ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 6 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

În sfârșit, Cipru! Prima oprire: Ayia Napa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Odiseea unor ratări succesive

2020 - cumpărat bilete de avion Otopeni-Paphos. Apare Covidul.

2022 - cumpărat bilete de avion Otopeni-Larnaca. Dispare Blue Airul.

2023 - victorie!

Ufff! După cele două tentative eșuate, aproape că devenisem superstițioasă. Te pomenești că mă urmărea un blestem?!! ????

Însă tenace precum mă știți unii din voi, am perseverat, și în octombrie 2023 am izbutit să ajung pentru prima oară în Cipru, cu rezervare 6 nopți în Ayia Napa și 5 în Larnaca.

De la bun început vreau să precizez că scopul principal al acestui sejur a fost prelungirea verii, misiune îndeplinită cu succes căci, în afara unei ploi torențiale în prima zi, ne-am bucurat de un cer perfect senin, maxime de 28-30 de grade în aer și temperaturi neverosimil de ridicate ale apei mării - 26-27 de grade.

Așa să tot trăiești! ????

Mașină n-am închiriat, șoferul familiei declarându-se prea bătrân pentru a experimenta condusul pe partea greșită a drumului. Și asta deoarece britanicii, cu toate că au stăpânit oficial insula mai puțin de un veac, au lăsat în urmă câteva amintiri de neșters, printre care și treaba asta cu circulația. În schimb, un alt memento al trecerii lor prin Cipru ne-a fost de mare ajutor - toți localnicii cu care ne-am intersectat vorbeau curent limba engleză, despre care ni s-a povestit că e studiată cu sârguință de la grădiniță și până la încheierera perioadei de școlarizare.

Sigur că neavând mașină, mare lucru n-am apucat să vedem din insulă. Câte ceva am reușit totuși să explorăm - detalii în alte reviewuri.

Cum am ajuns la Ayia Napa

Cu o cursă foarte matinală a companiei low cost maghiare, care ne-a depozitat după 1 oră și 45 de minute pe aeroportul din Larnaca. De aici către Ayia Napa ai două alternative, ambele cu autocare climatizate și foarte confortabile.

Prima și cea mai ieftină e cu schimbare în Larnaca. Aeroportul are un singur terminal pe două nivele: Plecări la etaj, Sosiri la parter. De la Sosiri trebuie să urci și să ieși pentru a lua autobuzul 425, care contra sumei de 2,40 euro te va lăsa după cca. 20 de minute în stația Finikoudes din Larnaca, unde trebuie să aștepți Intercity Bus intercity-buses.com/en/ro ... ia-napa-larnaca. Biletul la Intercity costă 4 euro și traseul este parcurs în aproximativ 40 de minute. Deci total transport aeroport Larnaca → Ayia Napa 6,40 euro. Noi am apelat la Intercity Bus doar la plecarea din Ayia Napa spre Larnaca.

Și asta pentru că nu mă documentasem suficient de bine și rămăsesem nedumerită în legătură cu stația Finikoudes, prezentată drept „central station” : am crezut că e o piațetă cu mai multe peroane și am zis să nu ne complicăm existența fugind de la un peron la altul cu bagajele după noi. În realitate aveam să constat că stația e una singură, se află fix pe faleza din Larnaca, și ar fi fost foarte simplu să coborâm și să așteptăm în același loc Intercity-ul.

Am recurs așadar la a doua variantă, și anume transportul direct de la aeroport la Ayia Napa cu un shuttle bus al firmei Kapnos, care a parcurs cei 45 km în 50 de minute, cu o primă oprire la Nissi Beach și a doua la Ayia Napa Square, situată foarte aproape de hotelul nostru. Biletele au costat 10 euro/persoană, cu 3,60 euro mai mult decât în varianta a). Le-am cumpărat de la micul birou al firmei, situat la parterul aeroportului, aproape de ieșire.

Partea mai puțin plăcută a fost așteptarea, căci Kapnos nu operează decât 5 curse zilnice spre Ayia Napa, așa că am pierdut vremea bând cafea și sucuri cam o oră. Pe de altă parte, puteți reține că aceeași companie are shuttle busuri și către Nicosia, Limassol sau Paphos. Detalii aici: kapnosairportshuttle.com.

