ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

O zi în Amsterdam

TIPĂREȘTE URM de aici

V-ați întrebat vreodată ce ați face - sau ce ați face mai întâi - dacă ar fi să vă petreceți o zi, doar o zi, în Amsterdam? Până a ajunge acolo, în vara anului 2016, eu nu m-am gândit niciodată la asta. Pe drumul întoarcerii din Marea Britanie, am poposit o noapte la Park Plaza Hotel - Amsterdam Airport. A doua zi, înainte de a ne întinde din nou la drum - doar 240 km până la următoarea cazare, la Hotel Cologne Airport Troisdorf - Köln - programul prevedea un tur cu autocarul în capitala Olandei, apoi timp liber până spre seară când trebuia să continuăm spre Germania.

Prin geamurile autocarului, traversând canale și strecurându-ne pe străzi adesea sugrumate de lucrări de reparații, am văzut Central Station, Piața Dam cu frumoasa ei biserică, Royal Palace, Madame Tussauds și Magna Plaza, apoi Piața Waterloo, Primăria și Teatrul de Operă și Balet, acestea din urmă situate foarte aproape de Amstel, cel mai faimos canal al capitalei olandeze.

Pentru a petrece în mod cât mai plăcut timpul rămas până în seară, după ce am părăsit autocarul în parcarea subterană de lângă Muzeul Național (Rijksmuseum), ni s-a sugerat o plimbare cu vaporașul pe canale, o vizită la un muzeu, plimbări pietonale prin centru și - bineînțeles - shopping.

O plimbare cu vaporașul este, cred, o tentație pentru oricine mai ales dacă se află pentru prima oară în Amsterdam, așa încât nu am stat o clipă pe gânduri. Cu ghidul în frunte, ne-am îndreptat pietonal (nu era prea departe) până la una dintre stațiile de plecare în aceste minicroaziere. Este momentul aici să acord două bile negre: prima agenției organizatoare a circuitului care a anunțat tariful de 10 euro/persoană pentru plimbarea cu vaporașul în Amsterdam, în realitate el fiind de 16 euro/persoană și a doua ghidului care - din comoditate, motivând că diferența este prea mică pentru a merita - nu se interesa de tarifele practicate pentru grupuri. Atunci când cineva a observat că tariful pentru grup este de 14,5 euro/persoană și a insistat să plătim ca pentru grup dacă tot am venit în grup, nu a ezitat să încaseze de la fiecare câte 15 euro.

Deși frumoasă în sine, oferind prilejul de a admira clădiri vechi, cu arhitectură minunată, nenumărate poduri dintre care unele se ridică pentru a permite și trecerea unor vase mai înalte, plimbarea cu vaporașul pe canale are și ea o bilă neagră. Apa tulbure și din când în când mirosul de motorină și fumul de la alte ambarcațiuni sunt semne clare ale poluării în zonă. Colac peste pupăză, audioghidurile de pe vaporașul turistic nu erau toate în perfectă stare de funcționare. Mi-am pus casca, am butonat canal 5 (pentru franceză), dar nu am reușit să obțin sonor. Se auzea ceva slab doar pe primele patru canale, toate oferind informații în limbi necunoscute mie. Am renunțat la audioghid și pe toată durata plimbării (75 minute) am făcut poze, m-am bronzat și am admirat malurile apei și clădirile pe lângă care treceam.

A doua parte a zilei am petrecut-o prin muzee, pe lângă muzee și printre muzee. Museum Quarter este zona în care îți poți petrece nu doar o zi întreagă, ci câteva zile la rând dacă ești cu adevărat pasionat de acest gen de vizite.

