ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alsacia spectaculoasă. Bun vinul în Riquewihr și Ribeauville

TIPĂREȘTE URM de aici

Să scriu mai repede că uit. De, am si eu o vârstă. În a treia zi din vacanța de Noiembrie ne-am propus să vizităm două din cele patru sate de pe ruta vinului alsacian. Eguisheim, Kayserberg, Riquewihr, Ribeauvillé. Atunci când am planificat vacanța acasă, am întors pe toate părțile soluțiile de mobilitate. Cu ce să călătorim între ele doar într-o singură zi (fără taxi și fără rent a car, clar), cea pe care o aveam alocată. Degeaba am întors pe toate părțile, nu am găsit calea de a le vizita pe toate. Așa că, ne-am oprit doar la două sate. Riquewihr și Ribeauville. Ca paranteză, de primavară pănă în Octombrie exista un autobuz turistic foarte mișto care acoperă des ruta celor 4 sate, plus că există și varianta atât de faină - bicicleta închiriată. Nu sunt documentat în profunzime, așa că nu ma hazardez în detalii. Doar căutați!

Ne-am trezit tot de dimineață, ca la 8.30 să fim prezenți în gară, aproape 5 minute de la Hotel Colmar unde eram cazați. Autobuzul Fluo nr. 68R016 se ia din partea stângă a gării cum privești la ea (stația e pe partea garii), și vine destul de rar, cam din oră în oră dacă îmi aduc bine aminte. Prețul biletului 4 euro de persoană și este valabil 4 ore din momentul achiziției. Biletul se ia de la șofer, ca pe vremuri la noi cu rata. Se pierde destul de mult timp până se 'taie' bilet tuturor călatorilor. Din Colmar până la Riquewihr am făcut ~30 minute.

Riquewihr

Satul are doar 1500 de locuitori, fiind renumit, pe lângă monumente lui istorice, datorită străduțelelor medievale și caselor colorate din paiantă - casele cu cadre de lemn si lemnărie aparentă (Fachwerkhaus) , multe dintre ele datând din secolele al XVI-lea sau al XVII-lea, cu fântâni și curți din acele vremuri. Zidul care inconjoară satul a fost construit în 1291. Din cele patru turnuri de colț, trei se mai păstrează: Turnul HoțilorTurnul Heller și Turnul Anabaptiștilor. Dolder, construcția de paiantă înaltă de 25 de metri, este semnul distinctiv al Riquewihrului.

Perioada vizitei noastre fiind sfârșitul lui Noiembrie casele deja erau decorate pentru sărbători, impresia fiind că umblăm printr-un loc de basm. Și băusem doar un pahar generos de vin fier (3.5 euro). Satul nu este mare. Să zic că am bătut la el orice colțișor timp de vreo oră jumate, luându-l iar la pas ca să nu înghețăm până venea autobuzul spre Ribeuville. Ce am mai făcut în Riquewihr ? Am intrat într-o pivniță de brânzeturi, unde un tip tânăr și volubil mai să ne îndoape cu invitația de a gusta multitudinea felurilor aflate la vânzare. Mama mea! Ce gusturi, ce deliciu! Kg de brânză între 40-50 euro. Am luat și noi două tipuri la câteva mici sute de grame. La o terasă încălzită am băut un pahar de Riesling, două, soția parcă un capucino, ca apoi cică să i se facă poftă si ei de un pahar cu vin. Deosebit. Aa, să nu uit. Aproape la toate colțurile caselor sunt afișe (fotografii) mari cu imagini ale satului din timpul ocupației germane și din timpul eliberării de către armata americană. Ipostaze ce au cuprins în detaliu suferința și calvarul oamenilor în timpul ocupației, bucuria nemărginită și lacrimile de fericire din timpul eliberării. Emoționant. 

