GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu voi vorbi aici despre Ajaccio, orașul situat pe coasta de vest a insulei Corsica, cel mai mare oraș corsican (74.000 de locuitori), aflat la 154 km de Calvi și la 130 km de Bonifacio. Supranumit "orașul imperial" pentru că aici s-a născut împăratul Napoleon Bonaparte, orașul găzduiește mai multe monumente dedicate acestuia între care și casa în care viitorul împărat a văzut lumina zilei, azi muzeu național - Musée de la Maison Bonaparte. De asemenea, aici se află Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption - sfântul lăcaș în care Napoleon a fost botezat, precum și Chapelle imperial cu cripta care găzduiește rămășițele pământești ale părinților săi și ale mai multor rude.
În cele ce urmează vreau să povestesc despre o surpriză pe care ne-a făcut-o ghida în circuitul din această toamnă. Eram în Ajaccio, făcuserăm obișnuitul tur pietonal și văzuserăm ceea ce era de văzut când ghida ne anunță că ne-a pregătit o surpriză. Era duminică 22 septembrie, una din cele două zile (21 și 22 septembrie) în care se celebrează "Ziua Europeană a Patrimoniului". În afară de alte manifestări, francezii au acces liber la toate obiectivele turistice. Ceva în genul "Noaptea Muzeelor" de la noi. Pentru că eram în Ajaccio, locul de baștină a marelui Napoleon, ghida ne-a invitat la o vizită - gratuită - la Casa Muzeu Bonaparte, obiectiv care nu era înscris în programul nostru atât de minuțios alcătuit.
Urmându-ne ghida pe străduțe înguste, mărginite de clădiri vechi, trecând pe lângă restaurante, cafenele și mici magazine cu produse locale, ne-am oprit lângă o casă veche, cu trei etaje, de o sobrietate ieșită din comun - Musée de la Maison Bonaparte. Am fost supuși unui control de securitate (nu este permisă intrarea în muzeu având asupra ta apă și produse alimentare. Le-am lăsat pe toate la intrare și le-am preluat când ne-am terminat vizita).
Se pot vizita două dintre etajele casei. Vizita începe cu etajul al doilea, săgeți indicatoare, dar și personalul muzeului indicând acest lucru. Nu am avut parte de prezentarea cuiva, dar pentru că mă descurc binișor cu limba franceză am reușit să descifrez în mare parte informațiile înscrise pe panourile mari, ilustrate, aflate în interior. De asemenea, documentările ulterioare m-au ajutat să înțeleg ceea ce la muzeu abia intuiam și anume că muzeul amenajat în casa în care s-a născut Napoleon Bonaparte, la Ajaccio, și unde acesta și-a petrecut doar primii ani ai copilăriei, se concentrează mai mult pe moștenirea corsicană și pe istoria casei. Prin fotografii și alte obiecte, este totuși evocată memoria împăratului și a familiei sale. La primul etaj sunt camerele părinților, o cameră de zi, o sufragerie, biroul lui Charles Bonaparte, încăperea în care s-a născut Napoleon și cea în care a stat câteva zile la întoarcerea din Egipt. Toate sunt mobilate cu piese originale, dar nu vă așteptați să vedeți fastul unui palat imperial. Este vorba doar despre locuința unui nobil feudal.
Ce se mai poate vedea în muzeu? Tablouri, un arbore genealogic al familiei alcătuit din păr - după spusele ghidului local, o tapiserie cu harta insulei Corsica, portrete de familie, o copie a coroanei imperiale, lucrări de artă reprezentând membri ai familiei, precum și câteva arme din vremea lui Napoleon.
Istoria casei este lungă și debutează cu construcția ei, cu două etaje, la începutul sec. XVII. La 20 decembrie 1682 - după căsătoria cu Maria Bozzi - Giuseppe Buonaparte (strămoș al lui Napoleon) s-a mutat într-o parte a casei. În timp, proprietatea s-a mărit, iar la momentul nașterii lui Napoleon, clădirea avea trei etaje, părinții acestuia - Charles și Letizia Bonaparte - ocupând primul etaj și folosind bucătăria situată la parter.
Napoleon, născut la 15 august 1769, a locuit în această casă doar până la vârsta de 9 ani când a fost trimis la colegiul din Autun. Casei i-a fost adăugată o terasă construită de tatăl lui Napoleon în 1774. Etajele doi și trei, aparținând altor membri ai familiei, au fost achiziționate rând pe rând, în timp, dar familia Bonaparte, care se alăturase Republicii, din cauza conjuncturii politice (insula căzuse în mâinile englezilor în 1793) a trebuit să părăsească Ajaccio.
Patru ani mai târziu, Corsica a redevenit franceză, iar Letizia Bonaparte - mama lui Napoleon - împreună cu copiii ei, s-a întors la Ajaccio. Cu despăgubirile substanțiale acordate celor sărăciți de ocupația engleză, ea a mărit și a înfrumusețat casa. A construit o galerie luminoasă, iar camerele au fost mobilate cu piese aduse de la Milano și cu scaune comandate la Marsilia. Napoleon a revenit la casa părintească, ultima oară, doar pentru câteva zile (între 29 septembrie și 4 octombrie 1799) când s-a întors din Egipt. În 1843, casa a fost moștenită de Joseph Bonaparte, apoi, în 1852, a intrat în posesia lui Napoleon al III-lea.