Muzeul Național - Rijksmuseum este fără îndoială unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Olandei. Este foarte vechi. Rijksmuseum și-a deschis porțile pentru prima oară în anul 1800 (sub numele de Nationale Kunstgalerij). Pe atunci era găzduit în Huis ten Bosch din Haga și expunea doar pictură și câteva obiecte istorice. În 1808, muzeul a fost mutat la Amsterdam, noua capitală a țării, la ultimul etaj al Palatului Regal, în Piața Dam. Abia în 1885 a fost dată în folosință actuala clădire, construită special pentru a găzdui muzeul. De-a lungul vremii, colecțiile continuând să se mărească, a apărut necesitatea extinderii spațiilor de expunere, astfel încât clădirea Rijksmuseum a trebuit să suporte mai multe adăugiri și reamenajări. Clădirea masivă este ea însăși de admirat. Străbătută de un culoar boltit, foarte larg, prin care pietonii și bicicliștii circulă nestingherit, iar cântăreții stradali își susțin micile recitaluri, clădirea decorată la exterior cu statui, basoreliefuri și mozaicuri este înconjurată de un mic, dar foarte frumos parc. Intrarea în parc (unde sunt expuse mai multe statui și porți străvechi, monumentale) este gratuită. De asemenea, tot gratuită este și intrarea la Rijks Shop și la cafenea, atâta doar că acestea fiind în interior, la intrarea în clădire puteți fi supuși unui control al bagajului de mână.

La punctul de informare, înainte de achiziționarea biletelor de intrare, se poate procura pliantul cu schema muzeului. Pentru cei care nu pot rămâne o zi întreagă în Rijksmuseum, consider că este deosebit de util acest pliant (este editat în mai multe limbi) pentru că prezintă schematic parterul și cele trei etaje ale clădirii având totodată menționate galeriile și colecțiile muzeale pe perioade. Nu voi intra în amănunte pentru că știu că arta este înțeleasă și savurată diferit de fiecare dintre noi. Voi spune doar că tariful de intrare pentru adulți este de 17,50 euro/persoană, că programul de funcționare este zilnic între orele 9.00-17.00 (casele de bilete se închid la 16.30) și că aici veți vedea veche și valoroasă pictură olandeză. Dacă mergeți acolo, căutați-l pe Rembrandt!

Am spus întotdeauna că marile muzee sunt pentru marii împătimiți, iar eu nu mă număr printre ei mai ales atunci când sunt presată de timp. Cu toate astea, pentru că încă mai era vreme până la plecare și pentru că Van Gogh Museum nu este departe de Rijksmuseum, mi-am spus că nu pot părăsi Amsterdam fără a admira măcar puțin din pictura lui Van Gogh, un alt pictor olandez celebru. Așa își spun - probabil - toți turiștii străini aflați în Amsterdam. Coada la bilete era destul de mare și auzeai vorbindu-se acolo o diversitate de limbi. Am intrat singură (17 euro/persoană) pentru că singură fusesem și la Rijksmuseum, dar în interior am întâlnit o doamnă cu soțul ei, colegi de grup în același circuit. Doamna povestea că este pasionată de arta goblenului și că studiază în special îmbinarea culorilor și trecerea de la o nuanță la alta. Mi-a spus că a studiat pe internet picturile lui Van Gogh, dar - în ciuda faptului că muzeul este unul dintre puținele dedicate unuia și aceluiași artist - a fost dezamăgită pentru că nu a regăsit multe dintre lucrările celebrului Van Gogh. Probabil că unele dintre ele se află în alte mari muzee ale lumii. În afară de asta, multe dintre lucrările expuse în Van Gogh Museum i s-au părut a fi reproduceri.

În schimb, la capitolul suveniruri stau foarte bine. În afară de magazinul din holul muzeului și de librăria de la etajul al treilea (deci cu acces doar dacă ai achiziționat un bilet de intrare), ambele deschise zilnic în timpul programului de funcționare a muzeului, pentru cadouri, postere, reproduceri de artă și documentație tipărită privind viața și activitatea lui Vincent van Gogh, există și câteva puncte de vânzare în exterior.

În aceeași zonă - Museum Quarter - mai sunt două muzee foarte interesante în opinia mea, dar pe care, din păcate, eu nu le-am putut vizita. La Diamond Museum, pentru 10 euro/persoană, faci cunoștință cu lumea fascinantă a diamantelor, afli cum s-au format în miliarde de ani aceste nestemate și vezi cum se șlefuiesc și cum ajung aceste pietre cele mai prețioase dintre bijuterii. Am aflat că în afară de a privi exponatele, poți cumpăra o bujuterie pentru care obții și un certificat de autenticitate.