Drumul spre Ayia Napa se parcurge pe autostrada A3 și e destul de plictisitor: câmpuri nesfârșite, cu sol roșiatic prielnic cultivării cartofilor, și mici tufișuri amărâte. Nimic spectaculos așadar, peisaj tocmai potrivit pentru a trage un pui de somn (cine poate!)

Și acum, că am ajuns la Ayia Napa, e cazul - zic - să vă spun câte ceva despre dânsa.

Nume, prenume, data nașterii

Ayia Napa s-ar traduce prin Sfânta pădurii sau a vâlceii, „ayia” însemnând sfântă iar „napa” fiind un termen arhaic folosit pentru a desemna o vale împădurită, cum se pare că era zona pe vremuri. Așa se cheamă mănăstirea care a dat numele stațiunii și care se află în centru, în Piața Ayia Napa (Ayia Napa Square).

Despre întemeierea mănăstirii circulă mai multe legende. Într-una din ele un vânător ar fi descoperit într-o grotă o icoană a Sfintei Fecioare și ar fi construit alături o biserică închinată acesteia. Într-alta, o nobilă venețiană ar fi fugit de acasă și s-ar fi adăpostit în sus-numita grotă, peste care ar fi ridicat o mănăstire pentru a o sluji ca maică pe Fecioară după ce părinții îi interziseră să se mărite cu un muritor de rând.

Oricare ar fi adevărul, mănăstirea datează din jurul anului 1500, fiind, cronologic, unul din ultimele lăcașuri de cult venețiene din Cipru. A supraviețuit cuceririi otomane și a funcționat ca mănăstire de maici până în 1668, când s-a transformat pentru un secol în mănăstire de călugări. În prezent găzduiește conferințe, expoziții și diverse alte evenimente culturale și religioase.

E împrejmuită de ziduri masive și un ficus gigantic, despre care se crede că ar avea 600 de ani, se găsește la intrare. În imediata sa apropiere a fost ridicată o biserică nouă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Dar destul cu istoria, căci oricum, mare lucru n-ar mai fi de zis. Decât că zona, aflată în extremitatea estică a insulei, a rămas nelocuită până pe la finele secolului al XVIII-lea, când câțiva greci fugari din Salonic, pescari de meserie, s-au stabilit pe țărmurile stâncoase din această câmpie sălbatică și neprimitoare numită Kokkinochoria („sate roșii” ) din cauza culorii solului.

Astfel s-au pus bazele viitoarei stațiuni.

Ayia Napa în prezent

Cea mai mare stațiune estivală a Ciprului, deținătoare a cca. 200 de hoteluri cu o capacitate de cazare de aproape 30.000 de paturi, își datorează existența unei tragedii! A fost practic înființată după 1974, când Famagusta, principala stațiune cipriotă la acea vreme, a fost ocupată de turci. Dar despre acest război și consecințele sale, vizibile din păcate și astăzi, într-un alt review.

Ayia Napa primește anual circa un milion de turiști, atrași cu precădere de plajele nisipoase cu ape foarte limpezi, de vremea călduroasă, una dintre cele mai bune din Europa, ca și de multiplele posibilități de distracție: o grămadă de restaurante, cafenele și cluburi de noapte, excursii cu autocarul în împrejurimi sau croaziere etc. Pentru detalii recomand site-ul loveayianapa.com.

Trebuie să recunosc că nu mă așteptasem la o asemenea aglomerație - în afara tinerilor dornici de petreceri, am întâlnit foarte multe familii cu copii mici (cei mari începuseră școala), dar și persoane vârstnice, așa ca noi. Așa că nu ne-am simțit deloc nelalocul nostru... ????

