GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asezat intr-o vale inconjurată de munții Hohe Tauern, Bad Gastein intrunește toate calitățile unei destinații pe care neapărat trebuie să o vezi – așezare frumoasă, posibilități de petrecere a timpului liber in natură indiferent de anotimp, băi termale, pârtii de ski.
La Bad Gastein am ajuns tot cu trenul, care parcurge intre gările din Sankt Johan im Pongau și cea din Bad Gastein un traseu foarte frumos, de-a lungul văii Gastein.
Vizitarea stațiunii incepe chiar din gara inaugurată in anul 1905 de impăratul Franz Joseph, cel care a avut ideea legării printr-o cale ferată a tuturor stațiunilor cu apă termală de pe valea Gastein-ului.
Gara este in partea de sus a orașului, foarte aproape de pârtiile de ski și de Felsentherme, un complex cu piscine cu apă termală, saune, săli de fitness, etc.
Deși ne tenta o baie caldă in piscine descoperită, nu am cedat tentației și am pornit spre centrul orașului, in căutarea unei cascade despre care auzisem că este una dintre cele mai mari din Austria.
In anul 963, anul primei atestări, Bad Gastein era doar un sat aparținând de Bavaria. La sfârșitul secolului al XIII-lea, orașul este vândut prințului-arhiepiscop de Salzburg. Apele termale miraculoase au inceput să fie cercetate incă din secolul al XVI-lea de către savantul Parcelsus. După aproape 400 de ani, Marie Curie și Heinrich Mache au descoperit că aceste ape conțin radon care poate fi utilizat cu success in terapia anumitor afecțiuni.
Datorită apelor termale cu proprietăți deosebite, incepând cu secolul al XIX-lea stațiunea Bad Gastein devine un loc atractiv pentru impărați, regi, compozitori, poeți. Și pentru că personalitățile vremii nu puteau locui oricum, au fost construite in perioada Belle Epoque foarte multe clădiri, in special hoteluri, care au rămas mărturie a vremurilor infloritoare ale orașului.
Strada care coboară spre cascadă șerpuiește printre aceste hoteluri și pensiuni vechi, majoritatea frumos renovate. Am oprit mai intâi la restaurantul Villa Solitude, aflat chiar deasupra cascadei, cu o frumoasă terasă de unde puteam admira intreaga vale. Terasa nu era deschisă pentru că plouase puțin dimineața, dar, la rugămințile noastre am fost serviți cu o bere pe terasă.
De aici incepe și un traseu foarte frumos, Wasserfallweg, care coboară pe o cărare până jos la râu, la baza cascadei, după care urcă pe lângă cascadă. Pe timpul iernii insă acest traseu este inchis, motiv pentru care nu am putut să coborâm pe acolo.
Mai este și o tiroliană, Flying Waters, care traversează centrul orașului la o inălțime de 100 m, ajungând la baza cascadei. Am văzut că funcționează abia când am ajuns jos, era prea târziu să mă mai intorc și să incerc o coborâre, dar trebuie să fie o experiență unică.
Ca să ajungem la cascadă a trebuit să coborâm in continuare prin oraș, admirând clădirile Belle Epoque, multe dintre ele frumos renovate.
Chiar in apropierea cascadei, sunt insă câteva hoteluri vechi rămase in paragină, părăsite. Am ințeles că și acolo ca și prin unele părți de la noi, acele clădiri au fost cumpărate de un personaj care nu a mai avut bani să le renoveze. Proprietarul a fost dat in judecată de către stat, și, până la finalizarea procesului clădirile sunt părăsite. Deci, se intâmplă și la case mai mari!
Am ajuns pe un pod de piatră, chiar deasupra cascadei, construit in 1840 și extins in 1927. Bad Gasteinerfall sau Gasteinerfall este o cascadă formată de apele râului Gasteiner, chiar in centrul orașului. Apele curg in trei secțiuni formând una dintre cele mai mari cascade din Austria, cu o cădere de apă de 180 m inălțime. Am admirat apa care coboară vijelios chiar printre clădiri, de o parte și de alta a podului.
