GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fabulos!
Sincer va spun, inainte de a vizita acest oras nu stiam absolut nimic despre el deci nu stiam la ce sa ma astept. Dar... m-a surprins in mod placut. Nu credeam ca sunt atatea de vazut in Aosta si atat de multe obiective turistice.
Am avut si ghid, lucru ce nu a putut decat sa ma bucure nespus de mult.
Orasul este situat in centrul Vaii Aosta si a fost fondat de catre romani in anul 25 I. Hr.
Aosta este principalul oras din vale si este situat apeoape de autostrada A5 din Torina spre Courmayeur, la o distanta de 110 km de Torino si 145 km de Geneva. Se poate ajunge si cu trenul din Torino.
Autocarul ne-a lasat la Arcul Roman al lui Augustus. Acest arc a fost ridicat in onoarea imparatului Augustus. Acesta a fost construit si creat de catre Aulus Terentius Varro Murena. Reprezinta un semn important al puterii Romei, care a invins definitiv Sallasi in jurul anului 25 I. Hr si a fondat o noua colonie. Arcul este superb... masoara aprox 8.29 metri in latime, la fel ca drumul pe care il traverseaza.
In timpul Evului Mediu, arcul a fost numit „Saint-Vout”.
Dupa ce am admirat arcul am pornit tot inainte, ajungand pe Rue Saint-Ours la Biserica Saint Orso Collegiate , denumita si Sant'Orso, sau Saint-Ours. Aceasta se afla in piata cu acelasi nume. Complexul include biserica colegială Saint Orso cu claustrul romanic, Prioratul și bazilica creștină.
In timpul primelor secole ale Evului Mediu, comunitatea creștină din Aosta a folosit această zonă ca loc de înmormântare.
Mânăstirea și biserica sunt deschise în fiecare zi, între orele 9 și 17:30 iar intrarea este gratuita.
Prioria nu este în prezent deschisa vizitatorilor.
Basilica creștină este deschisă publicului:
*de la 1 octombrie până la 31 martie zilnic de la ora 10 până la ora 12 și 13.30-17;
*de la la 1 aprilie la 30 septembrie zilnic 9-19.
Nu o sa dau date istorice, desi ghida ne-a „umplut” de informatii.
Dupa aceea am ajuns la Porta Praetoria. Aceasta se afla la punctul de întâlnire al străzilor Sant'Anselmo și Porta Praetoria.
Poarta a fost principalul punct de intrare in oras. A fost construita in anul 25 I. Hr. si are trei deschideri care sunt inca vizibile: una pentru vagoane si doua pentru pietoni.
Zona din interior era folosita pentru parade.
Fațada de est încă mai are unele dintre placi de marmura care au acopereau intregul monument. Poarta a fost recent obiectul unui proiect de reamenajare, care a revenit la monumentalitatea originală, aducând-o la nivelul solului si la nivelul inițial.
Aosta a avut 4 porti principale: Porta Praetoria la est, Porta Decumana la vest, Porta Principalis Dextera la sud si Porta Principalis Sinistra.
Continuandu-ne drumul am ajuns la Teatrul Roman.
Construit în epoca romană la câteva decenii după fondarea orașului, teatrul este una dintre structurile cele mai bine conservate din Augusta Praetoria.
Fațada este de 22 de metri inaltime dar astazi doar latura sudica mai masoara aceasta inaltime. Avanscena are o lungime de 45 de metri si o adancime de până la 7 metri. Teatrul ar putea găzdui o audiență de până la 4000 de persoane.
În Evul Mediu, funcția originală a teatrului a fost uitata și construcții diferite au început să crească în jurul ei. Demolarea lor a fost propusă în 1863, dar procesul în cele din urmă finalizat între 1933 și 1941.
Dupa restaurări importante, zona adiacentă Teatrului Roman, a găzduit evenimente culturale impresionante si nu numai. Noi am avut noroc sa “prindem” targul de Craciunin zona teatrului. O atmosfera unica, ceva de nedescris.
Teatrul poate fi vizitat gratuit. Seara mi s-a parut si mai spectaculos decat ziua. Este superb iluminat.