Nu numai noi, ci și autoritățile s-au gândit cum să prelungească sezonul estival, așa că începând cu anul 2006, în octombrie organizează un așa-zis Festival Medieval Internațional. Am prins primele două zile din acest eveniment, care durează o săptămână și constă din spectacole de muzică în Piața Ayia Napa, precedate de parade din port până în piață, pe care le-am urmărit și noi de pe trotuar. Și declar cu mâna pe inimă că n-au nicio legătură cu medievalismul: în bubuit asurzitor de tobe defilează dansatori costumați în fel și chip, de la ținute supermoderne fanteziste la Cleopatre, amerindieni și cowboy. Plus un cavaler călare și alți câțiva vajnici războinici cu hăinuțe colorate care își aruncă unul altuia torțe aprinse.

Cât despre muzică, am preferat să o ascultăm din camera de hotel, și nu ne-a dat deloc pe spate. Dar, mă rog, chestie de gusturi... ????

Ayia Napa se întinde ca o pleașcă de-a lungul țărmului cale de vreo 7 km și este străbătută de două artere principale. Avenue Nissi, orientată vest-est (sau invers), este cea pe care circulă autobuzele venite dinspre Larnaca și în capătul său, aceasta se intersectează cu perpendiculara Avenue Archiepieskopou Makariou III, care pornește din Ayia Napa Square și se termină la portul de agrement.

Acestea sunt și străzile pe care se înșiră majoritatea hotelurilor, căci spre deosebire de stațiunile din Grecia, aici spațiile de cazare sunt în hoteluri, nu în vile. Cele mai multe hoteluri sunt cu 2-3 etaje, dar altele (cred că mai noi) se înalță mai sus.

În afara hotelurilor, pe aceste străzi se găsește și cea mai mare concentrare de spații comerciale: mini- și super-marketuri, magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte și marochinărie, saloane de tatuaje, coafură și manicură-pedicură, mici agenții de turism, centre de închiriere de mașini, biciclete, scutere și ATV-uri, și - desigur - fast-fooduri, baruri, cafenele și restaurante italienești, japoneze, chinezești, mexicane și tradiționale cu specific cipriot (în fapt, grecesc bazat pe cărnuri preparate la grătar), acestea din urmă fiind cele mai „vânate” de turiști.

Oricum, oferta e atât de mare, încât n-ai cum să flămânzești. Și nicio șansă să ții cură de slăbire... ???? Despre calitatea produselor aș avea câte ceva de cârcotit, dar mă rezerv pentru reviewul dedicat localurilor.

În zona Pieței Ayia Napa se concentrează viața de noapte, pentru care stațiunea este renumită, deși eu una n-am zărit cine știe ce agitație. Dar poate că nu am fost atentă. M-au distrat, în schimb, designul unor localuri în care proprietarii s-au strădut să recreeze atmosfera unei jungle, pe cea din desenele animate cu familia Flinstone sau să sublinieze faptul că vita este principalul ingredient din meniu cocoțând imaginea unei văcuțe pe acoperiș. Cam kitsch dar de efect... ????

În privința magazinelor alimentare am întâmpinat o problemă: sub denumirea „supermarket” se ascund, ca să zic așa, spații, multe din ele imense și aproape goale, care nu vând decât băuturi, chipsuri și suvenire. Cu mare greutate am dibuit pe Avenue Archiepieskopou Makariou III un supermarket adevărat - Best Value Discount Store, de unde ne-am aprovizionat cu de-ale gurii și gâtului..., căci am avut închiriat un apartament cu chicinetă și ne-am autogospodărit.

De asemenea, nu am putut să nu remarc puținătatea copacilor și cvasi-absența florilor în toată stațiunea, fapt care creează o senzație de aspect tern, accentuată și de monocromia clădirilor, în mare majoritate albe. Curățenia desăvârșită - pe care am apreciat-o maxim - nu compensează, după părerea mea, absența spațiilor verzi. ????

Sunt însă și excepții. De pildă, în Ayia Napa Square am găsit un petic de iarbă ce înconjoară Kemitzides, the Family of Ayia Napa, un grup statuar alcătuit din trei sculpturi donate de câțiva localnici în 2016 tocmai cu scopul înfrumusețării orașului. În apropierea portului sunt alte câteva spații verzi și statui, The Mermaid of Ayia Napa sau The Fisherman of Ayia Napa, adăugate tot în anii 2010 în efortul de a da mai multă savoare peisajului urban.

