ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Iasi
    ÎNSCRIS: 22.06.12
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUN-2008
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Excursii in imprejurimile Antalyei

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Antalya este un punct de plecare spre locuri interesante. In general, ele pot fi arvunite ca „tururi” (daily trip) de la multele agentii intilnite in toata zona turistica – sau chiar de la hoteluri. Ele cuprind, de obicei, vizitarea „celor trei cetati” din zonă: Perge, Aspendos, Side. De obicei vizita se incheie in Side, cu citeva ore de plaja chiar in cetatea antica. Altele cuprind si o vizita la Cascadele Kursunlu sau Duden – in loc de Side. Putine insă organizează vreun trip la Termessos.

    PERGE se află la 18 km de Antalya, pe valea riului Aksu, la citiva km de gura riului. Pe vremuri, corabiile urcau pe riu pina in dreptul cetăţii (cca 3 km est) – care era, astfel, principalul port al Pamfiliei. Dupa construirea portului Attaleii si colmatarea riului, cetatea si-a pierdut importanta, fiind parasita. Apostolul Pavel, aflam din Fapte, l-a vizitat in prima lui calatorie –nu si la întoarcere. Ruinele cuprind un teatru cu 12000 locuri, un stadion (situat in afara cetatii, dincolo de parcare), o Agora si o cale cu colonada. In capatul colonadei (lunga de citiva km) se afla nymphaeum (fintina), construita pe timpul lui Hadrian, ale carei statui se afla in muzeul din Antalya. Alaturi sunt ruinele celor doua turnuri ale portii principale si ruinele unor termae.

    ASPENDOS se afla la 47 km de Antalya, in apropierea satului Belkiz, situat pe rîul Eurymedon (Kuprucayi). S-a păstrat apeductul roman, care si-a conservat pe alocuri inaltimea originala, de 850m lung de 20km), cel mai mare din regiune, fiind completat, din punct de vedere arhitectural, de o basilică şi o agoră. Peste riu se arcuieste un pod selgiucid. Teatrul, cel mai bine păstrat din lumea romana, a fost construit la poalele unei coline in sec. II d. Hr., avind o capacitate de primire de 15.000 de spectatori. Teatrul este celebru mai ales pentru galeriile sale, pentru scena sa mare si pentru acustica care reflecta reusita arhitectului Zenon. Gradenele formeaza un semicerc cu un diametru de 95m. Scena este alcauita dintr-o fatada (la origine, din marmura) cu inaltimea unui teatru si dintr-o estrada cu cinci porti de acces. Aici au loc permanent spectacole „life” de opera, balet, teatru, pe tot parcursul sezonului, cu trupe faimoase din intreaga lume. Biletele trebuie rezervate in avans, se epuizează rapid desi costă cca 100E de pers. (include transport si o masa).

    TERMESSOS este mai rar oferit turiştilor. Accesul este dificil, locul de parcare se afla in mijlocul parcului, la vreo 12 km de soseaua spre Denizli, la 34 km de Antalya. La Otogar se pot inchiria taxiuri pentru Termessos, 35-50 Euro (pt 4 persoane). Eu am inchiriat o masina din Antalya, vizitind toate obiectivele (mai putin Side) intr-o zi (100 TL plus benzina).

    Cetatea a fost construita pe un platou al muntilor prapastiosi, ceea ce a făcut sa fie singura cetate necucerita vreodată de dusmani. Chiar si marele Alexandru a trebuit sa treaca pe linga, acceptind o pace „onorabila”... Dupa un urcus dificil de cca 30-40 min, se ajunge la ruine – din care, cu adevarat impresionant este teatrul. Cu o capacitate de 4200 locuri, asezat chiar pe buza prapastiei, e cel mai interesant teatru vizitat de mine! Mai exista un Odeon de 600 locuri, rezervoare subterane de ulei (de măsline) si apă, Agora, ruine ale templelor lui Zeus si Artemis, un Hereon şi peste 1200 de morminte sapate in stinca (la nekropola se ajunge dupa un alt suis de cca 30 min). Fara a te grabi, dar si fara a pierde prea mult timp, intr-o zi se pot vizita obiectivele descrise pina aici plus cascadele.

