ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 8 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Acele minunate parcuri şi grădini din orasele Europei (II-a)

TIPĂREȘTE URM de aici

vezi impresii

În episodul anterior am trecut în revistă cele mai frumoase parcuri şi grădini din Paris. Fiind vorba de un conglomerat de obiective cu multe informaţii scrise succinct, a fost un review destul de greu de scris. Majoritatea acestora au amprenta celebrului arhitect peisagist Le Notre . În acest episod al miniserialului vă voi scrie despre alte câteva din marile orase ale Europei care m-au impresionat deosebit. Pentru unele am scris reviewuri separate, pe altele doar le-am pomenit în impresiile din călătoriile în oraşele respective. În acest review doar le punctez, completând cu informaţii luate de pe net privind accesul la ele, în caz că vă hotărâţi să le vizitaţi.

 Dacă parcurile şi grădinile din Paris sunt construite în stilul ˝grădinii franceze˝, cele din alte ţări, au amprenta locală cu excepţia a două-trei care au copiat – uneori cu succes- pe cele pariziene.

1. -Peterhof parcul Peterhof, Sankt Petersburg, Rusia

vezi impresii

În 1703, Petru cel Mare, după victoria asupra suedezilor la Poltava, a construit oraşul Petersburg pe care l-a facut imediat capitala Rusiei, până atunci aceasta fiind la Moscova. El a fost artizanul Rusiei moderne, pentru aceasta călătorind mult în Europa, de unde a copiat marile capodopere occidentale. Petru insusi, ajutat de arhitectul Rostrelli a facut o schită a unui palat central în Peterhof, inconjurat de un parc imens presarat cu numeroase fântani, statui si cascade, inspirate de Versailles pe care l-a vizitat în 1717. Unii critici spun că Peterhof îşi depăşeşte originalul. Domeniul Peterhof întins pe o suprafaţă de 600 ha cuprinde 30 de pavilioane şi trei parcuri (parcul de sus, parcul de jos şi Alexandriapark) realizate de arhitectul Jean Baptiste le Blond. Parcul de jos, numit fără exagerare Versailles rusesc este cel mai asaltat de turisti in principal datorita multiplelor atractii printre care se număra Marile Cascade si Marele Canal cât si numeroase fantani si sculpturi. Are o suprafaţă de 102 ha şi ca dimensiuni: lăţime de 500m şi lungimea străbătută de un canal, 2.5 km până la Golful Finic. Elementul central al parcului este Marea Cascadă terminata in anul 1724 copiată după cea construită de Ludovic al XIV la Le Chateau de Marly în 1679. Este ornată cu 37 de sculpturi de bronz şi 142 de jeturi de apă din 64 de fântâni. Dintre acestea remarcabile sunt fântânile Adam şi Eva, a Danaidei, a Nimfei şi cea construită după moartea ţarului în 1730 a lui Samson învingând un leu cu gura căscată, simbol al victoriei de la Poltava. Fântânile din grădinile Peterhof funcţionează prin gravitaţie, fără pompe, apa căzând dintr-un rezervor amplasat la 4km distanţă. Acesta este alimentat de o reţea din dealurile înalte Ropshai aflate la o depărtare de 22 km. În fiecare secundă sunt ejectaţi 34000 l apă.

Acces: Tren de la Gara Baltică pana la Novy Peterhof (aprox 45 de minute) si apoi 5 statii cu autobuzele 350,351,352 sau ambarcatiune (intre mai si septembrie de la debarcaderul de la Ermitaj sau de la monumentul Calului de Bronz (aprox 45 de minute)

2. –Vigeland, Oslo, Norvegia

vezi impresii

Vigeland este un parc unic în lume cu o suprafaţă de 32 ha. având ca tematica viaţa oamenilor în toate etapele ei. A fost inaugurat în 1907 de sculptorul de geniu Gustav Vigeland care a lucrat 40 de ani la realizarea lui. Parcul are 192 de sculpturi din granit, bronz si fier dispuse pe o axa alegorica ce masoara 850 de metri. Axa cuprinde Intrarea Monumentala, Podul, Fantana, Monolitul si Roata Vietii, toate acestea reprezentand momente cheie din viata omului.