Soseaua ocolește clădirile care mărginesc cascada, și ajunge la Nikolauskirche, o biserică in stil gotic, construită la inceputul secolului al XV-lea, și restaurată in anul 1953.
Am trecut pe lângă biserică, am coborât ușor și am ajuns la Izvorul Elisabeta, un izvor cu apă termală care ajunge la o temperatură de 46 0 C.
Sunt 17 izvoare cu apă termală la Bad Gastein, iar existența lor este legată de o legendă care spune ca în acest loc, trăiau în vremuri îndepărtate, doi călugări, Primus și Felizian, care își petreceau zilele în rugăciuni. Înainte de a pleca la Roma pentru a se dedica lui Hristos, cei doi călugări s-au rugat la Dumnezeu sa binecuvanteze acest loc. Ruga le-a fost ascultata și din munți au izbucnit două izvoare cu ape vindecătoare. De existența acestor izvoare cu apă vindecătoare au știut doar cei doi pustnici până in anul 680, când un vânător dintr-un sat apropiat a rănit o căprioară. Vânătorul a urmărit căprioară rănită prin Valea Gastein, până la locul unde stăteau cei doi călugări. Aceștia au luat căprioara și i-au spălat rănile cu apă din cele doua izvoare termale. În mod miraculos, căprioara s-a vindecat. Vânătorul a promis ca va elibera căprioara dacă se va vindeca, iar călugării, drept răsplată, i-au spus acestuia despre secretul apelor vindecătoare și l-au rugat sa împărtășească secretul și altor oameni. In realitate cei doi călugări martiri nu au ajuns niciodată prin Bad Gastein, iar izvoarele termale au fost descoperite in secolul al VII-lea. Apa termală este ușor mineralizată, conține radon și are o temeperatură intre 44 și 47 0 C. Apa este captată și redirecționată către hoteluri. Din motive de igienă se poate vizita doar izvorul Elisabeta, și numai in tururi organizate. Este și un muzeu unde poți afla istoria băilor termale din Bad Gastein, respectiv Muzeul Gasteiner, deschis in incinta Grand Hotel de l'Europe.
Am trecut pelângă izvor și am ajuns la Kraftwerk, nu, nu la cunoscuta formație germană, ci la fosta centrală electrică din Bad Gastein. Construită in anul 1914, așezată la o inălțime de 985 m, chiar la baza cascadei, centrala este una dintre cele mai vechi din landul Salzburg. Centrala nu mai funcținează din anul 1996, dar in incinta ei a fost deschisă o cafenea. Interiorul centralei a rămas in mare parte neschimbat, sunt tot felul de aparate, inclusiv cele două turbine puternice. Centrala se incălzește cu apa termală colectată de la izvoarele termale, motiv pentru care cafeneaua este deschisă in orice anotimp. Cafeneaua Kraftwerk are și o frumoasă terasă, cu parapeți din sticlă, de unde poți admira cascada in timp ce bei o cafea sau o bere.
Am poposit și noi pe terasa cafenelei, ca să mâncăm câte un ”wurst” cu cartofi prăjiți insoțiți de câte o bere.
De la baza cascadei, urmând cursul râului Gastein, pornește un traseu de trekking care merge până Hofgastein. Deși era inchis, incurajați și de alți turiști obraznici pe care i-am văzut intrând pe traseu, am sărit și noi un mic gard și am mers o porțiune pe cărarea pitorească de lângă râu. Traseul este foarte frumos, nu este greu, coboară ușor, și este foarte bine intreținut. Nu am mers foarte mult, trebuia să ne intoarcem și să prindem trenul care să ne ducă inapoi in Sankt Johan im Pongau.