În fine, suprafețe verzi ceva mai consistente se află în apropierea plajelor, subiect cu care presupun că ar fi trebuit să încep acest review, fiind - probabil - de cel mai mare interes.

Dar am fost sadică! ????

Hai să vorbim despre plaje

Ayia Napa are 27 de plaje, din care 14 (mai multe decât oricare altă stațiune cipriotă) au fost premiate cu Blue Flag. De la este la vest, acestea sunt Konnos Bay, Kermia, Ammos tou Kambouri, Glyki Nero, Pantachou, Loukkos tou Manti, Katsarka, Pernera, Vathia Gonia (Sandy Bay), Nissi beach, Nissi Bay, Landa, Makronissos și ​Agia Thekla.

Nissi Beach e, fără îndoială, cea mai cunoscută, dar și cea mai aglomerată! Arată, într-adevăr, minunat: o întindere de vreo 600-700 m de nisip auriu, arhiplină de șezlonguri și umbrele și cu câteva terase-baruri cu prețuri rezonabile (2,50-3 euro caffé frappé-ul sau paharul de bere draft). Dar ce folos dacă la 9.30-10 dimineața, când am ajuns noi, toate șezlongurile erau ocupate!!! Incredibil de aglomerat!

Aici e musai să menționez că pe absolut toate plajele din Ciprul grecesc șezlongul și umbrela costă 2,50 euro fiecare, și prin urmare pentru o pereche de șezlonguri și o umbrelă se plătesc 7,50 euro, un preț decent, în opinia mea. Și asta pentru că plajele nu sunt private, ci administrate de autoritățile locale.

Revenind la frumoasa Nissi, adaug că e așezată într-un golf încadrat pe o latură de un pinten de pământ, iar în cealaltă de o insuliță pe care se află centrul de închirieri de echipamente pentru sporturi nautice și la care se poate ajunge mergând prin apă la reflux. Apa e superbă: limpede precum cristalul, de culoare albăstrie-turcoaz și cu intrare lină, perfectă pentru copii. În afara câtorva hoteluri de 4-5 stele, sunt și niște bungalowuri foarte drăguțe, cu câte o fâșie de iarbă „privată” în față și niște palmieri.

De ce n-or fi plantat mai mulți palmieri și în centru?!! ????

Makronissos Beach figurează pe locul 2 în topul preferințelor turiștilor, dar pe primul pe lista mea. Și asta pentru că aici am găsit șezlonguri libere, stratul de nisip alb e gros de îți îngropi glezna în el, iar apa calmă, de o claritate formidabilă, se adâncește treptat. Raiul celor mici. Și nu numai! Sunt și câteva beach baruri și cred că o singură tavernă. Citisem că pe undeva în stâncile din apropiere au fost descoperite morminte datând din perioada elenistă, dar recunosc cinstit că mi-a fost lene să le caut, prea ocupată fiind cu lenevitul la soare și cu băile.

Și acum partea neplăcută a acestor două plaje: ambele sunt situate în capătul vestic al stațiunii, la distanță de vreo 4 km de centru pentru Nissi, și vreo 5 pentru Makronissos. Așadar, pentru cazarea în Aqia Napa ai practic la dispoziție două alternative: fie alegi un hotel de lângă una din plaje, în care caz în afară de plaje nu beneficiezi decât de foarte puține magazine și restaurante aflate pe Nissi Avenue, pentru distracție urmând să te deplasezi în centru, fie te proptești într-un hotel din centru, în care caz ești nevoit să străbați cumva cei câțiva kilometri până la plajă.

Nu înțeleg de ce majoritatea hotelurilor au fost construite în zona centrală, îndepărtată de plaje, fapt care te cam obligă să iei autobuzul din centru către ele sau invers. Doar dacă n-ai venit cu intenția expresă de a face jogging sau a pedala la 30 de grade... ???? Ori ai închiriat un alt mijloc de locomoție. Mi se pare o aiureală inexplicabilă. Dacă adaug că până la Makronissos, spre deosebire de Nissi Beach, trebuie să străbați un drum neumbrit de cca. 1 km în tovărășia scaieților, veți înțelege, sper, supărarea mea. De ce nu au configurat traseul autobuzelor ca să ajungă lângă plaje, și nu să circule doar pe Nissi Avenue?!! ????