 Parcul are cinci intrări largi de fier forjat şi două mai mici a fost proiectat în 1926 dar inaugurat în 1946 după moartea artistului (1869-1943)

Monolitul este cea mai importanta lucrare a acestui ansamblu, o sculptura gigantică realizata in acelasi bloc de piatra, reprezentand 121 de personaje sculptate intr-o coloana inaltă. Roata Vietii este simbolul eternitatii, reprezentaând o femeie, un barbat si un copil inlantuiti in cerc inchis. Fantana realizata din bronz e inconjurată de 20 de copaci ai vietii, care prezinta omul de la naştere pana la moarte trecand prin toate etapele sale cu fericire si suferintă. Podul pe o distanţă de 100 metri şi lăţime are aproape 60 de statui, avand ca laitmotiv relatia dintre femei, barbati, copii. 

Accesul se face destul de ușor, cu tramvaiul 12 sau autobuzul 20, de la Gara Centrală din Oslo spre cartierul Frogner.

3. -Parcul Guell, Barcelona, Spania 

vezi impresii

Parcul Guell a fost construit între 1900-1918 de Gaudi, arhitectul lui Dumnezeu, în vârful colinei de 60m Carmel, care domină Barcelona. Cu o suprafaţă de 17 ha, a fost inaugurat în 1926 şi din 1984 face parte din patrimonial UNESCO. Iniaţiva construirii parcului a apartinut magnatului Guell care era pasionat de de geniul artistic al lui Gaudí, sponsorizându-i multe dintre lucrări. Emblema parcului este o uriaşă fântână cu o salamandră făcută din pietricele de mozaic colorate şi strălucitoare. Tehnica mozaicului făcut din bucăţele de ceramică şi faianţă viu colorată se numeşte Trencadis şi a fost folosită pentru prima oară de Gaudi. La intrare în parc două căsuţe aduc aminte de Hensel şi Gretel iar o alta ca o bonbonieră roz a fost locuinţa arhitectului timp de 20 de ani. Cum intri în parc vezi Scara, simbolul parcului, ornamentată cu trei fântâni dintre care fântâna Dragon prin ceramica de culori diferite creează un efect magic. La capătul scării este Sala Hipostila cu o sută de columne. În piaţa centrală a parcului este o bancă de 110 m lungime cu forma unui şarpe. Banca este decorată cu ceramică albă și colorată în forme abstracte și figurative inclusiv cele 12 semne ale zodiacului 

Acces. Parcul Güell are trei intrări diferite. Cea principală este de pe Calle de Larrard, o alta dinspre Carretera del Carmel, iar cealaltă dinspre El Paisaje de Sant Josep de la Muntaya. Se ajunge cu metro L3 (linia verde), se coboară la staţia stația Lesseps dar se mai merge pe jos pieptis încă 20 min. Autobuze, linii H6, D40,10 min de mers pe jos. Cele mai comode mijloace de transport sunt Bus Turístic (linia albastră) şi Barcelona City Tour, (culoare verde), iar oprirea este tot Park Güell. Intrările din Sant Josep de la Muntaya și Carrer Larrar au scări rulante.

-4. Hyde Park, Londra, Marea Britanie 

vezi impresii

Hyde Park este cel mai mare parc din centrul Londrei cu o lungime de 2 km, lăţime de 1 km şi o suprafaţă de 140ha. Este separat de Kensington Gardens prin râul Serpentine. Împreună cu acesta de 110 ha, formează plămânii Londrei care respiră prin cele 250 ha. verzi ale celor două parcuri. Concepţia parcurilor aparţine arhitectului Decimus Burton care le-a realizat în 1820.

 Parcul a fost înființat de Henric al VIII-lea în 1536, când a luat pământul de la Westminster Abbey și l-a folosit ca teren de vânătoare. A fost creat în 1637 ca loc de plimbare al familiei regale. În această pădure până în 1850 au trăit căprioare.

