ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 10.11.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Il cuore della costiera amalfitana. Praiano, Amalfi sau Ravello?!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Ajunşi la drumul principal şi vrăjiţi încă de frumuseţea naturală, care se revarsă peste noi (de fapt şi acum când privesc fotografiile, mă cuprinde o stare de fericire instantanee) am luat-o spre primul orăşel apropiat de Positano, Praiano, “Îl cuore della costiera amalfitana”.

    La Praiano ajungi cu transportul local sau cu SITA, repede şi în siguranţă sau pe jos, ca noi. Sunt numai 5 km, pe care noi i-am făcut în 60 min. Ne-am plimbat pe îngusta şosea de coastă, minunandu-ne de tot ce vedeam la fiecare pas. Pe o parte se ridicau semeţi munţii Lattari, pe cealaltă parte se întindea periculos de jos, Marea Tireniană. Aici vezi livezi de lămâi, de portocali, de măslini, grădini terasate şi tare bine îngrijite, dar şi cactuşi uriaşi, ficuşi la fel de impresionanţi, leandrii umbroşi şi chiar şi trandafiri japonezi. Adică era un fel de sufragerie verde supradimensionată. :-??

    Ştiţi vorba aceea? Nu contează destinaţia, contează drumul… Aşa şi la noi. Praiano nu ne-a impresionat decât prin linişte, oameni muncitori (am trecut pe lângă şantiere de contructii, unde se lucra preponderent cu materiale naturale, vulcanice) şi un soare dogoritor de noiembrie.

    Am vizitat biserica San Gennaro, cu o piațetă cu vedere la mare pe o parte, iar pe cealaltă la o pizzerie cu acelaşi nume. Am străbătut orăşelul destul de repede în căutarea unui loc unde am putea mânca. Nu am avut multe variante, dar cred că am ales-o pe cea mai bună: Il Rifuggio. Este o mică terasă la stradă, cu câteva mese, unde Aldo a gătit şi ne-a servit. Am mâncat cea mai bună pizza napoletană (cu anşoa) şi paste minunate cu sos alb. La sfârşit din partea casei limoncello, făcut bineînţeles de Aldo. Masă ne-a costat 30 euro cu coperto inclus.

    Soarele se pregătea de apus, destul de devreme, aşa că ne-am luat bilete pentru transportul local şi am ajuns pe înserat la hotel.

    Urma: Amalfi. Am pornit devreme către autobuzul SITA. Am coborât în piața centrală şi am luat-o la pas. Vechea cetate a Republicii maritime Amalfi este un amalgam de clădiri tipice zonei, locuinţe, hoteluri, restaurante, magazine de suveniruri. Am vizitat Domul Sf. Andrei, o constructie impresionantă veche de opt secole, unde arta bizantină se împleteşte cu arta renaşterii. Intrarea se face printr-o scară monumentală, prilej de fotografii care mai de care mai inedite. Când am ieşit din biserica două turiste pozau lasciv pe aceste trepte. Comicul situaţiei a fost accentuat de trecerea, cu un minut înainte, a unui cortegiu funerar. :))

    Am mai vizitat muzeul hârtiei, 5 euro/pers., unde am văzut cum se făcea, în vremuri de glorie ale Republicii Amalfi, hârtia din bumbac. La sfârşitul turului ni s-a dat şi o bucăţică dintr-o astfel de hârtie.

    Ne-am îndreptat paşii către plajă, unde am aşteptat un autobus către Ravello. Am avut de aşteptat cam o ora, chiar dacă, atunci când am luat biletele ni s-a spus că autobuzul soseşte în 10 minute. Drumul către Ravello este la fel de şerpuitor în munte, şi mai îngust, din loc în loc nu se trece decât într-un singur sens de mers, ceilalți aşteptând în alveole. Dacă nu eşti şofer experimentat parcursul acestui drum îți dă naştere la emoţii, strigături şi îndrumări într-o italiană neaoşă. Drumul a durat cam 20 minute şi a costat 6 euro/2 pers. Autobuzul ne-a lăsat la intrare în Ravello.

