ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 12.02.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 54 JOD
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 5 MIN

Iordania pe cont propriu - Episodul 7: Marea Moarta

TIPĂREȘTE

Dupa cum v-am mai povestit, Marea Moarta cu deschidere la plaja pulbica nu e de vizitat:mizerie, mirosuri neplacute, intrarea in apa aproape imposibila, in nici un caz nu te poti relaxa si nu poti simti calitatile acestei Mari, asa ca aveam deja stabilita urmatoarea excursie-o zi la Marea Moarta de la un complex privat. Zis si facut, am inchiriat din nou un minivan pt 6 persoane (noi cei 4 romani si fara olandezii din prima excursie, dar cu doi belgieni de origine araba de data aceasta, racolati sus pe terasa hotelului din Madaba); costul a fost de 22 jos per cuplu, de dimineata de la 9 pana la apusul soarelui, dupa 18 (ne-a dus si ne-a luat, nu a stat dupa noi ca in prima zi de excursii pt ca am stat doar la Marea Moarta)

Cei doi compatrioti mai fusesera la complesul Dead sea hotel & spa si oferta luata de la hotel a fost foarte buna, 25 jod de persoana (15 jod intrarea si 10 jod masa de pranz, tip bufet)

Hotelul Dead sea este unul dintre primele hoteluri de la Marea Moarta si iti dai seama dupa distanta la care se afla fata de mal. Initial nu intelegeam de ce sunt sezlongurile atat de departe de mare, practic nimic pe malul marii, ulterior dandu-ne seama de faptul ca Marea s-a retras extrem de mult si ca acolo sus a fost candva malul!!!

De altfel exista si indicatoare care semnalizeaza unde se afla nivelul marii la un anumit an, e infricosator cat de mult a scazut si nu stiu unde se va ajunge in viitor))

Hotelul e pozitionat langa Kempinski hotel, unde pretul era extrem de mare 70 jod doar intrarea la mare!!

Marea Moarta este o mare continentala, singura ei sursa de alimentare fiind Raul Iordan, ale carui ape le primeste in partea nordica, desi s-a sistat alimentarea ei cu raul Iordan folosit exclusv pt irigatii datorita lipsei acute de apa cu care se confrunta tara de multi ani! Iordanul, ca si Marea Moarta, constituie granita naturala dintre Israel si Iordania.

Numele acestei mari - Marea Moarta - este atribuit lui Ieronim, un scriitor de prin secolul al IV-lea. Mai inainte de acesta, marea se numea "Marea de Sare" sau "Marea de Asfalt". Aristotel a scris despre valoarea terapeutica a apei sarate din mare. Romanii isi tratau anumite boli de piele in apele sarate ale Marii Moarte, numita de ei "Lacul de Asfalt".

Noul nume ale apei se fundamenteaza pe faptul ca, datorita salinitatii excesive, in apele acesteia nu exista viata.

Marea Moarta are o suprafata de 600 de kilometri patrati, fiind unul dintre cele mai joase locuri de pe Pamant. Potrivit analizelor, Marea Moarta se afla la o altitudine de 396-400 de metri sub nivelul marii planetare. Singura apa mai adanc decat acesta este Lacul Baikal, afla la 794 de metri sub nivelul marii planetare. Marea Moarta are o lungime de aproximativ 80 de kilometri si o latime maxima de 18 kilometri. Nivelul scazut al marii, cat si salinitatea excesiva, se datoreaza, pe langa alte cauze naturale, si evaporarii intense. Dupa ce a pierdut o treime din suprafata sa, Marea Moarta e amenintata cu disparitia, preconizata la mijlocul secolului XXI. In 10 ani a scazut nivelul extrem de mult, de-alungul drumului cand cobori spre mare sunt panouri care indica unde era nivelul marii in anul 2000-2005-2010 -urma 2015!