    CASCADA KUSURNLU se afla la 22 km de Antalya, intre Perge si Termessos, intr-un Parc National. Cea mai buna perioadă de a fi vizitata este in primavara, in Mai-Iunie, cind majoritatea plantelor sunt inflorite, iar apele vin încă bogate in urma topirii zapezilor din munti. In acea perioada, locul este un aevarat paradis terestru! Evitaţi să mergeti in weekend, intrucit este un loc vizitat de locuitorii Antalyei pentru picnic. Parcul, care are aproape 400 ha, cuprinde padurea din jurul unui canion unde cade cascada si unde se afla si lacul. In padurea de pini se gasesc locurile de picnic – dar si terase unde se pot minca produse de gratar si bea bauturi racoritoare. Bineinţeles, alaturi de tarabele de „suveniruri”, au aparut si citeva camile pentru poze – si niste care rustice si unelte agricole si o moara din lemn (cu zbaturi). Dar minunea este pe fundul prapastiei, in jurul lacului: platani, dafini, maslini salbatici, pomi de mastic, curmali, fagi, bambus, menta de apa, crini... Printre ei se pot observa (dacă se pastreaza linistea), vulpi, iepuri, veverite, lilieci, ciocanitori, turturele de stinca, gusteri, brotacei, testoase si o multime de pesti din familia crapilor (koi japonezi, colorati). Fiind singurii vizitatori la ora aceea, chiar am vazut parte din animalele pomenite!

    Aceste locuri le recomand in special celor care ajung în Antalya folosind masina proprie, dar si celor care accepta sa „strice” o zi de plaja, inscriindu-se intr-o excursie-tur. Desigur, unii considera ca „bolovani au vazut de-ajuns, chiar si în Romania" – am întîlnit destui, care au preferat sa ramina in afara unor situri ca Delphi, Olympia, Mykene si chiar Akropolis! decit sa plateasca biletul de intrare (preferind, desigur, un kil de masline in plus...), dar minunea Cascadei Kusurnlu nu trebuie ratata de nimeni! Va asigur, am vazut foarte multe locuri, pe patru continente, dar nu sunt multe care sa se compare cu aceasta cascada.

    Desi Cascadele Duden sunt mai des vizitate, fiind in apropierea Antalyei, eu nu le descriu, fiind deja descrise de altii. Mai ales romanii care stau in Lara le viziteaza, eventual... Eu le-am vizitat in excursie separata, luind un dolmus din Otogara de est (Dogu Garaji), intr-o zi in care mi-am petrecut timpul pe plajele din Lara (acestea sunt mult mai bune decit Konyaalti, dar in general sunt private si trebuie platit bilet de intrare). Partea spectaculoasa a Cascadei, Lower Duden (de la caderea in mare) se viziteaza de obicei intr-un trip cu vas de croaziera.

    SIDE este un loc in care, in mod normal, turistul roman isi petrce vacanta. Salba de hoteluri (majoritatea de 4-5*, A. I.) se intinde acum pe cei peste 20km de plaja spre nord-vest de Cetate. Eu voi vorbi aici doar despre “Centru”, despre fosta cetate.

    Distanta de Antalya este de cca 80 km si se parcurge cu un autobuz in cca o ora jumatate. Se coboara la intersectia cu soseaua spre Manavgat, orasul principal din zona, aflat la vreo 5 km pe deal, la picioarele munţilor, (peste 70 mii loc). De aici, un dolmus care face legatura cu statiunea la fiecare cursa de autobuz (in general pe traseul Antalya-Alanya) duce turistii in parcajul din fata cetatii, in cca 15 min. De aici se merge pe jos, intrarea masinilor fiind interzisa. Sunt cca 1 km pina in Centru. Costul transportului din Antalya este de cca 12 TL (daca-mi aduc eu bine aminte)

    Se zice ca Side a fost fondat de niste colonisti eolieni pe la 600 iHr, dar cind a ajuns Alexandru acolo, ei uitasera limba greaca... Side ar putea sa insemne „rodie" intr-o limba anatoliana locala. Sub greci, localnicii s-au ocupat cu pescuitul, comentul si, mai ales pirateria, devenind si un vestit tirg de sclavi. Profitau de portul puternic intarit si de cetatea construita pe un promontoriu inconjurat de mare din trei parti. Romanii au stirpit pirateria, asa ca orasul a decazut economic. Totusi, Antonius si Cleopatra au ales aceasta cetate sa se intilneasca si petreaca luna de miere.

