ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 5 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pieton prin Amsterdamul central (I)

TIPĂREȘTE

,,Lumea este o carte, si cei ce nu calatoresc, citesc doar o singura pagina'

Articolul ar trebui sa se numeasca ,,Pieton prin Amsterdam, intr-un film de lung metraj'', adica ma voi plimba in jurul Damului, la sud, la est si la vest de acest punct central de pe harta metropolei,in dorinta de a cuprinde punctele de interes istoric.

Nu pot pretinde ca eu cunosc orasul, chiar dupa 15 ani de vizite private in Olanda, si nici ca voi putea sa-l descriu ca alti prieteni inaintea mea, pentru simplul motiv ca fiecare calator, repet, este diferit si are o perceptie si o viziune proprie asupra aceluiasi obiectiv turistic.

Am adunat insa atatea impresii si amintiri, ca nu-mi voi ierta lenea de a scrie pe site-ul nostru pentru voi, cei care nu ati fost inca acolo... nu as vrea ca peste ani sa ma vad ca un fluture cu aripile arse si sa nu mai pot sa scriu.

Eu insami vad acest oras ca un imens ciob colorat diferit, in functie de starea mea sufleteasca, de vremea de acolo, in general ploioasa si cu vant, si de lumea care ma inconjoara, atunci si acolo. Dar ce e bine asezat in albumele mele cu poze, e imaginea unei metropole foarte colorate si cu pofta de viata, care-mi reincarca bateriile uzate, e un oras la superlativ, cosmopolit, pragmatic in toleranta, cu personaje cunoscute si necunoscute, cu secvente turistice inedite, insirate pe ata, in sertarele memoriei mele afective.

INITIEREA... Anul trecut, sa incep cu o margea mai proaspata, am coborat din tren in Gara Centrala, (Centraal Station), cu scopul de a merge pe jos pana in cartierul evreiesc si sa vad si casa memoriala REMBRANDT... la est de Dam.

Am dat cu nasul de eternele biciclete, la prima ora a diminetii, uitandu-ma la locuitorii ce merg cu ele cu dexteritate, intarcati fiind din pruncie pe aceste roti si am incercat sa-i evit. Vezi aici biciclete cu miile, vechi, rablagite, colorate si impopotonate in stilul proprietarului, pentru a le recunoaste ,cand le leaga de gard, de pom ,pe pod sau in parcarile speciale. In Amsterdam, ca peste tot in Olanda, bicicleta e regina, e stindardul strazii la orizontala... pietonul e pe locul doi, intr-o ierarhie nescrisa... am vazut tineri, bunici, mamici cu copii pe scaune, politai si chiar oameni politici,ce se misca cu acest velo si... nimeni nu cade in general, toti sunt acrobati si vajaie pe langa trotuare cu viteza... am vazut acest film de n ori si nu ma satur sa-l savurez...

PASUL 2... Aveam in mana o umbrela lunga olandeza cu maner, parca avea un metru si ca Mary Poppins, si cu pelerina in geanta, am avut o surpriza totala... nu era nici un nor pe cerul lui Veermer si umbrelina a devenit incomoda si inutila pana seara...

Pe strada DAMRAK simti prima oara gustul orasului guraliv, e plin de restaurante, magazine, hoteluri, si aici era sa fiu lovita de o cucoana pe bicicleta ce vorbea la telefon... ma plimb pe strada si apoi pe bulevardu ROKIN, ca si cum as calatori printr-o vitrina... Merg spre celebrele piete ale orasului pentru a vedea galesa si exuberanta ipostaza a vietii tolerante si... deja vad primii turisti ca intr-o mlastina de diamante, ce se arunca in magazinele cu suveniruri olandeze... e si mult kitch, dupa parerea mea...comertul se insinueaza stralucitor si perfid, incercand sa te absoarba in miraj.

PASUL 3... Am ajuns in fine in PIATA DAM, in locul unde s-a nascut Amsterdamul., eu il alint si-l numesc , sufrageria de vaza a metropolei. Damul mi-a intins din nou un covor asfaltic, parca era mai nou, si am ignorat a nu stiu cata oara, porumbeii hulpavi in zborul lor spre Monumentul National, cu o forma amuzanta.

Pe latura sudica, acolo unde dau in piata KALVERSTRAAT si ROKIN, se afla MADAME TUSSAUD SCENERAMA. M-am uitat in sus la fereastra, sperand sa ii revad pe celebrii ei locatari, dar batrana propietara era nervoasa, incercand cu privirea sa ordoneze cozile lungi de turisti, pentru un bilet cam scump. L-am cautat si pe Rembrandt, sperand sa-l vad la fereastra, dar suspans, nu era acolo, era la el acasa in partea de est a orasului, sau poate la muzeul proaspat renovat si modernizat, voi vedea la anul cand voi ajunge iar in cartierul muzeelor.

Am vrut apoi sa-i cer un autograf lui Vincent Van Gogh dintr-o florarie ce vindea si floarea soarelui, dar ochii lui albasti erau cufundati intr-un pahar cu absint,intr-un bar si m-a ignorat total.

