GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A cincea zi de calatorie – de la vestitul Strassbourg, la “anonimul” Beauvais.
Dupa terminarea vizitei la catedrala Notre Dame de Strassbourg, care s-a prelungit pana aproape de ora 13.30 si dupa masa de pranz de la Chez Yvonne, am plecat spre destinatia noastra principala, Beauvais. Jumatatea de ora dupa terminarea spectacolului orologiului astronomic (descris in recenzia anterioara), am mai ramas putin sa admiram si minunatele vitralii ale catedralei. Totusi, din acest punct de vedere, un spectacol mai frumos de lumini ne-a fost oferit de vitraliile catedralei din Beauvais, dar toate la momentul potrivit.
Drumul pe care il aveam de facut era de 500 km si in mod normal nu putea sa dureze cu mult peste 5 ore, avand in vedere ca am ales sa mergem numai pe autostrada; de fapt pe autostrada doar pana la Reims, pentru ca ulterior trebuia sa parasim autostrada Strassbourg Paris si sa ne indreptam catre nord est spre Beauvais. Eram nerabdatori sa ajungem pentru ca la capatul acestui drum ne astepta un prieten bun pe care nu il mai vazusem de aproape un an. Dar cum el se intorcea acasa in jur de 19.30, ne-am gandit ca plecand la 14.30 ajungem chiar la fix.
Ei, da, dar cum socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ, s-a dovedit ca de fapt un drum usor de 500 km poate fi facut si in sapte ore, chiar si de un sofer experimentat ca mine.
Dupa ce am traversat Austria cu doar 8 Euro, am fost destul de agasati ca mai trecea un pic, francezii ne mai cereau niste bani! , Ba 4 Euro, ba 7, ba 13…... si nu numai pe baza tichetului din care reiese distanta! Ba erau toll-uri la care luai tichet pe care ulterior il plateai la parasirea zonei respective, ba la unele toll-uri iti cerea sa platesti direct! La primul “peage” direct cu cardul chiar m-a luat prin surprindere.
Cand am vazut statia de plata si stiam ca eu nu am un tichet m-am speriat si l-am intrebat pe Cristi daca am fost atat de “cascati” incat sa trecem fara sa luam tichet. Dar cum era posibil, ca doar treci printr-o bariera, eram noi “cascati”, dar si francezii!? Asa ca ajunsa in fata automatului nu stiam ce sa fac sa trec de bariera. "Sesam deschide-te" nu mergea! Am vazut ca este un buton pentru operator si am sunat.
Cred ca francezul din spatele nostru era in culmea fericirii asteptand dupa noi! Oricum, mi-a raspuns relativ repede operatorul si dupa ce i-am spus care este nedumerirea mea m-a intrebat daca am card bancar. “Sigur ca am!”. “Atunci, baga-l in fanta care clipeste si-ti cere cardul! ” Cat de arierat te poti simti! Am bagat cardul si gata, “Beauvais, venim”, ne-a ridicat bariera. Dar habar nu aveam cat ne-a luat de pe card. La urmatoarea patanie similara aveam sa vedem ca exista un buton prin apasarea caruia poti cere o chitanta, dar “ a posteriori” cum ar spune romanul urmas al lui Traian.
Si daca nu am fi avut card?! (nu exista fanta de numerar, ca am fi folosit-o!) Si daca nu am fi vorbit (Doamne fereste!) nici o limba de circulatie internationala? Asa ca, dragilor, daca circulati cu masina proprie prin Franta, pe autostrazi, asigurati-va ca aveti la voi un card bancar valid ca altfel va petreceti vacanta in toll. Nu am facut totalul acelor taxe de la Strassbourg la Beauvais, dar cred ca am platit cel putin 40-50 Euro. Pai asa iesim la pepeni si mi se duce naibii bugetul meu de vacanta!
Oricum, am ajuns la Reims, in grafic fiind, am vorbit cu prietenul nostrum si i-am spus sa bage vinul la rece ca ajungem la timp si ne-am continuat drumul. Am vazut la un moment dat Beauvais pe indicator, dar pe urma, convinsi fiind ca suntem pe drumul bun, ne-am vazut de treaba si ne-am intors la conversatia noastra. Relaxati si bine dispusi am inceput sa vorbim, iar drumul ne ducea de la sine.
