GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Partea I - Drumul spre Spania și Spania
Aventura noastra a inceput pe 1 mai cand am plecat intr-un circuit lung, de 21 de zile, circuit denumit la agentia de turism cu care am fost noi ”Toata Spania – Toata Portugalia”. Am trecut prin 10 tari si am vizitat 30 de orase, am ajuns de pe malul marii si al oceanului pana in varful muntilor, de la soare si canicula la frig si la zapada. Initial ne gandeam ca este un circuit lung si obositor pentru ca la intoarcere, dupa ce am ajuns acasa, ne-am dat seama ca timpul a trecut foarte repede si ca n-a fost totusi atat de lunga vacanta noastra si nici obositoare cum ne imaginam, din contra ne-am intors odihniti si plini de energie. Poate ca este si “meritul” ghidei noastre foarte comode care stabilea ora de plecare la 8.15-8.30 ia sosirile la hotel se faceau in jurul orei 19-20 (cu mici exceptii).
Pentru ca sunt multe orase, voi fi cat mai scurta si voi incerca sa nu repet ce s-a mai spus in alte postari.
Drumul Bucuresti – Budapesta foarte obositor dar am avut noroc ca am fost insotiti si de o profesoara de geografie care ne mai povestea cate una alta pe drum. Am asteptat cu sufletul la gura popasul de la Piata Craiului - Vegas unde am mancat o delicioasa ciorba de vacuta si niste mici cu cartofi prajiti avand noi o presimtire ca va fi ultima masa gustoasa pentru mult timp. Ajunsi seara in Budapesta ne-am cazat la hotel Canada – un hotel bunicel cu un mic dejun bogat, am constatat asta mai tarziu, dupa ce am avut niste experiente neplacute in Italia si Franta.
A doua zi ne-am trezit cu entuziasm stiind ca de acum incepe marea aventura. Primul oras vizitat a fost GRAZ (fosta capitala a Austriei) – unde am parcurs un “foarte scurt” tur pietonal in centru (cam 45 min), aici am vizitat intr-o mare fuga Opera, Casa cu fatada pictata, fantana Johhan, cladirea Parlamentului. Am avut si prima dezamagire, inca inainte de a cobori din autocar, ghida noastra a venit la noi cu niste poze ale insulei artificiale de pe raul Mur si a muzeului de arta obiective care se alfa in Graz dar pe care noi nu le vom putea vedea, “poate data viitoare cand mai ajungem in Graz” (aici am citat din “ghidusa” noastra)... si cat imi doream sa vad aceste obiective... dar asta este... mergem mai departe. Revenind la oras, Graz-ul este un oras tipic austriac, curat, linistit, seamana si cu orasele nemtesti si chiar foarte bine cu Augsburgul (si aici este o cladire cu fatada pictata exact ca cea din Graz). Dupa un maraton prin oras (caci se apropia ora de masa) am plecat repede, repede spre Autogrill – pentru masa de pranz (timpul dedicat fiind o ora, mai mult deci decat pentru Graz) desi am fi putut foarte bine ca aceasta masa sa o luam chiar in oras, daca ne miscam mai repede puteam sa ne mai plimbam pe stradute, dar probabil ca la restaurantele de aici nu mergeau cardurile de masa ale ghidei si ale soferilor (insa cu acest aspect ne-am obisnuit in cele 21 de zile). Drumul spre Italia este superb, prin munti si prin zeci de tuneluri. Ghida a facut si un concurs: cine numara toate tunelurile si spune numarul exact primeste o lada de bere, normal ca toti am pierdut sirul dupa primele 20.
Seara aveam in program sa vizitam PADOVA, insa am ajuns prea tarziu asa ca am lasat orasul pentru a doua zi de dimineata. Ne-am cazat intr-un orasel langa Padova, denumit Piove di Sacco - la hotelul Florida aici am avut parte de cea mai proasta cazare din tot circuitul si cel mai saracacios mic dejun. Comic a fost cand am intrat dimineata in restaurant si tot cautam bufetul cu mancare pentru ca mai apoi sa ne dam seama ca sunt portii la masa gata facute, noi ajungand ultimii masa cea lunga era deja aproape in intregime ocupata incat n-am remarcat ca sunt si cateva portii intregi. Pe farfurie se gasea cate o felie de sunca si una de cascaval (ambele transparente), un gem, un unt si un pachetel cu 2 felii de paine prajita iar pe masa erau cate o carafa cu suc si una cu cafea.
