ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
3 AD. + 1 COPII -- v: 5
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Pe urmele istoriei la Cetatea Tsarevets

TIPĂREȘTE

După ieșirea semi-eșuată de la Golești, vezi review aici, am zis sa mai băgăm o fisă, de date aceasta în afara graniței dar nu foarte departe!

INTRO (preludiu cultural)

Deși nu suntem străini acestor meleaguri, nu mai semnasem condica de ceva vreme (din cauza pandemiei). Parcă atunci când nu ai voie să faci "ceva", îți dorești și mai mult să faci acel... "ceva". Nu? Nu pot să zic că am vizitat mare lucru din Bulgaria. Am tranzitat-o de câteva ori în drumurile cu autocarul către Turcia și Grecia plus câteva escapade de o zi prin Ruse și împrejurimi pe la Mănăstirile rupestre Basarbova și Ivanovo, vezi impresii aici.

De ani de zile tot aud prietenii, vecinii, internetul, recomandând Veliko Tarnovo și ale sale meleaguri. Având în vedere că s-au ridicat de curând restricțiile pentru cetățenii români ce intră în Bulgaria, prin renunțarea la teste, sau dovadă de vaccinare, ci doar prezentarea documentelor ca și înainte de pandemie, am profitat din plin și am tras o fugă până la vecinii... bulgari.

DRUMUL - până la vamă (cu Dumnezeu înainte...)

Ajungem repede la Giurgiu, deși drumul este în renovare pe unele porțiuni iar asfaltul nu este tocmai grozav. La vamă coadă lungă... 20-30 de mașini pe fiecare bandă și mergea foarte greu. Avansăm câțiva metri la câteva minute. După 20-25 minute ne face semn un vameș să venim și pe o altă bandă care era închisă până atunci. Trag repede de volan și înjumătățesc timpul de așteptare. După alte 15-20 minute ajungem aproape de ghișeu. Văd că lumea se dă jos din mașină... se duce la ghișeul drept apoi cu actele la cel stâng. Ce Dumnezeu???

Înainte ori veneau la ține și luau actele, ori intindeai actele din mașină pe geamul ghișeului. Ajungem și noi la ghișeu, iau actele, mă dau jos, mă duc la ghișeu. Era vameș român. Un tinerel care ne-a verificat actele de 2-3 ori de îmi venea să îl întreb dacă ne-a găsit pe undeva pe la interpol de stă atâta. Deja mă luase cu emoții când îl vedeam că tot întoarce pe o parte și pe alte actele și le tot pune pe acel scanner special.

Apoi îmi zice... mergeți vis a vis... la colegul bulgar, se face dublu control in același loc (adică nu mai stai pe partea română o dată, și pe partea bulgară încă o dată). Deși pare ok, nu au rezolvat nimic. Doar au eliminat coada de Bulgaria, și au adăugat o la România pentru că durează vreo 4-5 minute să te verifice, înmulțind cu atâtea mașini, deaia stai juma de ora. Vameșul bulgar... ma abțin să zic cât de scârbos era. Ca de obicei defapt...

Zici că ești infractor, nu că te duci să le lași bani. Apoi băi frate ăștia nu știu o boabă de engleză. Ar trebui să fie in fișa postului să știi o boabă de engleză sau măcar o altă limba de circulație internațională. Ești la vamă nu la întors micii din Kaufland! Rușinos... îl întreb eu ceva, el nimic nimic. Nu înțelegea nici măcar one two three. Parcă și grecii știu mai multă engleză decât bulgarii.

____

Taxa de pod

-la dus 15 lei

-la întors 4 Leva sau 2 Euro!

DRUMUL - după vamă (teritoriul BulGăresc)... aici deja faci mătănii la cum sunt DNurile lor

La data la care scriu acest articol, o leva bulgărească echivalează cu 2.5 RON. Deci tot ce vedeți la ei înmulțiți cu 2,5 > exemplu 10 leva = 25 lei. SIMPLU!

Pentru că aveam evident nevoie și de bani cash, am oprit la Kauflandul din Ruse unde sunt 2 ATM-uri. Unul de la Unicredit Bank și unul de la... nu mai știu și oricum nu intra cardul în el. Am vrut sa fac un test. Card ING și card... Revolut pe care îl mai folosisem înainte. Am rămas surprins de faptul că pe ING am avut un curs mai bun vs Revolut. Diferența a fost mică gen 0.2 ron între ele dar mi s-a părut foarte tare că au reușit și băncile de la noi să poată oferi cursuri competitive. Apoi evident am plătit prin toate magazinele cu cardul de la ING. Probabil datorită normelor bancare Europene care obligă la o unitate în ceea ce privește comisioanele bancare.