Singurele construcţii din parc sunt Memorialul prinţesei Diana inaugurat de regina Elisabeta în 2004, Memorialul Holocaustului din Marea Britanie şi cel din7 iulie care comemorează victimele atentatelor de la Londra din 2005.

La Colţul oratorului Speakerś Corner situat la nord-est lângă Marble Arch începând din 1872 poate vorbi oricine despre orice, începând de sâmbăta de la prânz până spre seară. Singurele subiecte interzise sunt obscenităţile, blasfemia, incitarea la război şi injuriile aduse monarhiei. 

În Hyde Park s-au ţinut concerte ale unor formaţii célèbre: Rolling Stones în 1969, Pink Floyd în 1970, Queen în 196 7 şi altele. 

Hyde Park este un loc liniştit în care se poate face echitaţie, te poti bronza pe sezlonguri departe de agitaţia oraşului.

Acces. Există cinci stații de metrou din Londra situate pe lângă sau la marginile Hyde Park și Kensington Gardens (care este învecinată cu Hyde Park). În sensul acelor de ceasornic începând din sud-est, acestea sunt: Hyde Park Corner şi Knightsbridge (linia Piccaddily), Queensway, Poarta Lancaster şi Marble Arch (linia centrală). Autobuze: liniile 26,7, 10,16, şi multe altele până la staţia Marble Arch.

 Transportul în cadrul parcului pentru persoanele cu mobilitate redusă și vizitatorii cu dizabilități este asigurat gratuit de Liberty Drives, situat la Triangle Carpark

-5. Montjuic, Barcelona, Spania

vezi impresii

Pe o colină înaltă de 213m si 250 ha, numită Montjuic (tradus din catalană Muntele Evreiesc) din vestul Barcelonei, îniţial a fost construit un parc. Ulterior cu ocazia unor evenimente cum au fost Expoziția Internațională din 1929 şi Jocurile Olimpice din 1992 în parc au apărut construcţii importante: palate, pavilioane, parcuri, grădini botanice, muzee, stadioane de sport și săli de expoziție. Fântâna Magică din Montjuic este una din atracţiile de top ale Barcelonei prin spectacolul de culori pe care ţi-l oferă jeturile de apă. Este opera arhitectului catalan Carles Buigas realizată pentru Expoziția Internațională de la Barcelona din anul 1929. 

 3260 de jeturi de apă dansează în ritmul muzicii în peste 7 miliarde de combinații de lumină și apă. Show-urile durează fiecare cam 10-15 minute după care se schimbă designul şi culorile.

 Celebra melodie Barcelona, compusă și cântată de Freddie Mercury, solistul trupei Queen, împreună cu soprana Montserrat Caballé deschide de obicei spectacolul nocturn al fântânii încă din anul 1992. Pe Montjuic înafară de fântâna magică la care asistă mii de spectator este construit un ansamblu de fântâni care încep din Piaţa Spaniei.

Acces. Autobuzul 55 din Placa de Catalunya are staţii la Las Ramblas, Casa Batlo, cartierul gotic cu punctul terminus în Park Monjuic. Călătoria durează 25-30 min. Alt mod de acces este cu metroul din Piaţa Spaniei, linia roșie L1 sau linia verde L3. Din diverse puncte ale oraşului se ajunge în Piaţa Spaniei cu autobuzele 13,23,37,150, H12 și H16. Mai există posibilitatea unui funicular din staţia Paral-lel până la parc Montjuic.

-6. Grădina Japoneză, Monte Carlo, Monaco

vezi impresii

Pe un teren mic de numai 0.7 ha grădina japoneză a fost proiectată la cererea principelui Rainier de arhitectul nipon Yasuo Bella. Toate materialele de construcţie au fost aduse din Japonia. Selectia de flori şi arbori din întreaga lume a fost oferita Principelui Rainier al III- lea si Printesei Grace de Monaco de catre Ministerul Japonez al Agriculturii în 1969. Grădina Japoneză este o adevărată oază de linişte şi prilej de meditaţie într-un oraş al opulenţei dar şi al averilor risipite la cazinou. La intrarea în grădina japoneză este un bazin cu apă în care se află o piatră Zen. Filozofia Zen este o ramură a budismului care propagă credinţa că există numai present şi că fiecare moment al timpului este autonom şi static. 