Ca sa ajungi pe plaja cobori o multime de trepte dar este bine amenajat si ajungi repede. Sunt vestiare sus. dusuri si sus si jos pe plaja. Tot pe plaja gasesti butoaie cu namol, gratis, doar trebuie intins pe piele, pe unde consideri ca ai nevoie. Pe drumul spre plaja o sa gasesti un indicator cu regulile pe care trebuie sa le respecti la intrarea in apa. Nu e de glumit!! Chiar daca apa te tine la suprafata si iti imaginezi ca nu ai cum sa te ineci – se poate! Marea moarta nu este doar foarte sarata, ea contine diverse minerale si substante care daca ajung in organism te pot otravi. Marea moarta contine pe langa 35% sare si potasiu, magneziu, sulf, fosfor, calciu, zinc, sodiu, litiu, bor, brom, stronţiu, mangan! Deci nu e o gluma! Un pahar de apa inghitit duce sigur la spital!

In rest, senzatia e minunata: te lasi usor si plutesti, e minunat pt cineva care nu stie sa inoate))

Ce m-a surprins in mod placut a fost faptul ca apa este uleioasa, astfel incat poti sta mult in ea, fara sa simti ca te tine pielea, ca sarea se depune pe tine si te ustura ingrozitor : nu e deloc asa, senzatia e grozava, parca te-ai dat cu ulei de corp... pielea devine fină, imperfecţiunile ei se atenuează. La Marea Moartă se tratează eficient psoriazisul, eczemele, se ameliorează starea celor care suferă de boli degenerative. Pentru că mediul e uscat şi sterp, alergiile se potolesc şi sinuzitele dispar. Concentraţia mare de minerale din nămol combinată cu căldura puternică înlătură reumatismul. Există asistenţă medicală în aproape orice hotel şi pachete speciale pentru cei care vin pentru tratament.

Apa a fost extrem de calda in octombrie, sincer, aproape numai in apa am stat- evident nu am putut rata celebra fotografie cand citesti un ziar plutind... a fost super!

Hotelul Deas sea spa este construit in anul 1990. e un hotel de 4 stele, pe dinafara arata bine, holul e mare, impresionant, nu am ost cazati, nu stiu cum arata camerele, dar erau foarte multi arabi din Arabia saudita cu copii, femei, familii numeroase))

Hotelul are 5 piscine mari, una pt copii cu tobogane cu apa (aqua fun center), terase, baruri, un restaurant foarte elegant. In jurul pranzului am plecat la masa inclusa in pret- pe langa faptul ca restaurnatul arata impecabil, la fel si mancarea si prezentarea : supe (cea de broccoli a fost extraordinar de buna), painici don faina alba. neagra. cu deminte, lipie proaspat scoase din cuptor (se faceau acolo); tot felul de salate, mezze traditionale (humus delicios), felul doi:ostropel de pui, orez, tocanita vitel, legume la cuptor, peste cu sos pesto, gratar de pi, vita, peste, / desert: 10 feluri de prajituri, salata de fructe.

Pranzul bufet include doar mancarea, pt bautura se plateste separat : 1 apa 1,5 l= 2,5 jod, 1 pepsi la cutie= 3,5 jod, cafea, capuccino, esspreso =3,5 jod, 1 sticla de vin = 10 jod.

Dupa o masa delicioasa, aer conditionat, racoare, ne-am intors sa ne bucuram de beneficiile apei sarate pana seara, cand am plecat, avand parte de un apus minunat pe Marea Moarta!!

A fost o zi grozava pt relaxare, ne-am intors in Madaba plini de energie, mirosind frumos, cu o piele intinerita si va recomand macar o zi la Marea Moarta, merita din plin (cat mai exista)


[fb]
---
Trimis de andreea72 in 23.06.16 20:53:06
Validat / Publicat: 23.06.16 22:03:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 plaja sus, marea jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 54.00 JOD pe cameră

  • ECOURI la acest review

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster45
    [23.06.16 21:46:20]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    crismis
    [23.06.16 22:30:11]
    »

    @andreea72: Pozele cu apusul sunt dementiale!!!

    andreea72AUTOR REVIEW
    [24.06.16 07:18:00]
    »

    Da, coordonatele sunt ok

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    andreea72AUTOR REVIEW
    [24.06.16 07:20:05]
    »

    @crismis: mulțumesc, apusul a făcut toți banii

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    andreea72, crismis

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041146039962769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1