Apropo de autobuze, ne-am „bucurat” de călătorii într-un picior din centru către plaje cu autobuzul 102, care la întoarcere poartă numărul 101. Biletul a costat 2 euro pentru că acest bus deservește nu numai Ayia Napa, ci și satul Paralimni și stațiunea Protaras, ambele aflate în apropiere. Autobuzul 705, limitat ca traseu la Ayia Napa, e mai ieftin: doar 1,50 euro/persoană.

În afară de Nissi și Makronissos, am mai vizitat alte două plaje. Loukkos tou Manti, cea mai apropiată de hotelul nostru, adică cam la 1,5 km, e o fâșie de pământ, da, ați citit bine! ????, cu câteva umbrele și șezlonguri și pietre sau mai degrabă lespezi mari în apă. Este situată pe promenada nou amenajată, lungă de peste 4 km, dar pe care nu am zărit decât foarte puțini oameni ieșiți la plimbare la ceas de seară, pentru a admira apusul sau a face mișcare. Pentru că în afară de acestea activități, nu prea ai ce face - nu sunt cârciumioare sau magazine cu care să-ți clătești ochii.

A doua plajă, Limanaki-Pantachou, se află imediat la est de marina, și acolo am poposit după croaziera făcută, în ideea unei plaje și o baie bune. Aș! Plaja e lungă și lată, cu nisip amestecat cu pietricele, dar nu asta a fost problema, ci bolovanii de la intrarea în apă, peste care, pentru a înlesni accesul, fuseseră prinși saci de nisip care formau o pasarelă.

Nu, mersi! ????

În fine, una peste alta, ne-am atins obiectivul: acela de a ne bronza și scălda în Mediterana, chiar dacă n-am beneficiat decât de serviciile oferite de două plaje, ce-i drept, cele mai cele din stațiune.

Dar cu ce altceva îți mai poți ocupa timpul în Ayia Napa?

Poți vizita Thalassa Museum, pe lângă care am trecut și noi (fără a intra însă), care prezintă aspecte din istoria și cultura locală, sau Sculpture Park, situat pe un deal golaș din capătul estic al stațiunii. A fost amenajat în 2014 și cuprinde peste 200 de statui realizate de 140 de artiști din diverse colțuri ale lumii. Nici acolo nu am ajuns, dar l-am văzut de pe mare în croazieră și din autobuz.

Pentru copii există un Luna Park în apropiere de centru iar în vecinătatea plajei Nissi este Waterworld Waterpark, cel mai mare aquapark din Cipru. Detalii aici: waterworldwaterpark.com.

Nu în cele din urmă, puteți face excursii cu autocarul sau croaziere. Despre acestea, în reviewurile viitoare.

Concluzii: merită un sejur la Ayia Napa?

Ayia Napa e genul de stațiune estivală clasică, comparabilă ca atmosferă cu cele de la Marea Neagră. Oferă plaje, unele de-a dreptul superbe, restaurante, baruri, cafenele cât cuprinde, magazine cu mărfuri de toate felurile și calitățile, și suficiente distracții cât să nu te plictisești într-o săptămână.

Principalul său atu e, după mintea mea, vremea, care permite plaja și scăldatul în mare de pe la finele lui mai până prin noiembrie. Peisajul înconjurător nu este de natură să entuziasmeze dar la distanțe nu foarte mari sunt sate de munte mai spectaculoase și, probabil, mai interesante, plus câteva repere istorice și culturale demne de luat în seamă.

Drept pentru care, cu rezervele menționate mai-sus, recomand stațiunea pentru concedii tihnite la soare, la mare. În octombrie!