Fac o paranteza si ma intreb, oare cum ar fi pictat acesti maestri, orasul lor de glorie daca ar fi trait in prezent, imi place sa cred ca unele elemente nu s-au schimbat de secole, ma refer desigur la arhitectura caselor de pe canale... si azi orasul e zmaltuit cu case patriciene, cu acoperisuri triuunghiulare, cu decoratiuni bogate, ce amintesc de epoca de aur... orasul cucerit din ape a stiut sa -si pastreze cu noblete edificiile si averea culturala. Poate ca ,,salupele ''de aur de pe canalele, in forma de potcoava, nu mai cara azi cosuri cu lalele, pe sub poduri, dar plimba turistii, in calesti metalice , romantice si ghidate, pe canalele cu rate si biciclete scufundate, ce se vor ridicate de ghearele de fier.

PIATA DAM

Piata Dam e neschimbata, doar actorii sunt altii, e colorata de turisti internationali, graiurile pamantului umplu strazile, e o invazie coplesitoare si culmea e cald, e soare si calc pe razele lui aurite dupa o saptamana de ploi.

E forfota multicolora, artistii strazii dau spectacole si o statuie imbracata in negru asteapta obolul spectatorilor ad -hoc... alaturi de niste asiatici, ce au asezat pe jos niste chestii... nu prea am timp sa inteleg ce vor... Artistii strazii sunt si in alte piete ale orasului, si in Vodelpark, plamanul verde al Amsterdamului.

Nu stiu daca aveti idee, dar ei trebuie sa aiba un permis si sa fie inregistrati, mai ales statuile umane, ce stau in pozitie nemiscata si sunt costumate in diverse personaje... in ultima vreme, o crestere alarmanta a numarului de statui cu artisti din Europa de Est, a provocat necazuri autoritatilor olandeze-unele statui ,,false''au inundat piata, fara permis si s-au amestecat cu ,,profesionistii', fiind de fapt cersetori deghizati... din pacate i-am vazut si eu agresand spectatorii si injurand, in stiti dvs ce limba, daca nu primeau cadoul material... no comment.

Dar, sa revenim la piata, ea e un simbol si in jurul ei este istoria... nu e chiar locul meu preferat, dar e un pasaj obligatoriu... ca si Cartierul rosu, ce ramane pt alta data.

Damul e inca centrul oficial al orasului... PALATUL REGAL si NIEWE KERK ocupa aripa de vest, pe aripa opusa, patru lei pazesc vigilent monumentul national al libertatii.

Situata in vestul Damului, biserica Niewe Kerk a fost ridicata in secolul 15. Influentata de goticul flamboyant francez, biserica a fost decorata inainte de a fi reluata de calvinisti in 1518, care i-au indepartat decoratiile. Vitraliile si mobilierul de secol 17 merita atentia si tot aici, am putut vedea si mormantul unui poet olandez. Intrarea in biserica e 5 euro.

HET KONINGLIJK PALEIS TE AMSTERDAM (Palatul Regala a fost construit la mijlocul sec 17 ca primarie si sta pe 13659 de piloni infipti in solul mlastinos al vechii albii de rau. Cladirea are locatari celebri in Epoca de Aur si este pavoazata cu sculpturi remarcabile. Mie, fatada mi se pare cam cenusie si severa, iar fosta regina Beatrix, a folosit palatul doar cu ocazia manifestarilor oficiale. Arhitectul palatului a fost Jacob Van Campen, fatada e in stil clasic, si un poet olandez a numit palatul ,,a 8 a minune a lumii''datorita interiorului sau. Mobilierul este de stil Empire si provine de pe vremea sejurului lui Louis Bonaparte, care a devenit rege al Olandei in 1806 De atunci este resedinta a casei de Orania. In holul de odinioara, pe podeaua de marmura sunt doua harti ce arata Amsterdamul ca centrul lumii. Intrarea in palat s-a scumpit, este in prezent 7.50 euro.

In fata palatului am vazut turisti ce se urcau in trasuri cu cai, pentru o plimbare in orasul vechi , pentru 85 de euro, timp de o ora, o familie cu 4 persoane.

In partea opusa Palatului Regal se afla Monumentul National, o coloana inalta alba, impodobita cu statui si ridicata in 1956 pentru a onora victimele razboiului. Treptele de la coloana sunt un loc de relaxare pentru turisti si porumbeii ii ataca cu atentii si, la fel, si ei cu mitralierele turistice. Azi, aici e soare si lumina, e libertate si cele 11 urne contin pamant din cele 11 regiuni oficiale ale Olandei, iar a 12 a contine pamant din Indiile Olandeze de est.

La Madame Tussaud nu mai merg demult, e un muzeu pentru toate varstele, o baba in negru te asteapta sa-i dai 15 euro pentru a te poza ca mine, in bratele lui Picasso sau alaturi de geniul nebun al lui Dali. Muzeul e iluzia viabilitatii trecutului si prezentului ,pe care o da ceara colorata cu maiestrie si regia grozava a miscarii.

