ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Brancusi, Cioran, Ionesco... Cimitirul Montparnasse

TIPĂREȘTE URM de aici

Cimitirul Montparnasse este cimitirul de sud al Parisului si se afla situatintre gara si turnul Montparnasse. Se poate ajunge pe jos, dupa ce ati vizitat turnul (eu asa am facut) sau cu metroul (linia 4) si se coboara la statia Vavin.

Cimitirul, de a carei existenta, sincer, nu stiam, mi-a fost recomandat de un prieten cu care vorbeam la telefon tocmai cand coborasem din turn si m-a intrebat daca merg si la mormantul lui Brancusi.

Am intrat pe poarta principala (Poarta 1), am luat o harta si am inceput sa ma documentez. Acest cimitir a fost dat in folosinta la 24.07.1824, la acel moment fiind situat in afara orasului. Are o suprafata de 19 Ha, 42000 de morminte si 1200 de arbori si arbusti. Accesul se poate face prin 4 porti, situate fiecare pe una din laturi. La fiecare poarta gasiti un centru de informatii. Mai sunt 15 fantani si 2 wc-uri, unul la poarta principala si celalalt la poarta 4, in directia diametral opusa.

Tot la intrarea principala, pe partea dreapta, veti gasi o harta si o lista alfabetica a celor 100 de personalitati cu data nasterii, data decesului si profesia fiecaruia, precum divizia si numarul mormantului unde pot fi gasite. Tot acest cimitir este, cum spuneam, impartit in divizii, cu bulevarde care le strabat.

Am inceput cautarea conform hartii, cu Constantin Brancusi, despre care amicul meu imi spunea ca are mormantul nu “la bordura”, adica in primul rand, ci undeva mai in spate. Ca pozitionare, am notat Avenue du Nord, nr 14 diviziunea 8, insa, desi am luat la cercetat lespede cu lespede, nu l-am gasit. M-am intors la centrul de informatii unde o doamna mi-a spus ca nu am cum sa-l ratez pentru ca este ‘chiar la bordura“. M-am intors si intr-adevar l-am gasit imediat. Si daca as fi facut acest lucru de la inceput, nu mai pierdeam 45 de minute in van! :)

Asadar, Constantin Brancusi a fost ingropat aici in 1957, iar dupa 3 decenii i s-au alaturat bunii sai prieteni, Alexandre Istrati (1991) si Natalia Dumitresco (1997) Un mormant ingrijit, din marmura alba, unde, din pacate nu am gasit vreo lumanare sau o candeluta pe care sa o aprind. Nici in incinta cimitirului nu se gasesc, din pacate.

Pe acelasi Avenue du Nord, divizia 13 nr 21 se gaseste mormantul lui Emil Cioran, conform incriptaiei : 1911-Rasinari, 1995-Paris) Impreuna cu Cioran se mai afla Simone Boue … Aici am gasit o lumanare pe care am avut privilegiul de a o aprinde. Mormantul este de culoare gri inchis, din piatra de granit. La divizia 6, locul 45 se afla marele dramaturg roman, Eugen Ionesco, nascut la Slatina, in 1909 si trecut in nefiinta in 1994, la Paris. Alaturi de el se afla si sotia sa, Rodica Ionesco (fosta Burileanu) care, desi cu un an mai mica decat sotul sau, a trecut in lumea celor drepti in anul 2004. Si aici am gasit o candeluta pe care am aprins-o.

Peste tot unde ati privi nu veti vedea decat morminte ingrijite, rasaduri de flori, copaci tunsi, si o curatenie desavarsita. Deoarece toate locurile de odihna vesnica sunt aliniate perfect, am putut vedea printre el angajati ai cimitirului care lucrau de zor in zonele respective.

Intrucat dorinta mea arzatoare a fost sa vad personal cele descrise mai sus, nu am mai mers sa caut locul unde se afla Andre Citroen, fondatorul comaniei cu acelasi nume, sau bunul prieten al lui Brancusi, Tzara Tristan, sau Charles Baudelaire, Guy de Maupassant, Edgar Quinetsi multi altii.

Cat timp m-am recules la acele trei morminte sentimentul de mandrie ca sunt roman m-a patruns profund. Ce pacat ca nu pot simti acelasi lucru si in afara sa…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 06.04.15 23:36:09
Validat / Publicat: 07.04.15 00:31:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 15310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Aici odihneste Eugen Ionesco...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

eneacsu
[12.06.15 02:41:32]
»

Felicitari! Un gest remercabil!

webmaster26
[30.01.16 16:00:47]
»

Mutat în rubrica "Cartierul Montparnasse, PARIS" (nou-creată pe sait)

webmasterX
[19.02.18 14:43:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cimitire pariziene faimoase» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Paris - locuri 'musai de văzut']

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
eneacsu
Alte impresii din această RUBRICĂCimitire pariziene faimoase:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044806957244873 sec
    ecranul dvs: 1 x 1