La un moment dat, Cristi imi spune (trecusera deja vreo 40 de kilometri!) ca el suspecteaza ca nu suntem pe drumul bun. Ne indreptam catre un oras din nord, iar noi ar fi trebuit sa mergem spre nord-vest. Ne-am oprit, ne-am orientat si…. Asa era! Asa ca Anilu, nu esti singura care te plimbi aiurea!
Am hotarat ca in loc sa ne intoarcem, ceea ce nu era posibil oricum chiar acolo, ar fi mai bine sa gasim o ruta alternativa pe drum national (in felul asta nici nu mai plateam autostrada!). Zis si facut, dar ce te faci cand dai de un indicator de deviere! Se insera, nu stiam pe unde suntem si dupa bunul meu obicei eram si pe ultima suta de kilometri de combustibil, iar statii de alimentare nicaieri (lucru care pe Cristi il scoate din sarite!). Va inchipuiti ce placere! . Pe prietenul nostru nu il puteam suna pentru ca la spital fiind nu raspundea la telefon. Intr-un final ne-a sunat el, am convenit o ruta si am ajuns cu doua ore mai tarziu si 200 kilometri in plus, neplanificati! Aveam la noi si un cufar cu multe borcane de miere de toate felurile, cadou pentru prietenul nostru si dupa toate drumurile de tara si virajele de ultim moment pe care le-am facut ne era teama ca vom ajunge cu un nou tip de miere, melanj din toate celelalte. Din fericire nu a fost asa.
 
Concluzie pentru cei care calatoriti pentru prima data cu masina in Franta:
1. Daca aveti drumuri nationale alternative autostrazii (notate cu N), folositi-le fara grija. Sunt gratis si sunt mai bune decat autostrada Bucuresti – Pitesti. Unele au chiar si trei benzi pe sens, iar calitatea asfaltul nu se discuta. Drumurile regionale (notate cu D) sunt de asemnea bune, dar de regula cu o singura banda pe sens.
2. Daca totusi alegeti autostrada din lipsa de timp sau din comoditate, fiti siguri ca aveti la voi un card bancar valid si pregatiti-va sa platiti, si sa platiti, si sa platiti!
3. Nu ramaneti pe ultimii litri de combustibil pentru ca in franta statiile de combustibil sunt relativ rare, chiar si pe autostrada, iar daca puteti nu alimentati pe autostrada ci in localitati, puteti economisi chiar si 25-30 Euro la un plin!
4. Chiar daca cunoasteti traseul, setati-vi-l in Waze inainte de plecare. Ramane memorat si se poate folosi si offline, iar daca aveti ghinionul de o deviere, Waze-ul va poate da variante alternative
5. Si nu uitati, daca mergeti la Paris cu masina, incercati o parcare la periferie. Incepand cu 1 ianuarie 2017, primaria Parisului a impus o taxa numai pentru masinile straine, in functie de gradul lor de poluare (numai masinile electrice nu o platesc). Nu stiu cum li s-a permis acest lucru, mie mi se pare ca e o taxa discriminatorie, dar e in vigoare si asta e, trebuie sa o respectam.
Si ce e mai grav este ca vigneta nu se poate comanda decat online si iti este trimisa prin posta la adresa indicata, proces care poate dura cateva saptamani, deci e aproape exclus sa o poti folosi daca nu iti planifici cu mult, mult timp inainte aceasta vizita.
Trimis de arcrom in 18.10.17 17:01:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris, Strassbourg
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arcrom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu mașina în / prin Hexagon, diverse#" (deja existentă pe sait)
@webmasterX: Multumesc! voi mai vea recenzii in aceasta rubrica, e bine de stiut!
@arcrom: Ha, ha, ha ???????????? deci ai văzut cum te fură vorba, peisajul și pierzi din vedere drumul. Se poate întâmpla când nu te aștepți.
Până la urmă ați ajuns cu bine, dar acum recunoaște că te amuză situația dar la momentul respectiv nu-ți pică bine.
Cred că francezi nu sunt fraieri, vrei cu mașina plătești, sau descurajează plimbatul cu mașina, poluare, aglomerație, etc.
Palpitant.
Aștept continuarea.