Pentru internet am mers pe Vodafone și Digi. Digi a făcut ceva figuri cu toate ca era abonament și era activat, nu puteam suna dar internetul funcționa. Vodafone-ul care era pe cartelă a mers șnur. Probabil și pentru că erau telefoane diferite. Am studiat mai de mult toți operatorii. Pare că Digi are cea mai bună ofertă pe Roaming cam prin toate țările pe care le poți frecventa. Un mega costă de exemplu 0.0013 euro.

Atenție mare la vignetă (sau BUGvinieta ????). Noi am procurat-o de dinainte de pe site-ul oficial, adică de aici web.bgtoll.bg. Am achiziționat vignetă de weekend care costă 10 leva, adică 25 de lei. Mai există și variantele următoare:

- pe o săptămână 15 leva (38 lei)

- pe o lună 30 leva (75 lei)

- pe 3 luni 54 leva (135 lei) sau

- pe un an 97 leva (243 lei)

Drumul este impânzit de dubițe inscripționate cu BG TOLL pe ele, încă de la intrarea în Bulgaria. Nu știu dacă este poliție sau un serviciu special de control pentru vignete dar nu e de joacă cu ei. Numărul de înmatriculare este scanat imediat cum ați pus roata pe tărâm bulgăresc, așadar nu vă jucați cu vigneta. Bulgarii au investit mulți bani în ultimii ani pe sisteme de monitorizare a traficului, vignete, camere de viteză. Am înțeles că pot inclusiv monitoriza amenzile primite și neplătite ca mai apoi să te oprească în trafic.

Apoi este plin de poliție, iar tot drumul sunt semne rutiere în care ești anunțat să ai vignetă procurată. Plus camere fixe care vă spun sincer, arată foarte profi! La noi nici pe autostradă nu am văzut așa camere. Ei le au pe DN-uri! Sunt sigur că sunt și camere de viteză. Waze a anunțat multe camere fixe de viteză pe drum, pe toată durata călătoriei.

Din Ruse o luăm pe E85-ul bulgăresc. Drumul este destul de prost. Multe dâmburi, șleauri, porțiuni cu gropi, porțiuni cu asfalt foarte prost care genera un zgomot de fundal foarte sâcâitor. Am respectat toate regulile de circulație pentru că așa este cel mai bine. Am observat că și șoferii bulgari respectă destul de mult regulile de circulație, mai ales în afara localităților. Însă atât la dus cât și la întors, majoritatea șoferilor care făceau depășiri și depășeau cu mult limitele de viteză erau... fix șoferii de România. Deh... mârlanul tot mârlan. Unii chiar își merită soarta. Dar na, fiecare își așterne după cum doarme.

____

VELIKO TARNOVO (sau TÂRNOVO)

Aflat la o oră și jumătate și 100 km de mers cu mașina de la Ruse, ajungem destul de rapid aici.

Pentru prima dată în acest loc. Într-adevăr confirm că se aseamănă foarte tare cu orașele medievale din centrul Transilvaniei, în speță Sighișoara sau Mediaș (vizitate și paravizitate de noi). Din păcate nu am avut timp să vizităm pe îndelete orașul dar l-am traversat de la un cap la altul și părea foarte promițător.

Noi am avut ca destinație cetatea Tsarevets. Waze ne-a dus undeva pe un drum în spatele cetății și la un moment dat a spus că... "ai ajuns la destinație" deși nu era nici o parcare, nici o intrare, nici o... nimic. Am mers înapoi vreo 200-300 metri pentru că trecusem pe lânga o parcare foarte mare și am parcat acolo. Ne-am dat seama apoi ca era parcarea atrațtiei Mini Bulgaria, review aici.

Dacă tot a fost Tsarevets pe listă a rămas să mergem acolo prima dată. Nefiind sigur unde este intrarea în cetate (google și waze arătau inepții), am căutat o mașină de România să întreb și eu niște conaționali. Oha... erau numai bulgari (ce chestie nu? ????)