Am plecat spre Padova unde am ramas placut impresionati de parcul cu statui prin care am trecut, apoi de stradutele cu diverse magazinase de suveniruri, patiserii si pizzerii ducand la renumita Basilica Sf. Anton (practic principalul obiectiv turistic al Padovei). Aici timpul alocat pentru oras a fost de o ora.
A urmat VERONA unde am oprit tot cam pentru o ora, aici am vazut Arenele Romane, Casa Julietei, Piaţa del'Erbe, Palatul şi Mormintele Scalgierilor. Orasul aglomerat, agitat, cu comercianti peste tot, ma simteam putin ca in Turcia (fugeau negrii dupa noi cu Vuitoanele, gata de negociere). Cladirile vechi, unele derapanate, altele mai ingrijite dar totul cu un anumit farmec si cu o atmosfera de vacanta si buna-dipozitie. Eu mai fusesem cu ani in urma aici, asa ca stiam cat de mica este curtea in care se afla balconul Julietei iar zecile de turisti faceau ca locul sa para si mai mic. Cu greu am reusit sa facem cateva poze cu Julieta, in acea inghesuiala si agitatie.
Am plecat mai departe, spre MILANO unde aveam in program piata centrala cu Domul si cu Galeriile Victor Emanuel, Opera Scala (deloc impresionanta) si Castelul Sforzesco. Domul – superb, il mai vazusem cand am facut un circuit prin toata Italia insa imi doream sa urc sus dar ghida ne-a zis foarte senina, “data viitoare cand veniti puteti sa urcati in Dom, acum nu avem timp, trebuie sa ne grabim sa plecam pentru ca vine ora mesei” (si Autogrilul nu poate astepta m-am gandit eu, dar deja nu ne mai miram, stiam lectia) si apoi se face tarziu. Am simtit ca innebunim (de ce sa nu vizitam acum daca tot suntem aici? doar d-aia am platit excursia ca sa vizitam nu sa lasam pe alta data care poate nici nu va mai fi) dar eram doar cativa care comentam, in rest toti ceilalti erau obositi si chiar li se pareau mult cele 90 de minute alocate orasului. Am uitat sa mentionez ca noi eram cei mai tineri din autocar, in rest media de varsta a celorlalti calatori depasea lejer 60 de ani. Am parasit Milano cu parerea de rau ca nu am reusit sa mancam si noi o pizza de la mama ei si ca nu am reusit sa ne urcam in Dom (si cat imi doream lucrul asta). Poate daca se facea pauza de masa in oras ne luam un senvis rapid si aveam timp si pentru a urca in Dom, cum ne doream... dar in astfel de circuite trebuie sa te supui majoritatii si sa incerci sa iti faci vacanta placuta enervandu-te cat mai putin si luand lucrurile ca atare.
Seara ne-am cazat intr-o statiune la malul marii – Cavi di Lavagna (in apropiere de Genova), la hotelul Doria, hotel curatel, dar mic dejun la fel de saracacios ca si la cel din Padova (se pare ca italienii nu pun mare pret pe micul dejun), si ghida ne-a spus ca suntem printre cei norocosi ca beneficiam de sunca si cascaval, in alte hoteluri doar unt si gem se ofera dimineata si atat.