Bad Gastein este un loc unde aș vrea să mai ajung. Aș vrea să merg și la ski, am auzit că sunt pârtii foarte bune și este și un pod suspendat lung de 140 m, aflat la 2000 m altitudine.
Recomand acest loc, in orice anotimp.
Trimis de Mika in 21.04.20 00:04:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Mika:
”In anul 963, anul primei atestări, Bad Gastein era doar un sat aparținând de Bavaria.
ieri îmi făceam documentarea pentru un articol despre un orășel din zona Salzburg și am găsit menționata aceeași perioada, ceea ce arata o dezvoltare puternica a zonei arunci.
Citind articolul tău realizez încă o data cât de frumoasa este Austria, cât de mult se străduiesc sa pună in valoare absolut orice (cum ar fi centrala electrica transformată in cafenea), posibilitățile de a face ceva mișcare, dar și relaxare la piscina. Orășelul despre care scriam aseară (e programat ceva mai încolo) are 3700 de locuitori și peste 200000 de turiști anual.
Minunata alegere de a petrece o zi relaxanta, pozele sunt superbe, felicitări, votat cu mare drag.
@Mika: Ce peisaje superbe! Mă gândesc ce frumos ar arăta pe timp de vară, cu atâta vegetație.
Felicitări pentru excursie.
@mishu: Bad Gastein la fel ca multe alte localități din zonă, erau situate pe un culoar care traversa Alpii și mergea spre nordul Italiei, culoar care s-a păstrat și azi. Mai erau multe exploatări miniere și pășunatul alpin.
Probabil că și localitatea de care vorbești era printre cele de interes pentru Bavaria acelor vremuri.
Ai dreptate, Austria e o țară frumoasă pe care am inceput să o descopăr. Mulțumesc de ecou și vot!
@Carmen Ion: Si eu cred ca vara este superb, sper să ajung in vara asta dacă se vor deschide granițele. Deocamdată doar visăm . Mulțumesc de aprecieri!
De ce oare statiunea Baile Herculane nu poate fi "intretinuta" asemanator? Ape termale, cadru natural, climat prietenos si sanatos, baze de tratament, istorie si legende, munti superbi...
Bad Gastein, de Bad Gastein vorbeam in ecouri anterioare. Acum de Pasti am primit inca o oferta de la Hotel Sonnengastein din localitate. Cu bazine cu apa termala, cu spa si relax area, cu servicii pentru ocuparea timpului copiilor...
Acum, @Mika, ai adaugat acest articol - poveste, superb povestit, incepand cu gara, de fapt de la accesul cu trenul. Cu frumos!
Sunt tot mai hotarit sa ajung in zona Hohe Tauern, in Bad Gastein, in Zell am See si in imprejurimi. Si imi surade accesul cu trenul pe frumoasele vai dintre munti.
Felicitari! Numai bine! ????????????????
@Dan& Ema: Să știi că la Herculane m-am gândit tot timpul cât am stat acolo, mai ales că stațiunile seamnă intre ele. Dacă toate hotelurile superbe din Herculane ar fi fost renovate, stațiunea ar fi arătat poate mai bine decât Bad Gastein. Din păcate, după cum am văzut cu toții, majoritatea dintre hoteluri sunt aproape ruinate. Poate totuși in cel de al 12-lea ceas se va face ceva.
Iti doresc să ajungi in zonă, este foarte ofertantă și ajungi ușor cu mașina. Te poți caza intr-una din localități și să mergeți cu trenul in celelalte locuri. Trenul merge foarte bine și sunt destul de dese. Mulțumesc de aprecieri!
Am fost si eu mai demult, mai mult de zece ani la Bad Gastein in vacanta si hai ca suna a lauda, am fost la all inclusive in Austria la 4* am si scris pe AFA despre vacanta la all inclusive acolo (vezi impresii), pe vremea aia nu era asa de mare... traficul... sau scrierea ca si acum.