Stedelijk Museum pe lângă care am trecut admirând clădirea la exterior, este deschis între orele 10-18, iar accesul se face contra unei taxe de 15 euro/persoană. Construită în 1895, din cărămidă roșie, cu fronton și cu ancadramente de piatră la ferestre, clădirea, renovată, găzduiește o colecție permanentă de artă și design modern și contemporan. Clădirea nouă, de fapt o extensie a celei vechi, proiectată pentru a găzdui expoziții temporare și diverse evenimente culturale, asigură muzeului o deschidere spre marele gazon public din Amsterdam - Museumplein - un teren pe care se organizează frecvent spectacole la scenă deschisă și spre care se face lesne accesul nu doar de la Stedelijk Museum, ci și de la Rijksmuseum, Van Gogh Museum sau Concertgebouw.

Concertgebouw, clădirea care adăpostește sala de concerte, este și ea foarte frumoasă, construită în stilul sfârșitului de sec. XIX (la trei ani după Rijksmuseum și cu șapte ani înainte de Stedelijk Museum).

M-am plimbat pe lângă toate acestea, le-am admirat și le-am fotografiat fără a cunoaște prea multe despre ele atunci. Contrastând puternic cu clădirea inițială, roșiatică, aripa nouă a Stedelijk Museum are un acoperiș alb cu o prelungire peste fațada de sticlă care te duce cu gândul la o uriașă cadă de baie. Am zâmbit când - în documentările mele ulterioare - am aflat că localnicii chiar au denumit-o "cada de baie".

Final

Am plecat din Amsterdam convinsă că nu poți "înghiți" muzee la comandă, mai ales când e vorba de unele atât de mari și de importante, iar tu nu știi cum să-ți drămuiești timpul pentru a face și a vedea cât mai multe. În opinia mea, vizitele de acest gen se fac pe îndelete și sunt bine digerate numai de împătimiții genului.

Dintre cele enumerate mai sus, eu am fost doar la Rijksmuseum și la Van Gogh Museum. Pe ambele le-am vizitat parțial și destul de superficial, dar pentru moment mi-a fost suficient. Colegii mei de călătorie care mai fuseseră la Amsterdam și le văzuseră pe acestea, au preferat Stedelijk Museum. Cred că așa voi face și eu atunci când pașii mă vor purta din nou prin capitala Olandei. Poate tot atunci voi reuși să văd și Diamond Museum. La vizita de anul trecut nici timp n-aș fi avut și nici bani pentru vreo achiziție oricât de mică.

Plimbarea prin Amsterdam mi-a lăsat multe amintiri, unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute. Intrările la muzee sunt cam scumpe pentru noi (și par și mai scumpe dacă sunt câteva în aceeași zi), dar nu comentăm. Achităm și intrăm chiar dacă facem vizita în grabă pentru că cine știe când - sau dacă - vom mai avea și altă ocazie? Și de la plimbarea cu vaporașul pe canale aveam așteptări mai mari, dar... măcar o dată-n viață, merge!

Am intrat și în câteva magazine. Cosmetice, în special parfumuri, apoi confecții. Mi-a rămas în minte un magazin cu vestimentație - firmă suedeză - care avea în fața intrării un coș mare cu ultima ediție a catalogului. Îl răsfoiam curioasă când una dintre lucrătoarele de acolo m-a poftit să intru. I-am spus că nu sunt interesată să cumpăr și totuși a insistat. Interiorul, fără nici un cumpărător, etala - elegant - nenumărate produse scumpe care nici măcar nu erau pe gustul meu. Mi-a plăcut însă un magazin cu produse de mercerie, un regat al firelor de tricotat și al ustensilelor necesare acestei îndeletniciri. Cel mai interesant mi s-a părut că firele groase, pentru tricotaje destinate anotimpului rece, în august - atunci când am trecut eu pe acolo - erau mult reduse. Nu știam că și la acest gen de produse se fac reduceri în extrasezon.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.01.17 11:31:57
Validat / Publicat: 12.01.17 12:53:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 4671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Amsterdam - Relaxare în zi de vară în Museumplain.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mishu
[12.01.17 13:10:19]
»

@iulianic: La Multi Ani! sa ai un an frumos si plin de calatorii.

Este dificil intradevar sa vezi un asemenea oras si frustrant pentru ca nu stii exact ce sa vezi mai intai.

Oricum ar fi ai vazut ceva frumos si care a meritat de deplin, iar in ceea ce priveste plimbarea cu vaporasul as fi ales-o si eu in mod sigur.