    Aici o paranteza. Multe locuri din zona - pina hat, la Hierapolis! - sunt legate de aceste doua personaje faimoase in Antichitate (si azi, dupa filmele holywoodiene). In realitate, analele consemneaza DOAR vizita lor la Side! Este vestit modul in care Cleopatra l-a cunoscut (si cucerit) pe generalul roman triumvir Marcus Antonius: intr-o corabie cu visle aurite, impodobita cu salbe de flori, ea insasi mai mult dezbracata si pudrata cu praf de aur! Ulterior, cei doi s-au intors aici sa isi petreaca "vacanta de miere"...

    Statiunea este cit se poate de interesanta. Dupa ce localnicii greci au fost deportati în 1923, locul lor a fost luat de turci sositi din Creta. Acestia au transformat orasul-port intr-un bazar deschis si l-au pus pe harta turistica a Turciei. Profita de cele trei plaje excelente, cu nisip nu extrem de fin si intrare lina in apa (deci, destul de curata), lungite chiar la picioarele ruinelor. Multe monumente se pastreaza in ruine impresionante, mai ales teatrul. Se pot vizita de asemenea Monumentul lui Vespasian cu Poarta-Arc de triumf si strada cu coloane, Muzeul organizat in termele romane, cladirile crestine dinspe est (Casa Episcopala, Basilica si un Baptisterium), Agora, un Nymphaeum (Fintina monumentală) - chiar la intrarea in perimetrul cetatii antice. Toate pot vazute venind dinspre autogara/parcare spre oras.

    Iesind din zona fortificata, patrundem pe stradutele-bazar ale statiunii. Sute, mii de mici magazine, tarabe, pensiuni, restaurante... cu mii de turisti cautind acel deal (in eng.) deosebit, de covoare, pielarie, bijuterii. Sau doar pierzind timpul, spre seara. Dincolo, inspre capul peninsulei, deasupra portului, este fostul Templu al lui Apollo si Athenei - emblema a orasului, alaturi de statuia celor trei Gratii (alata in Muzeul din Antalya, cu o copia in cel din Side). Nu se pastreaza decit citeva coloane si arce, dar ele fac o imagine deosebita, mai ales la apusul soarelui, cind iau foc in soarele ce dispare in largul golfului Antalya.

    De obicei, pensiunile sunt rezervate, e greu de gasit cazare in high seazon. (in aceasta zona; in afara Centrului, se mai gasesc…) In acest caz, se poate cauta cazare în Manavgat, de unde curse din sfert în sfert de oră te aduc in citeva minute la autogara. Acolo se afla si bazarul de fructe/legume, supermagazine si, in general, restaurantele sunt mult mai ieftine decit in Centrul Side.

    Si de la Side se pot organiza excursii in imprejurimi. Cel mai apropiat loc de interes este Cascada Manavgat (9 km), nu foarte spectaculoasa, dar care ofera un loc racoros, propice unui picnic dupa arsita plajei. In apropiere, la Belek (intre Manavgat si Antalya), este cel mai important teren de golf din Turcia (si altele citeva) – pt cine iubeste acest sport. Alanya poate fi destinatia unei excursii de jumatate de zi (50km sud), cu impunatoarea fortareata bizantina (cu o frumoasa catedrala bizantina in interiorul fortificatiilor.) In port se gaseste faimosul Turn Rosu, hexagonal, construit de selgiucizi. Are bune locuri de plaja si baie, si chiar la picioarele fortaretei se gasesc grote (cea mai vestita e cea Albastră) cu stalactie, stalagmite si jocuri de lumini - vizitabile cu barci din port.

    Din Antalya se mai pot face excursii de o zi in locuri mai indepartate – de ex, Pammukale/Hierapolis, Alanya/Silifke, Phaselis/Memre/Myra. Mai sunt si croazierele pe mare, desigur, pentru cei carora le place acest tip de excursii. Una peste alta, turistul care vrea sa imbine utilul (vizitarea de locuri frumoase si interesante) cu placutul (plaja si masa la restaurante de prima mina), gaseste toate acestea in Antalya mai degraba, nu in statiunile „de faima” din statiunile din jurul marelui oras.


    [fb]
    ---
    Trimis de sanis* in 25.10.12 10:49:22
    Validat / Publicat: 25.10.12 14:25:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4708 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sanis*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Perge - Intrarea principala
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [25.10.12 14:29:53]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster77
    [26.10.12 08:57:16]
    »

    Din pacate unele poze au avut dimensiuni mult prea mici asa ca nu au putut fi validate. Se valideaza restul.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071208953857422 sec
    ecranul dvs: 1 x 1