ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Croaziera la Kekova-orasul scufundat

TIPĂREȘTE

In vacanta din Antalia, din luna iunie, anul acesta, in cadrul excursiei optionale la Demre-Myra, partea a doua a zilei a fost rezervata unei croaziere cu yachtul la Kekova-Simena. Aceasta zona face parte din regiunea Kas, din provincia Antalia.

Pana in port am venit cu microbuzul cu care am plecat din statiunea Belek, unde eram cazati, la Hotelul Maritim Pine Beach. Am plecat dintr-un mic port, plin de terase la malul marii si de negustori care nu mai stiau cum sa convinga turistii grabiti sa le ofere produsele si serviciile lor. Numai fete bronzate. Era o altfel de Turcie, nu cea pe care mi-o imaginam eu, fiind pentru prima data in aceasta tara.

Aveam ghid turc care vorbea in limba engleza si traducator din engleza in limba romana. Deci pentru aproximativ doua ore, am navigat pe o mare linistita, de o culoare ireala. Ne-am putut bucura de calatoria pe mare, de plaja, pauze pentru innot si de o lectie de istorie in aer liber!

Din port am avut rezervat un yacht, stil mai vechi, care a plecat in larg cu noi, care eram doar 13, plus cei doi ghizi. De acolo, de la bar se putea cumpara sandwichuri rapide, cafea si cateva bauturi racoritoare si alcoolice. Era o zi superba de vara, in adevaratul sens al cuvantulu, iar marea foarte calma. Era munte si mare in acelasi loc! Acum va voi povesti o intamplare, oarecum nostima, pentru ca fiecare croaziera are surpriza ei:

Nici macar nu ne dezmeticisem, furati de peisajul incantator, de pe mare, cand vad un tip strain, cu o infatisare cam ciudata, urcand scarile in spatele yachtului. Nu era din echipajul de pe vas, care ne fusese deja prezentat de catre ghid. Era un strain. Apoi, cu o atitudine de om sigur pe el, facea niste gesture si zgomote in care vroia sa ne sperie, ca un pirate!

Din expresia de pe fata ghidei am inteles imediat ca nu avem de ce ne teme. Si, ca toata lumea sa se lamureasca, ni l-a prezentat pe Iorgos, un renumit fotograf din Grecia, care efectele crizei financiare l-au detreminat sa vina aici, in incercarea norocului. Acest fotograf cu un tupeu grozav, fara sa ne intrebe macar daca suntem de acord sau, ne-a si fotografiat, aproape fara sa-l bagam in seama. Pana sa protestez, deja eram gata fotografiata. Aveam sa constat ca prefera acel loc, unde marea avea o culoare deosebita, lucru care se vede perfect si in poze. Si imediat, dupa ca ne-a facut la fiecare cate o poza bust, a si disparut. Unde? Si cu ce? Atunci am si observat ca tipul din barca care se tot invartea pe langa yachtul nostru, era colegul lui. Si au fugit, probabil spre alte Yachturi cu turisti si sa lucreze pozele. Acest mic eveniment, in care am fost luati prin surprindere de acest personaj, a dat oarecum culoare acestei croaziere! Parerea mea!

Cetatea Simena

Simena este o asezare principala in provincia Lycia. Cetatea am vazut-o de pe vas, iar ghida ne dadea explicatiile necesare la microfon. Este asezata pe un deal, iar in varful ei este, bineinteles-steagul Turciei. Este atestata inca din secolul 4 i. hr. Este un mic port acolo si e plin de terase si de yachturi din toata Europa.

Vin aici pe tot parcursul anului o multime de turisti straini bogati, care se cazeaza la pensiunile din zona portului, unde camerele sunt foarte scumpe. Aceasta zona deosebit de idilica este foarte populara in randul marinarilor, atat pentru interesul istoric, cat si pentru frumusetile cu care natura a fost foarte generoasa aici. In port, la terase se serveste mancare turceasca, din care la loc de cinste sunt preparatele din peste proaspat.

Se poate ajunge sus, la cetate, pe langa debarcader, urcand prin spatele caselor.

In evul mediu, cetatea Simena a fost folosita in scopul de a se apara de atacurile impotriva piratilor. Urme care dateaza din acea vreme au mai fost gasite aici in zona portului-un sarcofag vechi din secolul IV i. HR, . cat si ruinele bailor publice de pe vremea romanilor. De asemenea, mai este si astazi un mic teatru, cu scaunele sapate-n piatra, cu o capacitate de 300 de locuri, fapt ce ne duce cu gandul la ideea ca orasul de aici a fost unul mai mic. Au mai fost descoperite si alte morminte lyciene.