Acces.  Grădina japoneză se găseşte pe av. Princesse Grace, aproape de malul mării în dreptul plajei Larvotto. Ca puncte de reper se află între Opera Monaco şi Forumul Grimaldi,

 

-7. Mini Europa, Bruxelles, Belgia

vezi impresii

Mini Europa este un parc tematic situat în Bruparck în imediata vecinătate a Atomiului, care pe o suprafaţă de 30 ha reproduce în miniatură principalele monumente din Europa la scara de 1:25. Sunt reprezentate 80 de oraşe şi construite 350 clădiri reprezentative din toate ţările UE. A fost inaugurat în 1989 şi a costat 10 mil eu, prin cofinanţare cu statele care şi-au expus principalele monumente. Mini Europa deţine simboluri europene ca turnul Eiffel din Paris (13 m înălţime), Acropolele din Atena, fântâna Trevi din Roma, monumentul lui Cristofor Columb din Barcelona, poarta Brandenburg din Berlin, turnul Belem din Lisabona, Turnul din Pisa, Big Ben din Londra, un sat din Santorini, Piaţa Mare din Bruxelles, Regatul Unit- camerele Parlamentului, Stratford-upon-Avon, castelul Dover; Germania- Casa de naştere a lui Beethoven din Bonn, castelul Eltz, catedrala Speyer: Franţa- Arcul de Triumf, Bazilica Sacre Coeur, Centrul Georges Pompidou, Chateau de Chenonceau; Portugalia- Ribeira, Ocenarium- Lisabona; Spania- Escorial, Plaza de Toros Sevilla; Italia- palatul dogilor din Veneţia, Palazzo pubblico din Sienna, piazza dei Miracoli Sienna cât şi şi modele în mişcare cum ar fi erupţia Vezuviului, mori de vânt, trenul; România a expus Palatul Mogoşoaia.

Acces : metro 6,7, bus 83 staţia Heysel, 5 min de mers pe jos; tram 9,51,93 şi bus 240,241,242,243,250,251 et 260, staţia Stade, 10 min. de mers pe jos

 

-7. Parcul Rodini, Rodos, Grecia

vezi impresii

Parcul Rodini este unul din cele mai vechi din lume amenajat înainte de stăpânirea romană încă din sec. V-IV î. Hr. în perioada de aur a statului Rodos. Romanii au construit un apeduct la intrarea în parc. Cel mai interesant vestigiu este o necropolă amplasată deasupra văii Rodini. Ea a fost construită în sec. IV î. Hr., în perioada elenistică, are formă dreptunghiulară cu latura de 28 m. În jurul ei sunt 21 semicoloane dorice. Acolo au fost găsite o serie de morminte doriene şi un mausoleu atribuit lui Ptolemeu. Parcul Rodini a fost în perioada romană o şcoală de oratorie unde Cicero şi-ar fi învăţat discipolii arta discursului. În afară de alei parcul e o adevărată pădure sălbatecă în care cresc platani uriaşi, chiparoşi şi pini

Acces. Autobuzul nr 3 din piaţa Mandraki spre Lindos, distanţă 3 km de oraş. 

În următorul episod al acestui ministerial voi expune fugitiv parcuri şi grădini din alte orase ale Europei, - fiecare având farmecul lui- şi pe care poate le veţi vizita. În ultimul episod voi scrie despre câteva din alte continente.

WEB, dacă de poate google.com/search?q=parcu ... owv6KbhTr4,st:0

-    va continua -

 

 


[fb]
---
Trimis de Michi in 23.09.24 16:18:43
Validat / Publicat: 23.09.24 17:50:43
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 158 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P37 v. mai sus, machete construcţii Europa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.09.24 17:50:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu mașina prin Europa - circuite diverse, EUROPA - CIRCUITE DIVERSE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

MichiAUTOR REVIEW
[23.09.24 18:00:50]
»

@webmasterX: Mulţumesc mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina prin Europa - circuite diverse:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051794052124023 sec
    ecranul dvs: 1 x 1