Pentru ziua 3 aveam de vizitat un singur oras – CANNES si pentru ca drumul din acea zi era destul de lung (760 km) ghida a decis ca trebuie recuperat cumva asa ca aici am stat fix 30 de minute!!! A oprit autocarul langa plaja si am facut maraton pana la Palais des Festival et des Congres, am facut aici 2-3 poze, ne-am pozat pe covorul rosu si am luat-o in fuga pana la autocar, majoritatea colegilor de drum alegand sa nici nu se mai deplaseze asa ca au ramas in parcarea de langa plaja. De aici am plecat in graba la Autogrill unde am stat mai mult de o ora. Deja unii incepusera sa devina agitati. Am uitat sa spun ca autocarul era pe jumatate gol, urmand ca toate locurile sa se ocupe in seara urmatoare cu cei care veneau cu avionul direct la Barcelona. Impresii despre Cannes? Cald, soare, mare, palmieri, eleganta, lux, oameni frumos imbracati dar si turisti de toate natiile (mai putini chinezi ca prin alte locuri... sau poate n-am avut noi timp sa-i observam), curatenie dar si aglomeratie.
Am parasit Franta, am ajuns in Spania iar seara am avut cazare pe Costa Brava la hotelul Alhambra din Santa Susanna. Camera modesta dar curata, fara frigider (de fapt pot numara pe degete cazarile cu frigider in camera), hotelul departe de plaja la care se ajungea printr-un pasaj, piscina curata nefolosita din cauza timpului inca rece in mai, la parter era discoteca si lumea dansa, era o mare veselie. Noi ne-am plimbat putin prin statiunea mai mult goala, cu cateva perechi de tineri care cautau si ei un club, o discoteca si diverse personaje postate in fata cluburilor care te invitau sa intri. Dupa jumatate de ora ne-am retras in camera destul de obositi.
Urmatoarea zi am plecat spre ZARAGOZA, al 5 oras ca marime al Spaniei, situat in provincia Aragon. Autocarul a parcat pe malul raului Ebru si noi am intrat printr-o poarta intr-o frumoasa piata in care se aflau Basilica St. Maria del Pilar şi Catedrala La Seo del Salvador. Aici am avut timp liber cam 2 ore, incluzand si masa de pranz (minune!!!), deja eram multi acum iar oamenii incepusera sa se revolte ca petrecem prea putin timp in orase si prea mult timp la Autogrilluri. Orasul ne-a placut mult, Catedrala ni s-a parut impresionanta, grandioasa, superba. Aveti grija la “doamnele” care vin cu busuioc sa va ghiceasca, greu scapati de ele, e bine sa le ignorati din prima. Sunt foarte multe si foarte insistente, si asa este prin toata Spania, iar toate sunt romance si toti cersetorii sunt romani (mare atentie si la genti... peste tot in Spania... si nu tineti niciodata actele in portofel alaturi de bani si niciodata toti banii la un loc).
De aici am plecat spre MADRID, unde am ajuns pe seara; am facut doar un tur cu autocarul si am oprit putin in Piaţa Spaniei unde se afla Monumentul lui Cervantes si o frumoasa fantana, insa vremea ploioasa ne-a taiat din elan. Ne-am cazat la hotel Express by Holiday Inn, departe de Madrid dar aproape de un centru comercial unde am si petrecut seara aprovizionadu-ne cu apa, bere si cate ceva de rontait de la un supermarket din complex, si unde am mai cascat ochii pe la magazine, pentru ca altfel nu aveam timp pentru asa ceva. Am ajuns la hotel incarcati de bagaje si uzi pana la piele pentru ca deja ploaia devenise puternica iar noi umbrelele le lasasem la hotel. Hotelul foarte curat, frumos, micul dejun bogat, se vede ca face parte dintr-un lant cu renume. Aici am ramas 2 nopti.
