GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ankara – Capitala cu istorie scurta si modernizare rapida
Pentru turisti citadelele Turciei sunt Istanbul sau Izmir. Ankara desi e capitala e trecuta la orase oarecare, fiind in inima Anatoliei nu beneficiaza de magnetismul exercitat de orasele de pe litoralul turcesc. Ankara, dintr-un orasel cu case paraginite asezate pe coline incearca sa capete o anvergura moderna centrata in jurul lui Anitkabir mausoleul lui Ataturk. Asa cum spuneam pentru cei mai multi straini Ankara e o destinatie pentru afaceri, putini vin doar sa viziteze orasul. Fiind in calatorie de afaceri am ales cazare langa aeroport la hotel Ibis si avand o zi intreaga la dispozitie am plecat cu autobuzul BelkoAir spre centrul Ankarei.
Ankara nu pare asa de aglomerat ca Istanbul asa ca drumul a durat relativ putin pana la obiectivele alese pentru vizitat intr-o zi: Castelul din Ankara, Anitkabir si doua moschei mai deosebite Melike Hatun si Kocatepe.
Din castelul din Ankara mai sunt zidurile pe o locatie foarte inalta, urcand pe ele ai o priveliste panoramica asupra capitalei, poti vedea pe de o parte casutele vechi ce urmeaza a fi demolate, cartierele vechi traditionale si cvartalele noi de blocuri, peste toate fluturand sute de drapele rosii cu semiluna.
Coborand de la castel poti vizita muzeul civilizatiilor anatoliene un muzeu de istorie nationala a Turciei. Apoi cap compas spre Anitkabir, monumentul ridicat in memoria lui Ataturk un asnamblu ce te impresioneaza prin geometrie si simetria constructiilor dar si prin rigoarea, disciplina si maiestuozitatea soldatilor ce stau de garda in ansamblu. Muzeul ce prezinta epopeea lui Mustafa Kemal si a crearii statului turc este foarte viu, te misti printre obiecte de epoca, masini, salupe, pusti, sabii, ceasuri, tunuri si diorame de lupta bine realizate.
Dupa istoria razboinica a Turciei trecem la casele spiritului, moscheile opere de arta destinate credinciosilor musulmani. Cele doua mari moschei ale Ankarei, Melike Hatun si Kocatepe impresioneaza nu prin dimensiunile si arhitectura exterioara cu minarete semete pana la 88 de metri inaltime, ci prin linistea si starea de pace incredibila din interior. Inauntrul moscheilor esti parca intr-o alta lume, liniste, arta, filigrane, lampadare semanand cu soarele si stelele.
Dupa plimbare urmeaza sa te bucuri de ospitalitatea turceasca. Prin bazare te bucuri de multe, poti degusta traditionalul rahat turcesc Lokum cu fistic, trandafiri, stafide, fructe uscate curmale, caise, fistic, nuci delicatese fara numar. La localurile stradale merita sa incerci kebap de Ankara, e de 10 ori mai bun decat cel de la noi, sa degusti pe indelete multe cesti de ceai si sa savurezi cafeaua turceasca. Iar deserturile sunt de genul nu te poti opri din infulecat baclava sau kunefe.
Aceasta este Ankara, daca ajungi colo esti recunoscator ca viata ta te-a purtat intr-un loc cu frumuseti deosebite realizate de semenii tai de pe planeta Pamant.
Trimis de senateo in 19.04.20 16:38:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul, Izmir, Konya, Ankara, Corum, Cerkezkoy
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (senateo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Anitkabir — scris în 18.10.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Anadolu Medeniyetleri Müzesi si nu numai — scris în 06.10.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- May.2009 “Pace acasă, pace în lume” - Mustafa Kemal Ataturk — scris în 10.05.13 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