Foarte frumoase pozele si foarte interesanta mi s-a parut P98.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[12.01.17 13:21:33]
»

Felicitări pentru pasiunea de a călători, dorinţa de a revedea mai pe îndelete locurile, răbdarea de a organiza materialul pentru a ni-l putea prezenta şi nouă. Şi noi am făcut o excursie în Benelux acum 10 ani, din care Amsterdam o zi, suficient ca prin reviewul scris de tine să-mi rememorez canalele, casele cu cele mai înguste faţade, strada roşie şi muzeele Rijksmuseum şi Van Gogh. Îmi propusesem să-l văd altădată dar timpul a trecut şi dorinţa noastră nu s-a mai materializat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
NAZARICA
[12.01.17 17:41:24]
»

@iulianic: Ca de obicei, Iulianic, un articol pe cinste! te citesc cu mare placere!

Mi-ai trezit amintiri despre Olanda! Amintiri multe si frumoase. Am vazut geamuri mari cat peretele si oameni care pasnic si nevinovat isi depanau vietile in spatele lor… Parcuri, flori, biciclete, mori de vant, saboti, ape, canale, vaporase, politisti indulgenti, dame de consumatie in vestitul cartier rosu, o plimbare de o zi cu vaporul pe Marea Nordului…

Hopaaaa... Si iata ce mai gasesc eu in cufarul amintirilor

Sint la Amsterdam, la Marele Rijksmuseum, (muzeul national). De-a lungul culoarului lung, de-o parte si de alta sint expuse zeci de picturi, capodopere... si pentru ca principalul culoar era destul de lat, in fata lui, din loc in loc, erau masute cu tot felul de „bunataturi” culinare si sticle de vin... pe care chelnări cu manusi albe si cu parul dat cu briliantina asteptau sa le serveasca, dupa preferinta, sutelor de invitati, la un congres international stiintific. Si ma crezi, Iulianic draga, Rembrandt cu a lui Rond de noapte, care ocupa in fundul salii, un perete imens, aproape c-a trecut neobservat! Si nici..., si nici…. Mi s-a parut ca a fost o invazie de lacuste… de, trebuia potolita primordiala cerinta a pantecului. (cam brutal spus, nu?) Rembrandt, Vermeer, Hals, picturi din secolul de aur olandez… nu prea au avut trecere... poate cand s-au destupat sticlele, cativa au trecut cu paharul de vin prin fata tacutelor minunatii... (Sa-ti spun cat am fost de trista? Un timp chiar am avut un „mic disconfort”, - ca sa nu zic vorbe mari, sau sa nu fac furtuna intr-un lighean de apa...)

Sigur... sa nu generalizam. Poate ideea de le amesteca... si de consuma... ARTA si MANCARE in acelasi timp nu a fost cea mai inspirata.

Acum sint „vaccinata” si nu am ramas socata in fata pozei care a circulat pe internet. Un grup de adolescenti, stau cu ochii in telefoanele lor de fitze, in timp ce „Rondul de noapte” si alte multe altele astepta sa fie vazute, admirate, intelese si iubite!

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[12.01.17 19:44:27]
»

Nu cred ca la Van Gogh Museum sunt copii. Van Gogh are multe variante la unele tablouri si nu cred ca un astfel de muzeu s-ar cobora la a prezenta reproduceri. Poate ca doamna se insela.

La Stedelijk Museum sincer am fost cam dezamagit. M-am fotografiat langa un Mondrian , dar unele lucrari mi s-au parut dezgustatoare. Apreciez intr-un muzeu arta erotica, insa nu pornografia (sincer nici Facerea lumii de la D'Orsay, atat de fotografiata de asiatici, nu m-a impresionat).

Dam Square merita mentionata mai mult pentru Nieuwe Kerk, unde au loc incoronarile (ultima din 2013, a regelui Willem-Alexander) si unde este locul de odihna vesnica a amiralului Michiel de Ruyter. Madame T... este bun pentru Facebook.

Dar pentru o zi a fost un tur de forta. O bere olandeza adevarata ai incercat?

iulianicAUTOR REVIEW
[12.01.17 20:05:19]
»

@mishu: P98? Cea în care pietrele cresc în pom sau în care pomul rodește pietre? Da, e una dintre fanteziile olandezilor. Sunt mai mulți pomi ornamentați astfel în parcul Muzeului Național din Amsterdam.

