GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sigur ca Iordania este vizitata de turisti pentru alte obiective, insa Amman a devenit primul contact al nostru cu Iordania si, pentru aceasta cred ca merita sa ii acordam putina atentie: in fond are cateva obiective absolut minunate pe care nu trebuie sa le ratati.
Vacanta noastra in Iordania, a inceput cu 2 zile in Amman, urmate de 2 zile la Petra si inca 3 nopti la Marea Moarta, traseu pe care vi-l recomand din inima ca fiind perfect echilibrat intre vizite, relaxare si, de ce nu, un pic de rasfat.
Exista cursa directa de avion Bucuresti-Amman cu Ryanair si cu Tarom, ultimul din pacate opereaza la niste ore extrem de proaste. Asadar, am ales Ryanair, cu care am ajuns in 2,5 ore in jurul pranzului, la Amman. De retinut, aveti nevoie de viza pentru intrarea in tara, o putet obtine la aeroport (platind inclusiv cu cardul) sau prin intermediul unui Jordan Pass (are inclus mai multe intrari la Petra si la obiectivele principale din Iordania, inclsuiv o scutire de la plata vizei daca stati cel putin 3 nopti in Iordania). Trecerea prin vama a fost mai mult decat lejera, au scanat Jordan passul si ne-au urat bun venit.
De la aeroport la hotel am folosit servicile firmei de transport LocalTrips de la care am luat ulterior si toate trasnferurile private. Asadar, o masina ne-a asteptat si ne-a dus la Millenium Grand Hotel. Puteti schimba bani in aeroport, dar la un curs prost, plus comision. Noi am platit in dolari firma de transport, dar puteti utiliza pe scara larga si cardurile bancare.
Vremea in Amman a fost surprinzator de rece si urata (in contrast cu restul sejurului, la Petra si Marea Moarta, unde a fost permanent vreme de plaja), poate din cauza altitudinii de aprox 1000 de m. la care se afla Ammanul.
Ca sa fiu direct, Ammanul nu este un oras dupa care se plangi ca vrei sa te intorci. Personal nu as mai reveni aici sau as utiliza exclusiv aeroportul sau pentru a ma indrepta catre alte regiuni din Iordania. Nu este foarte murdar, comparativ cu Cairo, sa spunem, dar nici curat nu e. Lume saraca in general, masini hibride, foarte multe dealuri, coline, casute albe si... destul de multi turisti.
Ceea ce este frapant in Iordania si a debutat in Amman este socul preturilor. Aceasta tara este EXTREM de scumpa, adica undeva la nivelul tarilor nordice din Europa. Totul costa enorm, de la mancare, bautura (alcoolul nu mai zic, este mult mai scump ca in Dubai, de exemplu), imbracaminte etc mai ales atunci cand accesezi zone/restaurante de calitate/structuri de cazare mai confortabile. Nu prea inteleg de ce sunt aceste preturi enorme, in conditiile in care tara arata, ca infrastructura, destul de rau, oamenii sunt saraci, castiga mai putin ca romanii, iar singura modalitate de a face bani sunt turistii. Care, insa, se lasa greu cu banii... am vazut numeroase scene in care turisti din tari bogate au refuzat sa achizitioneze bunuri sau servcii din Iordania, exprimandu-si indignarea cu privire la preturi. Ca si noi, de altfel...nu puteam accepta ca solicita astfel de preturi!!
Ma rog, trecand peste aceasta, eu recomand Ammanul pentru urmatoarele obiective, in ordinea importantei:
- Muzeul National din Amman, Aici gasiti manuscrise de la Marea Moarta si ceva senzational. Numai pt aceasta si puteti spune ca a meritat sa vedei Ammanul.: este vorba de unele dintre cele mai vechi statui din lume - en.wikipedia.org/wiki/%27 ... _Ghazal_Statues. Sunt extraordinare, credeti-ma, incredibil de bine conservate. Fantastice.