Marele meu regret este că am ratat excursia prin munții Trodoos pe care pusesem ochii de acasă, și asta pentru că m-am trezit prea târziu și n-am mai găsit locuri libere. Motiv pentru a reveni în Cipru, în Ayia Napa sau în altă parte...

 

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 06.11.23 09:39:39
Validat / Publicat: 06.11.23 10:43:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU

VIZUALIZĂRI: 7913 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P44 Makronissos Beach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58500 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.11.23 10:04:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[06.11.23 13:02:00]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.23 13:11:11]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.23 13:12:36]
»

@webmaster: Mulțumesc foarte mult

alinafulg
[06.11.23 15:57:24]
»

Am avut vacanță în Cipru la mijloc de octombrie, așa că am urmărit mereu tot ce postați de acolo și așteptam cu nerăbdare impresiile. Noi am mers spre Ayia Napa cu autobuzul 425 până în Larnaca și apoi Intercity Bus, așa s-a nimerit să fie. Cazare am avut aproape de port așa că de două ori am mers pentru plajă la Limanaki-Pantachou. Cand am văzut câte pietre sunt în mare am mers pe plajă aproape un kilometru spre capătul dinspre Protaras cu speranța că voi găsi un loc mai bun iar străduința mi-a fost răsplătită, am găsit aici o plaja cu nisip fin iar în apă la fel nisip fără pietre.

Plaja Makronissos se află pe primul loc și în clasamentul meu, marea acolo este de vis. Una peste alta nouă ne-a plăcut în Cipru, vremea a fost excelentă iar mâncarea de la restaurante la fel.

O să scriu și eu impresii dar până atunci mai am câteva restanțe de prin alte locuri prin care am fost anul acesta.

Votat cu drag. Vacanțe frumoase!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.23 16:24:02]
»

@alinafulg: Mulțumesc pentru comentarii și vot.

Deși am avut 6 nopți cazare în Ayia Napa, la plajă am mers doar de 3 ori și nu am apucat să vedem toate plajele: în prima zi a plouat și eram obosiți după drum și 2 zile am fost plecați din stațiune- voi povesti unde.

Mi-ar fi plăcut să fac turul plajelor sau să ajung la Fig Tree Bay din Protaras, dar n-am avut timp.

mprofeanuPHONE
[06.11.23 16:42:57]
»

@Carmen Ion: După trei încercări ai reușit în sfârșit! Binevenit articolul tău despre Cipru, mă tentează și pe mine dar tot în octombrie. Voi merge pe urma pașilor tăi, trebuie să îmi fac o părere avizată până atunci. La fel ca și tine șoferul nu poate fi folosit din aceleași motive. Voi apela la excursii, aștept articolele tale.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.23 16:58:00]
»

@mprofeanu: Mulțumesc foarte frumos pentru aprecieri și încurajări.

Următoarele două reviewuri vor fi despre excursia și croaziera făcute din Ayia Napa. Așa cum am precizat, existau și alte variante interesante, dar m-am trezit prea târziu și le-am ratat.

balasa violeta
[06.11.23 17:10:12]
»

Felicitari!

Este o adevarata placere sa te citeasca cineva.

De fiecare data cand imi scriu impresiile ma gandesc cat de complexa, meticuloasa si documentata esti tu... cateodata imi vine sa ma las pagubasa!

k-lator
[06.11.23 18:00:37]
»

@Carmen Ion: Nu cred că era vorba despre blestem... era despre magie... Eu întotdeauna am zis că 3 este cifră magică (sau poate i-am plagiat pe autorii basmelor? ????) ! ????????

Apele alea cipriote sunt absolut mi-nu-na-te! Categoric trebuie să trec Cipru pe listă în luni d-astea de toamnă spre iarnă - adică atunci când ajungem și noi în concendiu la mare.

Aaa, da, cu condusul pe partea cealaltă este într-adevăr destul de stresant, nu numai pentru șofer, ci chiar și pentru cel care stă - era să zic în dreapta! - lângă șofer. Iar pentru a ușura condusul, este mai comodă o mașină cu cutie automată (dar și costuri crescute) pentru că în cazul cutiei cu schimbător de viteză, în afară de faptul că” trebuie să fii stângaci” mai trebuie să ții minte și că vitezele sunt dispuse în același mod (și nu în oglindă, cum ar părea logic).

