GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sentimentul de aglomerat, umed, multe linii peste tot (in ramele ferestrelor, cele de tramvai, marcajele rutiere inghesuite), o dezordine ordonata, stradute mirosind ciudat a canal cosmopolit si mult mister in spatele peretilor. Asta m-a urmarit de cate ori am stat in Amsterdam. Si-atunci am realizat ca orice tara se imparte in doua, Olanda deasemenea: Olanda turistica si Olanda localnicilor. Am vazut cum e cea turistica: arta e sublima, oferta de tot si nimic stradal sau de shop e substantiala, diamantele multe, arhitectura de seama, instinctele umane frumos ornate si provocate in cel mai dulce stil capitalist. Cei mai multi se intorc acasa si tin minte doar lalelele, Red Light district, Dam square, canalele cu vaporase, piata plutitoare de flori, muzeele din care nu mai tin minte nimic, fetele blonde si jointurile. Iar pentru dovada amintirilor au facut 'nshpe mii de poze la canale si flori colorate. Amsterdam are cam 700 mii de locuitori insa numarul se tripleaza zilnic din cauza tranzitului sau a turistilor iar orasenii veritabili sunt obositi si satui de noi, curiosii. Insa, sociatatea si traiul intr-un astfel de oras are pretul ei.
M-am incapatanat sa fiu doar turist asa ca am locuit o perioada si in aceasta tara, prima mea dragoste. Am vazut-o intai, cam pe toata, in afara de zona Eindhoven, cam tot. Aceeasi incapatanare m-a pus sa iau zilnic bilet de tren spre prima destinatie, asa am vazut aproape fiecare orasel si fiecare oras. Nu ma puneti sa va spun unde, cand si cat. Olandeza e o limba absolut imposibil de pronuntat sau memorat pentru mine. Apoi mi-am luat o bicicleta si mi-a devenit cea mai buna prietena. M-am mutat in Leiden, la 30 de km de Amsterdam. Centru universitar, orasel dragut, maricel, civilizat si curat. Olanda m-a invatat sa reciclez gunoiul si sa inteleg ca civilizatia se obtine numai prin educatie perpetua si mentinuta. Lenea si devierea de la regulile ei sunt taxate financiar si penal. Un muc de tigara n-am vazut pe jos acolo. Nu ca n-ar fi fost nimeni tentat sa-l arunce insa amenda e mare. Si se da. Majoritatea, pe langa nelipsita bicicleta au si o barcuta, cat de mica, pe apa sa mearga. Si acum mi se pare ca visez cand, intr-o vara, duminica dupa-amiaza, la plimbare prin centrul orasului (o piateta nu foarte mare unde se intalneau cele 3 canale principale) s-au adunat zeci de barcute+oamenii de la terase savurand un ice tea sau bere racoroasa, impreuna cu auditoriul stand in picioare sau pe jos chiar, pe langa canale... cu totii savuram o reprezentatie de muzica clasica. Primaria orasului au montat o scena plutitoare, au pus un pian si un nene serios a inceput sa cante. A fost ceva uimitor. Nimeni nu facea galagie, fiecare sunet era amplificat de apa... ca o vraja. Sa-ti bei berea pe un sezlong, descult, si sa mai si pescuiesti direct in fata casei tale suna deja prea mult sar acolo se intampla. Oamenii sunt curiosi, nu au perdele la casa, le place sa te interogheze, putin zgarciti, veseli, adora vara si verdele. Tocmai pentru ca nu au parte multa din ele. Fiecare palma de pamant e valorificata, fie si printr-o floricica banala. E viata. ISunt niste copii mai mari, nici un olandez cu care am discutat nu mi s-a parut matur potrivit varstei, si-au conservat anumite doze de optimist, naivitate si nebunie intr-un mod armonios cu trupul lor brazdat de ani. Nu-mi place supa lor de ceapa, nici carnea fara gust sau inghetata de usturoi insa ador branza lor si produsele lactate. Simti esenta laptelui. Si nu are gust de aracet... N-as putea trai intr-o casa de-a lor, mi se pare sport extrem sa faci asta, sunt inguste iar treptele de-a dreptul... valea oltului:) insa... e farmecul, specificul lor.