- Amfiteatrul roman. Bine conservat, merita cateva minute sa va catarati pe scari, este o priveliste frumoasa de acolo, de sus.
- The Citadel. Este vorba despre ruinele vechii cetati romane Philadelphia. Frumoasa pentru o zi de explorare.
- Cumparaturi puteti face, la preturi cat de cat normale intr-o zona numita The Balad, situata pe langa Citadel. Am mers pe jos de acolo, sunt magazine locale, cafenele, etc. Bineinteles, vanzatori insistenti, aferentul haos din tarile arabe. Trebuie sa vi-l asumati si, daca il suportati, puteti cumpara cateva articole vestimentare traditionale foarte frumoase.
- Rainbow Street. Este zona de promenada a Ammanului, mai occidentalizata, cu resedinte scumpe, cafenele, restaurante, magazine. Arata bine si o recomand pentru o plimbare.
- Moscheea King Abdullah. O puteti vizita si daca nu sunteti musulmani. Frumoasa arhitectura, clasica, accesul costa 3 dinari. Este situata chiar vizavi de o biserica, de asemenea, foarte frumoasa. Jos palaria pentru iordanieni si respect maxim pentru toleranta religioasa. Ar trebui sa fie un etalon pentru lumea musulmana, moschei langa biserici, crestini multi in tara, niciun fel de probleme pentru acestia. In general, din fericire, in oras femeile nu erau acoperite cu vesminte tip burka, cu numai cu val islamic si aceasta, de la caz la caz. Populatia era toleranta, deschisa si aceasta arata progres si civilizatie, bravo lor!!
- Abdali Mall. Nu il recomand, desi toata lumea din Amman ne-a spus sa mergem acolo. Este o zona de afaceri a orasului, abia finalizata, arata bine, cladiri inalte, sticla, etc. Mallul este unul clasic, mult mai slab decat cele din Romania, din toate punctele de vedere. In plus, toate preturile, cam de 2-3 ori mai mari decat la noi.
Unde sa va cazati? Obligatoriu in centru. Noi am stat la Grand Millenium Amman, un hotel bunicel, din pacate, bineinteles, mult prea scump pentru ceea ce ofera. In zona mai sunt hoteluri bune, depinde ce oferta prindeti. Mai recomand Kempinski Amman, este situat pe langa Millenium si e ok.
De mancat am mancat numai la hotel, voi detalia cand voi scrie reviewul aferent acestuia.
In oras exista Uber, pe care l-am folosit in exclusivitate pentru deplasarile in oras. Soferii foarte ok, buni cunoscatori ai limbii engleze.
La fel si localnicii, destul de ok cu turistii, dorinici sa te ajute. In general, masurile de securitate sunt foarte stricte, la intrarile in hoteluri, malluri, restaurante etc. Sunt inclusiv detectoare de materiale explozive la intrarea in anumite zone ale orasului, cum ar fi Abdali Boulevard. Noi ne-am simtit ok cu masurile respective, nu erau agasante, dar omniprezente.
In final, recomand Amman pentru 1-2 zile, sunt cateva obiective frumoase, dar nu as reveni, cum am mai spus-o decat pe aeroport (care, apropo, arata foarte bine).
Aventura fantastica din Iordania, insa, abia incepea...
Trimis de rentea in 27.03.19 19:05:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rentea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Amman, orasul alb al Iordaniei — scris în 14.08.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Capitala Iordaniei în câțiva pași — scris în 09.03.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2018 După 37 de ani, din nou la Amman — scris în 23.11.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 La plimbare prin Amman — scris în 02.12.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Muzeul Automobilelor Regale din Amman — scris în 20.11.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Aventuri prin Iordania — putin din Amman — scris în 14.04.18 de alunelu69 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Iordania pe cont propriu - Episodul 8: Amman, capitala albă — scris în 07.07.16 de andreea72 din BUCURESTI - RECOMANDĂ