Toate cele bune.
@ANILU: Multumesc! Sa stii ca intr-un fel pe mine si atunci ma amuzam. Ce mare filozofie, stiam ca voi ajunge o data si o data. Dar Cristi era verde, mai ales ca nu aveam suficienta motorina (cel putin nu dupa standardele lui!). Mai scriu, dar deja cred ca eu scriu mai repede decat cititi voi, ca nu prea am reactii. Asa ca am luat o mica pauza! Copacel, copacel, ma facui Premium, ai vazut?! Te pup!
Bine ați ajuns la destinație, dar nu v-a fost ușor. Chiar înainte să plecați eu v-am atras atenția că vă angajați la un drum greu, un drum de anduranță, dar când șoferul este „meseriaș” lucrurile se schimbă în bine.
V-am mai spus înainte de plecare că taxa de circulat pe autostrăzi este mare în Franța.
Pentru mine această mega excursie este un serial cu mai multe reviewuri și sunt la zi cu lectura lor.
Deci ați ajuns și adevărata excursie de acum începe.
Mă întorc la review.
- despre combustibil. Eu evit să cobor cu nivelul combustibilului sub jumătatea capacității rezervorului, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Ați văzut că până la Beauvais ați parcurs cu cca. 200 km. în plus.
- Într-adevăr, Parisul este un oraș aglomerat, știam aceasta și am ales hotelul pe Bulevarul Periferic dar aveam 11 stații de metrou până la Arcul de Triumf.
În dimineața următoare, cu autobuzul ați ajuns chiar în Paris și ați spus cu mândrie Bonjour Paris. Ei, acum încep reviewurile „tari” Sunt pe recepție.
Noapte bună.
@Mihai18: Multumesc pentru ecou, chiar il asteptam si chiar ma gandeam de ce nu vine!
In ceea ce priveste peage-ul prima data nu am avut incotro, dar de atunci nici nu m-au mai prins pe autostrazi decat asa cativa kilometri ici si colo, cate 2-3 euro; in rest am descoperit minunata retea de drumuri nationale. In ceea ce priveste motorina, nu ma mir, este tipic barbatesc. Si Cristi incepea sa ma bata la cap cum trecea acul in stanga verticalei si uite asa am ajuns sa platesc 1.49 euro/l de motorina in Franta, cand granita Austriei era la doar 15 km si prima statie, in care oricum am oprit pentru vigneta, avea motorina cu 1.1 euro/l. Dar se spune ca nevasta trebuie sa-si asculte barbatul, iar linistea mea psihica valora mai mult decat cei 2 lei in plus/l.
pentru a ajunge la Paris nu am folosit autobuzul pentru ca facea prea mult ci am fost cu trenul pana in Gara de Nord, Foarte rapid si confortabil, dar si foarte scump (58 Euro dus intors pentru amandoi).
In urmatoarea zi m-am dus cu masina pana aproape de Paris, am lasat-o in parcarea garii (gratuita) si am luat trenul doar pentru doua-trei statii, doar 8 euro dus intors. alta viata, nu?
cu recenziile despre Paris sper sa nu te dezamagesc, nu cred ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Pentru mine Parisul nu e "mon amour", mie nu imi plac orasele, in special cele mari, aglomerate si de cele mai multe ori murdare si galagioase, dar merita sa citesti pentru ca va fi un Paris Altfel. De fapt cred ca sa imi voi si intitula recenzia.
Am facut si lucruri tipic turistice, cum ar fi vizitarea muzeului d'Orsey, dar si lucruri mai putin sau chiar deloc "turistice". Vom vedea ce parere ai!
Oricum "cireasa pe coliva" va fi drumul prin Burgundia si Chamonix Mont Blanc ca destinatie.
Foarte bun review, mai ales pentru cei care merg pentru prima dată în Franța cu mașina. Recunosc că eu toll fără fantă de monede măcar n-am văzut. În schimb am văzut altceva: în sud pe autostrada de pe Coasta de Azur, pe la Nisa, Cannes am văzut prima dată toll cu coș. Zvârleai monedele în coș și se ridica bariera. Super tare. Sunt vreo trei de felul ăsta de la granița cu Italia până la Cannes. Astea n-aveau fantă de card. Și ce făceai dacă n-aveai monede? Apăsai butonul de ajutor și chemai oamenii de la Minolta. În final venea o tanti care îți schimba bancnota în monedă. Anul următor am văzut că în aceleași locuri au făcut și porți cu fantă de bancnote. S-au deșteptat și ei. Până acum or fi pus și card.