Oamenii astia traiesc intr-o tara si o lume de poveste si totul in jurul lor pare sa confirme asta: ei prefera bicicleta in locul motorului, dau mancare la rate, au mini gradini zoologice intre blocuri, pe spatiul verde amenajat (pt. copii---ei n-au bunici la tara ca noi... ), batranici cu palarii roz la plimbare, nonsalanta vestimentara (altii o numesc neingrijire) a tinerelor, veselia casutelor, Madurodam-ul din Rotterdam (orasul miniaturilor-machete reprezentand obiective cheie ale tarii: aeroport, cladiri, muzee, lacuri, etc--ceva impresionant), pasiunea pentru flori si dulciuri, extazul neinfranat in fata naturii, de admirat. M-au invatat multe olandezii>prea multe ca sa mai pot scrie acum. Revin:)
Trimis de sonike in 12.06.10 01:47:06
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sonike); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu am fost in Olanda dar m-ai convins ca sunt oameni buni acolo ; caci doar oamenii buni stiu sa se bucure de lucrurile simple si de orice farama de natura .
Foarte frumos povestit. Olanda este o tara care merita cunoscuta si apreciata, iubita atat pentru valorile care s-au nascut acolo, cat mai ales pentru traditiile, libertatile si grija pentru mediu care sunt definitorii.
Am certitudinea ce s-a alaturat un om valoros comunitatii, ai probabil multe de povestit, imi place modul cum o faci, dar mai ales apreciez faptul ca reusesti sa scoti in evidenta trairile sufletesti, sentimentele pe care le ai cand vezi ceva frumos si unic.
Felicitari pentru review @sonike.
Frumos scris, ai reuşit să descrii în cuvinte ceva greu de exprimat, ceva care îţi rămâne aşa, ca un sentiment nedefinit, când revii de acolo.
Între timp însă unele lucruri sau mai schimbat, pentru că Amsterdamul se află în topul celor mai murdare oraşe, pe locul doi, după Napoli, într-un clasament subiectiv făcut de mine. Vorbesc aici de zona turistică, bătută zilnic de acel furnicar de turişti veniţi să viziteze oraşul în cele mai diferite scopuri. Şi acest clasament include (dar nu în frunte) chiar şi Istambulul, e drept pe care l-am vizitat de mult, în vara lui '89.
Şi o observaţie: Madurodam este la Haga şi nu la Rotterdam.
Oricum, Olanda este o destinaţie pe care nu o bat toate destinaţiile din Bulgaria, Grecia şi Turcia la un loc!
Eu nu am intalnit oameni mai deschisi mai sociabili, toleranti si petrecareti ca olandezii, iar tara pe cat este de mica pe atat de interesanta, am vizitat-o de 3 ori ultima data in luna iulie si prietena mea care avea un geamantan impresionant cu garderopa de vara a fost "mai tot timpul suparata" pentru ca a trebuit sa poarte tot timpul blugi si flanel chiar a spus la un moment dat " ma mir cum reusesc oamenii astea sa mai zambeasca cu atata umezeala" in schimb am prins o zi cu soare in Amsterdam si a fost ca o sarbatoare, toata lumea era pe strazi, la plaje pe iarba parcurilor, zambind si razand pe terase la o halba de bere. Tot aici dar cu alta ocazie pe vremea cand se ajungea doar cu chemare de la un cetatean olandez, intr-o zi prietena la care eram in vizita ne-a dus pe malul marii la Nordwijk, la un moment dat drumul facea o curba de 90 de grade in dreptul localitatii Hofdorp, acolo mai erau parcate cateva masini si oamenii asteptau ceva, am crezut ca ne oprim sa admiram campurile cu lalele de jur imprejur insa la un moment dat pe deasupra noastra la numai 20/ 30 metrii a trecut un Boeing urias, locul se afla chiar in dreptul pistelor de aterizare a avioanelor la Amsterdam, au fost 2/3 secunde de SF, noi inconjurati de campuri de lalele si sus acea "monstruozitate" de otel cu luminite si girofaruri! Felicitari pentru impresiile postate, a fost o reala delectare sa citesc aceste randuri!