Mi-a placut mult imaginea portului, plin de ambarcatiuni si a cetatii sus, pe deal, cu steagul fluturand in vant! Dar si povestea ei.

Kekova-orasul scufundat

Despre insula Kekova stiam de la ghid ca a fost candva, lipita de continent, dar datorita miscarilor tectonice, de demult, de-a lungul secolelor, s-a desprins si s-a format o insula, iar orasele antice au fost scufundate, mai precis in urma cu vreo 2 mii de ani. Jumatae din orase sunt sub apa si alta jumatate sunt sus.

Kekova a fost candva un port maritim, unde se facea comert cu grecii si acest lucru a trezit intersul piratilor. Acum este o zona de interes arheologic si este nelocuita. In urma activitatii geologice, sub forma de cutremure, s-au facut modificari in zona, iar acest lucru a facut ca terenul sa se scufunde la aproximativ 6 metri sub nivelul marii. Kekova dateaza din secolul V, din vremea cand Lycia era un important regat. Era foarte bine fortificat, sa nu fie vulnerabil in fata atacurilor de pirati.

Ce am vazut? Grote si stanci. Multe ruine lyciene misterioase: case cioplite in piatra, scari, pereti, fara acoperis, urme ale portului, bazine pentru apa, etc. Trist! Inceracam sa-mi imaginez cum era viata lor atunci. Cu siguranta era grea.

In aceasta zona este interzis innotul si scufundatul, din cauza ca unii turisti au gasit pe fundul marii diverse obiecte importante si vechi, amfore, etc, pe care si le-au laut acasa ca suveniruri.

Kekova a fost locuita si de italieni, cu care Turcia a disputat acest teritoriu, pana in anul1932, cand a devenit teritoriu turcesc. Iar din anul 1999 este declarata zona protejata!

Dupa ce am trecut de zona interzisa pentru innot, am oprit intr-un loc frumos si linistit, unde nu mai treceau nici salupe si nici yachturi si cine a dorit a putut sa innoate in apele cristaline ale Mediteranei. Cine nu, la plaja! Pe tarm se vedea un fel de debarcader simplu si niste scari. Alaturi pasteau o turma de capre. Cred ca era o stana, dar nu sunt prea convinsa, In rest, nici un om.

Dupa aceea, sedinta foto. Cand pauza de innot s-a terminat, ne-am intors din nou in portul de unde pleasem, cine credeti ca ne astepata in port? Iorgos, cu fotografiile noastre. Costau doar 2,5 euro bucata si poza era montata frumos in mijlocul unui asa zis tablou, facut din mici imagini din vederi care ilustrau cele mai importante obiectivele turistice din Provincia Lycia. Eu mi-am cumparat-o, dar sotul nu, ca a lui nu era acolo a lui, iesise cu ochii inchis :) !

A fost o croaziera frumoasa si intereasanta. Prima din Turcia. Vacanta de anul acesta din Antalia, o voi asocia mereu cu aceste trei denumiri: Demre, Mira, Kekova!


[fb]
---
Trimis de georgiana in 25.10.10 23:11:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Iar aceasta este fotografia pe care mi-a facut-o!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5700 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

raduu1972
[25.10.10 23:13:42]
»

Bucuros ca iti pot acorda eu primul vot, dar iti astept si pozele.

ascent
[25.10.10 23:18:41]
»

Rapid fotograful ala... Citind povestirea ta, chiar ma intrebam cand ai intrat in posesia pozei, dar in final m-ai lamurit.

valimi
[26.10.10 07:13:03]
»

Felicitari pentru inspirati de care dai dovada, atat la alegerea excursiilor, cat si la descrierea acestora pe site.

Deasemnea felicitari pentru prima pozitie ocupata de astazi in Top 2010!

magdalena
[26.10.10 08:12:08]
»

Abia astept sa traiesc o experienta similara, sa vad aceste locuri minunate descrise de tine!

Cat a fost croaziera?

catalinalupu
[26.10.10 09:11:46]
»

E a doua zi in care... iti dau SB!... astept fotografiile ca sa-mi intregeasca cele descrise de tine!

david
[26.10.10 12:08:52]
»

Nemilos, a fost soarele cu tine in poza P09........

In croaziera pe raul Manavgat care se varsa in Marea Mediterana, la fel am patit si eu cu un fotograf care" mi-a bagat mortul in casa'...

