GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu trenul și autocarul prin fosta Iugoslavie (II)
Citeva date despre cum am organizat transportul si cazarea pentru acest circuit prin fosta Iugoslavia.
Despre transport cred ca intereseaza in mai mica masura tinind cont că majoritatea turistilor români folosesc în călătoriile in străinătate mai mult masina proprie, pe urma transportul cu avionul dar cred ca mai sunt si o categorie de turisti români care merg in străinătate și cu... trenul... si cu... autocarul... (mai putini) mă refer la cei ce se deplasează pe cont propriu nu organizat cu autocarul prin agenții, aceștia intră cred eu la altă categorie adică au totul organizat de agentie si nu au probleme de rezolvat in sensul să caute transport sau cazare si stiu de la inceput si traseul si unde vor sta.
Citeva date despre prețul biletelor de tren
Bilet tren Timișoara - Belgrad 14 euro dus intors valabil o luna
Bilet tren Belgrad - Bar (Sutomore) Muntenegru doar dus 23 euro plus 6 euro loc la cușetă plătit cu cardul in gara centrală din Belgrad.
Acest fel de bilet e bun doar pentru cei ce pleaca din zona Timișoara, cei ce vor sa mearga in Muntenegru cu trenul si locuiesc / pleaca din altă zonă sa zicem Iasi, Constanța etc trebuie sa achizitioneze altfel de bilet valabil cu plecare din stația de domiciliu pină la capăt in Muntenegru, acest bilet se numește Balkan FlexiPass. Info gasiți aici
Daca luați doar varianta pîna la Belgrad atunci trebuie ales biletul
Banat Special cel de 14 euro dus intors.
Mai departe am mers cu autocar si cu trenul doar aproape de finalul circuitului din Belgrad (Gara Beograd Dunav) fiinca pe traseul din Muntenegru spre Croatia - Bosnia Hertegovina - Serbia (Belgrad) nu este tren.
Cu autocarul
Din Sutomore (Muntenegru) pina in stațiunile din zona litoralului am plătit intre 1 si 3 euro un bilet depinde de distanță, autocarele circulă des și în afara sezonului. Moneda in Muntenegru este Euro cu toate că țara nu e in Ue.
Cei ce vor sa meargă cu autocarul spre Croația la Dubrovnik sau in alte zone cel mai bun loc e din Herceg Novi, acolo in autogară e cap de linie pentru multe curse care circulă spre toate țările din fosta Iugoslavie si circulă destule autocare. Ex - Herceg Novi spre Dubrovnik pleacă dimineața la ora 8, autocar croat, plata se face in euro sau cuna (moneda croata). Cu toate ca Croatia este in Ue moneda nu este Euro ca si in Muntenegru care totusi nu este in Ue.
Am plătit in euro biletul si am primit restul in cuna.
Din Dubrovnik din autogară care este in zona portului turistic sunt curse regulate de autocar spre multe zone din Croatia, Bosnia, Serbia, etc.
Eu am plecat din Dubrovnik spre Neum dimineața la ora 8 cu un autocar croat care mergea la Sarajevo, bilet cumparat din autogară plata cu moneda croata cuna, nu se acceptă euro, pret bilet 53 + 53 cuna + 10 +10 cuna rezervare, numele pe bilet, mult mai scump fata de autocarele din Muntenegru. autotrans.hr
Din Neum (Bosnia Herțegovina) am plecat spre Mostar cu autocar bosniac
la recomandarea gazdei unde am fost cazat, motivul fiind pretul biletului la jumate fata de autocarul croat care trecea tot pe acolo spre Mostar.
Aici biletul l-am platit cu moneda KM adica marca convertibila moneda din Bosnia, paritate aprox 2 KM la 1 Euro.
Din Mostar am plecat cu un autocar al companiei Globtour spre Belgrad seara dupa ora 20 si am ajuns dimineața la Belgrad.
Preț plătit in KM echivalentul a 29 euro 1 bilet, la suma asta se adaugă în multe cazuri la autocare echivalentul a 1 euro de bagaj la cală, și în Croația și in Bosnia au acceptat plata cu euro la bagaj.
Plata de 1 euro de bagaj a fost pe rutele din Croatia si pe ruta lunga din Mostar (Bosnia) pina la Belgrad.
De la Belgrad spre casa a urmat din nou ruta cu trenul.
Info despre tren iau de pe
bahn.com/i/view/overseas/en/index.shtml
Cazarea
Prima noapte in trenul Belgrad - Sutomore la cușetă.
Urmatoarele două cazări una la 4* la Becici si urmatoarea la 3* la Tivat au fost rezervate de acasa si în ambele locuri am avut demipensiune, la Becici a fost resort de lux cu toate ca am avut DP au fost si bauturile incluse, inclusiv dimineata la mic dejun la intrare șampanie.
Preț cameră dublă Becici 70 euro DP.
Preț cameră dublă Tivat 65 euro DP.