@Costi
Mea culpa, ai dreptate, Madurodam e in Haga, nu-mi amintisem exact asa c-am scris instinctual.
M-ai facut sa zambesc putin cand ai scris ca
”Oricum, Olanda este o destinaţie pe care nu o bat toate destinaţiile din Bulgaria, Grecia şi Turcia la un loc!
... e ca si cum ai compara florile, poti sa spui ca una e mai frumoasa ca alta? ... poti vizita Ungaria si sa ti se para mai extraordinara ca Las Vegas...
@pepsi
multumesc. Chestia e ca din toti pasii facuti, ramai doar cu incaltarile tocite. Asa si eu. Din toate locurile vazute, am ramas cu sentimentul ce mi l-a inspirat. Pentru toate celelalte detalii exista enciclopedii si harti... iar review-urile mele sunt scrise exact in acest fel, din suflet, cu drag si dor.
---
Mereu m-au impresionat cum tarile cele mai sarace ca resurse devin cele mai bogate... si invers. Nu e un paradox? Olanda e o treime sub nivelul marii (Tarile de Jos), au sapat la diguri pana au invins natura, e admirabil. Canalele au rolul de a controla apa in mai multe feluri, nu sunt de kiki acolo, subsolurile tuturor caselor sunt inundate... de aceea si atatea pisici grase pe strazi... Traiesc, cum zicea si "Cristian h" intr-o umiditate si vant permanente insa sufletul le e impermeabil. Si asta se vede dincolo de norii de afara. Dispozitia lor e contagioasa, niciodata n-am inteles cum reusesc sa si-o mentina.
Olanda... o tara de vis...
Stiati ca are chiar si o delta mica cocheta, ingrijita si mai ales curata? Stiati ca normele de poluare sunt cu o treapta peste standardele europene?
Oamenii sunt intradevar plini de viata si deschisi. Daca esti strain nu te accepta de la inceput cu bratele deschise dar dupa ce te cunosc povestea se schimba. Ce e drept, te uita la fel de repede. E o societate foarte pragmatica. Cred ca eficienta e deviza lor.
Vizitati nordul. Au acolo un interesant muzeu al marii. Nu va ginditi ca nu e un muzeu clasic si plictisitor. E foarte variat si cuprinde mai multe teme legate de Olanda si viata de aici sub toate aspectele ei (include inclusiv fauna - au spectacole cu foci dresate si multe altele).
Vizitati capitala. Un vis frumos. Nu il uiti niciodata. Mie mi-au placut canalele. O plimbare cu vaporasul pe canale, cu plecare din statia de la gara centrala costa 11 euro. Si merita. Baterie la aparatul de fotografiat sa aveti - ca eu am consumat-o in primul sfert al micutei croaziere.
Nu departe de gara este centrul acela binecunoscut cu asazisele felinare rosii si cu cafeteriile lor specifice unde se consuma droguri usoare. Nu va faceti griji - nu e periculos. Si nici murdar nu mi s-a parut. E mult mai curat decit la noi, mult mai curat decit la greci si chiar mai curat ca la turci.
Daca va hotariti sa mergeti acolo cu masina - mare grija la orele de virf. Circulatia e foarte sigura, acolo nu se incalca regulile ca la noi. E drept ei au si sosele... noi nu. Dar in orele de virf e mai rau ca la noi. Se sta mult in trafic si se merge mult cu viteza I.
Mergeti pe bicicleta. Acolo e tara lor. Au piste peste tot, pe toate directiile. Sunt turnate paralel cu soselele. Sunt pline de biciclete. Si nici nu te calca masinile ca la noi.
Folositi trenurile. Foarte curate si civilizate. Buna organizarea cailor ferate la ei. Au trenuri pe orice directie din ora in ora. Nici nu e scump.
Mi-au placut morile de vint. Atit cele vechi cit si cele noi. Sunt peste tot. Cele vechi au farmecul lor. Astazi multe dintre ele au fost cumparate de localnici si facute locuinte. Au pastrat insa designul initial pentru aerul rustic atit de placut si iubit.
Si ar mai fi atitea de spus...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