Sub cel de-al Doilea Imperiu, casa din Ajaccio a primit vizita împăratului Napoleon al III-lea și a împărătesei Eugénie (la 14 septembrie 1860), apoi a împărătesei Eugénie și a fiului ei, prințul imperial (la 29 august 1869), cu ocazia centenarului nașterii lui Napoleon I, fondatorul dinastiei.
În 1923, prințul Victor Napoleon, moștenitorul împărătesei Eugénie, a donat statului casa din Ajaccio. Un an mai târziu, Casa Bonaparte a devenit monument istoric, iar în 1967 a căpătat statutul de muzeu național. Prezentând istoria de sute de ani a casei și a familiei Bonaparte, precum și detalii mai puțin știute din viata lui Napoleon, Musée de la Maison Bonaparte este - poate - cel mai complex muzeu dedicat împăratului francez.
Dacă ajungeți la Casa Muzeu Bonaparte, aruncați o privire și în mica grădină aflată în fața intrării principale. Plante ornamentale foarte frumoase înconjoară o lucrare de artă realizată de Élie-Jean Vézien. Pe caldarâmul din pietricele colorate, o plăcuță ne informează că: "Acest bust a fost inaugurat la 2 februarie 1936, ziua celebrării a 100 de ani de la moartea mamei împăratului" - Letizia Bonaparte, cunoscută și sub numele de "Madame Mère".
În timpul care ne-a mai rămas până la întrunirea la autocar, unii dintre noi au plecat să prospecteze magazinele, alții să-și procure ceva de mâncare, iar alții au pornit în plimbări individuale. Împreună cu o doamnă, eu am mers la Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption (Cathédrale Santa Maria Assunta), construită în a doua parte a sec. XVI după planurile arhitectului italian Giacomo della Porta. Finalizată în 1593, catedrala din Ajaccio a fost clasificată monument istoric în 1906. Se spune că aici, la 21 iunie 1771, a fost botezat Napoleon.
Ne-am încheiat vizita la Chapelle imperial - Capela imperială situată în Rue Cardinal Fesch, nr. 50-52, lângă Muzeul Fesch. Respectând testamentul Cardinalului Fesch, care a dorit ca osemintele familiei Bonaparte să fie adunate în același loc, Napoleon al III-lea a dispus depunerea în cripta de la subsol a rămășițelor pămâtești ale Cardinalul Joseph Fesch, unchiul lui Napoleon, ale părinților suveranului francez - Charles (transferat în 1951) şi Letizia Bonaparte (Madame Mère), precum și ale mai multor membri ai familiei imperiale - Charles-Lucien, Zénaïde, Louis-Lucien, Napoleon-Charles, Victor Napoleon, Clementine a Belgiei și Louis Napoleon (soția și fiul lui Victor Napoleon).
La final, câteva informații pentru vizitatori
Persoanele fizice pot vizita Casa Muzeu Bonaparte fără o rezervare prealabilă. Vizitele de grup se fac doar cu rezervare, cu ghid oficial. În prima duminică a lunii, atunci când intrarea este liberă, nu se acceptă și grupuri.
Referitor la programul de funcționare, înainte de a planifica o vizită, sugerez a se consulta site-ul muzeului pentru date de ultimă oră.
Pe panoul de la intrarea în muzeu am citit că accesul este Marți-Duminică între orele 10.00-17.30, cu ultima intrare la 17.00, iar site-ul afișează un alt program: 1 octombrie - 31 martie orele 10.30-12.30 (ultima intrare 12.00) și 13.15-16.30 (ultima intrare 16.00). 1 aprilie - 30 septembrie orele 10.00-12.30 (ultima intrare 12.00) și 13.15-17.30 (ultima intrare 17.00).
Taxa de acces: 7 euro/persoană - preț întreg și 5 euro/persoană - preț redus pentru tineri nerezidenți în UE (vârsta 18-25 de ani) și grupuri cu mai mult de 10 persoane. Persoanele cu vârsta sub 26 de ani, rezidenți în UE, profesori, persoane cu dizabilități au acces gratuit. De asemenea, gratuit au acces toți vizitatorii în prima duminică a lunii.
De reținut că nu este permis accesul cu bagaje mari și nici cu alimente și recipiente conținând lichide. Fotografiatul este permis, dar fără bliț și fără trepied. Am menționat deja că la intrare există un control de securitate, iar în sălile muzeului sunt mai mulți supraveghetori.
Trimis de iulianic in 21.10.24 10:47:25
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 ”Corsica Cristalină” - Calanques de Piana - Porto — scris în 17.11.18 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Ajaccio - cel mai frumos oraș mic de la Marea Mediterană — scris în 11.11.18 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2011 Ajaccio - orasul natal al lui Napoleon - Un loc excelent de relaxare — scris în 03.06.11 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Ajaccio, in Corsica, orasul unde totul are legatura cu Napoleon – al saselea port in care am debarcat in croaziera pe Mediterana — scris în 27.10.11 de a.sr* din BUCURESTI - RECOMANDĂ