Pentru urmatoarea zi aveam programat MADRIDUL si un optional – Escorial – singurul optional pe care l-am sarit pentru ca am vrut sa stam si noi o zi singuri, sa vizitam pe indelete acest oras si sa avem timp si de magazine (Escorialul ne lua cam jumatate de zi). Si bine am facut pentru ca am avut timp sa atingem toate obiectivele propuse, sa facem si putine cumparaturi si sa ne si relaxam la cate o terasa. Cei care au fost la Escorial au facut mult timp pe drum si acolo au stat putin (cum banuiam) si au revenit la hotel destul de devreme. Pentru mine a fost cea mai obositoare zi, am plecat dimineata la 9 si ne-am intors seara la 22. Aici am o atentionare de facut: daca luati metroul aveti grija sa pastrati biletul pentru ca se iese tot cu bilet, iar biletul sa il cumparati de la statia la care urcati pentru ca are valabilitate 3 ore. Noi dimineata am cumparat bilet si pentru intoarcere (deci am am luat 4) iar seara am avut surpriza sa nu fie valid, am mers la informatii iar o doamna foarte draguta ne-a dat banii pe bilete si noi am cumparat altele (am crezut ca ni le poate schimba direct dar nu s-a putut... oricum foarte amabili). Din fericire in Spania te descurci daca stii putina engleza si cu cat o vorbesti mai stricat, cu atat te intelegi mai bine. Despre oras ce sa zic, frumos, curat, plin de romani. Aici am avut o intamplare foarte haioasa. Stand pe o bancuta pe B-dul Grand Via in asteptarea sotului care era intr-un magazin aveam in dreapta 3 fete si in stanga o doamna. Pe cele 3 fete le-am auzit vorbind in romana si se intrebau unde este un anume magazin de pantofi, la un moment dat una din ele ma intreaba pe mine daca stiu de magazin, in spaniola, eu le raspund in romana ca nu stiu ca abia am ajuns in oras, la care doamna din dreapta se introduce si ea in conversatie, tot in romana - era romanca, stabilita acolo de cativa ani – amuzant moment pentru ca pe banca aceea eram numai romance. Mare coincidenta intr-un asa oras. Ulterior, ghida ne-a spus ca romanii i-au depasit pe arabi ca numar si sunt pe locul 2, dupa spanioli.
In Madrid sunt multe de vizitat, este un oras plin de forfota si animatie. Noi am facut la picior tot centrul si am trecut prin Piaţa Cibele, Piaţa Mayor, Bul. Grand apoi in Piaţa Spaniei din nou, Piata del Oriente unde se afla impunatorul Palat Regal. Am avut noroc ca norii se risipisera iar vremea a fost foarte frumoasa. Pe oriunde o luai aveai cate ceva de admirat si de pozat iar noi am lasat pasii sa ne poarte pe stradute fara a sta mereu cu harta in mana. La finalul zilei bifasem cam toate obiectivele propuse. Pranzul l-am luat la un restaurant “Cafe & Te”, mancarea a fost buna si preturile acceptabile, apoi am vazut ca face parte dintr-un lant de restaurante prin toata Spania. Seara am ajuns la hotel rupti de oboseala si cu talpile umflate.
Ziua 7 a fost una din cele mai frumoase zile. Am avut in program Toledo si Cordoba, doua bijuterii ale Spaniei. Desi eram obositi iar eu si cu febra musculara, frumusetea locurilor parca ne dadea energie si uitam de dureri, mergand cu viteza ca sa putem cuprinde cu ochii cat mai multe. La TOLEDO - fosta capitală a Spaniei, am vizitat Catedrala, Sinagoga, Biserica San Juan şi podul San Martin cu zidurile fortăreţei medievale. Stradutele erau pline cu magazine de suveniruri la poarta carora strajuiau costume de armura pentru cavaleri iar in vitrine se gaseau sabii de diferite marimi de la mici pana la foarte mari, pistoale de epoca, bijuterii intr-un stil aparte, specific. Ghida noastra ne-a dus intr-un magazin cu oameni foarte politicosi care ne-au aratat diverse bijuterii si care nu se plictiseau de multitudinea de intrebari ale grupului. Ne-au lasat chiar sa folosim si toaletele si eram un grup de aproape 50 de persoane.