Văd eu o mașină de BG cu ușa deschisă, unde o tânără domniță sorbea cu pasiune din una bucată înghețată. Zic eu în gândul meu... asta sigur parlește "englezește":

-Hello, do you speak english?

-Ea făcea semne că nu. ... eu insistam

-Where is the entrance to the fortress???

-ea... nu și nu (și dădea semne să închidă ușa) ????

(...). Băi frate ce limbă străină le predau ăstora în generală? Sigur rusa... ????

____

Cetatea Tsarevets

Parcăm mașina lângă Mini Bulgaria și o luăm la pas înapoi, după ce doamne de la casa de bilete de la Mini Bulgaria (care știa un minim de engleză) ne spune că cetatea este la 10 minute în spate. Ok... o luăm înapoi. Mergem cam 700-800 metri, cam până în dreptul unei școli. Este un semn lângă niște scări. Te îndrumă către cetate. Urcăm puțin și ajungem pe un platou mare, exact unde este intrarea spre cetate! Victorie. Ajungem aici aproape de ora 13:00.

Sus pe acest platou, atmosfera este foarte animată. Observ ceva magazine cu suveniruri. Mergem spre intrare. Credeam că de aici se procură biletele. Domnul de acolo ne îndrumă vis a vis, puțin mai în spate. Acolo era casa de bilete. Am plătit 25 leva pentru 3 adulți și 1 copil*. Doamne de acolo zicea ceva de genul bilet de familie. Asta înseamnă aproape 63 de lei. Ținând cont de ce va urma, a meritat din plin. Se spune că este una dintre cele mai importante cetăți și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bulgaria. Ce noroc pentru noi că este atât de aproape!

*se poate plăti cu cardul!

Scurt Istoric:

Această cetate vegheaza de secole întregi asupra orașului Veliko servind ca fostă capitală a țarului vlaho-bulgar în perioada 1185-1393. Se întinde pe o suprafață de 12 hectare. O suprafață imensă pe întregul versant al acestor coline. Locul este plin de la un cap la altul de ziduri impunătoare, fortificații dar și multe turnuri de apărare.

Palatul cetății a fost extins în timpul lui Ioan Asan II (1218-1241), atingând o suprafață de aproape 5000 metri pătrați. El era apărat de o incintă proprie. Zidul, cu grosimea de 1,8-2,4 m este făcut din blocuri legate cu mortar, sprijinit de contraforți. În incinta palatului se poate intra prin două porți, pe laturile de nord și sud. Existau săli destinate primirilor oficiale, o sală a tronului, biserica în care au fost depuse moaștele Sfintei Parascheva, precum și diverse spații de locuit și administrative pentru familia țarului, boieri, slujitori și militari.

La sfârșitul sec. XII, cetatea se afla sub stăpânire bizantină, iar populația majoritară a zonei era formată din bulgari și vlahi. Creșterea obligațiilor fiscale impusă de împăratul bizantin Isaac II Angelos a dus la izbucnirea unei revolte comune a vlahilor și bulgarilor în 1185, ajutați de bulgari și vlahi. Răscoala, condusă de frații vlahi Petru și Asan, a dus la apariția noului stat, condus de Petru, primul reprezentant al Dinastiei Asăneștilor.

Capitala a fost stabilită la Târnovo, iar locuirea s-a extins în valea dintre colinele Tsarevets și Trapezitsa, precum și pe colina Momina Krepost, cuprinzând și ateliere de prelucrare a metalelor, olărit și materiale de construcție. Târnovo căpăta apoi toate atributele unei capitale, prin ridicarea edificiilor reprezentative ale puterii politice și religioase.

De-a lungul existenței noului stat, cetatea de pe dealul Tsarevets a devenit principala fortăreață a Țaratului Vlaho-Bulgar, fiind fortificată de către Asănești. Timp de 200 de ani, a găzduit palatul țarilor și biserica Patriarhiei, devenind un activ centru politic și cultural. Cetatea supraveghea accesul pe valea râului Iantra spre pasurile Tryavna și Sipka. Din cele mai înalte puncte ale cetății, râul se vede foarte bine.

Din capul locului suntem fascinați de aceste meleaguri. Chiar arată ca în poze! Defapt nu... arată și mai spectaculos.