Cât despre prețuri... of, cred că sunt cele mai scumpe autostrăzi pe care am mers. E drept că n-am fost în țările nordice. Și, cum ai spus și tu, prețul n-are legătură cu distanța parcursă. Plus că te încetinesc aceste porți. Mai mergi 50-100 de km și iar dai de toll. Nu puteau să facă ca italienii unde intri în nord pe autostradă și ieși în sud și la sfârșit te taxează? Mi-am răspuns tot singură. Probabil că nu, pentru că în Franța sunt mai multe companii care administrează autostrăzile și fiecare cu sectorul și tariful ei.
Drumurile naționale sunt ok, confirm și eu, dar te încetinesc mult. Nu știu cum e în nordul Franței, dar în sud noi am traversat Franța de la est la vest și invers când am fost în Spania și ViaMichelin ne dădea pe autostradă 6 ore, ceea ce s-a confirmat, cu toate porțile alea idioate, iar pe drumuri naționale 11 ore. Deci depinde cum îți faci etapele. În plus, pe naționale admiri satele lor care sunt foarte frumoase oriunde în Franța.
O altă observație ar fi că site-ul ViaMichelin știe prețurile la autostrăzile din Spania și Italia, dar nu le știe pe cele din Franța, cel puțin nu în totalitate. În Spania și Italia s-au potrivit perfect, în Franța doar parțial.
Acolo unde există fante de bancnote, dacă nu vreți să băgați cardul în toll (eu sunt mai suspicioasă la a băga cardul în mașinării unde nu e și personal uman alături) aveți grijă să aveți multe bancnote mărunte. Toll-urile nu acceptă bancnote mai mari de 20 de euro. Și nici fise mai mici de 10 cenți. Am stat cred vreo 5 minute până când o franțuzoaică în fața mea a băgat o pungă de monede într-un toll (fără coș, toll normal). Semn că suspicioși sunt și la case mai mari.
Toll-urile dau rest, inclusiv cele cu coș, deci nu vă chinuiți să căutați bani exacți.
Și atenție la radarele fixe pe autostradă. Chiar funcționează și chiar dau amenzi. A primit un pieten de-al nostru o felicitare din partea statului francez pentru că avea 98 km/oră pe un sector de autostradă unde era restricție de 90. Abaterea acceptată la ei e de 5%, deci au făcut 5% din 90 e 4,5, 98 e mai mare decât 94,5 și gata amenda.
@arcrom: Foarte util articolul tău. O sa țin cont de sfaturi dacă voi vizita in viața asta Franța.
Acum îl înțeleg pe fratele meu care înjura Franța de mama focului, in vară când a venit in vacanță din Anglia.
Aștept continuările
@krisstinna: Sa stii ca si eu am avut rezerve. La tinerete am fost francofona, apoi prin natura imprejurarilor franceza a trecut pe locul doi, trebuind sa folosesc engleza zilnic in relatiile profesionale. De asemenea, fiul meu fiind plecat in Anglia de la 14 ani (adica de acum 24 ani) am avut mult mai multe legaturi cu Anglia. Francezii m-au enervat ca pareau mai prosocialisti si ca sunt foarte afectati in vorbire, asa ca i-am evitat cat am putut. Nu am fost in Franta decat din motive profesionale si atunci m-am limitat strict la programul profesional.
Dupa aceasta vacanta de 14 zile dintre care 9 au fost in Franta, parca mi-am mai schimbat parerea.
Da, au cele mai scumpe autostrazi (si nu neaparat cele mai bune), da au un limbaj afectat, dar o data ce te apropii de ei sunt mult mai prietenosi decat englezii. Asa ca iti doresc din suflet sa ai ocazia sa vizitezi Franta si sa nu o eviti deliberat.
Cum adica "dacă voi vizita in viața asta Franța"? Nu va inteleg pesimismul (am mai facut comentariul asta zilele trecute intr-un raspuns la alt ecou!). Nu poti sa ai mai mult decat iti doresti. daca-ti doresti, fii sigura ca se va realiza!
