GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În perioada petrecută în Olanda am vizitat și zona rurală a acestei țări, pentru că Olanda nu înseamnă doar Amsterdam. Pe lângă minunatul sat Giethoorn vezi impresii am văzut și alte sate/orășele situate în apropierea capitalei Amsterdam, la o distanță de maxim 25 km - Muiden (atracția principală fiind castelul Muiderslot), Naarden și Zaansee Schans. Aceste localități sunt ușor accesibile cu mijloacele de transport în comun - în special autobuzele companiei Connexxion. Pentru a le vizita aveți nevoie de Amsterdam&Region Travel Ticket, iar acest tichet poate fi folosit și în Amsterdam - vezi impresii
Va fi greu să le faceți pe toate 3 în aceeași zi (sunt în direcții diferite), astfel că vă recomand să vedeți Muiden și Naarden într-o zi (pentru că sunt apropiate) și Zaansee Schans în altă zi. Toate detaliile sunt date pentru cei care folosesc transportul public.
Prima localitate vizitată a fost Muiden, situată la circa 15 km sud de Amsterdam. Sunt mai multe variante de a ajunge aici (care presupun și schimbări), funcție de locul de unde plecați. Pentru a găsi cea mai bună variantă de deplasare folosiți aplicația 9292.nl/en. Indiferent de unde și cu ce veniți, ultima parte o veți parcurge cu autobuzul 110 și veți coborî la stația Brandweerkazerne. De aici aveți de mers pe jos câteva minute pentru a ajunge în sat. Drumul trece printr-un parc, care este traversat de un canal. Pe acest canal veți vedea, pe lângă, tradiționalele, rațe, și casele pe apă, ale locuitorilor din Muiden (voi atașa poze).
Apoi veți intra în satul propriu-zis, cu străzi liniștite, cu case minunate care arată și sunt îngrijite impecabil, dar și câteva mici magazine, restaurante, cafenele. Indicatoarele vă vor ghida pașii spre obiectivul principal - castelul Muiderslot. Acesta este înconjurat de apă din 3 părți și are un farmec aparte. La casă veți primi biletul și vi se va spune la ce oră începe turul cu ghid al castelului. Noi am avut Hollandpass, astfel că am intrat gratuit. Până la acea oră este posibil să aveți timp de o plimbare prin grădinile din fața castelului. Fiind abia început de mai, nu prea era nimic înflorit - sunt sigur că în lunile de vară, grădinile arată minunat. Am intrat apoi în curtea interioară a castelului unde se pot vizita unele încăperi și se poate urca în unul din turnuri. Restul camerelor se vizitează doar cu ghidul care are cheia acestor camere. Această vizită durează circa 30-40 minute și prezintă istoria castelului și a locuitorilor săi. muiderslot.nl/?lang=en
Înainte de plecare am intrat într-o cofetărie - încercați ciocolata caldă și prăjiturile locale (dar nu alea cu substanțe….).
Am revenit în stația de autobuz și ne-am urcat în același bus 110 spre Naarden (direcția Bussum Station). După un drum pitoresc de circa 20-25 de minute am coborât la, Bus stop Burg. Wesselingplein, Naarden, . Acest mic orășel (în formă de stea) este complet înconjurat de ape, după cum puteți vedea aici -
google.ro/maps/@52.295053 ... .1614809,15.75z , iar imaginile de pe net cu vedere de sus sunt minunate - acesta este și motivul pentru care am fost atras de această localitate. Fiind mai puțin cunoscut și vizitat de turiști, Naarden nu, beneficiază, de aglomerația specifică unui obiectiv turistic important. Astfel vă puteți bucura pe deplin de străduțele liniștite, de micile magazine cu produse locale, de o cafea sau o ciocolată caldă, dar și de o plimbare agale. Pe aici asfaltul nu prea a ajuns sau nu e cunoscut - toate străzile sunt pavate cu piatră (e adevărat că este aranjată impecabil, dar asta nu trebuia să vă mai spun, nu-i așa?).
Întâlnim aceleași clădiri și case minunate, dar și o ambianță liniștită. Dacă intrați în orice magazin veți fi întâmpinați cu un zâmbet larg, un salut de bun-venit și sunt dornici să vă explice ce au de oferit. Chiar dacă nu vreți să cumpărați ceva, puteți intra în aceste mici magazine pentru a vă face o idee - veți vedea cât de frumos și cu bun gust sunt aranjate. Orășelul este mic, dar luați la pas mai multe străzi și descoperiți farmecul zonei rurale din Olanda. În centrul localității este biserica/catedrala Grote Kerk al cărei turn se poate vedea de departe.
Am găsit doar o gelaterie (una, dar bună) în Naarden, astfel că toată lumea venea aici să cumpere deliciosul desert. Centrul de informații turistice se află lângă poarta Utrecht (Utrechtse Poort), această poartă datează din anul 1877 - aici sunt ziduri medievale pe unde vă puteți plimba, dar puteți afla și informații interesante despre sistemul de apărare (New Dutch Waterline defense system). Pentru amatori - se pot închiria bărci pentru a face o minicroazieră pe apele care înconjoară Naarden. Tot în Naarden am observat (și fotografiat) modalitatea prin care se face curat pe trotuare - un nene cu o telecomandă în buzunar se, juca, cu un vehicul care făcea curat…. cred că îi era foarte greu.