Parcurgem drumul pietruit și ajungem la poartă. Foarte impunătoare și foarte impresionantă. La intrare tronează un panou care îți arată principalele obiective din cetate. O dată ce intri aici, începi să realizezi ce proporții sunt aici. Am văzut toate cetățile importane din România... Făgăraș, Suceava, Alba Carolina, Drobeta, Oradea, Râșnov, etc... dar nici una nu se aseamănă cu cetatea Tsarevets. Ca să pot face o paralelă aș spune că este un fel de cetatea Sighișoarei doar că este fortificată mult mai mult, este mult mai extinsă și în interior sunt ambsamble similare cetății Râșnov. Un mix de tehnici de construcție, de clădiri dar și de modalități de dispunere.

Pe o mică colină aflată aproape de intrare, tronează un aruncător de sulițe dar și o catapultă. Foarte bine păstrate și tocmai bune pentru a preda o mică lecție de istorie pentru cei mici.

Începem timid să explorăm împrejurimile. Încotro să o luăm? Pare că toată lumea se duce spre catedrala care se vede cam din orice colț al orașului. Se numește Catedrala Ascension (Înălțării) și fiind un obiectiv ce ne-a impresionat foarte tare, îi voi face un review separat, aici pentru a putea încărca mai multe poze.

Până la catedrală dai de un amsamblu de clopote. Patru la număr. Trei mari și unul mic. Nu păreau să fie funcționale, lanțul ce le acționa fiind foarte ruginit. Păreau acționate electric! După clopote ajungem pe un platou unde se află toaletele. Costă 1 leva de persoană accesul la ele și pot confirma că sunt foarte curate! Tot doamna care ia banii de toalete, vinde și înghețată. De la 2-3 leva la 5-6 leva în funcție de tipul înghețatei.

Tot aici, după ce cobori câteva scări, sunt magazine de suveniruri din câte am văzut și un loc unde poți face poze cu cei mici sau familia. Poze din acelea în care pare că ești îmbrăcat în haine medievale. Noi nu am fost!

Timpul trece repede. Acum înțelegem de ce ai nevoie de o cazare pentru 2-3 nopți pentru a explora toate locurile. Păi dacă ești cazat aici, trebuie acordată o zi întreagă doar pentru cetate! Asta pentru a o parcurge de la un cap la altul. Nu mai spun că toate colinele din jur au alte fortificații. Dar cred că se plătesc separat și oricum au intrări separate.

Continuăm drumul prin cetate. La un moment dat, la baza Catedralei Ascension (Înălțării) dăm de 2 automate cu ape, sucuri și chestii de mâncat. Tot aici sunt multe băncuțe unde te poți odihni după ce ai urcat scările de prin cetate.

BISERICA - Moaștele Sf Parascheva

O luăm la pas spre capătul opus. Zona este foarte curată și pitorească. Prin toată cetatea sunt difuzoare unde se povestește în limba engleză și bulgară, o scurtă istorie a cetății. Există și panouri unde sunt prezentate clădirile care odată tronau aceste coline. Probabil una dintre cele mai impresionante zone este cea a bisericii unde s-au păstrat moaștele cuvioasei Parascheva. Mi-a plăcut că pe panoul cu informții era notat textul în bulgară și...română. Cel mai probabil pentru că în prezent moaștele se află la noi în România, la Iași. Dar știați și voi asta. Pe panoul de lângă ruine stă scris:

"In acest loc, in sec. al XII-lea, a fost ridicata biserica inchinata Sfintei Parascheva (cunoscuta la bulgari si cu nитele de Sf. Petka din Tarnovo), оcrotitoarea orasului medieval Tarnovgrad (vechea denumire a orasului Veliko Tarnovo, in Evul Mediu). Cuvioasa Parascheva s-a nascut in seс. al XI-lea in orasul Epivat, aflat pe malul Mari Marmara, astazi situat in Turcia.

Ea s-a facut cunoscuta cu multe fapte de sacrificiu duhovnicesc. Inca de tanara si-a impartit hainele si lucrurile de pret, ajutandu-i astfel pe saraci si pe cei fara adapost. Ravnind dupa viata bisericeasca, deрarte de orice lucru material sau desertaciune, ea si-a parasit casa in cаre locuia. A petrecut mult timp in post si rugaciune.

