ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ayia Napa - Protaras

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ultima zi a sejurului in Cipru trebuia sa ne ofere ceva intr-adevar de neuitat. Pentru mine acest ceva a fost Cavo Greko, un promontoriu aflat in sud-estul insulei, intre Ayia Napa si Protaras.

Cand ni s-a propus aceasta excursie optionala de doar cateva ore in dimineata zilei in care vom zbura catre Romania, nu ma gandeam la Cavo Greko pentru ca nici nu auzisem de el, ci la faptul ca pentru a fi completa o vizita in Cipru, trebuiau vizitate si celelalte doua statiuni litorale. Nu voiam sa ma intorc acasa fara a-mi fi format o idee despre locatiile in care agentiile de turism incearca sa ne atraga prin ofertele lor.

Asadar, ca in fiecare dimineata, am plecat la ora 9, dupa micul dejun. De asta data insa am lasat in camera bagajele pregatite pentru zbor deoarece intoarcerea era anuntata dupa ora de check-out.

Traversand Dhekelia, zona cu o baza militara britanica si cu o centrala termoelectrica (a doua din tara, cealalta fiind la Limassol), ne indreptam spre una dintre cele mai frumoase parti ale insulei, dezvoltata turistic dupa 1974 cand districtul Famagusta a fost separat prin invazia turca. Statiunea Famagusta, pana atunci perla litoralului cipriot, fiind preluata de turci, in sud-estul insulei s-au dezvoltat alte doua perle: Ayia Napa si Protaras.

Continuand pe linia coastei spre est, dupa 40 de km am ajuns la Ayia Napa cu prima oprire in centru, langa manastire, cel mai cunoscut obiectiv turistic din statiunea odinioara un mic sat de pescari.

Legendele spun ca un vanator a descoperit intr-o pestera o icoana a Fecioarei Maria. Pentru ca pe atunci aici era doar o padure deasa, a fost numita Ayia Napa (Sfanta Padurii). Manastirea pe care am vizitat-o este construita in jurul anului 1500 deasupra pesterii in care a fost gasita icoana. Interiorul este auster, o pestera in care a fost sapata o incapere larga si un mic altar. Partea de jos este denivelata, asa incat este nevoie de atentie pentru deplasare. Icoana este expusa langa altar, iar pentru a te apropia trebuie sa urci doua trepte.

In fata zidurilor vechi ale manastirii impresioneaza un arbore urias - Ficus Sycomorus – despre care legenda spune ca a fost plantat de fiica unui aristocrat venetian care si-a parasit casa si s-a ascuns in pestera deoarece parintii se opuneau casatoriei sale cu un tanar fara rang. Dincolo de legenda, acest arbore secular cu fructe asemanatoare smochinelor dar mici cat o cireasa, este admirat pentru robustetea si longevitatea lui.

Am vizitat si noua biserica aflata in apropiere, la clopotnita si pavajele careia inca se mai lucra si care a fost deschisa special pentru grupul nostru. Interiorul cu pictura noua nu este deosebit, dar exteriorul - cu forma originala a cupolelor si acoperisul portocaliu - este cel care retine privirile.

In port am admirat Corabia Piratilor - copie dupa cea din filmul Piratii din Caraibe, ne-am plimbat pe dig pana la far pe langa nenumaratele ambarcatiuni care asteptau amatorii de croaziere si am privit familii intregi de pisici care salasluiau sub stancile digului hranindu-se cu resturi de la ambarcatiunile ancorate.

O ploita usoara, cu soare, ne-a amintit ca toamna este aproape chiar si de taramul bland al Ciprului.

Urmand linia de coasta, am continuat cu autocarul inca 9 km pana la Cavo Greko (sau Cape Greco) un promontoriu de o frumusete unica unde se pot admira stanci si peisaje salbatice. Si pentru ca tacamul sa fie complet, legendele sustin ca acesta este locul in care s-a aratat in cateva randuri un monstru marin.

In urletul valurilor care se izbeau de stanci, am coborat pana la apa marii pe scara de piatra bruta cu o balustrada de lemn, fotografiind, apoi am mers in cealalta parte a promontoriului si am coborat la pestera Ayioi Anargyroi, loc considerat sfant.

Chiar daca vantul sufla cu putere, iar valurile se spargeau de stanci urland inspumate, am gasit atata farmec in aceste locuri neprihanite de civilizatia urbana incat consider vizita la Cavo Greko cel mai frumos dar al circuitului. In capela alba, constructie solitara pe promontoriu, am multumit cerului pentru tot. In pustietatea din jur, nu stiu cine se ingrijeste de aceasta capela. Pare ca nimeni. La plecare, ultimul este dator sa inchida usile si sa le zavorasca pentru a nu fi trantite de vant. In cazul nostru, ultimul a fost - bineinteles - ghidul.

De la Ayia Napa pana la Protaras nu sunt decat 12 km. In statiunea inchisa iarna pentru ca aici nu locuieste nimeni, vara este aglomerat, iar plajele si cluburile sunt foarte animate.

Protras este considerat o continuare a statiunii Ayia Napa ambele beneficiind de plaje frumoase si de multe amenajari pentru distractie.

In perioada in care am fost noi, sezonul era pe sfarsite, deci nu am cunoscut forfota caracteristica zilelor de vara, totusi, din turul cu autocarul am observat multe hoteluri moderne, baruri, discoteci si cluburi.

Pe digul din Ayia Napa am vazut inca multe oferte atractive de croaziere la cele mai frumoase locuri aflate de-a lungul coastei, de scurta durata sau de cateva ore, cu ambarcatiuni mai mici sau mai mari, unele oferind si posibilitatea servirii mesei la bord.

In prezentarea lui, ghidul a tinut sa mentioneze ca in sezon sporturile nautice ca si distractia in renumitul parc acvatic din Ayia Napa – despre care se spune ca este cel mai mare si cel mai modern din Europa - sunt la mare cautare.

Incheind turul in extremitatea estica a Ciprului, trecand pe langa podul sau arcul natural - o stanca ingenios modelata de natura, aflata pe malul marii (pe care regret ca n-am putut s-o fotografiez din mersul autocarului), ne-am intors in Larnaka sa ne pregatim pentru zborul catre Romania.

P.S. Ma bucur ca - la o luna de la intoarcerea din Cipru - am reusit sa inchei seria de reviews-uri dedicate incursiunii in aceasta insula.

Am fost "Cu seniorii in vacanta", am fost cazata la Lordos Beach Hotel - Larnaka si am facut toate excursiile (2 incluse in program si 3 oferite de agentia cipriota Knossos Travel). Acestea au fost:

- Larnaka - Lemesos - Paphos;

- Larnaka - Lefkara;

- Troodos, Kykkos si Omodos;

- Nicosia;

- Ayia Napa - Protaras (pe care tocmai l-ati citit).

Cu siguranta, Cipru are de oferit si alte frumuseti vizitatorilor sai, de aceea raman in asteptare de noi reviews-uri si propuneri din partea voastra.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.12.11 10:10:24
Validat / Publicat: 03.12.11 11:10:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6580 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Ayia Napa - "Corabia Piratilor" in port.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[03.12.11 11:08:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[03.12.11 12:04:49]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ayia Napa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045046806335449 sec
    ecranul dvs: 1 x 1