GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Odata, intrebandu-ma un prieten cu ce am calatorit cand am fost la Budapesta am insirat: prima data, cu automobilul, apoi cu avionul, apoi cu trenul, cu “vagon lit”, apoi de doua ori cu autocarul. Si, ca sa epuizez toate mijloacele de transport, mi-am amintit ca am fost si cu vaporul. Dar nu “la”, ci “prin” Budapesta. Adica am facut o croaziera.
Inca de cand am fost acum 14 ani intr-un weekend in frumoasa capitala maghiara, mi se propusese sa merg in acest gen de tur al obiectivelor turistice aflate pe malurile Dunarii. Dar, atunci, in prima zi cand as fi avut timp liber in program si as fi putut sa merg, nu am facut-o pentru ca, toata ziua am fost palida si am umblat de colo- colo, ca o curca beata, din cauza raului de avion. Apoi, in zilele urmatoare, nu am mai avut timp. Cand am revenit si am stat mai multe zile, iar nu m-am dus, pentru ca era iarna si un ger de crapau pietrele, deci nu mi-a ars de asa ceva.
Dar, anul trecut, in primavara, in drum spre Italia, am avut o cazare la Budapesta. Excursia, fiind de data asta organizata de o agentie de voiaj, a inclus ca optionala, pentru vreo 30 euro/pax, o croaziera cu cina pe Dunare. Sotul meu, carcotas cum e, n-a prea avut chef sa mearga, dar ca sa scape de gura nevestei, mai ales ca a doua zi era ziua mea, mi-a facut hatarul.
Asadar, la ora 19.30 eram programati sa ne imbarcam, de undeva din apropierea Insulei Margareta.
Ne-am prezentat, cuminti, la vas. Acolo, o “semi- romanca” (unul dintre parinti era roman, iar celalalt maghiar, care era din RO, dar plecata de ceva timp, ne-a preluat. Stiam ca vom avea ghid in limba romana, dar nu banuiam cat de placuta va fi calatoria cu acea domnisoara!
Ne-am asezat in interiorul vasului, pe banchetele care se gaseau de jur-imprejur, si care aveau in fata lor cate o masa de vreo 6 persoane! Pe mijloc era bufetul. Plin- ochi cu tot felul de mancaruri atat unguresti, cat si din bucataria traditionala. Erau (din ce-mi mai aduc aminte) sarmale, spaghette, fripturi si specialitati din mai multe feluri de carne, garnituri diverse, gulas, muraturi, salate de tot felul, icre, ceva si cu fructe de mare etc, etc, etc... fructe, prajituri, salata de fructe. Apoi, bauturi racoritoare, apa plata si minerala si o sticla de vin alb, la doua persoane. La cerere, s-a putut primi si niste “tarie”.
Vaporasul s-a departat incet- incet de chei. Domnisorica ne-a invitat sa servim din mancare si bautura. La inceput, toata lumea s-a”bulucit” si si-a umplut farfuriile, de parca hunii s-ar fi intors din istorie si ar fi navalit pe vas. Tipic romanesc! Apoi, s-au mai domolit si am putut si noi sa “ciugulim” cateceva. Vinul incepea sa coboare inspre picioare, ingreunandu-le, dar in acelasi timp urca spre obrajii nostri pe care i-a inrosit si spre limbile noastre pe care iute, le-a dezlegat. Vaporasul inainta incet in aval. Afara soarele incepuse sa se ascunda pe dupa colinele Budei. Cu ultimele raze, ne-a trimis niste sclipiri rosietice, ce au inundat toata zarea. Inserarea vinetie cobora navalnic spre noi, dinspre Pesta. Incepeau sa se aprinda luminile pe strazi si “halogenele” care invaluiau, cu lumina lor galbuie, ca intr-un mister, cladirile importante ale acestui oras plin de locuri istorice. Atmosfera devenise relaxata, multumita mancarii excelente, vinului, dar si domnisoarei care a avut grija ca toata lumea sa se simta bine.
Dupa trei sferturi de ora de la plecare, cand toata lumea “se indestulase”, iar inserarea cazuse bine asupra Budapestei, vaporasul a intors. Atunci, domnisoara a inceput sa ne vorbeasca despre cladirile importante pe langa care treceam si care ni se dezvaluiau mult mai frumoase decat ziua, datorita luminatului special, studiat, care cadea exact acolo unde trebuia, ca sa accentueze ce era de reliefat. Pana atunci, le vazusem de multe ori, dar asa de frumoase, ca in acea seara, nu mi s-au parut niciodata! Sa fi fost “de vina” alunecarea domoala, pe valuri a vaporasului sau, poate vinul ce ne incalzise inimile sau poate luminile orasului, sau poate acel amurg de primavara...
Nu stiu ce sau cine a fost “vinovat” pentru magia acelei seri, dar mi-a placut atat de mult croaziera facuta pe Dunare, incat sfatuiesc pe oricine sa mearga in orice croaziera- tur al obiectivelor turistice.
Asa cum v-am povestit in reviewul meu de la Paris (vezi impresii), am fost cu vaporasul si pe Sena. Dar, era ziua si fara a lua masa. Insa, tot a fost frumos!