Al treilea sat vizitat, Zaansee Schans, este ușor accesibil cu autobuzul 391 al companiei Connexxion. Acesta circulă la un interval de 15 minute, stația este în apropierea gării Amsterdam Centraal, iar durata călătoriei este de circa 45 minute. Și trenul este o variantă, dar veți avea ceva mai mult de mers pe jos. După ce coborâți, vă întâmpină, un locatar permanent, al satului - vântul, așa că fiți pregătiți cu îmbrăcăminte corespunzătoare. Satul se poate vizita pe jos sau cu o bicicletă închiriată. Zaans Museum este prima clădire pe care o veți vedea (dacă veniți cu autobuzul), iar de aici puteți lua Zaansee Schans Card în schimbul a 15 euro. Cu acest card puteți vedea gratuit acest muzeu (fără card biletul costă 10 euro), dar și alte atracții de aici - zaansmuseum.nl/english
Consider că nu se merită achiziționarea acestui card, deoarece aveți intrare gratuită la multe chestii de aici și chiar dacă vreți să vedeți ceva, o să vă coste între 2 și 5 euro. Aflat pe malul râului Zaan, satul este un adevărat muzeu în aer liber unde sunt prezentate turiștilor toate tradițiile Olandei. Față de acum 1-200 ani, când funcționau peste 200 de mori de vânt, astăzi mai sunt doar câteva funcționale, iar unele se pot vizita (taxa este de 3-4 euro, dar este și una care se poate vizita gratuit).
După morile de vânt, a doua atracție locală o reprezintă făbricuța de saboți, Kooijman, care te invită să participi la prezentarea procesului de fabricație. Aici poți afla multe din tainele acestui meșteșug străvechi. La intrare vei păși într-un mini muzeu, unde sunt expuse perechi de saboți din cele mai vechi timpuri. Într-un spațiu adiacent se află un magazin de suveniruri cu zeci și zeci de perechi în toate culorile. Atelierul se vizitează gratuit, și vei avea parte de o interesantă demonstrație a modului prin care se produc aceste încălțări din lemn. Saboții se produc în funcție de scopul pentru care vor fi folosiți - se produc saboți inclusiv pentru nuntă.
Următoarea intrare gratuită poate fi în ferma de brânză Catharina Hoeve, unde vi se explică procesul de producere a brânzei și ai posibilitatea să guști din mostrele gratuite. Fete în costume tradiționale sunt gata să-ți răspundă la toate întrebările. Deși, poate ești tentat, nu cumpăra de aici - sunt mai ieftine în oraș. Mai mergem puțin și ajungem la un atelier unde poți să-ți prepari singur o ciocolată delicioasă, contra sumei de 2 euro. E caldă și face foarte bine după ce te bate vântul, care accentuează senzația de frig.
Pe aleile satului vei vedea și casele tipic olandeze din lemn. Una dintre ele găzduiește o mini replică a primului magazin Albert Heijn – se poate vizita gratuit. Fondat în anul 1887, Albert Heijn este cea mai mare rețea de supermarketuri din Olanda (le veți întâlni peste tot) astfel că puteți vedea cum a început totul.
Aleile satului sunt legate între ele prin mici podețe, unde mulțimea de turiști asiatici se oprește pentru poze. Zaansee Schans concentrează într-un spațiu redus toate simbolurile olandeze - saboți, mori de vânt, brânza Gouda, lalele și biciclete (poate că ordinea este alta, dar nu asta este important). Alocați câteva ore vizitării acestui sat pentru a vedea pe îndelete atracțiile existente.
Dacă ajungeți în Olanda, luați în calcul și vizitarea zonelor rurale, care au un farmec aparte.
Linkuri utile
iamsterdam.com/en/plan-yo ... -gardens/muiden
holland.com/global/touris ... and/naarden.htm
amsterdamtips.com/tips/zaanse-schans.php
Rog atașarea acestui video youtube
Trimis de BOGDAN DSN in 23.10.17 19:40:03
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Superbe imagini! Aceste sate par mai degrabă niște stațiuni turistice. Mi-a făcut plăcere să-ți citesc review-ul. Felicitări pentru excursie!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Ce frumos!
Fotografiile parcă sunt de ilustrații dintr-o carte de povești!
Răspunsul la întrebarea ta este: Da!... mi-ar place să trăiesc acolo, atâta verdeață și armonie...
Foarte frumoasă excursia, multă liniște, calm, piesaje minunate, constructii aliniate și îmi place ideea de străzi pietruite, ... se scurge apa.
Inspirată alegerea, eu dacă aș fi mers in Olanda, clar că stăteam în Amsterdam și atât... dar văzând pe unde te-ai plimbat, cred că e mai revigorată o plimbare prin sate decât prin capitala aglomerată...da te poți energiza și acolo!