Da bineinteles ca mi-a placut dar all inclusivu ala nu e ca la turci dar e bine, am stat in hotelul ala sau in zona aia opt nopti si cunosc destul de bine zona aia, in prezent nu mai vreau in zona aia, motivul... sunt roman... si nu suna bine, hai ca e adevarat nu spuneti ca nu e asa. Merg mai mult in zone unde nu sunt... DISCRIMINAT... din cauza natiei din care fac parte.
Ca acceptati sau nu e alta poveste.
Zona e buna, merita vizitata, e destul de usor de ajuns acolo dar daca esti de natie...roman... nu suna bine mai ales cand prezinti pasaportul sau buletinul la cazare, inainte de a prezenta actele la cazare eram un om FOARTE bine vazut, dupa aia... puneti stampila. E adevarat sau nu? Iara o sa apara comentarii de felul... Hai ca nu e chiar asa.
@Nicu: Nu trebuie sa judeci asa. Noi am fost in multe locuri și nu am avut probleme cu faptul că suntem români. Daca sunt probleme, dacă unii se uită cumva cu retinere la noi, se datoreaza tot conationalilor nostri pe care ii vezi cersind, furând in toate zonele turistice.
Eu zic să mergem in continuare să vizităm cât mai mult și să demonstrăm că nu toți românii sunt cersetori sau hoti.
Mulțumesc de vizită!
@ Mika
””@Nicu: Nu trebuie sa judeci asa”
Nu judec e doar o constatare de la fața locului și mi-o asum, ce am scris mai sus e punctul meu de vedere, că nu toată lumea e de acord cu ce am scris e corect și așa, dar fiecare cred că are dreptul să creadă ce vrea și chiar să își mențină părerea.
Am fost și în Elveția și nu mai vreau nici acolo, mai bine merg acolo unde cred că sunt tratat corect indiferent de nația pe care o am .
E totuși in regulă că avem și opinii diferite și unii le și acceptă, alții nu.
@Nicu: da' de generalizat (nepermis) — oare nu generealizezi prea mult, măcar un pic?
Nu te „cert”, doar te tachinez., în cel mai rău caz.
@ tm67bru
Am aici un exemplu scris de mine aici pe site mai demult de la o cazare, dau doar acest exemplu nu continui cu mai multe ca nu e cazul si discutia derapeaza de la subiect.
“Toate bune și frumoase pînă in momentul cînd am prezentat pașaportul, zîmbetul și amabilitatea doamnei de la recepție au dispărut brusc, automat am fost perceput altfel, nu mai eram ăla dinainte de a prezenta pașaportul.
Vreau să plătesc cu cardul și îmi ia cardul și copiaza tot ce e scris pe card în un registru.”
Se vedea de la o posta ca ia parut rau fiinca mai inainte a spus ca au camere libere.
Asta e un exemplu din 2009, cam mult de atunci, dupa asta am mai fost de doua ori in Elvetia.
Categoric nu generalizez. Ce am scris e... doar... opinia mea pe care o sustin.
Frumoasă această stațiune cu similitudini din țara noastră. Mi-a plăcut și am reținut de unde aș putea să mă inspir vreodată, informații foarte recente și utile...
Frumoase și pozele, dacă vei mai ajunge acolo sigur vei scrie sau vei poza acel pod suspendat...
Povestea descoperirii apelor minerale termale, cu vindecarea căprioarei, seamănă cu cea a înființării orașului Tbilisi și descoperirea apelor termale sulfuroase, doar că aici era o pasăre...
@mprofeanu: Sper să ajung și la vară, având copiii acolo vom mai face drumuri in zonă. Legendele circulă sub diferite forme in multe tari, cum este si legenda sacrificiului unei vieti in ridicarea unei construcții. Mulțumesc de vizită și ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2013 Vacanta de ski ratata — scris în 14.01.13 de soriin din BUCURESTI - nu recomandă
- Feb.2010 Excursie excelenta la ski in Bad Gastein — scris în 24.02.10 de soso din TIMISOARA - RECOMANDĂ