ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Perge

TIPĂREȘTE

Așezarea antică din Perge este situată în interiorul frontierelor [cartierului Aksu], la 18 km est de Antalya. În cele mai vechi timpuri, Perge a fost oraş-port și, de asemenea, a fost numit Parga, ceea ce înseamnă mare, trecerea la Perge făcându-se în Pamfilia Antică. Apollonios a fost din Perge și el a fost cunoscut în antichitate pentru calcularea proprietăţilor a elipsei în geometrie.

Persanii, Alexandru cel Mare și romanii, la rândul lor au ocupat acest oraș, care a crescut și s-a dezvoltat cu supraviețuitorii și refugiați din războiul troian. Templele au fost construite în perioada romanilor în numele șefului zeiței Artemis și fratele ei Apollo.

[Cele mai importante vestigii din oraș] aparțin [teatrului ]cu o capacitate de 15.000 de persoane, care a fost folosit ca o arenă în perioada romană târzie. Fațada dinspre drum a fost transformată mai târziu într-o fântână monumentală numită şi Nymphaeum.

Chiar vis-a-vis de teatru, pe partea dreaptă a drumului, se află stadionul, una dintre cele mai bine conservate clădiri de acest tip din Anatolia. Edificiu lung de 234 m și 24 m lățime, acesta a avut 12 rânduri de scaune, cu spațiu pentru 12.000 de spectatori.

O altă atracţie a oraşului antic [Perge], este prima poartă întâlnită la intrarea în oraș, este relativ nouă, la sud de poarta ridicată în secolul al IV-lea. Poarta elenistică avea 90 m, întărită cu turn cilindric de 13 m în diametru, datează, la fel ca zidurile orașului de apărare, din secolul al III-lea î. Hr. Între porțile romane și elenistice stă cea mai mare baie romană din provincia Pamfilia, cu o palestră folosită pentru exerciții fizice. În fața băii se află o fântână monumentală. Fântâna a fost descoperită în timpul săpăturilor din anul 1970. Apa a fost livrată într-o piscină situată în spatele fațadei printr-un canal acoperit.

Poarta romană de la intrarea în oraș este conectată la acropolă pe 300 m distanță de o stradă de 20 m lățime însoţită de un portic cu coloane, mozaic, trotuare și magazine. Perge rămâne oraşul cu un relief frumos, cu o arhitectură elocventă, cu sculpturi istorice dintre care multe statui găsite aici sunt acum la Muzeul din Antalya.

Săpăturile de la Teatrul din Perge s-au desfășurat între 1985 și 1993 de către o echipă de la Universitatea din Istanbul, sub conducerea Prof. Dr. Jale. În timpul acestor săpături, rămășițele clădirii au fost an de an excavate. În aceste lucrări de excavaţie au fost găsite statui precum şi mii de bucăți de piatră și sculptură.

Am ajuns si eu la Perge si mi-a placut la nebunie. Stiind de la prietenii mei o parte din istoria locului si informatiile pe care le-am prezentat deja, stiam la ce sa ma astept.

Am mers in luna ianuarie cand vremea era frumoasa si nu ploua dar cred ca vara este o caldura sufocanta, deoarece acele ruine si pietre se incing tare de tot.

Oricum, ma bucur mult ca am avut posibilitatea de a vizita acest loc incarcat de istorie. Multi turisti ajung in Antalya sau in aceasta zona si fie nu stiu de acest loc, fie nu doresc sa iasa din hoteluri pentru a vizita.

Eu una doresc sa ma “imbin” si sa ma simt ca localnicii atunci cand ma aflu intr-un loc nou...


[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 19.10.15 12:04:14
Validat / Publicat: 19.10.15 14:47:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1488 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048756837844849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1