Din acest muzeu o sa va relatez doar un mic accident de acum trei ani, in vizita cu micii mei nepoti... am intrat intr-o sala intunecata si la un moment dat nu mi-am recunoscut propra imagine intr-o oglinda uriasa, fiind imbracata intr-o pelerina lunga de ploaie, imprumutata si m-am lovit tare cu capul de luciul oglinzii mari... crezand disperata ca am lovit o doamna, am spus, ''I'm sorry''spre hohotele de ras ale copiilor... vai de capul meu, impodobit ulterior de un cucui, un corn cu care m-am suit si in avion, trebuind sa explic vamesilor ce am patit.

In spatele Palatului e insa o cladire care mie imi place foarte mult ,e o bijuterie arhitecturala vesela ,in contrast cu aspectul sumbru al palatului ,este posta veche actuala MAGNA PLAZA ,azi un urias mall.Cladirea are un exterior si interior renascentist.Din 1992 a devenit primul mall din Amsterdam.In incinta magazinele se afla in jurul unui atrium central ,sub cupola de sticla din secolul al19 lea.La vremea ei cladirea a fost considerata o minune a tehnologiei moderne.Magazinele de tot felul ,cam scumpe ,sunt raspandite pe 4 etaje si aici sunt cateva restaurante si la etajul trei o cafenea si toalete.De aici din zona comerciala ,din aceasta parte a orasului ,trecem prin BEGINHOF (vezi articol)si ajungem la Muzeul de istorie.

In concluzie, Piata Dam e punctul cel mai popular -e deci o reflectie a libertatii pe care o reprezinta Amsterdamul. E si loc de proteste sociale, evenimente culturale sau sportive, targ de carte. etc Nu e la fel de spectaculoasa ca alte piete, din alte capitale europene, nu vezi aici o fantana arteziana dar ce -i trebuie, ca aici ploua, ploua din cer, in cea mai mare parte a anului, as putea scrie un articol, numai despre vreme... cand merg in Olanda, cartea mea de rugaciuni e buletinul meteo, il consult de trei ori pe zi si ma rog sa nu ploua, sa plec la drum, spre exasperarea familiei mele.,dar am invatat sa citesc cerul ...e imprevizibil...Olanda e o fabrica de ploaie.... Va urma la sud de DAM, est si vest ...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 02.09.13 18:08:02
Validat / Publicat: 02.09.13 19:41:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: da
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4685 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Magna Plaza -vechea posta, azi un imens mall
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

amero
[02.09.13 19:55:16]
»

Nu te dezminti si continui sa ma impresionezi placut cu rew. documentat si frumos despre aceasta capitala de exceptie a batranului continent. Biserica Niewe Kerk m-a impresionat si pe mine poate pentru ca imi plac mult vitraliile.

Astept cu nerabdare urmarea.

MCM CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[02.09.13 20:38:36]
»

Tare frumos, multumesc. Am rememorat plimbarea pe care am facut-o in iulie pe stradutele si canalele orasului.

mireilleAUTOR REVIEW
[02.09.13 20:44:07]
»

@MCM: si eu va multumesc stimata doamna

Diaura*
[03.09.13 09:09:01]
»

@mireille:

Foarte frumoasa descrierea.

Dupa parerea mea, proasta inspitatie a avut " statuia " imbracata in negru cu coasa in mana. Daca incerca un costum de ingeras sau de sfant... poate turistii si copiii ar fi fost mai incantati. Dar pana la urma e alegerea ei.

mireilleAUTOR REVIEW
[03.09.13 13:02:53]
»

@Diaura: multumesc pt incurajare, si mai proasta inspiratie au avut romanii, deghizati in monstrii cu pumnal in mana si saltati de politie...

Diaura*
[03.09.13 13:46:59]
»

@mireille:

ce "destepti "... cata minte trebuie sa aiba ca sa faca o asa alegere?

mauricius*
[03.09.13 13:58:25]
»

Foarte frumos. M-ai convins sa urc Amsterdamul în top 3 orașe de vizitat la anul. Nici românii mascați în Shrek sau Albă ca... Tingirea de pe Westminster Bridge din Londra n-au fost mai inspirați. I-a săltat poliția pentru că doi te țineau de gât la poză și trei de buzunare.

Cât despre Madame Tussauds, poate-ți schimbi opinia citind impresiile pe care le-am scris în rubrica Muzeele Londrei (în tandem cu explicațiile la poze) - vezi impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[03.09.13 15:01:39]
»

@mauricius: multumesc pt vizita, am recitit articolul dvs si l-am votat cu intarziere... am vazut recent in iunie ,,statui romanesti si la Lisabona...

-la Muzeul Madame Tussaud am fost in doua etape distincte ale varstei, ... posibil sa merg in curand din nou la Londra pe linie profesionala... cine stie, poate batrana dna vrea sa ma mai vada... sa ne consolam amandoua ridurile...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[04.09.13 15:46:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[04.09.13 17:12:12]
»

@webmaster: Da, multumesc, chiar ma gandeam ce-i lipseste pentru a primi o nota buna, partea a doua e pe drum si se construieste cu mari eforturi...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Diaura*, mauricius*, MCM, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amsterdam şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058393001556396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1