Mulțumesc pentru urări! Aceleași gânduri bune și ție!

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru cuvintele frumoase! A fost cam puțin o singură zi pentru o capitală așa cum este cea a Olandei, dar… știți cum e. În circuit totul se face din mers sau chiar pe fugă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[12.01.17 20:37:10]
»

@NAZARICA: Da, Olanda înseamnă lalele, biciclete, mori de vânt, saboți, canale, dar și Cartierul Roșu pe care mulți dintre colegii noștri de călătorie ar fi vrut să-l vadă în turul de oraș. Au cerut asta în mod special, dar dorința nu le-a fost îndeplinită.

Picturile secolului de aur olandez - Rembrandt cu Rondul de noapte și Mireasa evreică, Vermeer cu Lăptăreasa și Mica stradă, dar și altele mi-au plăcut mai mult decât… Van Gogh din muzeul special destinat. Cât despre a amesteca arta cu mâncarea (momentul relatat de tine)…, cam lipsit de inspirație.

iulianicAUTOR REVIEW
[12.01.17 21:29:50]
»

@Radu Tudoran: Dacă am încercat o bere olandeză adevărată? Nu. Siceră să fiu, nu agreez băuturile alcoolice. La Amsterdam am consumat doar suc proaspăt de portocale pe care am fost fericită că l-am găsit.

La Hofbräuhaus, renumita berărie din München, deși am gustat puțin din berea lor, nu pot afirma că mi-a plăcut.

Știi că la Dublin am refuzat să merg la Muzeul berii Guinness? De altfel acolo s-au dus doar 5 persoane din tot grupul (plus ghidul care trebuia să-i însoțească). N-au putut povesti nimic din tot ceea ce au văzut acolo. Au spus doar că berea a fost grozavă. Și cum să nu fi fost grozavă dacă ei erau mari amatori de bere și o primiseră chipurile "din partea casei"? (De fapt, în contul celor 20 de euro achitați ca taxă de intrare).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.01.17 22:05:55]
»

@iulianic: Corect, la acela m-am referit, credeam ca nu vad bine, acum m-am lamurit

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[13.01.17 07:04:16]
»

@iulianic: ce tur de forță pentru o zi in Amsterdam, cred că m-aș fi simțit captivă între atâtea optiuni turistice. În opinia mea circuitul merita să includă măcar două zile în coloratul și contrastantul oraș... eu recunosc că sunt fan amator al muzeelor de artă, despre Rijkmuseum am scris un articol separat pe Afa... ai perfectă dreptate, clădirea în sine este o bijuterie arhitecturală, muzeul a fost în renovare 10 ani. Am fost de câteva ori în cartieul muzeelor, doar trei ore separat, în fiecare muzeu, în zile diferite. Pt un sejur lung de 5-7 zile, eu aș recomanda celor împătimiti de muzee, un museumcard, costă 60 de euro și e valabil 30 de zile în toată Olanda... eu posed unul anual, la acelasi pret... cu 5 vizite în 5 mari muzee, acoperi și depăsesti valoarea lui. Muzeul Stedelijk nu este pe gustul meu, e mult mai pitorească o plimbare prin Cartierul Rosu, unde prefer să vizionez expozitii de artă moderne și trăsnite în bătrâna Oude Kerk.

Olandezele iubesc tricotatul... am văzut în 2016 o expozitie fantastică de tricotaje într-un muzeu modern din nordul Olandei.

Amsterdamul trebuie savurat pietonal, acolo e spectacolul străzii și al arhitecturii vechi... croaziera pe canale e un must doar la prima vizită. Vă doresc călătorii minunate în Benelux.

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[13.01.17 17:11:37]
»

@iulianic: La Munchen este bere adevarata, dar in Irlanda nu-i pe gustul meu. Am incercat de mai multe ori si n-am reusit sa realizez de ce le place altora. Iar chestia cu Muzeul berii n-o mai incerc. Am fost la Koln la asa-zis Muzeul berii. Era o carciuma cu multe tipuri de bere. Da' foarte multe. Dupa trei pahare am cerut nota si am plecat sa ma culc. Deci au ramas exponate neverificate. Noroc ca plateai doar ce gustai

La Amsterdam exista Heineken Experience, unde poti verifica cea mai cunoscuta bere (asa zic ei). Desi berea orasului este Amstel (numita dupa raul care se strecoara prin oras).