Trimis de ela7 in 14.11.11 22:56:22
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ela7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si noi am fost anul trecut intr-o croaziera pe Dunare, in Budapsta cu Duna Palota.
Voi cu ce companie ati mers?
Nu am avut ghid, in schimb am avut muzica si a fost foarte placut.
Tot spre inserat a fost. Recomand ca aceste croaziere sa fie facute spre inserat ca se poate vedea orasul inundat de lumini, facand atmosfera romantica.
Poti citi aici despre experienta mea: vezi impresii
@ela7: Si nu ai atasat nici o fotografie acestei frumoase croaziere?
In trei ani la rand, intorcandu-ne din diverse circuite, am ajuns la Budapesta prea tarziu si obositi dupa un drum prea lung pentru a mai avea dispozitie pentru croaziera "by night" pe Dunare.
De fiecare data era inscrisa in program ca optiune, dar doritori nu se gaseau.
@iulianic: Din pacate, sotul meu, care e "responsabil" cu pozele, a uitat aparatul la hotel. Ar fi fost niste poze frumoase, caci cladirile erau bine puse in valoare, cu ajutorul luminilor.
Pacat ca nu ati facut aceasta croaziera! Chiar isi merita banii! Si cea facuta la Paris, pe Sena, a fost frumoasa. De fapt, aceste croaziere sunt interesante pentru ca se fac cu ghizi locali, specializati pe acel traseu. Si e logic ca-ti spun lucruri pe care nu le-ai putut gasi pe Google sau in vreun ghid.
Si eu am ratat aceasta ocazie de cateva ori, din aceleasi motive ca si tine. Dar iata ca, pana la urma, s-a ivit ocazia. Nu mi-am putut inchipui ca este asa frumoasa!
Iti urez sa poti sa ne scrii impresiile tale despre ea. Succes!
@ela7: Ce frumoasa urare, Ela! Multumesc!
Si anul acesta se prefigureaza ceva, tot cu trecere prin Budapesta. Nu stiu daca pot sa sper. In prima zi, la dus, dupa aproape 800 km cati sunt din Bucuresti pana la Budapesta, nu cred ca vom ajunge in timp util pentru a face croaziera "by night". Cine stie cum va fi la intoarcere? Sa sper ca se va putea realiza!
@iulianic: Adevarul e ca, daca agentia respectiva nu organizeaza croaziera chiar ea, nu ai nicio sansa! Agentia cu care am fost, a avut-o inclusa in program (dar
optional). Acest lucru a insemnat ca am beneficiat de ghid in limba romana. Si tare simpatica a fost romano-unguroaica!!! Poti sa mergi si individual, dar n-ai ghid.
Oricum, nu o rata.
@ela7: Trebuie sa spun ca mi-a placut foarte mult prezentarea ta. Am fost in vizita si chiar in croaziera pe Dunare la Budapesta de 2 ori. Prima data cu firma la care am lucrat acum vre-o 18 ani in urma dar si mai recent adica anul trecut.
Prima croaziera a fost absolut impresionanta pentru mine. De asemenea, s-a servit masa pe vapor dar nu a fost inghesuiala pentru ca o parte din preparate au fost servite la masa iar altele au fost puse pe platouri cu bufet deschis sau bufet suedez.
A doua vizita a fost cu o agentie de turism dar absolut nimeni din grup nu a dorit sa servesca masa pe vapor pentru simplul motiv ca la toti ni s-a parut cam scump fata de ce putem servi "la sol".
Deci sunt absolut de acord ca o croaziera pe Dunare la Budapesta este o experienta minunata, dar nu pot fi de acord cu mentiunea ta "tipic romanesc".
S-a ma explic, orice lucru care s-a mai intamplat altundeva in lume facut de altii combate ceea ce poti sa spui tipic, sau daca tipicul nu se repeta in aceleasi situatii rezulta ca este ATIPIC.
Eu am o conceptie despre asta si anume: caracterul se aseaza peste corpul fizic (uman sau animal) fara sa tina cont de nimic. Caracterul se mosteneste iar educatia se dobandeste. Atitudinile insa tin de ambele.
Oricum lucrurile au evoluat si evolueaza destul de repede si in comunitatea romaneasca si cred ca foarte curand nu va mai exista ocazia sa vezi asa ceva sau nu va mai fi ocazia sa vezi asa ceva numai la romani (ca sa spui tipic romanesc).
Mutat în rubrica "Croaziere pe Dunăre, BUDAPESTA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Hop on hop off pe Dunare — scris în 01.07.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Croaziere pe Dunare cu Dunayacht — scris în 18.08.17 de daniel02gc din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O croazieră de Legenda[ă] pe Dunăre — scris în 30.06.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Budapesta de pe un mal pe celalalt. Croaziera by night pe Dunare — scris în 17.04.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Dunarea imi dezvaluie din secretele ei — scris în 27.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Croaziera noaptea pe Dunare — scris în 04.01.12 de FloreS din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Croaziera superba pe Dunarea dintre Buda si Pesta! — scris în 31.08.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