A aratat pozele sotiei care bineinteles a fost foarte impresionata de calitatea acestora, iar in final a trebuit sa cumpar 10 poze spre "satisfactia " mea.

OvidiuH
[26.10.10 12:39:20]
»

Foarte bun review. Felicitari.

alvaro
[26.10.10 12:43:43]
»

Frumoasa descrierea acelor locuri, Felicitari

dananecula
[26.10.10 16:57:59]
»

Splendide fotografiile, reusita croaziera voastra si felicitari pentru review, Georgiana!

Si noi cand am fost anul trecut in Kusadasi, la fel am avut parte de o excursie optionala pe mare si ne-am simtit excelent.

Aceeasi ,,strategie'': dupa ce ne-a plimbat in larg, in lung si-n lat, vaporasul s-a oprit aproape de niste stanci, unde apa era limpede, s-am coborat cu totii. O parte au facut plaja, o parte s-au balacit, fiecare dupa pofta inimii. Tot pe parcursul acelei croaziere, la un moment dat, stiu ca in mijlocul marii a fost un moment de suspans. Curajosilor inotatori li s-au dat veste de salvare si rand pe rand se aruncau in apa limpede si vreme de 15-20 minute aveau satisfactia de a inota in splendida mare in culori verde-albastrui.

Atunci stiu ca m-am rugat la Dumnezeu mai mult ca oricand in viata mea, caci fi-miu cel mare a avut curajul (minte de copil de 12 ani) s-o faca pe grozavul si sa sara de pe punte, dar... fara vesta de salvare. Am zis ca-mi sta inima-n loc, mai ales ca-l vedeam ca se baga pe la fund cu atata inconstienta... de ma treceau toate sudorile.

Noroc ca puiul cel mic e fricos ca maica-sa si a stat cumintel, nu s-a aventurat ca frate-sau mai mare, sa faca prostioare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
any*
[26.10.10 20:16:54]
»

Un review de nota zece, felicitari, un vot...

anytha29
[28.10.10 10:19:52]
»

Am citit cu mare drag impresiile tale despre locurile vizitate si m-am bucurat inca odata ca ai ramas si tu ca mine de altfel, cu sentimente atat de profunde despre Antalya. Ma voi intoarce de fiecare data cand voi avea ocazia in acel loc de vis... Felicitari din toata inima!

raoulp55
[03.11.10 14:47:35]
»

Frumos... ce vara minunata a fost cea trecuta... ce albastru infinit, in fotografiile tale...

kmy
[09.11.10 09:45:14]
»

Felicitari pentru descrierea acestei minunate cetati. Si eu am ales aceasta excursie optionala pe care am descris-o in reviewul ,,Excursie in - Demre & Mira - Kekova", dar nu am putut sa zugravesc atat de frumos ca tine frumusetea acelor locuri. Citind ce ai scris tu m-am simtit iarasi acolo si am retrait acele momente.

Si noi am avut aceeasi aventura cu un fotograf, care nu era nici pe departe la fel de ieftin ca al vostru. Pentru 10 fotografii, pentru care tot repeta ca nu e obligatoriu sa le si cumparam, am fost nevoiti sa dam 100 euro. Ale noastre erau lipite pe niste frumoase farfurii pe care era inscriptionat anul si scria Turcia-Antalya.

Vaporasul nostru avea intr-un loc puntea transparenta si se puteau vedea pe fundul apei amfore, diferite vase antice, sarcofage si alte obiecte. Nu stiu daca erau depuse acolo in scop turistic, dar asta sporea farmecul acelei croaziere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgianaAUTOR REVIEW
[09.11.10 10:17:54]
»

@kmi,

Multumesc frumos.

Am auzit ca sunt si astfel de vase, despre care spuneai tu, am vazut si barci cu fund de sticla, in insula Zakynthos, din Grecia, dar nu avut inca norocul sa navighez pe ele.

Am sa citesc si eu astazi rew tau despre croaziera aceasta.

vali23*
[06.05.17 04:51:16]
»

O zona superba. Am fost in 2005. In iunie ma duc din nou [...]. Am gasit o oferta buna pentru iunie, cele mai bune oferte fiind in iunie. Noi plecam pe 12 iunie din Cluj. Dupa intoarcere voi pune si eu poze. Numai bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, anytha29, ascent, catalinalupu, dananecula, david, georgiana, kmy, magdalena, OvidiuH, raduu1972, raoulp55, vali23*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055598020553589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1