Dupa ce am facut poze si am admirat Teatrul Roman (stiam ca vom avea timp liber asa ca nu ne-am grabit foarte tare sa facem multe multe poze), am pornit spre Cathedral di Santa Maria Assunta. Cand am ajuns in spatele catedralei nu am fost impresionata deloc, dar… ajungand in fata ei si vazand poarta mi s-a taiat rasuflarea.
Catedrala se afla in Piata Giovanni XXIII si a fost dedicata Sfientei Maria Assunta și Sf. Ioan Botezătorul din secolul al XI-lea.
Catedrala este rezultatul mai multor etape de transformare de la începutul scoulului al III sau al IV-lea, atunci când complexul roman a fost transformat într-un lăcaș de cult creștin.
Cripta, care datează din secolul al XI-lea, este împărțit în trei nave. Coloanele sunt de diferite mărimi. În interior am putut vedea piatra funerară a mormântului episcopilor din Valea Aosta: "Sepulchrum Episcoporum". Pe podea, există două mozaicuri din secolul al XII-lea și al XIV-lea, reprezentând lunile anului și o serie de animale reale și imaginare de-a lungul râurilor Tigru și Eufrat.
Catedrala este caracterizată prin prezența a două turnuri datând din secolul al XI-lea, și o mănăstire, situată pe latura de nord, care (în prezent, nu deschisa).
Din octombrie până în Martie catedrala poate fi vizitata în cursul săptămânii de la 06:30 la 12, și de la 15 la 19. Duminica și de sărbători: de la 7 la 12, și de la 15 - 19.
Din aprilie până în Septembrie: în timpul săptămânii de la 06:30 la 12, și de la 15 la 20. Duminica și de sărbători: de la 7 la 12, și de la 15 la 20.
Intrarea este gratuita.
Dupa ce am facut poze ghida ne-a dus in Piata Chanoux. O piata extrem de frumoasa, mare si superb iluminata.
In piata se afla si clădirea Primăriei, în stil neoclasic care a fost finalizata în anul 1841. A fost construita după demolarea Mănăstirii Sf. Francisc (fondata în 1352).
În interiorul Hôtel de Ville, aflat in Piata Chanoux se pot întâlni diferite busturi și plăci memoriale în onoarea celor mai importanți oameni din oraș și în sala principală poate fi vazut un model al întregii regiuni.
Piata a fost numita dupa martirul Vaii Aosta. Aici se afla si un monument al soldatului, cunoscut ca „Alpine”, creat in 1924 de catre Piero Canonica.
La vest de Primărie se afla Hôtel des Etats, o clădire care datează din 1730 și a fost centrul vieții politice și administrative a Văii Aosta, care găzduiește " Conseil des Commis ".
Dupa toata aceasta „lectie” de istorie primita de la ghida noastra, am avut timp liber la dispozitie si am putut sa ne bucuram si de magazinele si cafenelele din oras.
Bineinteles, atractia principala a fost targul de Craciun, unde am putut bea vin fiert.
Magazinele, extrem de cochete, preturi nu foarte ridicate. Culmea a fost ca am putut negocia... ceea ce in Italia nu prea mi s-a intamplat.
Am cumparat un magnet (da, stiu, fiecare cu piticii lui)... si pot spune cu mana pe inima ca este cel mai ingenios magnet pe care il am pana acum (si am multi, slava domnului). Costa undeva la 4.90 euro si l-am intrebat pe comerciant daca nu ofera si un discount. Acesta mi-a spus ca da, si mi l-a lasat la 3.50 euro. Oau, asta da reducere, haha!
Pot spune cu mana pe inima ca mi-a placut foarte mult in Aosta. Am avut un sentiment de liniste, m-am lasat purtata prin istoria locului si am admirat foarte multe obiective turistice.
Asa ca, puteti merge cu incredere in regiune deoarece aveti ce face!
Trimis de GabrielaG in 12.05.16 19:46:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea
Mutat în rubrica "Descoperă Aosta, AOSTA" (nou-creată pe sait)
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 84&ridAnt=68569
Va multumesc.
Acum urmeaza pozele... nu am avut timp sa la incarc imediat... abia astept sa le pun acum pe site
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Castelul Fenis – Valle d'Aosta — scris în 10.03.19 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Forte di Bard - Valle d'Aosta — scris în 28.02.19 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