Călătorii plăcute!
Perfect ca toate review-urile tale. Cu ocazia asta am revăzut toată seria despre Olanda postată de tine în mai, pe care am scăpat-o. Foarte bune. Perfect balansate între informații tehnico-organizatorice, obiective, impresii personale, alături de fotografii superbe.
Trebuie să-ți spun că datorită ție am descoperit AFA, unde am intrat câțiva ani fără să fiu user, apoi, după ce nu se mai puteau vizualiza pozele, mi-am făcut cont și am fost simplu chibiț, și m-ai nou mi-am luat inima în dinți și am început și eu să scriu.
Cred că suntem cumva, cum se spune "gust pe gust". Oricum de la tine am luat informațiile pentru excursiile în Austria, inclusiv pentru cea de anul acesta, pentru excursia din Dolomiți etc. La vară intenționăm să ajungem în Puglia, deci iar voi folosi informațiile tale. Suntem pe urmele tale. Mulțumesc pe această cale pentru toate informațiile deosebit de folositoare. Soțul meu chiar râde, mă întreabă "unde a mai fost Bogdan? Ca să știu unde mergem noi la anul sau peste doi ani . "
@Dana2008: Îți mulțumesc pentru aprecieri. Mă gândeam eu că se va răspunde cu da la acea întrebare .
Acele zone rurale au un farmec aparte și după cum bine ai remarcat oferă liniște și o relaxare adecvată.
Poate că mulți preferă aglomerația din Amsterdam, dar nici aceste sate/orășele nu trebuie neglijate. Dacă stai doar 2-3 zile, probabil că nu este suficient timp să ajungi și în afara orașului Amsterdam - dar aceste localități chiar merită o vizită.
@RoxanaGRS: Oau, ce confesiune în direct! Asta așa că nu ne aude nimeni
Mă bucur că te-am determinat sa descoperi AFA, că te-ai înscris și mai ales că ai început să scrii.
Asta am și încercat prin articolele pe care le-am scris-să dau informații cât mai exacte și detaliate și să motivez cât mai multe persoane să viziteze acele locuri.
Îmi pare bine că ți-au fost utile impresiile mele și am reușit să te aduc prin câteva locuri minunate.
@BOGDAN DSN: Cand ma asezasem mai confortabil sa admir pozele s-au si terminat, ca sa nu mai spun ca prima poza parca te loveste drept in inima. Ce pot spune decat ca este o tara superba, tot ce am citit despre Olanda, toate pozele vazute, mai ales in zona rurala, iti dau impresia ca esti intr-o poveste.
Minunate locuri, traditii, obiceiuri, de vazut si admirat tot, felicitari, votat cu mare placere.
@BOGDAN DSN: Am citit cu interes articolul tau si pot spune ca e un articol foarte complex si foarte bun. Tocmai am postat un articol despre un satuc din Olanda, dupa care ma uitam pe aici sa vad unde sa il incadrez pe urmatorul. Mi-a sarit in ochi prima propozitie a acestui articol "În perioada petrecută în Olanda am vizitat și zona rurală a acestei țări, pentru că Olanda nu înseamnă doar Amsterdam" si am inceput sa rad. Parca te-as fi citit inainte sa scriu articolul meu, pentru ca la fel am scris si eu, dar in titlu: Olanda nu inseamna doar Amsterdam.
Concluzia... Gandim cam la fel...
La cat mai multe calatorii frumoase de acum inainte ))
@andreea_c: Mulțumesc și vorba cântecului - noi gândim la fel, simțim la fel...
Mă bucur că mai sunt și alții care au aceleași păreri.
În fiecare excursie urmăresc vizitarea satelor sau localităților mai mici și chiar cazarea în aceste zone, pentru că acestea dau farmecul unei țări... mai știu eu pe unii care zic - am văzut Austria... bravo, pe unde ai fost? ... am fost 2 zile în Viena.
Mă umflă râsul când aud așa ceva.
Vizitând aceste zone (mai puțin turistice) îți poți schimba impresia despre o țară.
@BOGDAN DSN: exact. Au fost niste prieteni in Paris pt 3 zile. Intreb ce ati apucat sa vedeti? Raspuns: Am vazut tot ce era de vazut. Poftim in 3 zile? Eu prima data am stat 8 zile si nu am reusit sa vad chiar tot ce doream...
Intreb in Turn ati fost? R: Nu am urcat ca era prea mare coada?
I: la Louvre cat ati stat? R: am mers doar sa vedem piramida ca nu ne intereseaza arta.
Si asa mai departe.
Asadar pt unii daca apuci sa iti faci poze in fata turnului si la inca 2-3 obiective inseamna ca ai vazut acel oras...
Fiecare are propriul fel de a percepe lucrurile.
Eu imi doresc sa vad lucrurile care inseamna ceva pentru locuitorii acelei tari si care nu sunt neaparat cunoscute de turisti. Parca au un alt fel de farmec.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