După amiază am ajuns in CORDOBA, oras aflat in cea mai frumoasa regiune a Spaniei – Andalusia. Cordoba mi s-a parut unul din cele mai frumoase orase vizitate in acest circuit, cu un aer oriental si asemanator unui oras arab, cu cladiri de culoarea nisipului auriu, cu frumosul pod care traverseaza raul Guadalquivir, cu frumoasele case albe pline de flori colorate aflate pe stradute inguste (iar cand este festivalul florilor cred ca este o incantare si mai mare pentru ochi si suflet). In orasul aflat la poalele muntilor Sierra de Cordoba domina Moscheea transformată în Catedrală după reconquista- "Mezquita-Catedral” iar in centru se afla o gradina plina de portocali care in acel moment erau infloriti iar mirosul emanat era superb. Nu am intrat in catedrala, am preferat ca timpul oricum insuficient sa il petrecem in oras, plimbandu-ne alene printre stradutele inguste din cartierul evreiesc. Parasind cu parere de rau orasul si sperand intr-o revenire aici, ne-am indreptat pentru cazare la Granada (hotel GIT Conquista de Granada – bunicel, nu am avut obiectii). Seara am avut spectacol de flamenco la una din grotele sapate in stanca de pe dealul Albaicin si in pret am avut inclus si un tur al acestei zone. Transportul a fost asigurat de un microbuz care mergea cu o viteza ametitoare printre stradutele foarte inguste de aici iar in curbe toti stateam cu sufletul cat un purice. Desi spectacolul nu ne-a dat pe spate (cam prea multa jale pentru gustul meu), pot sa zic ca per ansamblu a meritat, atat pentru experienta cat si pentru oraselul vizitat noaptea si pentru privelistea superba avuta asupra Granadei dintr-un loc special numit Mirador. In pretul de 30 de euro am avut inclusa si o bautura la alegere, iar noi am ales Sangria care a fost delicioasa, cred ca cea mai buna bautura bauta in Spania.
Ziua 8 a fost destinata vizitarii complexului Alhambra din GRANADA, cel mai important monument de artă islamică din Spania, reşedinţă a suveranilor mauri şi ulterior a Regilor Catolici. Aici am admirat vechea fortăreaţă Alcazaba, Palatul Nasrid, Grădinile şi Palatul Generalife, reşedinţa de vară a califilor, dar şi replica creştină din Palatul lui Carol al V-lea. Un loc minunat, care merita vizitat. La pranz am plecat spre Gibraltar strabatand superba Costa del Sol. Excursia in GIBRALTAR era un optional (20 de euro) insa chiar daca nu achitai tot aici ajungeai ca nu se putea altfel. Am intrat cu autocarul in Gibraltar si de aici am fost preluati de un microbuz local (contra cost – 16 euro). Microbuzul ne-a dus initial la “stanca” si la cel mai sudic punct al Europei, apoi la pestera Sf Mihail si, in final, am oprit la rezervaţia Upper Rock si anume la renumitii macaci atat de simpatici si haiosi. Desi ghidul din microbuz ne-a avertizat sa nu hranim maimutele o doamna nu s-a abtinut si cand a scos punga cu mancare haioasa maimuta i-a smuls-o din mana si a imprastiat mancarea peste tot spre deliciul tuturor pentru ca apoi au aparut mai multe maimute la ospat. De aici, de la maimute, privelistea este superba iar pozele vor demonstra spusele mele. Microbuzul ne-a lasat aproape de zona comercială a oraşului, un adevărat paradis pentru iubitorii de cumparaturi pentru ca produsele sunt fara taxa (sunt convenabile, in special, parfumurile si bauturile), insa am constat ca in Andorra preturile sunt si mai mici. De aici ne-am cazat la un hotel in zona Alegracias – hotel Holiday Inn Express Alegracias, un hotel bun cu o superba priveliste, din camera zarindu-se crestele inzapezite ale muntilor Sierra Nevada.
Ziua 9, iarasi o zi superba pentru ca am avut in program vizitarea SEVILIEI, al 4-lea oraş ca mărime din Spania, oras aflat tot in regiunea Andalusia. Despre Sevillia citez: “este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Spaniei şi locul naşterii a doi mari împăraţi romani (Traian şi Hadrian), dar şi a lui Don Juan, cucerirorul inimilor femeilor din întreaga lume, Sevilla se mai laudă ca fiind leagănul operei Carmen compusă de Bizet, a muzicii Flamenco, a coridelor şi în acelaşi timp locul de unde Cristofor Columb şi-a început drumul spre Lumea Nouă”. Despre acest oras ghida ne-a spus ca este orasul in care orice spaniol ar vrea sa traiasca, si apoi am vazut si de ce. Aici autocarul ne-a oprit prima data pentru a vizita Piaţa Spaniei – unul din locurile cele mai frumoase in care am fost vreodata, frumusetea locului este greu de descris in cuvinte. Unul din colegii de autocar, de cum a ajuns aici, primul lucru pe care l-a facut a fost sa isi sune copii si sa le spuna “trebuie sa vedeti Sevilia neaparat”. De aici autocarul ne-a luat si ne-a oprit aproape de mareata Catedrala, a 3-a din lume ca mărime, ” decorată cu 2,5 tone de aur şi lemn de mahon adus de Conquistadori din Lumea Nouă şi loc de înmormântare al lui Cristofor Columb. ” De aici am plecat singuri in explorare fiind incantati de cate ceva nou la fiecare pas.