    Ravello… un loc unic pe coastă, un loc unic în lume. După galeria cu fotografii datate ale celebrului Festival dedicat lui Wagner, ajungi într-o piaţă plină de lumină, nu degeaba se află atât de sus, la 350m deasupra comunei Amalfi. Chiar la intrarea este Villa Rufolo, pe care eu am lăsat-o la urmă. Urma va fi o călătorie viitoare, căci nu am mai avut timp să o vizităm. Intrarea aici era 5 euro/pers. Tot aici este şi Domul Catedrala, datând din 1083. Şi cum suntem într-un loc turistic exclusivist, în mirosul castanelor coapte, am admirat terasele restaurant, gelaterii, toate cam piperate la preț. Am trecut pe lângă magazine cu suveniruri, parcă cele mai frumoase din cate am văzut până acum, magazine de modă şi case elegante, cu grădini umbroase, îngrijite şi roditoare. Dar întreg drumul nu a fost decât o cale elegantă de a ajunge la impresionanta Villa Cimbrone. Complexul este format din vila, care acum este transformată în hotel, apreciat de vedete ale timpurilor trecute şi prezente şi un parc secular de cca 6 ha, în care sunt împletite cultură romantică, peisagistică şi botanică anglosaxonă, realizata între sfârşitul anului 800 şi începutul anului 900. Plimbarea în acest parc străjuit de leandi, chiparoşi, brazi, pe cărări care duc la statui (David, Mercur), la grote (La Grotta di Eva), la temple (Il Tempietto di Bacco), la Terasă Trandafirilor, la Valea Hortensiilor, îţi da ceva din măreţia acestor locuri. Nu poţi decât să savurezi natura organizată măiastru chiar pentru tine. Ajungi apoi la Terasă Infinitului care te înspăimântă şi te fascinează. Eşti una cu zeii nemuritori!

    Dar să va zic că intrarea este 7 euro/pers. şi merită fiecare clipă.

    La cât de extaziaţi am fost de Villa Cimbrone, am pierdut şi ultimul autobus care ne ducea la Amalfi. Varianta era taxiul sau pasul. Cred că ştiţi ce am ales! Am luat-o aşa uşurel la vale, ştiind că există pe undeva un drum de 30 min. Şi l-am găsit. Am dat peste nişte trepte abrupte, care însă ne-au dus într-un timp, apropiat de cel făcut cu autobuzul, chiar în centrul comunei Amalfi. A fost un efort, dublat şi de graba de a nu fi prinşi noaptea pe drum. Astfel am încheiat cea de-a treia zi, într-un ritm alert, dar cu un bagaj de frumos, bine prins în amintire. :)

    Dimineaţă ultimei zile la Positano, am dedicate-o unei plimbări de rămas bun pentru aceste meleaguri ale sirenelor. Am plecat fericită că mi-a fost dat să văd aşa o minunăţie şi m-am bucurat de fiecare clădire, poartă, metru de stradă aglomerată. Am privit cu nostralgie înapoi din goana autobuzului care ne-a dus la Sorrento cu o ultimă destinaţie Napoli.


    [fb]
    ---
    Trimis de elenamanea in 08.02.16 23:47:02
    Validat / Publicat: 09.02.16 08:40:19
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 5248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenamanea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Am lasat Positano in urma
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmaster39
    [09.02.16 04:13:40]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    elenamaneaAUTOR REVIEW
    [09.02.16 07:21:04]
    »

    @webmaster39: Mulțumesc. Este foarte potrivită.

    Radu Tudoran
    [09.02.16 08:50:01]
    »

    Un frumos review despre o zona frumoasa. Spui ca v-au dat cate o bucata de hartie la terminarea turului prin muzeul hartiei. Ce gest frumos. Eu am fost cu colegii AFA la muzeul BNR (multumesc Dan&Ema) si la sfarsitul turului, care a fost extraordinar, nu ne-au dat nimic. Si era plin de aur pe acolo Si tare buna faza de la Domul Sf. Andrei. Am vazut si eu domnisoare pozandu-se in chip de dive, dar la tine a fost mai interesant si cu trecerea convoiului...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    elenamaneaAUTOR REVIEW
    [09.02.16 09:35:49]
    »

    @Radu Tudoran - Ar fi fost interesant sa plecati de la BNR cu macar cateva hartii. O traditie care ar trebui extinsa de la Muzeul Hartiei din Amalfi la toate muzeele.

