ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rezervatia forestiera Baltata-Albena Bulgaria

TIPĂREȘTE URM de aici

Astazi am vizitat Baltata-o rezervatie forestiera cu o suprafata de 183 hectare.

Baltata este de fapt ca o mlastina in padure cu toata flora si fauna specifica zonei. Baltata se afla in imediata vecinatate a statiunii Albena Bulgaria si asigura o diversitate la obiectivele turistice din zona pe langa Balchik, Cap Kaliakra, capitala maritima Varna, orasul Dobrich. Practic trebuie renuntat la vreo ora de plaja/baie/alte activitati din statiune. Poate si mai putin de o ora deoarece nu sint prea multe zone de observatie a mlastinii. Daca stateam la una din hotelurile situate langa rezervatie cum ar fi Gergana, Slavuna, Mura, Elitsa, Nona si Boryana experienta era zilnica si nu puteam sa scriu ca am terminat vizita. In schimb aveam parte de tantari si nu scapam fara o protectie contra tantarilor.

Padurea Baltata apartine localitatii Kranevo o localitate micuta la sud de Albena (se poate ajunge in drum spre Varna sau pe jos pe malul marii, exista si aici ceva hoteluri, pensiuni, diferite servicii.

Aceasta mlastina se gaseste in imediata vecinatate a statiunii partea sudica si anume de la sensul giratoriu de unde se intra in statiune pana la malul marii Negre, in partea sudica granita fiind Kranevo, nord soseaua spre Varna, iar spre sud marea Neagra.

Raul (sau mai mult un parau asa cum am vazut eu) care curge prin rezervatie se numeste Batov si se varsa vizibil in Marea Neagra. Aici portiunea strabatuta de rau este chiar plaja (granita sudica a statiunii Albena)

Puncte de observatie asa cum am descris mai sus nu prea sint, de vina este si politica de protectie a mediului (pentru protectia diversitatii florei si faunei-exista specii pe cale de disparitie), de asemenea si pescuitul este interzis (indicatoare)

Flora rezervatiei este compusa din 263 specii de plante. In padure domina frasinul. 116 specii de plante medicinale se gasesc aici, 6 specii de lichene si 16 specii de ciuperci.

Fauna rezervatiei contine 337 specii de animale din care exista 16 specii de pesti. De la mamifere pana la reptile pot enumera vulpea, iepurele, veverita, sobolanul de apa, nutria, ariciul, cartita, liliacul, privighetoarea, ciocanitoarea, barza, specii de rate, cocorul, specii de broaste, broaste testoase, soparle, serpi, tritonul cu creasta, vipera. Din speciile enumerate mai sus in vizita scurta eu am vazut doar soparle, broaste, un triton cu creasta, un sarpe si o rata. Nici in vizitele din anii trecuti-nu a fost prima vizita in Baltata-nu am vazut mai multe, o singura data am vazut si berze. Poate cei care stau/au stat in hotelurile de langa mlastina pot observa mai multe animale.

Acces in rezervatie asa cum am descris mai sus nu prea este din motive ecologice. Un drum care pleaca dinspre Hotelul Dobrudja/parcarea mare si parcul de distractii situata pe partea sudica a statiunii, acolo unde se afla Restaurantul Tzar strabate o mica parte din rezervatie, unde putem admira o parte din plantele descrise mai sus, atmosfera generala este una de jungla. Drumul este asfaltat si multi strabat aceasta zona pe jos sau cu bicicletele. In drum gasim si restaurantul Slawansky Kut (cu 2 intrari, o intrare fiind pe un podet de lemn direct peste mlastina) Imi aduc aminte de ploile din 2012 (când am avut un sejur de 14 zile) toata zona a fost inundata, clientii nu au putut ajunge la restaurantul Slawansky Kut. In 2014 iunie am inteles din stiri ca a fost mai rau, fiind afectati toti turistii care au fost cazati la hotelurile susnumite. Pe acest drum de legatura exista un observator din barne de lemn inalt de cca 15-20m. In trecut am putut urca, astazi in schimb doar pana la mijloc, scarile de lemn au putrezit, accesul este interzis.

Rezervatia se mai poate vedea pe toata partea dreapta a drumului de acces la aceste hoteluri, iar la capatul drumului la hotelul Gergana exista un punct de observatie de fapt o terasa amenajata. Daca vrem sa vedem mai multe trecem pe langa hotelul Gergana pe o alee nou construita care face parte din terasa (dupa inundatiile din 2014 aceasta latura a hotelului a suferit deteriorari majore) si ajungem trecând peste un pod de lemn la locul unde raul Batov se scurge in marea Neagra. Imi aduc aminte ca in 2013 am adunat o plasa intreaga de melci de mare, gasind doar in acest loc acest tip de scoici (de vina poate apa dulce care se scurge?) Cert este faptul ca astazi m-am uitat din nou dupa acesti melci dar nu am vazut nici o bucata.

In aceasta zona mai este un observator din barne de lemn la fel ca cel din padure. La fel accesul este intrzis, din cauza umezelii lemnul s-a putrezit. In trecut a existat tot aici inca o cale de acces de cca 100m pana in rezrvatie la un punct de observatie, o terasa cu banci si cu un panou unde erau descrise in mai multe limbi speciile de animale care se gasesc aici. Aleea care era formata din lemn s-a putrezit, iar terasa nu mai exista, am vazut resturile in apa. Recomand vizita in locurile accesibile nu si aici, exista pericol de accidente, sau intepaturi de insecte, serpi, etc. (eu am mers pregatit in pantaloni lungi si incaltaminte adecvata)

Pe scurt persoanele interesate merita sa arunce o privire, o mica abatere de la programul normal (AI) din statiune

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 17.06.16 15:32:58
Validat / Publicat: 18.06.16 01:07:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 8959 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Atmosfera de jungla din rezervatie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

gegeutza
[08.07.16 16:15:45]
»

Buna ziua! Vreau sa stiu daca hotelul are alocat bar pe plaja? Multumesc!

webmasterX
[08.07.16 16:46:43]
»

@gegeutza -

Vreau sa stiu daca hotelul are alocat bar pe plaja?

Articolul de față este despre o pădure, rezervație naturală, nu despre un hotel. Deci categoric nu poate să aibă alocat bar pe plajă.

AZEAUTOR REVIEW
[08.07.16 18:02:27]
»

@gegeutza: Buna ziua, eu am scris în articolul de sus despre o rezervație naturală și nu despre un hotel anume. Dar bănuiesc (de fapt sint aproape sigur) că v-ați gândit la hotelul Gergana din capătul sudic al stațiunii Albena. Acest hotel se află cel mai aproape de rezervatie (de asemenea a suferit cel mai mult din cauza inundațiilor din 2014)

Răspunsul meu referitor la barul de pe plaja este da, hotelul, piscina si barul de la piscina se afla chiar pe plaja, asta inseamna ca luați paharul cu bautura aleasa de la barul piscinei (probabil din plastic din motive de securitate) și o puteți bea chiar în timp ce stați în apă marii. Probabil ca barul din piscina are alt program decât cel din hotel dar asta nu înseamnă că nu puteți bea seara direct pe plaja ascultând valurile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, gegeutza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Albena și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04587197303772 sec
    ecranul dvs: 1 x 1