GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Forte di Bard - Valle d'Aosta
In NV Italiei, la intrarea in regiunea Valle d'Aosta se afla una din cele mai mari si mai bine pozitionate fortificatii din Italia. Primii care au ridicat pe acest varf de munte un punct de observatie si o cazarma militara au fost romanii. De acolo, ei si toti cei care au stapanit locul de 2000 de ani, au fructificat pozitia strategica a acestui munte.
Citisem ceva despre acest bastion, dar cand am ajuns sa il vad, am ramas muta de admiratie. Cata munca, cata piatra, cata inginerie si cata vitejie sunt adunate in acest varf de munte. Este imens. Este aproape ireal de masiv. Este “ turnat “ acolo. Nu cred ca se putea mai bine de atat.
Am lasat masina la poalele stancii si pentru inceput am urcat cu unul din cele doua ascensoare panoramice, pana la primul nivel al fortificatiei. Cu cat urcam cu atat imi placea mai mult peisajul. O vale desprinsa parca din povesti. Actuala constructie dateaza de la inceputul sec. XIX dupa ce trupele lui Napoleon distrusesera fortificatia medievala.
De la zidurile fortificatiei, am inceput urcusul catre cel mai inalt punct al sau. Am fi putut urca cu o a doua telecabina, dar am vrut sa simtim ceva din maretia locului. Drumul este putin obositor pentru o sedentara ca mine, dar merita tot efortul. Din cand in cand ma opream sa imi trag sufletul si sa admir impunatorul zid de fortificatie. Gros de peste trei metri si inalt de peste zece, imi dadea un puternic sentiment de siguranta.
Odata ajunsa pe platoul superior am constatat ca din vechea activitate militara a ramas doar amintirea. In diversele sali, acum sunt expozitii de arta, un muzeu dedicat Alpilor si sali in care se tin concerte sau alte evenimente culturale.
Constructia este mareata. Un model de fortificatie militara, ce respecta atat nevoile cat si caracteristicile acestui gen de constructie, impuse de spatiu si de necesitati. Exista peste 50 de gauri de tun. Se estimeaza ca fortul putea rezista unui asediu de peste trei luni. Dar din fericire, de cand a fost construit in forma actuala, fortul nu a avut de dus nici o lupta si practic este neatens de nici un glont.
Dintr-un mic pliant turistic am aflat ca fortul are ” 14.467 de mp, 283 de camere, 106 de metri inaltime, 806 trepte, 2036 de mp de curți interioare, 9.000 de mp de acoperișuri, 1.295 de mp. de coridoare, 385 de uși, 323 de ferestre. ”
De sus, de pe metereze, admirand si aprope visand cu ochii deschisi la trupele romane ce in urma cu mai bine de doua mii de ani, traversau valea, m-am simtit ca un vultur in cuibul sau din varful muntelui.
Dupa ce am admirat minute in sir valea, am inceput coborarea pe partea opusa fata de drumul pe care urcasem. inceput de vara fiind, mai fotografiam o floare sau cateva fire de iarba ce dadeau viata peretilor de piatra ai fortului. Ajunsi jos, am trecut prin localitatea Bard.
Micuta localitate este cea mai mica si cred ca cea mai draguta, din regiunea Valle d'Aosta. Are aprox. 135 de locuitori, care traiesc din turism si din profitul pe care il aduce centrala hihroelectrica de pe raul Dora, rau ce traverseaza valea. Majoritatea locuintelor au cateva sute de ani si au un farmec aparte. Cea mai noua constructie este biserica dedicata Adormirii Maicii Domnului, ce se afla in micuta piata din centraul localitatii. Casele nu au numere, ci sunt cunoscute dupa numele proprietarilor.
Inainte de a parasi zona, am stat cateva minute pe o banca si am admirat inca o data, maretia acestui fort. Este parca desprins din povestile medievale cu cavaleri in armura.
Trimis de Diaura* in 28.02.19 22:44:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Florenta, Venetia, Pisa, etc.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Foarte interesant! Am citit cu mult interes și-ți mulțumesc!
@Diaura: O fortăreață cu adevărat impresionantă. Poziția dominantă, greutatea accesului, grosimea construcțiilor, unghiurile fortificațiilor erau tot atâtea atuuri pentru apărători. Din fericire Forte di Bard nu a trebuit să își demonstreze rezistența și capacitatea militară.
Interesant articol și frumoase fotografii. Bine ai revenit!
Un review in stilul caracteristic "DIAURA", cu toate informatiile de interes si cu fotografii super reusite, care intaresc impresiile redate prin text si duc cititorul in locurile de poveste. Felicitari!!!
@mihaelavoicu:
Cu drag. Ma bucur daca va pot fi de folos cu cateva informatii care sa va starneasca interesul, in cazul in care veti ajunge in zona.
@tata123: Bine te-am regasit. Realitatea este mult mai impresionanta decat au putut cuvintele mele sa redea.
@Diaura*: felicitari!
Ma bucur ca ai revenit! Zilele acestea, la Herculane am vorbit despre tine cu Artemisa24... imi era dor sa citesc ceva, marca Diaura!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Castelul Fenis – Valle d'Aosta — scris în 10.03.19 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Fabulos! — scris în 12.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