Tare ciudat sună denumirea localității... Ayia Napa!... dar plajele ei mi-au plăcut.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[06.11.23 18:15:22]
»

@balasa violeta: Mersi!

Și fii serioasă!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[06.11.23 18:19:36]
»

@k-lator: Da, chiar merită! Apa mării e superbă!

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

krisstinnaPHONE
[06.11.23 20:59:31]
»

@Carmen Ion: Ți-ar fi plăcut și plaja Landa, eu așa cred.

Ayia Napa înseamnă viața de noapte, destrăbălare, alcool si fete.

Mie îmi place dar doar ziua, la plajă. Altfel, ador Protaras, mi se potrivește mai bine.

La recomandarea mea, toți care mi-au cerut părerea au fost foarte încântați de Protaras.

Desigur ca al meu copil dorește Ayia Napa, în centru, nu la plajă, nu îl interesează palmierii și iarba , astea nu aduc bani.

Prima dată am fost în Cipru în Limassol, tot în octombrie. A fost foarte frumos dar nisipul acolo e cenușiu, aveam tăvițe cu apă pentru picioare, lângă șezlong. Spunea camerista de la hotel că nisipul acela care devenea negru în contact cu apa a vindecat-o de o ciupercă la picioare, așa o fi...

Recent a venit o prietenă din Cipru, mare, mare fan Grecia. Anul acesta a fost dezamăgită total de Grecia, mâncare proasta și prețuri uriașe. S-a îndrăgostit de Cipru unde mâncarea e mult mai bună și mult mai ieftină decât în Elada, zice ea.

Eu nu am fost anul acesta în niciuna dar o cred pe cuvânt.

Mă bucur ca ai ajuns în Cipru, păcat ca nu ați închiriat mașina, măcar o zi. Nu e greu, dacă poate omul meu, poate oricine conduce, jur ca așa e. Cipru e aerisit, șoferii de acolo știu sa "protejeze" mașinile închiriate, parcările sunt gratuite, Cipru mustește de ceea ce îți place: istorie

Felicitari!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[07.11.23 09:17:46]
»

@krisstinna: Mulțumesc mult pentru vot și ecoul consistent. La care încerc să răspund pe larg.

- Ayia Napa, cunoscută ca polul distracției în Cipru. Așa cum am precizat în review, mie nu mi-a creat impresia asta. Chiar dimpotrivă, mi s-a părut o stațiune liniștită. Pe noi ne trezeau dimineața clopotele de la biserica Ayia Napa????, și nu englezii bețivi, așa cum mi s-a întâmplat - o să râzi - în Sunny Beach în Bulgaria (de altfel, am văzut puțini britanici în Ayia Napa, majoritatea turiștilor erau ruși sau ucrainieni - nu știu să-i deosebesc -, unguri, polonezi, cehi și români). Există probabil party-uri pe plajă și cluburi de noapte, dar nefiind interesați de aceste aspecte și retrăgându-ne regulamentar în vastele apartamente de pe la 10.30-11 seara, nu am avut de-a face cu manifestări de destrăbălare, cum le numești tu.

- Protaras versus Ayia Napa. Deși îmi propusesem să vizitez Protaras (în special pentru plaja Fig Tree Bay) și Paralimni, n-am avut timp. Am văzut Protaras de pe mare în croazieră și l-am străbătut cu autocarul la întoarcerea din excursia în Ciprul turcesc. Era foarte aglomerat în centru, clădirile arătau la fel ca cele din Aqia Napa și plaja era departe de zona comercială, exact ca în Ayia Napa. Sincer, n-am sesizat diferențe.

- Limassol. N-am ajuns acolo, deși mi-aș fi dorit. A doua parte a vacanței cipriote am petrecut-o la Larnaca. Principala plajă din Larnaca - Finikoudes - este cu nisip întunecat la culoare, care se prelungește și în apă. Din cauza asta marea nu are culoarea aceea spectaculoasă, albăstrie-turcoaz, a apei din golfurile din zona Ayia Napa, cu toate că e foarte curată și limpede. Pe noi nu ne-a deranjat, chiar ne-a plăcut.