Astea sunt prețuri de inceput de sezon, in sezon mult mai scump, ex la Becici aceeaș cameră dublă aprox 200 euro DP.
Am fost cazat in fiecare din aceste doua stațiuni cîte trei nopți.
Mai departe fara rezervare am mers pe ideea că găsesc la fața locului ținînd cont ca nu era sezon.
Dupa 4* lux, 3* au urmat cazările la pensiuni si în final la un hostel la Mostar în cartierul musulman, la unele 2 nopți la altele 3 noțti,
Preturile au fost la toate 25 euro dubla inclusiv la Dubrovnik, doar la Mostar la hostel prețul a fost 20 euro dubla. La hostelul din Mostar situat ultracentral cazarea a fost in conditii bune dar cu niste obiceiuri ale casei necunoscute mie pina atunci, adică la intrare in clădire trebuia sa ne descălțăm și așa să mergem la etaj unde era camera, am avut o cameră dublă, la inceput îmi venea sa renunț dar pîna la urmă a iesit bine, in camerele din jur la hostel, asiatici, americani etc. Poate o data voi detalia.
A iesit pina la urma o vacanță destul de lungă intrun loc care nu demult a fost doar o țară cu un teritoriu si o populație aproximativ egală cu cea a României, azi țara aia s-a... spart... in 6 +1 alte țări, acum doi ani am făcut un altfel de circuit tot prin zona fosta Iugoslavia si am vizitat si țara aia pusă dupa cele 6 adica a șaptea. Din cele 7 țari doua sunt în UE, doar în una din ele moneda este euro, altele doua nu sunt în UE dar moneda este euro.
Pina in prezent am fost in vacanța în toate aceste 6+1 țări, de ce spun 6+1? fiincă una din ele adica aia cu plus nu e recunoscută de România.
In fiecare din aceste țări este ceva de văzut, in unele prețurile sunt mari ex - Croația si Slovenia, in altele sunt rezonabile, ex Muntenegru, Serbia si mult mai mici in Macedonia si Bosnia Herțegovina.
Păi ce să faci in Macedonia sau Bosnia Herțegovina?
Să mergi la Ohrid unde vin turiști din America si din Asia, să mergi la Mostar in Bosnia unde e plin de turiști din afara Europei, astea sunt doar doua exemple din doua țari din fosta Iugoslavia, una din ele Macedonia tranzitată de români in drumul spre Grecia trecînd pe lîngă Ohrid fară să oprească.
La Ohrid se spune că sunt sau au fost 365 de biserici, citeva din ele le-am văzut, ca e adevarat sau nu nu stiu.
La Ohrid am fost cu tren și autocar în anii trecuți pe ruta
Cu tren Timișoara - Belgrad - Skopje (Macedonia) mai departe cu autocar cam 3 ore pînă la Ohrid lînga granița cu Albania.
Lumea văzută la fața locului diferă mult de cea ce ai crezut că va fi acolo.
Trimis de Nicu in 03.01.15 16:40:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
-@Nicu-
Incepi Anul Nou cu un SB din partea mea! Felicitări!
As dori acest videoclip, multumesc.
https://www.youtube.com/watch?v=tdeyzILo8sY
Am calatorit pe aceasta ruta de mai multe ori si cu tren de zi si cu tren de noapte si la vagon clasa si la cuseta si la vagon de dormit dar cel mai spectaculos a fost cu tren de zi fiinca am putut sa vad peisajul, pe aceasta ruta sunt peste 100 de tunele.
Pe traseul de munte din Muntenegru linia ferata este sus, soseaua este jos, distanta e destul de lunga si calatoria cu masina pe acest traseu din cauza faptului ca la intrarea in Muntenegru traseul e prin zona de munte e destul de dificila, cei care au fost pe acest traseu stiu cum e.
Cine vrea sa mearga cu acest tren pe ruta Belgrad - Bar sau invers si nu pot.. fara... masina, pot pune masina in tren, la capatul trenului ultimele vagoane sunt pentru transport autoturisme.
Cele doua vagoane de la capatul trenului erau totdeauna pline cu masini, oare de ce ?
Info aici zeleznicesrbije.com/active/en/home.html
@Nicu - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite în Peninsula Balcanică, EUROPA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Traversare prin munti Serbia - Bosnia Hertegovina - Croatia — scris în 27.05.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Circuit Bosnia Albania — 7 zile cu autocarul — scris în 07.11.23 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Călătoria spre cele trei mări (II) — scris în 09.08.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Călătoria spre cele trei mări (I) — scris în 09.08.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Amintiri dintr-o vacanță – puțină istorie românească, la munte în Bulgaria, două mări și o capitală — scris în 15.08.18 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 If It's Tuesday, This Must Be Belgium! (in traducere Daca e Duminica, este Albania!) — scris în 27.09.17 de titus29 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 De ce o vacanță în Macedonia și Albania... — scris în 27.09.17 de marnicpop din BUCURESTI - RECOMANDĂ