Cred ca ar trebui sa atac un review despre bere si berarii Desi nu stiu ce ecou ar avea, caci noi partea masculina, cei interesati de subiect, suntem in inferioritate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[13.01.17 17:37:48]
»

@Radu Tudoran: pe mine ma intereseaza, da-i inainte cu articolul, eu sunt iubitoare de Amstel la sticla mica.

iulianicAUTOR REVIEW
[13.01.17 18:53:25]
»

@mireille: Programul circuitului nostru axa în special pe Marea Britanie. Acolo a fost alocat cel mai mult timp. Până a ajunge în Marea Britanie, apoi până a ajunge din nou acasă, la întoarcere, am făcut scurte incursiuni în marile orașe. În această situație nu poți decît să vezi câte ceva, să-ți faci o impresie cât de cât. Desigur, pentru Olanda, pentru Amsterdam în special, nu e suficientă doar o trecere în fugă. În opinia mea, pentru marile capitale ar trebui măcar un City Break. Atunci ai avea timp pentru muzee, pentru plimbări și pentru a înțelege mai bine viața de acolo. Poate, în viitor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[13.01.17 22:16:45]
»

Titlul mi-a atras atenția și am citit nerăbdător reviewul. Fotografiile frumoase m-au readus într-un oraș care mi-a plăcut tare mult.

Vă mulțumesc d-na Iulianic.

Am privit cu multă atenție fotografiile și în unele m-am regăsit. Amsterdamul, cu ale sale canale (lungimea lor fiind aprximativ egală cu distanța București-Iași) este un oraș pe care nu-l uiți ușor. Dv. numai într-o zi ați reușit să cuprindeți cât alții în 3-4 zile. Apreciez efortul dv.

Bine scrie @ Mireille. Amsterdamul trebuie savurat cu pasul. Eu completez cu recomandareda că o excursie la Amstredam trebuie să înceapă cu o plimbare pe canale. Alături de ce ne-a prezentat d-na Iulianic, eu mai recomand să vizitați Vendel Park, Heineken Experiețe (leagănul berii Heineken) și complexul comercial City Center clădirea în exterior cât și în interior, fiind ca un palat.

Pentru o mai bună înțelegere a zonelor fotografiate de dv. și în interesul viitorilor vizitatori, îmi permit să completez explicațiile dv. la unele fotografii și rog să nu mi-o luați în nume de rău. Astfel

- P-1 reprezintă partea din spate a Muzeului Național.

- P-4 parcarea de biciclete lângă Muzeul Național. Puține. Să vedeți câte sute de biciclete sunt în fața stației de metrou Amstel, lângă care era Hotelul Casa 400 unde ne-am cazat

- P-21 arată o construcție în stil chinezesc și o veți întâlni aproape de Muzeul Nemo și mai departe este Marea Nordului.

- P-24 reprezintă Palatul Regal, nelocuit, deoarece regina Beatrice si apoi actualul rege Alexander locuiesc în Haga.

- P-25 reprezintă tot piața din fața Palatului Regal, dv. fiind pe treptele Monumentului Național

- P-26 reprezintă Amsterdam Centraal (olandezii folosesc des doi de „a”în același cuvânt, noi scriem Haga ei scriu Den Haag) Este km. zero al transportului public din Amsterdam. Cine sosește cu avionul, vine cu trenul 3 stații și coboară în această stație. In fața ei, în dreapta sunt stațiile de tramvai iar în stânga intrarea în stația de metrou

- P-35 reprezintă Podul din lemn, cu lanțuri, conturul său fiind completat cu cca. 1000 becuri, noaptea este o feerie

- P- 55 reprezintă Muzeul tehnic Nemo

- în P-66 vedem Podul Waterloplain, foarte frumos de pe apă dar mai ales când îl traversezi.