- Șofatul. Adrian e un șofer excelent, are vechime mare, dar la 70 de ani reflexele nu mai sunt ce au fost. Sunt convinsă că s-ar fi obișnuit în 1-2 zile cu șofatul pe partea greșită a drumului, dar ar fi însemnat un mare stres pentru el. Ori vacanța asta am gândit-o ca una de relaxare. Este însă adevărat că ciprioții conduc preventiv și-i protejează pe turiști - am remarcat și eu.

- Grecia versus Cipru. Am ajuns în Cipru la 3 săptămâni după o vacanță de 17 zile în Grecia despre care n-am apucat să scriu pe AFA pentru că încă nu am terminat cu selectarea pozelor. Am fost așadar în măsură să fac o comparație - zic eu - în cunoștință de cauză. Și nu-i dau dreptate prietenei tale. Am fost în insule grecești cotate ca scumpe sau chiar foarte scumpe și n-am plătit mai mult la restaurante față de Cipru. În plus, mâncarea ”tradițional cipriotă” e în fapt grecească; la capitolul gastronomie n-au cum să se laude cu inovații. Merg în general pe grilluri... și cam atât. Și, în opinia mea, gătesc mai prost decât grecii.

Încă o dată mulțumesc pentru comentarii. Ești o mult mai bună cunoscătoare a Ciprului decât mine și prețuiesc opiniile tale. ❤️

doinafil
[07.11.23 20:39:10]
»

Un articol excelent și de această dată, „brand” -ul bine cunoscut de-acum, - @Carmen Ion - aici, pe AFA! Multe informații prețioase, atât pentru cei care intenționează să ajungă acolo, cât și pentru cei dornici să știe cam cum stau lucrurile prin zona plajelor din Cipru! (zboruri, transporturi locale, prețuri, plaje, obiective de vizitat).

Spui, la un moment dat, în articol:

De asemenea, nu am putut să nu remarc puținătatea copacilor și cvasi-absența florilor în toată stațiunea, fapt care creează o senzație de aspect tern, accentuată și de monocromia clădirilor, în mare majoritate albe. Curățenia desăvârșită - pe care am apreciat-o maxim - nu compensează, după părerea mea, absența spațiilor verzi. ????

Într-adevăr, flori nu prea sunt, am zărit câteva doar, în P17, 71, 80. Poate că vara sunt ceva mai multe?!

Cât despre copaci și „verde” - la modul general - aproape în toate fotografiile am zărit câte un petic de culoare! Ce să mai spun despre copacul/pomul din P87?! Este o minune! Rar mi-a fost dat să văd un asemenea trunchi și o coroană atât de bogată!

Felicitări pentru articol! Le aștept cu interes pe următoarele, chiar dacă nu știu dacă vom ajunge și noi pe acolo!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[07.11.23 21:17:41]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

Am văzut, de pildă, prea puține bougainvillea, și nicio floare la noi la hotel. Și prea putini copaci, după părerea mea, pe străzile principale. Zona e într-adevăr aridă, și tocmai de aceea cred că ar fi putut face mai multe eforturi să înfrumusețeze peisajul.

Probabil că am făcut- aproape inevitabil - comparație cu Grecia, unde proprietarii de vile se străduiesc să aducă mai multă culoare decorurilor cu ajutorul florilor. Numai că în Cipru spatiile de cazare sunt în hoteluri măricele spre mari unde chestiunea designului interior e secundară.

elenaadinaPHONE
[08.11.23 16:34:10]
»

Super plaja de la Nissi Beach!

Informații prețioase care îmi vor fi de folos în viitor!

Mulțumesc! ????

Carmen IonAUTOR REVIEW
[08.11.23 18:32:09]
»

@elenaadina: Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, balasa violeta, Carmen Ion, doinafil, elenaadina, k-lator, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ayia Napa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098786115646362 sec
    ecranul dvs: 1 x 1