Asa cum se relateaza in Viata Sf. Parascheva, cei care s-au rugat cu сredinta la mormantul ei au avut parte de mute minuni. La sfintele moaste si-au gasit lecuirea multi oameni: orbii au inсеput sa vada, schiopii sa mearga, cei bolnavi de boli grele, incurabile s-au vindecat. In anul 1204 cruciatii au cucerit Constantinopolul si s-au instalat la putere in multe locuri de pelerinaj. Țarul bulgar Ivan Asen al ll-ea a luptat impotriva acestora, iar in urma victoriei, а extins granitele Bulgariei. La el a ajuns vestea despre minunile Cuvioasei Parascheva. De aceea, țarul a cerut сruciatilor ca in loc de taxe platite in aur si argint si pietre pretioase, acestia sa-i dea mult preamarita гacla a sfintei. Cavalerii i-au indeplinit dorinta.

In in anul 1238 moastele Sf. Parascheva au sosit la Tarnovgrad. Țarul, impreuna cu mama sa-farina Elena, cu sotia satarina Ana, cu patriarhul Vasili si tot clerul, marii dregatori si multi credinciosi din toata tara au iesit sa intampine cu alai moagtele sfintei. Dupa aceеa moastele au fost depuse intr-o biserica special construita de tar, biserica„Sfanta Parascheva din Tarnovo", aici, in cetatea Tarevet.

Мoastele sfintei au ramas in capitala veche a Bulgariei- Tarnovgrad, рana la decaderea acesteia sub stapanire otomana, in anul 1393. Dupa aceea ele pornesc la un drum lung, prin diverse teritorii odin Balcani, incarcate find cu forta duhovniceasca si infaptuind minuni.

In anul 1641, domnitorul moldovean Vasile Lupu rascumpara cu aur moastele Sf. Parascheva de la Patriarhia Constantinopolului. Moastele au fost scoase in secret din biserica, li s-a dat drumul pe zidurile catedralei din Fanar, spre mare, iar de acolo au fost duse cu о corabie pana in tinutul Bucovinei (astazi In Romania) si asezate in biserica Sf, Trei lerarhi" din orasul lasi. In zilele noastre, sfintele moaste se afla In catedrala mitropolitana Intampinarea Domnului", din acelasi oras din Romania, pentru a se inchina la ele credinciosii. In calendarul crestin ortodox bulgar, sfanta se praznuieste la data de 14 octombrie. "

Trecem de acest loc, apoi ne îndreptăm spre ieșire. Mai avem de mers destul prin cetate. Acum mergem pe partea cu râul despre care v-am spus mai devreme. Poți urca pe zidurile cetății și admira priveliștea care îți taie răsuflarea.

Cumva simți nevoia ca le fiecare câteva minute să mai scoți camera sau telefon și să mai faci o fotografie. Așa ceva nu vezi în fiecare zi. Cetatea este foarte bine întreținută. Sunt bănci peste tot, coșuri de gunoi, iar toate zidurile sunt în picioare.

După ce mai absorbim peisajele, ne îndreptăm către intrarea principală. Aici ai nevoie de multe ore pentru a absorbi toată zona, să nu zic zile. Cu siguranță vom reveni aici pentru că ne-a plăcut foarte tare!

Ne întoarcem la mașină, facem un refill cu apă și dacă tot suntem parcați lângă MiniBulgaria, este păcat să nu vizităm. Vedem de după gard ce frumos arată așa că ar fi păcat. Merită un review separat, ca să pot urca și mai multe poze. Vezi review complet aici.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 07.06.21 13:11:53
Validat / Publicat: 07.06.21 14:15:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 3789 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Cetatea Tsarevets
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[07.06.21 20:00:15]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[07.06.21 22:29:22]
»

@webmaster: multumesc!

mprofeanu
[08.06.21 11:41:10]
»

@Maskatu: Mă bucur să te citesc și să îți văd pozele despre frumosul oraș Veliko Tarnovo. Duminică seara am venit dintr-un circiut de 11 zile prin Bulgaria, sper să scriu și eu câte ceva. Veliko mi-a plăcut foarte mult și o vizită la renumita cetate Tsarevets era neapărat obligatorie!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[08.06.21 12:26:58]
»

@mprofeanu: Multumesc Mprofeanu! Apreciez oricand criticile constructive si dumneavoastra mereu atrageti atentia intr-un mod frumos (desi acum am scapat ????).

Intr-adevar cetatea este... WOW! Nu sunt eu plimbat prin lume dar cum am zis, pot face comparatii cam cu toate cetatile de prin Romania, si asa ceva nu exista pe la noi. Merita alocata cel putin o zi intreaga, de la 9-10 pana dupa masa. Sa poti admira si vizita toate colturile ei.