Plecarea din Sevilia a insemnat si parasirea Spaniei, pentru cateva zile si intrarea intr-o alta tara, Portugalia, urmând zona de coastă Algarve si oceanul Atlantic. Seara ne-am cazat chiar in centrul Lisabonei, la hotelul Vip Inn Berna cu camere mediocre, cu mic dejun bunicel si amplasare foarte buna aproape de metrou. Noi seara am mai gasit putina forta sa ne plimbam prin zona si am ajuns chiar si la un Mall subteran de unde am mai facut cateva cumparaturi.
Trimis de cryss27 in 28.11.12 11:06:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cryss27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru acest circuit (itinerariu).
@cryss27:
Îmi place descrierea ta (asta şi pentru că ai descris locuri pe unde am umblat şi eu, ceea ce mi-a răscolit amintiri frumoase) şi abordarea firească a lucrurilor.
Am constatat că, deşi ai avut unele nemulţumiri privitoare la ghid şi la organizarea excursiei, acest lucru nu a afectat impresia generală (asta rezultă din nota maximă acordată pentru distracţie şi relaxare), această atitudine fiind, după părerea mea, cea firească. În orice situaţie în care sunt implicaţi mulţi oameni, este greu să-i împaci pe toţi, aşa că în astfel de cazuri este bine să iei doar partea bună a lucrurilor, pentru că e păcat să-ţi strici concediul pentru lucruri neplăcute şi mărunte.
Mă bucur că aţi avut o vacanţă frumoasă şi aştept să citesc continuarea!
P. S. Dacă aş fi mers şi eu (cu soţia) în excursie cu voi, deşi mă apropii de vârsta aceea medie a grupului cu care aţi fost, să ştii că aţi fi avut în noi concurenţi redutabili la umblat şi vizitat, pentru că suntem adepţii vacanţelor active.
Felicitari pentru o vacanta activa reusita. Ati alergat ceva, dar a meritat din plin. Pozele sunt foarte frumoase.
Astept si eu continuarea.
A fost un concediu minunat, am incercat sa nu ne cramponam de neintelegerile aparute in grup si am incercat sa ne facem vacanta placuta. Si chiar am reusit, de felul nostru nu suntem uriciosi si suparaciosi. Cand aveam timp liber prin orase ne desparteam de grup si plecam pe cont propriu sa exploram zona, ne luam cate un senvis si mergeam cat de mult puteam. Noi suntem adeptii acestor circuite organizate pentru ca numai asa poti vizita atat de multe locuri si la preturi atat de bune, fara a mai sta sa iti bati capul cu cazare, taxe de autostrada, parcari. Iar pana la final ghida ne-a devenit simpatica si am inteles-o ca urmeaza si ea niste reguli pe care le urmeaza toti ghizii.
@cryss27: Ma bucur ca ati avut un concediu placut. De altfel traseul circuitului ales era o promisiune in acest sens.
Citindu-ti randurile, mergand alaturi de voi (imaginar, fireste!), am reeditat circuitul meu din 2009 care a inclus pe langa cele descrise de tine si 6 zile in Maroc. Au fost 26 de zile de "alergatura" placuta, cu un grup mare, cu fel si fel de oameni cu manifestari diferite in conditii de stres si oboseala, dar cu un ghid de otel care a stiut sa mentina coliziunea grupului si mai ales sa impuna o disciplina. Gresesc cei care pleaca in circuit in grup crezand ca merg intr-un concediu de relaxare. Avantajele unui circuit organizat sunt cele pe care le-ai sesizat si tu, in plus - avand un ghid bun - beneficiezi de multe informatii. Chiar daca nu reusesti sa vezi totul asa cum ai vrea (si mie mi se intampla asta frecvent) iti faci o parere pentru vizite ulterioare.