Cât despre Cartierul Roșu, eu nu l-ași recomanda ca obiectiv turistic. Întâmplător, în fața noastră erau 2 perechi de tineri din România și una dintre aceste persoane a afirmat „sunt mai frumoase fetele noastre de pe centură decât acestea din vitrine. Nu fotografiați nimic, riscați să vi se ia apartul și să fie aruncat în canal

Mă opresc aici dar pot scrie mult mai mult despre acest oraș. Eu am stat acolo 5 zile, timp în care am făcut 238 fotografii și am 5 ore și 7 minute înregistrări video.

Închei astfel. Vizitați Amsterdamul și nu veți regreta.

iulianicAUTOR REVIEW
[14.01.17 11:51:36]
»

@Mihai18: Completările tale sunt cât se poate de binevenite. Îți mulțumesc!

Se cunoaște că eu nu am beneficiat de audioghidul de pe vaporașul turistic (acesta nefuncționând bine, l-am abandonat). Aș fi cunoscut denumirile podurilor și poate ale multora dintre clădirile pe lângă care am trecut.

Cartierul Roșu nici n-a fost considerat obiectiv turistic. N-a fost menționat în program ca punct de interes în Amsterdam și nici nu a fost pomenit de ghid. Poate părea ciudat dar turiștii au fost cei care au adus vorba despre el și – poate și mai ciudat – câteva doamne (în vârstă) mânate probabil de curiozitate, au cerut să fim conduși și noi acolo. Dar, au rămas doar cu curiozitatea. Altfel, e bună atenționarea privind fotografiatul și riscul de a-ți fi trimis aparatul în canal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[14.01.17 17:11:38]
»

@mireille: Aici unde sunt acum nici n-as avea curaj sa amintesc de Amstel sau Amsterdam. N-ar mai vorbi nimeni cu mine o zi

Mihai18
[15.01.17 14:28:20]
»

@iulianic:

Referitor la autoghidul cu căști, cu opțiuni pentru limba aleasă de pasager și de care nu ați fost mulțumită, ce pot să scriu „Curat ghinion”

Eu am avut noroc. Plimbarea noastră cu vaporașul pe canalele Amsterdamului a durat cca. 1 oră și ne-am urcat pe vaporaș de la debarcaderul din Piața Rembrandt. Autoghidul vocal, nu avea opțiuni, era numai în limba engeleză și era bine auzit de turiști în difuzoarele de pe vas. Am dat camera video fiicei mele (vorbitoare de limbă engeleză). I-am spus să o țină deschisă permanent și să traducă verbal, tot ce auzea de la ghid, traducere care era înregistrată pe colana sonoră a camerei video. Acasă, am transferat imaginile pe DVD. Durata înregistrării este de 39 minute. Am multe explicații ce întâlneam/vedeam de-a-lungul plimbării. Am date/imagini chiar pentru un videoclip, dar acasă nu am condițiile tehnice necesare (mă refer la o masă de montaj și pe cineva care să știe să facă așa ceva)). Pe vremea aceasta de iarnă vitregă, revăd cu nostalgie acele imagini.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[06.03.17 14:28:50]
»

Spuneam că pentru Olanda, pentru Amsterdam în special, nu este suficientă doar o trecere în fugă așa cum ne-a fost oferită nouă în vara anului trecut. Dacă aș reveni la Amsterdam, pe lângă cele câteva obiective rămase nebifate pe lista mea, aș adăuga "Anna Frank Museum".

Nu l-am menționat în articolul meu pentru că nu l-am vizitat și pentru că nu se află în perimetrul muzeelor centrale, acolo unde ne-am perindat noi. În schimb, în autocar, ghidul ne-a vorbit mult despre acest muzeu, despre destinul tragic al Annei Frank - o fată de 13 ani - nevoită să trăiască doi ani ascunsă într-o anexă a unei fabrici (împreună cu familia și alți cunoscuți evrei) de teama deportării în lagărele naziste. Ea a ținut un jurnal care a constituit baza lucrării "Jurnalul Annei Frank" publicată sub patronajul Fundației Anne Frank, lucrare pe care eu am citit-o recent. Se spune că la Muzeul Anna Frank din Amsterdam poate fi văzut, printre alte mărturii ale celor doi ani de clandestinitate, manuscrisul acestui jurnal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi, Mihai18, mireille, mishu, NAZARICA, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amsterdam şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09970498085022 sec
    ecranul dvs: 1 x 1