@RoxanaGRS: Multumesc pentru aprecieri si pentru informatiile suplimentare furnizate, care impreuna cu informatiile din recenzia mea sper sa fie utile celor care circula prima data in Franta cu masina personala.
Eu, ce sa spun, in afara de prima zi cand de voie de nevoie am platit ca fraiera de m-am zvantat, am evitat pe cat am putut autostrazilee si bine am facut. Vei vedea intr-o recenzie viitoare (cred ca mai am vreo 22 de scris), ce zi minunata am avut cand am traversat Burgundia si parcurile nationale Morvan si Jure, fara sa platim un leu taxe de autostrada (altfel am facut calculul ca ne costa in jur de 200 Euro de la Beauvais pana la Annecy) si bucurandu-ne de niste peisaje absolut minunate.
Da' stai linistita, ca o parte din banii economisiti de la neplata toll-ului s-au dus iar pe vin. Trecand prin podgoriile Burgundiei, Cristi se uita la mine cu niste ochi rugatori pe care nu am putut sa-i refuz si cu replica "Ma, dragutu, da' daca dadeam banii astia francezilor pe autostrada, nu ramaneam fara ei?! Macar asa avem un vin bun!"
De radare, nu stiu ce sa zic, din cate stiu eu mie mi-e teama sa nu platesc unul la austrieci, dar la francezi parca nu le-am vazut pe unde am circulat eu. E posibil. De altfel cand i-am spus lui Cristi, ca excluzand cheltuielile neplanificate (vinul), ne-am incadrat perfect in buget, mi-a zis ca de-abia peste vreo cateva luni vom sti asta cand ne va veni si factura de roaming si informarile de la Administratia Financiara despre amenzi in UE. Sper sa nu aiba dreptate!
@arcrom:
”o parte din banii economisiti de la neplata toll-ului s-au dus iar pe vin
Mi-a plăcut asta. Și noi plecăm cu un portbagaj bucșit de mâncare și ne întoarcem cu unul bucșit de băutură (vin, coniace fine și alte asemenea), mai ales în țări ofertante din acest p. d. v. ca Franța, Italia, Spania, Portugalia. Aș aduce și mâncare, dar e mai dificil. Totuși câte o brânză adevărată franțuzească sau italienească... de se ține soțul de nas când deschide geanta frigorifică .
Cu radarele la austrieci, eu zic să nu-ți faci probleme, afară de cazul în care chiar ai călcat-o cu 150-160 la oră unde era 130. Eu n-am auzit pe nimeni să fi luat amenzi de la ei. Mai degrabă la unguri acum mai nou nu știu cum stă situația, că au montat o grămadă de camere fixe noi și nu știu în ce măsură funcționează. Soțul tău are dreptate, amenzile vin cam în 2-3 luni. Dacă totuși Doamne ferește primiți așa o bucurie, s-o plătiți imediat, că altfel e jale data viitoare când calci prin țara respectivă sau poate și în alte țări din UE. Prietenii noștri italieni ziceau că la ei Poliția are voie să-ți ia mașina până la plata amenzii.
@arcrom: Păi tocmai asta e: NU mi-am dorit și încă nu îmi doresc sa vizitez: Franța, Anglia și Spania. Poate, poate o sa se nimerească vreun sejur, dar nu voi fi eu aceea care îl voi propune.
Varul meu lucrează in Franța de mai bine de zece ani, la Paris. Nepoata mea a studiat la Paris, avea un apartament închiriat acolo, s-a și căsătorit cu un francez
Fratele meu lucrează in Anglia, nepoții lucrează tot acolo, s-au căsătorit cu oameni ai locului, au și copii
În Spania este stabilit nașul nostru și mulți prieteni ai soțului. În Italia am o verișoară, căsătorită și ea cu un italian.
Când nu simți atracție, nu există dorință.
Mai repede aș fugi până in Elveția la prietena mea, sau în Norvegia la prietenii noștri.