"am alergat" alaturi de voi prin aceste locuri minunate. nu cred ca m-as "inhama" la o astfel de aventura, oricum trebuie sa pleci odihnit intr-o asa vacanta.
de cate ori am mers in excursii organizate in grup, am ramas cu o usoara frustrare in suflet ca nu m-am putut bucura pe deplin de frumusetea locurilor vizitate, ci doar "am bifat" si cam atat.
felicitari pentru vacanta si aprecieri pentru atitudinea si rabdarea de care ati dat dovada!
Te salut Iulianic, stiu cat te-am stresat cu intrebari inainte de circuit si stii si tu cate emotii aveam, insa excursia s-a dovedit a fi minunata si o alegere foarte buna.
Nu pot spune ca circuitul a fost obositor, noi eram cele mai tinere persoane iar in grup erau si persoane peste 70 de ani (cea mai invarsta avea 75 de ani). Nu am ajuns niciodata tarziu in noapte la hotel ca sa nu ne putem odihni iar dimineata ne trezeam in jur de 7 jumatate (rezonabil zic eu). Noi am mers in acest circuit chiar foarte obositi pentru ca tocmai ne mutasem cu casa iar cu o zi inainte am calcat toate hainele (si numai sotul avea peste 30 de tricouri). Ciudat, dar ne-am intors odihniti. Excursia a fost foarte bine gandita, se faceau pauze la fiecare 2-3 ore pentru toalete, vizitam un oras 2-3 ore apoi ne urcam in autocar si ne odihneam pana la urmatorul oras. Singura zi grea a fost Madridul si asta pentru ca noi ne-am facut-o asa alegand sa mergem pe cont propriu si sa ne plimbam cat mai mult. Am avut noroc si de cateva persoane in grup extrem de amuzante, una dintre ele stand chiar pe locul de langa noi si mereu ne incanta cu bancuri si tot felul de glume de bun gust. De multe ori era o veselie generala in autocar (in alte circuite nu a fost asa).
Din acest circuit singura experienta neplacuta a ramas cea cu cutremurul din Italia, dar am trecut cu bine si de acest incident (am vorbit in ultima parte).
@cryss27: Mi-am amintit de tine, draga @cryss27 si mi-am amintit si de intrebarile tale in legatura cu acest circuit. Am citit primele doua review-uri si urmeaza sa-l citesc si pe al treilea pentru ca sunt nerabdatoare sa aflu care au fost impresiile tale pana la final. Ma bucur ca v-a placut circuitul.
@dianabzs: Un traseu atat de lung poate parea uneori obositor (pentru unii chiar este). Faptul ca autocarelor li s-a impus (dupa nu stiu ce norme internationale) sa stationeze 9 ore din 24 este benefic nu numai pentru soferi si masina, ci si pentru turisti. Odihna este astfel asigurata. Pauzele care se fac in timpul zilei la fiecare 2-3 ore de parcurs (vizite la obiective, masa, tigara, toaleta), ofera totodata posibilitatea de a ne dezmorti. Un circuit nu seamana de loc cu drumurile lungi, continue, ale celor care merg in Spania la munca.
Desigur, nu pledez pentru acest gen de vacanta. Fiecare alege ceea ce-i place si ceea ce i se potriveste.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2017 Experienta unei excursii — scris în 15.11.17 de rora din CâMPINA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Circuit Spania - Portugalia — scris în 12.07.13 de celeste din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2012 Partea a III-a – Spania, din nou și drumul spre casă — scris în 28.11.12 de cryss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2012 Partea a II-a – Portugalia — scris în 28.11.12 de cryss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Maroc, Spania, Portugalia - circuitul 'misiune' - II — scris în 07.12.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Maroc, Spania, Portugalia - circuitul 'misiune' - I — scris în 05.12.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