    Multumesc pentru aprecieri!

    Radu Tudoran
    [09.02.16 12:04:24]
    »

    @elenamanea - Aveau niste dollari de Antarctica si o bancnota de 10 miliarde din Zimbabwe. Poate din acele sa ne dea. Si fiu' meu venise pregatit cu rucsacul, ca poate, poate... Da' nimic, nici macar un pui de leu Si aveam mari sperante ca poate achit imprumutul la banca mai repede. Dar poate mergem in vizita de lucru la tipografia bancii. Sa-i dau idea lui Dan, ca el este mai descurcaret.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    BOGDAN DSN
    [09.02.16 12:17:16]
    »

    @elenamanea - Ravello este ,,cireasa de pe tort'' - dupa parerea mea este una din cele mai frumoase zone de pe Coasta Amalfitana. Peisajele care se deschid de la Vila Cimbrone sunt impresionante/de poveste sau chiar de povestit si nepotilor

    De mentionat ca pretul biletului de intrare la Cimbrone (7 euro) a ramas neschimbat dupa 2 ani.

    Felicitari pentru periplul tau pe aceste meleaguri!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mishu
    [09.02.16 15:11:44]
    »

    @Radu Tudoran - rectificare, bancnota era de 100 miliarde , eu care nu eram decat cu geanta pe umar puteam sa iau eventual lingoul de 1 kg sau ca sa fiu totusi modesta una dintre cele 200 monede (din care aici erau expuse doar 2)

    @ elenamanea - Minunata si aceasta descriere si pozele idem, ma uit plina de incantare la ele, eu raman insa la aceeasi problema drumul sinuos pe serpentine astfel incat ma multumesc ca si in articolul trecut cu descrierea si pozele. Felicitari si-ti recomand cand vei veni in Bucuresti sa vezi muzeul BNR pe care l-am vizitat ieri cu prietenii AFA, vezi impresii aici - si nu numai, @Dan&Ema, @tata123 au scris si ei pe aceeasi tema. Pe mine m-a impresionat deosebit acest muzeu despre care habar nu aveam ca exista si pe care l-am catalogat toti ca si grad de satisfactie cu 100%.

    elenamaneaAUTOR REVIEW
    [09.02.16 17:42:54]
    »

    @BOGDAN DSN - Ravello este de suflet. Un loc care da din maretia lui, muritorului care a avut sansa sa-l atinga.

    Multumesc!

    elenamaneaAUTOR REVIEW
    [09.02.16 18:09:37]
    »

    @mishu - Multumesc! Ar fi interesant de vizitat Muzeul BNR... O sa vorbesc cu prietenii mei si ne mobilizam. Dupa ce am citit articolul, m-ai facut sa-mi doresc o astfel de vizita. Cat despre serpentine, este drept ca nu m-am simtit confortabil tot timpul in autobuze, dar alergam sa gasesc locul din spatele soferului si atunci senzatia de rau disparea. Locurile pe care le-am vazut, meritau insa chiar si acesta senzatie de rau de masina

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    oanacris
    [09.02.16 20:12:17]
    »

    Multumim pentru aceste informatii, Elena. Noi inca nu am ajuns la Positano, dar parca am vrea sa mergem acolo cand e vremea putin mai calda, sa putem face si o baie... O sa tinem cont de recomandarile tale.

    elenamaneaAUTOR REVIEW
    [09.02.17 22:46:10]
    »

    @oanacris: Cu drag! E suficient și octombrie pentru o baie în albastrul Marii Tireniene. Dar septembrie ar fi mai îndestulător. Cât despre peisaje, merită fiecare secundă!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    BOGDAN DSN, elenamanea, mishu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amalfi şi Costiera Amalfitana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069406032562256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1