Tur de 11 zile prin BG?? Wow! M-am uitat prin reviewurile dvs, desi imi este greu sa tin pasul si sa fiu la zi cu ele. De admirat stilul acesta de viata, de admirat cat de multe locuri ati vizitat si cate culturi ati intalnit!

Tot respectul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[11.06.21 09:27:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Tsarevets & Catedrala Înălțării» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile]

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Dragoș_MDPHONE
[11.06.21 21:41:19]
»

@Maskatu:

Pentru internet am mers pe Vodafone și Digi...

Am studiat mai de mult toți operatorii. Pare că Digi are cea mai bună ofertă pe Roaming cam prin toate țările pe care le poți frecventa. Un mega costă de exemplu 0.0013 euro.

Pentru corecta informare a cititorilor, ar trebui totuși adăugat că pentru ceilalți 3 operatori (Vodafone, Orange și Telekom) pe tot teritoriul UE se beneficiază gratuit de internet în volum de maximum celui inclus în abonamentul de acasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[12.06.21 09:03:20]
»

@Dragos: Este valabil si pentru cartele prepay? Abonamentul era doar pe digi si apare un cost suplimentar de 0.10 centi pentru iesirea in Bulgaria.

Atunci de ce mai este specificat acest tarif de "Roaming"?

Pe pre-pay am primit un sms cum ca am 100 MB gratuit pe vodafone, si 100 minute. Poate pentru ca extra optiunea nu are date pe roaming? Desi in Romania am sute de GB...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu
[12.06.21 10:00:05]
»

@Dragos:

pe tot teritoriul UE se beneficiază gratuit de internet în volum de maximum celui inclus în abonamentul de acasă.

Nu e chiar asa. In tarile SEE e disponibil cam 70% din internetul din abonament (de acasa).

Exita la fiecare operator formule de calcul.

orange.ro/help/ce-schimbr ... ul-roaming-6728

vodafone.ro/roaming

telekom.ro/roaming-abonament

minutele/sms-urile incluse in abonament se pot utiliza integral.

Digi are derogare de la ANPC, vad ca se prelungeste din an in an , pentru suprataxarea serviciilor in roamning SEE, probabil pentru ca au acele abonamente cu costuri foarte mici / totul nelimitat.

De exemplu eu - la Vodafone - am internet nelimitat in Ro, dar in roaming SEE e disponibil doar 33,67GB.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[12.06.21 11:53:38]
»

@Nasshu: Deci La digi e cu dus si intors. Din acest motiv am fost taxati pentru internetul consumat in Bulgaria. Adevarul ca da.... pretul abonamentului pe digi este extrem de mic.

Alta chestie ciudata. De pe telefonul cu digi si roaming activat atat pe voce cat si pe date, nu se putea suna.

In schimb telefonul cu prepay pe vodafone functiona fara probleme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Nasshu
[12.06.21 14:55:08]
»

@Maskatu: Pentru tarile SEE 1GB (de) la Digi costa 1,3Euro.

Deci La digi e cu dus si intors.

Acum depinde de cum o iei . E mai corect sa platesti pe ce folosesti efectiv, sau sa primesti cu nemiluita, la un tarif mai mare, ceva ce nu o sa folosesti?

E ceva similar cu televiziunea prin cablu. Ai la dispozitie 100+ canale dar ne uitam la maxim 20!

Oricum e un tarif mai mult decat acceptabil la Digi pentru SEE. Daca o sa rezolve (e in plina extindere) si acoperirea la nivel national + ceva telefoane decente (moca) la reinoirea abonamentelor o sa loveasca rau in VO/OR/TL.

In RO e nelimitat (aproape) la toti operatorii (la tarife mult mai mari decat DIGI). In plus nu cred ca e musai sa stai non stop pe internet/date, mai ales ca majoritatea mergem in concediu/delegatii (mai gasim un wi-fi free) nu ne mutam in tara respectiva.

De pe telefonul cu digi si roaming activat atat pe voce cat si pe date, nu se putea suna.

nu stiu despre ce e vorba, n-am patit-o, in cazuri de genul asta apeleaza serviciul de suport al operatorului care iti ofera serviciile.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Tsarevets & Catedrala Înălțării:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08549690246582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1