rosu poate de asemenea sa sporeasca atmosfera romantica, mai ales daca-l degusti cu cine trebuie…
Dar, odata iesiti de pe portile castelului, straduta ingusta, flancata pe ambele parti de dughene cu suveniruri, terase cu gratare, pizza, bere Kameniza la halba si indivizi care te trag de maneca sa intri sa mananci in carciuma lor aruncand cateva expresii intr-o romana (sau engleza) stricata, a alungat tot romantismul…
Trimis de stancuandreea* in 17.08.10 15:27:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Nisipurile de aur, vilele Oasis
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (stancuandreea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu din cate stiu sunt doua intrari total diferite, una pentru castel, una pentru gradina botanica, la distanta de vreo 200 m una de cealalta...
Descrierea ta este frumoasa, bine ai venit pe site!
Puncte de la mine!
”La intrare, trebuie să plăteşti două bilete - unul pentru grădină şi altul pentru castel, în total zece leva
dap, colegul valimi are dreptate: acum se poate alege care "atractie" se va vizita si nu mai este nevoie sa cumperi ambele bilete. daca vrei doar castelul, iei pt. castel, iar daca vrei doar la gradina botanica, o vizitezi doar pe aceasta. intrarile au fost intr-adevar separate, la fel si casele de bilete.
iar pretul actualizat este de 10 leva/adult, respectiv 2 leva/copil, pentru oricare intrare.
In concluzie, daca acum 4 ani (cand am fost si eu acolo prima data!) intrai cu 10 BGN, acum iti trebuie 20 (de caciula!) ca sa vezi tot!
si in loc de PS:
”ca si castelul Bran care, fiind gestionat de romani nu este intretinut
nu cu mult timp in urma Castelul Bran a fost trecut in administrarea mostenitorilor legali (Dominic de Habsburg & co.) - care sunt totusi de neam nemtesc... (vezi aici)
Daca te referi la gradina, da, nu exista comparatie, asa cum zici, este magnifica gradina de la Balcic.
Daca ne referim la castel, iar nu exista comparatie, dar de data asta Branul este mult peste. Castelul Bran neintretinut??? mie mi s-a parut ca arata fff bine Branul.
La revederea Branului acum cateva luni am fost impresionata tocmai de cum a fost conservat mobilierul, interioarele, pe cand la Balcic... acele horsuruburi infipte fara nicio jena in mobilier... brrrr!
Dar ma rog, gusturile nu se discuta!
@mirelab, la Bran mobilierul NU a fost conservat, ci INLOCUIT!
la plecarea onor ministerului culturii, au luat de acolo tot ce au putut cara, fiind "obiecte de (inventar) patrimoniu"... asa ca mesterul Dominic a bagat mana in buzunar si a cumparat tot ce trebuia ca sa arate castelul cum trebuie!
Frumoase impresii si pe mine m-a incantat gradina, iar castelul ma rog, numai castel nu e dar nici cu Branul nu ma mandresc deloc, nu se poate compara cu cetatea Rasnov, sa nu mai zic de Peles ca distanta e mare. Insa mie si orasul mi-a placut, e ciudat, e un amfiteatru imens si formele de relief m-au impresionat si m-au facut sa revin.
În ceea ce priveşte mobilierul de la castelul Bran, acesta a fost mutat, cât s-a putut în Muzeul Vămii din Bran, asta vă pot spune cu siguranţă, întrucât l-am "vizionat" ca să zic aşa în martie anul acesta. Ce nu a încăput (piesele de mobilier) în Muzeul Vămii, zace prin diferite magazii, fără ca noi, publicul larg, să ne putem bucura de ele. Nu am prea mai avut timp să scriu aici, însă promit ca până la sfârşitul anului să găsesc ceva minute să le umplu cu amintiri şi poze şi să le împărtăşesc cu voi toţi.
Deci dacă vreţi să vedeţi piesele originale care erau expuse înainte în Castelul Bran, mergeţi la Muzeul Vămii din Bran.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Plimbare pe faleză și prin Balcic — scris în 03.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Nu dați banii pe prostii, luați dulciuri la copii! ????– Sweet Plus+ Factory Outlet — scris în 07.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2023- Paşte la Balcic — scris în 22.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La pomul laudat... — scris în 08.08.19 de lucian1978 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jul.2019 Faleza și plajele din Balcic — scris în 29.07.19 de malganis din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Sfârșit de vară la Balcik și Albena — scris în 13.09.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Balcic – restaurante si plaja in septembrie — scris în 14.09.17 de relu mihai din BUCUREşTI - RECOMANDĂ