Așa simt eu, este involuntar. Asta nu înseamnă că acele țări nu merită vizitate. Poate nu le-a sosit timpul, nu știu
Sănătoși să fim, destinații sunt multe
@RoxanaGRS: Sa stii ca povestea asta cu ungurii am auzit-o de multe ori. O fi asa, or fi avut altii ghinion, dar nu pot generaliza. Eu am lucrat in Ungaria peste zece ani, strabatand tara in lung si-n lat cu masina si jur ca nu am dat de mai mult de 5-6 radare in total. Iar sa te opreasca fara motiv, nici vorba! In Austria am fost foarte cuminte, statistic vorbind, dar de vreo doua ori, asa cum deja am povestit, am avut senzatia ca "m-a luat" un radar fix la cel mult 10km/h peste viteza legala. Eu sper sa nu am probleme!
In ceea ce priveste bauturile si alimentele, eu nu sunt nici cu plecatul cu portbagajul plin, nici cu cumparatul lor din alte parti. dar cristi are niste fixatii: vin, carnati, branza mucegaita, scoici si fructe de mare. Ma omoara, la Chamonix a trebuit sa caut un restaurant cu scoici ca altfel era nefericit ca pleaca din Franta si n-a mancat scoici!
@krisstinna: Stii care-i partea frumoasa cand iesi la pensie? te gandesti ca daca te ajuta Dumnezeu si te tine sanatos mai ai niste zeci de ani in care sa poti vedea cele mai multe locuri pe care ti-ai dorit sa le vezi cand erai tanar si nu ai avut timp. In primul rand, generatia mea nu a putut sa plece din tara. Eu am iesit prima oara din tara pe la vreo 37 ani si atunci nu m-am dus si eu ca omu' pana in Bulgaria, ci direct in America. Dar in afara de asta cand esti tanar nu ai decat maxim o luna pe an de plimbare si mai ales ai copii care te tin pe langa casa sau in care trebuie sa investesti si nu mai ai bani sa te plimbi. Eu mi-am propus sa aniversez cel putin 100 ani deci pot sa sper ca voi reusi sa vad cam tot ce vreau, inclusiv Grecia si Turcia, pe care, nu rade, inca nu le-am vazut. Oare oi fi singurul roman care n-a ajuns inca in Grecia si Turcia?!
@krisstinna: Să știi că reacția asta am avut-o și eu față de Spania. Nu mă atrăgea și pace, era și foarte departe... Ziceam "Ei ce mare spanac și Spania aia? Se duc românii la Barcelona sau pe Costa del Sol și cad pe spate. " Asta până când am citit un roman al lui Radu Tudoran (scriitorul, nu colegul nostru de pe AFA ) "Acea fată frumoasă" în care povestește o călătorie prin Europa, dar cea mai mare parte se petrece în Spania. Și mi-am schimbat părerea. Acum a ajuns una din preferatele mele. Am fost de două ori și m-aș întoarce oricând, doar că e atât de departe... Am realizat că Spania nu înseamnă deloc doar Barcelona, chiar aș putea spune că mi-a plăcut cel mai puțin la Barcelona din toată Spania. Nu încerc să te conving, cel puțin nu acum, poate am să scriu și eu despre Spania (că oricum sunt destul de puține impresii pe AFA despre ea) și poate atunci... .
Hai că-s offtopic rău. Ca să revin la subiect, să știi că Parisul e una și Franța e alta. Până și francezii autentici recunosc că Parisul e pentru parizieni, mai ales cu bulversmentele recente de la Paris. Nu zic că nu e frumos. Cum zicea Cărtărescu, e o colecție de clădiri tăiate toate la etajul cinci, dar în care indiferent de anotimp, noi românii când ajungem începem să bâțâim de fericire. E părerea lui, eu nu am bâțâit deloc, dar nu pot să spun că nu mi-a plăcut.
@RoxanaGRS: Spania era alternativa mea initiala la cele doua saptamani pe care le descriu acum. Nu a vrut Cristi si cred ca bine a facut. Daca ne-am fi dus, eram acolo cand s-a separat Catalonia si nu stiu daca era o idee buna.
Eu am mai avut experiente de astea in Serbia unde, ca si in Ungaria, am lucrat multi ani. de cate ori ma duceam se mai rupea o bucatica, pana am ajuns sa-mi spuna companiile cu care ma vedeam "Angela iti trimitem noi ce ai nevoie, nu mai veni ca de cate ori vii tu mai pierdem un teritoriu! ". Dar cred ca Spania e urmatoarea pe lista pentru 2018 (eu am mai vazut-o, Cristi nu).