Autobuzul a venit la ora din program (în fiecare stație este programul dus-întors spre și din Colmar, spre și din Ribeauvillé

Ribeauvillé

Mai mare decat Riquewihr (ce nume au ăștia, mereu trebuie să iau cu copy paste!). 5000 de locuitori. Dar idem si la fel cumva. Bine, bine, mai spectaculos, mai cu multe clădiri deosebite, străzi mai largi. Orașul și dealurile învecinate sunt dominate de ruinele maiestuoase ale celor Trei Castele ale Domnilor din Ribeaupierre.

Ce ar fi de vizitat. Grand-Rue (strada principală) și străzile sale pitorești învecinate, mărginite de clădiri din secolele XV-XVIII, sunt împrăștiate cu piețe decorate și fântâni renascentiste. Primăria cu prestigioasa sa colecție de căni de băut din argint ( am văzut cladirea, nu și colecția), Turnul Măcelarilor (secolul al XIII-lea), fosta Bursă de Porumb, Casa Lăutarilor. Noi le-am vazut doar de afară.

Primul nostru gând a fost să mâncăm. Ne rodea. Nu scriu despre mâncare. Recomand doar supa de ceapă, minunăție întruchipată a gustului și plăcerii. Ceva finescu ce nu mai mâncasem până atunci. Căutați rețeta pe google, vă rog! Dacă ajungeți prin zonă, n-o ratați!

Apoi, sătui, am dat iama în ceva eclere și, cum am mai menționat, gustul lor franțuzesc este demențial. De la mama lor. Ca apoi, sa luăm la pas localitatea. Peste tot, stradă cu stradă, hai și acolo și acolo, stai ca mă dor picioarele, hai că mai avem de văzut acolo, stai să fumez o țigară, ee, daca tu fumezi o tigară eu beau un pahar cu vin, hai că ne ajunge pe ziua de azi, se întunecă, vine autobuzul.

Drumul de întoarcere ni s-a parut o binefacere (4 euro iar la autobuz) mai ales că bătusem iar vreo 12 km la pas. Mișto satele, super mâncarea, delicios vinuuuul! Revin cu impresii din Basel. Să auzim de bine!


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 02.12.24 15:17:54
Validat / Publicat: 02.12.24 15:51:16
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 129 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Riquewihr, Ribeauville
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

pitiPHONE
[02.12.24 16:22:17]
»

Pentru că am fost deja de 3 ori în satele menționate, am alocat câte o săptămână pentru aceste obiective, aici incluzând și Strasbourg, îmi permit un verdict: Kayserberg e de departe cel mai frumos sat medieval de pe ruta vinului. Știu, când mergi la ghici și ești presat de timp e greu de acoperit o zonă și punctele ei forte.

Cum peste 2 săptămâni voi merge la târgurile de Crăciun tot acolo o să am o imagine și mai completă a zonei. Totuși nu merg cu așteptări mari ca să nu urmeze dezamăgiri.

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[02.12.24 16:25:21]
»

@piti: Te cred, te cred. Noi am ales și prin prisma transportului.

Mitica49
[02.12.24 19:06:24]
»

Constat că ați fost tare încântați de excursia făcută în cele două localități, că v-a plăcut mult plimbarea pe străduțele alea medievale dar și vinul alb, brânzeturile franțuzești (la fotografiile alea cu roți de brânză făceam precum cățelul lui Pavlov), gastronomia locului - n-am mâncat niciodată supă de ceapă - și bineînțeles vinul ș. a. m. d.

Acum lăsând vinul la o parte, scuze, lăsând gluma deoparte, vreau să spun că îmi plac mult plimbările prin localități bătrâne cu clădiri străvechi pline de povești interesante, străduțele încântătoare pavate cu piatră, statuile întâlnite în cale.

Să vă fie de bine plimbarea!

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[02.12.24 19:10:40]
»

@Mitica49: frumos scris. Multumesc! Da, într-adevăr, și nouă ne place să ne 'pierdem' pe străduțe și locuri. A fost o experiență interesantă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, piti
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alsacia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043144941329956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1