Daca-ti aduci aminte in recenzia despre Cuibul Vulturului am povestit despre spaniolii care ne-au vizitat in vara asta si cu care ne-am intalnit in Germania. Ne-au invitat pe la ei si nu au facut-o formal, iar copiii lor urmeaza sa ne viziteze. noi ne vom duce tot cu masina si vom strabate toata Spania cam in acelasi mod cum am strabatut o parte din Franta.
Dar pana atunci, e cale lunga. Va trebui sa traim din amintiri pe AFA, ale noastre si ale altora!
@arcrom: Când vei planifica excursia, dacă ai nevoie de informații poți să-mi scrii pe privat. Cu mare drag, putem schimba păreri. În funcție de ceea ce veți avea în vedere îți pot spune unde ne-am cazat, despre autostrăzile din Spania, unde apropos există și autostăzi gratuite, doar că trebuie să le știi, obiective mai mult sau mai puțin cunoscute etc.
@RoxanaGRS: Multumesc mult! Asa voi face. Voi schita un traseu si apoi iti voi cere opinia, iar de acolo voi ajusta planul in consecinta. Sa ai o zi frumoasa!
@arcrom:
Ei, cu scoicile este o problemă. Unii se dau în vânt după ele, alții întorc capul.
Vă spun una adevărată, văzută de mine și de soție. Eram în Istanbul - Eminonu și un turc avea pe o tavă, frumos aranjate, scoici crude iar pe marginea tăvii, jur-împrejur, felii de lămâie. Un turc a luat o scoică, așa crudă cum era, i-a deschis cochilia și a supt-o, apoi a luat în gură și o felie de lămâie. Soția nu a rezistat și a plecat, eu am rămas. Același amator de scoici crude a mai sorbit vreo 4-5 și apoi le-a plătit. Dacă eram în locul lui, muream. Degustibus...
@Mihai18: Eu nu le-as manca nici preparate, dar intr-adevar... de gustibus! Ca si cu branza mucegaita. Cand o cumpara, da o gramada de bani pe ea si o savureaza, dar daca mucegaieste branza in frigiderul nostru o arunca?! Poate nu sunt suficient de sofisticata, dar inca n-am ajuns sa apreciez branza mucegaita sau scoicile. Cu doi ani in urma am mers la niste prieteni la Eforie si la pranz au zis ca vom manca rapane. Nu stiam cuvantul, dar am aflat ca voi manca melci de mare. Nu, mersi! Doamne, a durat o vesnicie pana i-a fiert si curatat si nu iti spun ce miros era pe terasa aia! mie imi ajunsese de mult stomacul in gat.
Reviewul dv. urmat de multe, multe ecouri, unele în forma dialog, denotă calitatea bună a reviewului.
Clar, „sunteți pe val” aș că vă recomand să continuați. Eu sunt pe recepție.
Parisul, ca destinație turistică, este privit diferit de turisti.
Esențial este să admirați clădirile, podurile, parcurile, muzeele și faceți abstacție de oameni, care nu mai sunt parizienii de altă dată. Nu ratați o plimbare cu vaporașul pe Sena.
Noapte bună.
@Mihai18: Multumesc! Plimbarea pe Sena am "ratat-o" de data asta, dar am facut-o deliberat, pentru ca am luat o cina pe vaporas alta data cand am mai fost la Paris, deci cand am decis ce facem si la ce renuntam din cauza timpului insuficient, pe asta am sters-o de pe lista.
Noapte buna!
@arcrom: Un articol foarte util celor ce aleg aceasta destinatie (mai ales prima data). Felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Traseu Rm. Vâlcea - Paris și retur — scris în 11.11.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 O vacanţă aşteptată de ceva timp — scris în 04.01.17 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Drumul cu mașina ȋn Franța — scris în 10.08.15 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Străbătând Franţa, între pitoreasca Alsacie şi romantica vale a Loarei — scris în 14.12.12 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2008 De la Pitesti la Brest - descoperirea unei alte civilizatii // Bretania - cultura, frumusete, civilizatie - TURISM — scris în 05.10.12 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